20240429
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2013 július 11, csütörtök

Dédelget

Szerző: Pásztori Tibor Endre

Lagrange (Joseph Louis Lagrange nevéről) elismerését vívták ki Marie Jean Tntoine Nicolas Caritat, Condorcet márkija (Ribemont,1743. szeptember 17. – Bourg-la-Reine, 1794. március 28.) francia matematikus és filozófus részére, aki t 1777-ben Párizsban az akadémia örökös titkárává választottak.

Lehet hibáztatni az oktatási rendszert, tantervi ismeretanyagot, mely az alkotói tevékenységet kibontakozásában gátolja; ezzel megnyomorít mindenkit. Lehet okolni diákot, tanárt, szűlőt, csapot-papot...politikai érdekképviseletet is.

Leváltását kéri Háromszéken, Madalin Guruianu, a Nemzeti Liberális Párt, sepsiszentgyörgyi elnöke az általa „katasztrofális"-nak minősített érettségi eredmények miatt Keresztély Irma megyei főtanfelügyelő részéről, – hangzott el a július 8-i sajtóértekezleten. Most a 2002-ben kilátásba helyezett javításokat célzó intézkedéseket kéri számon a főtanfelügyelőtől és hangot ad „nagyon kiváncsi lennék ezekre az elemzésekre" epét-okádó megjegyzéssel kétkedésének. Tetézve mindezt azzal, hogy 16 év alatt semmi nem történt a minőség javítása érdekében (!), „véleménye szerint az is csak egy mítosz, hogy Háromszéken a román vizsga miatt gyengék az eredmények." ( Farkas Réka) És nem rejti véka alá, hogy bár több mint fél éve kormányon vannak, nem sikerült eddig lecserélniük a megyei intézményvezetőket.

Úgy! Madalin Guruianu úr nemzetpolitikájában erdélyi románok sorsa miatti aggodalomban a főtanfelügyelői szék mellet arra is irányítanám szíves figyelmét, hogy mi a Nicolas de Condorcet figyelmeztetését nem születésének 270. évfordulóján tanultuk meg: „Az oktatás célja nem az, hogy készen kapott törvények csodálatára késztesse az embereket, hanem hogy képessé tegye őket a törvények kritikájára és kijavítására.Tehát nem az az oktatás célja, hogy az eljövendő nemzedékeket alávesse a megelőző generációk szellemiségének, hanem hogy a felviágosodás, a kritikai érzék fejlesztésével minden nemzedéket képessé tegyen arra, hogy kzárólag a saját értelmének engedelmeskedjék."

Csoda ha a forradalom kitörésekor – ennek híveként lépett fől, s midőn XVI.Lajos megszökött Párizsból, a királyi méltóság mint antiszociális intézmény ellen híres beszédet mondott. A törvényhozó testületnek először tagja, majd pedig elnöke lett. Ő szerkesztette a nyilatkozatot a franciákhoz és Európához a királyi méltóság megszüntetéséről. Tragikus vége az lett a fényes tudományos tehetséggel megáldott filozófusnak, hogy vád alá heyeztetése után a bourg-la Reine-i börtönbe hurcolták, de másnap reggel halva találták. Mérget vett be...

Igen gyengéd szeretettel igyekszenek Erdélyben a még Székelyföldön élő magyaroktól átvenni a kormányzás gondját, bámulatos féltő gonddal bánnak gyermekeinkkel nehogy a tanulás és tudás károsultjaivá váljanak. A mesterien kiművelt, bűnnel azonos pártoskodással már el is késtünk és a jövőben sem fogunk tudni egységesen, erőteljesen fellépni és érvénytszerezni közösségi jogainknak.

A melengetett tervet, ápolgatott nemzetpusztító gondolatokat immár évtízedek után teszik előnkbe dédelgetve: „Tessék a tüdőt kiköpni!"

A szöveg megállapítását végezte:
Pásztori Tibor Endre

A rovat további cikkei: « Kérelmem a kormányhoz! Bántalom »

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások