20210724
Last updateH, 19 ápr. 2021 6am

rovas logo

2020 február 21, péntek

Elektromos áram termelése a semmiből

Szerző: ujvilagtudat

- Egy új készülék tiszta energiát kínál a nap 24 órájában

Mi lenne, ha gyakorlatilag a semmiből elektromos áramot termelhetnénk? Túl jól hangzik, hogy igaz legyen? Az Amherst-ben található Massachusettsi Egyetem tudósai kifejlesztettek egy ilyen készüléket, és "Air-gen"-nek hívják.

Az Air-gen Jun Yao villamosmérnök és Derek Lovley mikrobiológus találmánya.

"Szó szerint villamos energiát termelünk a semmiből," - nyilatkozta Yao. "Az Air-gen tiszta energiát termel a nap 24 órájában." (1)

Az új eszköz egy természetes fehérjét használ a villamos energia előállításához a levegő nedvességéből. A technológia megújuló, nem szennyező és olcsó.

A megújuló energia más formáitól, például a széltől és a napenergiától eltérően ez az új technológia nem igényel napfényt vagy szelet. Ehhez csak egy vékony nanoszálakból álló fehérje film szükséges.

"Ez a legcsodálatosabb és legizgalmasabb alkalmazása a fehérje nanoszálaknak," - mondta Lovley.

A Massachusettsi Egyetem nyilatkozata szerint a technológia a következőképpen működik:

"A film alja egy elektródon nyugszik, míg egy kisebb elektróda, amely a nanoszál film egy részét takarja, a tetején található. A film adszorbeálja a vízgőzt a légkörből. A fehérje nanoszálak elektromos vezetőképességének és felületi kémiai képességének kombinációja, összekapcsolva a filmben lévő nanoszálak közötti finom pórusokkal, megteremti azokat a feltételeket, amelyek eredményeképpen a két elektróda között elektromos áram alakul ki."

A jelenlegi Air-gen eszközök már képesek táplálni a kisebb elektronikákat. A kutatók most arra törekednek, hogy innovációjukat kereskedelmi szintre fejlesszék.

"A végső cél a nagyméretű rendszerek előállítása. Például a technológia beépíthető a falfestékbe, amely segíthet az otthonok energiaellátásában. Vagy különálló, légmeghajtású generátorokat fejleszthetünk ki, amelyek hálózaton kívüli áramot szolgáltatnak. Amint ipari léptékűvé válik a szálak gyártása, teljes mértékben arra számítok, hogy nagy rendszereket tudunk készíteni, amelyek nagyban hozzájárulnak a fenntartható energiatermeléshez," - mondta Yao.

Yao hozzáteszi, hogy a jelenlegi alkalmazások "csak a fehérjealapú elektronikus eszközök új korszakának kezdetét jelentik". Csak elképzelni tudjuk, hogy mit tartogat a jövő! (2)

(1) - https://www.umass.edu/newsoffice/article/new-green
(2) - https://www.nature.com/articles/s41586-020-2010-9

Megnyitva 1206 alkalommal

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások