20240416
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2018 november 03, szombat

Folyamatos magyarverések Szabadkán? (is)?!

Szerző: H. Á.

Miközben a politikusok a foteljeikből nem győzik mantrázni, hogy a szerb-magyar kapcsolatok történelmi csúcson vannak, addig a utcákon egész más képet fest a délvidéki magyarság helyzete.

Portálunkat a napokban több fiatal is megkereste, akik arról számoltak be, hogy támadás érte őket a nemzetiségük miatt. Információink szerint szerdán csak Szabadkán három(!) magyarellenes incidens is történt.

Ezek oka talán lehet az is, hogy rengeteg délvidéki fiatal tért haza a Mindenszentek és hallottak napja alkalmával szülőföldjére, ahol találkoztak az itthon élő vagy épp szintén hazalátogató barátaikkal. Így néhány napra Szabadka utcáin is több lett a magyar szó, ami sajnos bántja egyesek fülét.

A Fasizmus Áldozatainak Terénél például egy nagyobb, kb 15 fős magyar társaságra rontottak rá. Az elmondásuk szerint az övékénél is népesebb támadó társaságnál baseball ütők voltak, illetve elő került egy sokkoló is. Az addig békésen beszélgető és iszogató magyar fiatalokat teljesen váratlanul érte a támadás, amely miatt futásnak eredtek, de nem mindenkinek sikerült elmenekülnie. Egyik fiatalt a fején találtak egy ütővel és többükét megrúgták, megütötték. Szerencsére a néhány zúzódás, illetve a fejre mért csapás következtében keletkezett púpon kívül senki sem sérült meg komolyabban és a társaság feljelentést sem tett az ügyben.

Innen nem messze, a szabadkai tejpiacnál is rátámadtak egy kisebb magyar társaságra. A magyarul beszélgető srácoknak nekirontó szerb fiatalt végül a barátai tudták csak megfékezni és elvonszolni a helyszínről, itt súlyosabb sérüléseket szerzett a megtámadott magyar fiatal, arcán és testén több ökölnyom és zúzódás is keletkezett. Ők feljelentést is tettek, sőt a rendőrök azóta felderítették a támadó kilétét, főleg mivel nem volt már ismeretlen a számukra.

A harmadik eset pedig a szabadkai Sax klub mellett történt az utcán, ahol egy kisebb magyar társaság sétált, fiatal fiúk és lányok párban, amikor nemzeti alapon kezdték őket mocskolni. "Mit kerestek ti magyarok itt?" – ordította nekik oda egy férfi, amikor meghallotta, hogy magyarul beszélnek. Majd ezt további, szintén a magyarokat mocskoló szavak követték. A fiatalok azonban "tudomást sem véve" az őket ért inzultusról, a nyíltan verekedést kiprovokálni próbáló társaságot inkább maguk mögött hagyták.

A leírt esetekről egyébként nemrégiben egy videofelvételen is beszélt egy szabadkai fiatal, Garai Gergely. Aki maga is elmondta, hogy épp ez a magyarellenes légkör és a folyamatos nemzeti alapú feszültség az, ami nagyon sok fiatalt elűz a Délvidékről vagy épp visszatartja őket abban, hogy visszajöjjenek a szülőföldjükre.

https://youtu.be/uWq6l24ejFA VIDÓ →

Sajnos a délvidéki magyar valóság egész mást mutat, mint amit egyes politikusaink pártszékházakból és tárgyaló asztalok mellől vagy épp budapesti irodákból hangoztatnak. A szerb-magyar történelmi barátság híre sajnos a jelek szerint még nem jutott el a temerini, óbecsei vagy épp a szabadkai utcákig.

Forrás: delhir.info

Hozzászólás  

#1 Magyar vagyokCsorba Tibor 2018-11-07 09:23
Magyar vagyok

Magyar vagyok –
ez szenvedélyem:
erre kattog
a szívverésem,
erre szívom
a friss levegőt,
szüli kínom
mindennél előbb,
erre lobban
tűzbe az elmém
egyre jobban
az idő mellén,
ahogy présel,
szűnni nyomorít,
s űzni bérel
ősi nyomait
avult múltam
minden percének
agyafúrtan
betért vendéget.

2018.11.06. Csorba Tibor

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások