Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

V2020Nov29

2020. Október 02., Péntek 00:11

Nem kell kivágni a fertőzött diófákat.

Írta:  ismeretlen
Értékelés:
(12 szavazat)
Kedves Ismerőseim, Barátaim! - Az utóbbi időben saját kertünkön kívül sajnos sok más helyen is felfigyeltem a rengeteg elfeketedett termésű, beteg diófára.  Utánajártam a dolognak és információkat szereztem egy újfajta kártevőről, a dióburok-fúrólégyről. 

A dióburok-fúrólégy által okozott fertőzés megszüntethető és megelőzhető!!!

Közvetlen lakókörnyezetemben, Győrszentivánon, a fórumon megosztottam egy cikket ezzel kapcsolatban, melyre sok visszajelzés érkezett olyan emberektől, akik már a kertjükben lévő fák kivágását fontolgatják. Nagyon a szívemre vettem a dolgot, így e-mailben megkerestem a Győri Kertbarátok Egyesületét, akik levelemre telefonhívással válaszoltak. Fantasztikus érzés volt látni/hallani, mennyire szívvel-lélekkel törődnek a növényekkel és mekkora szakértelemmel végzik munkájukat.

Szerencsére nagyon jó híreim vannak, ugyanis a dióburok-fúrólégy által okozott fertőzés megszüntethető és megelőzhető!!!

NEM KELL KIVÁGNI A DIÓFÁKAT!

Nagyon sok hasznos dolgot jegyzeteltem le, melyeket most szeretnék megosztani Veletek és bízva a segítségetekben, szélesebb körben terjeszteni is szeretnék.

Ez ügyben rögtön megkerestem Loschitz Ferencet, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Ház igazgatóját is, aki - már nem először téve tanúbizonyságot emberségéről - partner volt abban, hogy lenti írásom a következő Szentiváni Krónikában is megjelenjen.

Kérlek Benneteket, ha tudjátok, Ti is osszátok meg, hogy minél több emberhez eljusson az információ, megvédve ezzel csodálatos diófáinkat!

Először is néhány gondolat a növényvédelemről, majd azon belül is a diófával kapcsolatos változásokról:
Sajnos a klímaváltozás negatív hatásai a növényvédelem területére is begyűrűztek, s mára már olyan növényeket is védeni kell a kártevőktől, amelyek esetében korábban erre nem volt szükség.

A kártevők elleni védekezés lehet biológiai és/vagy kémiai növényvédelem. A biológiai növényvédelem esetében káros anyaggal, vegyszerrel nem terheljük a környezetet és a növényt, viszont ez önmagában csak nagyjából 90%-os eredményességet tud produkálni. A teljes siker eléréséhez emellett feltétlenül szükség van kémiai szerek használatára, amelyek mennyiségét azonban szakszerű használattal a minimálisra lehet csökkenteni. A két módszer együttesen már teljes védelmet jelent a növény számára.

Nézzük, a diófa esetében mit értünk biológiai védelem alatt:

- Most a legfontosabb feladatunk még a tél beállta előtt, hogy a fa alól az összes beteg termést összegyűjtsük és elégessük, valamint nem árt, ha a fa környékét felgereblyézzük, hogy a rovarok ne tudjanak megbújni az aljnövényzetben

- Ezt követően legközelebb jövő június-júliusban lesz teendő, amikor is ún. zöldes-sárga (fotó mellékelve) ragadós lapokat kell kihelyeznünk a fa ágaira, amelyekre darázs alakú csapdát kell pluszban ráragasztani (www.csalomoncsapdak.hu). Nagyon fontos, hogy ezeket a csapdákat nem csak, hogy nem érdemes, hanem nem is szabad ennél korábban kihelyezni, mivel veszélyt jelenthet például a méhekre is, amelyek szintén beleragadhatnak a papírba.

A Győri Kertbarátok Egyesülete is helyez ki Győr meghatározott pontjain csapdákat, melyek által megfogott egyedek száma alapján pontosan meg lehet határozni a rajzás idejét. Ez azért fontos, mert a rajzáskor és az azt követő héten kell alkalmaznunk a kémiai növényvédelmet.Kémiai növényvédelem a rajzáskor:
- Valamilyen felszívódó szerrel le kell permeteznünk a fát, de elegendő a permetszert a korona alsó 1/2-ére juttatni, onnan fel fog szívódni és teljes védelmet fog biztosítani a növény számára.
- Ezen a permetezésen kívül még egy őszi (október) és tavaszi (március eleje) lemosó permettel is támogathatjuk a fát.
(A szerek nevét szándékosan nem írom, gazdaboltban tudnak mindenkinek segíteni, többféle alternatíva létezik.)

FONTOS: HONNAN FOGJUK TUDNI, MIKOR VAN A RAJZÁS?

Ebben a Győri Kertbarát Egyesület honlapja lesz a segítségünkre www.gyorikertbarat.hu, ahol a Növényvédelem fül alatt megtalálhatjuk a Körzeti kártevő előrejelzés nevű táblázatot. Ezen belül, ha a Nagyhegyben elhelyezett csapda mutatóit nézzük, akkor az elfogott kártevők számának alakulásából látni fogjuk a megfelelő időpontot. Idén (2019) ez a nap augusztus 28-ára esett, bár dióburok-fúrólégyre vonatkozóan csak a Banai úti zártkert adatait láthatjuk.

Linkelem a táblázatot, ezen keresztül is megnézhetitek: →  https://docs.google.com/.../1HZfGQKhm7.../edit...

ÖSSZEFOGLALVA TEHÁT A TEENDŐK:

1. Beteg termések összegyűjtése, elégetése, fa alatti terület felgereblyézése.
2. Őszi (október) és tavaszi (március) lemosó permetezés olajos, kénes és rezes szerek használatával (gazdabolt).
3. Jövő június-július környékén zöldes-sárga lapok kihelyezése (www.csalomoncsapdak.hu).
4. Rajzás figyelése a Győri Kertbarátok Egyesületének honlapján és az azt követő 10-14 napon belül felszívódó szerrel történő permetezés.

Remélem, tudtam segíteni és jövő ősszel ismét egészséges diók potyognak majd a kertjeinkben!
UPDATE: a poszt önálló életre kelt. Napi átlag 10 privát üzenetet kapok olyan kérdésekkel, amelyekre a válasz benne van a szövegben. Sajnos ezekre nincs időm válaszolni és mivel én laikus vagyok a témában, nem is szeretnék ennél jobban belemélyedni a tanácsadásba.
Gazdaboltban én mindig profi tanácsot kaptam, javaslom mindenkinek ezt a megoldást!

http://www.csalomoncsapdak.hu/?fbclid=IwAR1o5c9RgeF0bQnITklTrFsfgNL81PsZDi89Ka-lzTuzSxGp2_5Ev4xLuBw
http://www.gyorikertbarat.hu/?fbclid=IwAR1FV_f_OM7lcePfy56g5P5oiV_2nkO24ANKoRflEEcNH-nLQW2_gW3bHTE
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1HZfGQKhm7_hNCYiGvP0Jt5UpFqIVp-d77NEi7UtPf8g/edit?fbclid=IwAR3_o069joTNg4cFYzXSAnYrVZdClhiGO6gsGPCo882P-3phApMx9TarW0Q#gid=1031582580

Beküldte: Antal Miklos

Megjelent: 499 alkalommal

Hozzászólások  

 
Dr.Ing.Sebestyen Ist
#1 diofa vedelemDr.Ing.Sebestyen Ist 2020-10-12 09:42
1. Zürichben a környezetünkben több diofa is van es mindegyik termese fekete. Ezt meg mindig össze lehet szedni, vizben a burkot felaztatni es leszedni a hejat., majd a diokat körömkefevel lesurolni.

2. Kar, hogy a cikk iroja nem adta meg a szerek nevet es a bennük levö hatoanagokat, meg a szerek arat, mert a közelemben nincs Gazdabolt.

3. A diofat közepmagassagig megpermetezni nem könnyü feladat. Kezi permetezövel ez nem megy a nyomas csökkenes miatt. Ezen kivül a szorofej vege egy irdatlanul hosszu karora kell legyen rögzitve, aminek a tartasa szinten nem könnyü. Dronokkal elkepzelhetö ez a permetezes.

4. A sarga ragacsos csapdak felakasztasa a diofa agaira szinten azt igenyli, hogy fel kell maszni a diofara. Diofara meg gyermekkoromban sem masztam, nemhogy most 67 eves koromban.

A fenti 4 pont miatt betegednek tovabbra is a fak es szaporodik a dioburok-furo-legy annyira, hogy mara mar Magyarorszagra is eljutott.

No meg a permetezö szerek arai is, legalabbis itt Svajcban remisztöen dragak.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 67.1%Austria 1.3%
United States 5.9%Canada 1%
Romania 4.8%France 0.9%
Ukraine 3.5%Sweden 0.9%
Russian Federation 2.7%Switzerland 0.4%
Germany 2.4%Netherlands 0.2%
Slovakia 1.9%Kuwait 0.2%
United Kingdom 1.9%Australia 0.2%
Norway 1.5%Italy 0.1%
Serbia 1.3%Spain 0.1%

Today: 1181
This Week: 7242
Last Week: 7754
This Month: 31578
Last Month: 21813
Total: 2532933

Belépés