20230131
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

Hagyományunk, kultúránk (113)

2009 december 20, vasárnap

Napforduló táján

Szerző:
A napokban azaz álom hava 21. napján bekövetkezik az esztendő egyik legfontosabb napja, a téli napforduló. Ilyenkor az évben leghosszabb az éjszaka, a sötétség. Az élet az ezt megelőző időszakban a vegetálásra szorítkozik, a természeten az...
Sajnos e témakörök újkori kutatóinak a többsége sem solymászati, sem solymászattörténeti, sem ornithológiai ismerettel nem rendelkezik/rendelkezett/. Pedig e nélkül sem a TURUL, sem a KERECSEN kérdésről szakszerű véleményt nem lehet kialakítani, nemhogy megalapozott, kiforrott álláspontot. Egy-
2009 június 25, csütörtök

Radics Géza életrajza

Szerző:
Tanulmányt írt a Magyar Szent Koronáról és a Magyar Nemzeti Címerről. 1996-ban a „honfoglalás” ezeregyszáz éves évforduló alkalmából egy magyar-angol nyelvű munkája jelent meg Őseink és hőseink emlékére címmel. Az angol nyelvű szöveget később kibővítette és...
2009 június 22, hétfő

Szentivánéj az élet ünnepe

Szerző:
A nyárközépi tűz különféle maradványait Európa szerte kitűnő amulettnek tartották. A hamuját a földekre szórták, hogy távol tarsa a kártevőket. A félig elégett nagyobb faágakat az eresz alá vagy a tetőszerkezethez erősítették, hogy megoltalmazza a házat...
Tarhonya - milyen szépen hangzik ez a szó. Nagysága, színe, elnevezése, de felhasználása is helyenként változik. Általában több tojásból, megfelelő finomságú lisztből, sóval és vízzel gyúrják, mint a közönséges tésztát. Ezután az úgynevezett tarhonyarostán átdörzsölik, és nagyság...
2009 április 13, hétfő

A locsolkodás napja

Szerző:
A húsvét hétfőt a kedd, az asszonyok locsolkodási ideje követte. Nem volt ritka eset, hogy a "mozgékonyabb" nőszemélyek egy-egy, az előző napon igen aktív férfiembert, még házasembert is, alaposan meglocsoltak. Természetesen a locsolkodást ez esetekben is...
2009 április 09, csütörtök

A tavaszi ünnepkör

Szerző:
Az ünnepkör február elején, hamvazószerdán kezdődött. Ekkor minden háznál a háziasszonyok bükkfa hamuból főtt lúggal kimostak minden fazekat amelyben előzőleg húst készítettek vagy tartottak, ugyanis nem lehetett azokban hét hétig ételt készíteni. Az edénymosogatással kezdetét vette...

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások