Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Cs2020Oct22

2016. Április 26., Kedd 08:28

A köröstárkányi mészárlás

Írta:  DTV/Dehir.hu
Értékelés:
(2 szavazat)
1919. április 19. - Húsvét Nagyszombatja, a feltámadás ünnepe, vérfürdőt és gyászt hozott a tárkányiaknak.

Húsvét Nagyszombatja, a feltámadás ünnepe, vérfürdőt és gyászt hozott a tárkányiaknak.

A Székely hadosztály visszavonulása után az előretörő román csapatok, főleg a katonaruhába öltözött civilek, szomszéd román falvakból pogromot, mészárlást rendeztek.

Különös kegyetlenséggel ölték meg a magyarokat.(Képre kattintva megnézhető a film) 

A köröstárkányi mészárlás

"A film 91 embernek állít emléket

Azt gondolom, azért is példaértékű ez a film, mert megmutatja azt, hogy nagyon sok év elteltével egy ilyen tragédiából is egy közösség fel tudott állni, újra tudott épülni, és még mindig meg tudta tartani a magyarságát - hallhattuk Vojtkó Ferencet.

1919 tavaszán Köröstárkánynál a túlerőben lévő román csapatok ellen a magyar csapatokat és a Székely Hadosztályt támogatva a helyiek is harcoltak. Amikor a magyar és székely katonák kénytelenek voltak visszavonulni, a bevonuló bosszúszomjas román félkatonai alakulatok és katonai ruhába bújt román civilek vérfürdőt rendeztek Köröstárkányban és a szomszédos Kisnyégerfalván, 91 embert mészároltak le, nem csupán férfiakat, hanem nőket, gyerekeket és időseket is.

A gyilkosságokra évtizedekig nem emlékezhettek sem a tárkányiak, sem a nyégerfalviak. Sőt, a Ceausescu-időkben a hatalom képviselői mindent elkövettek, hogy a gyilkosságok emlékét is eltüntessék. A családi krónikákat azonban nem lehetett elpusztítani. A helybeliek 1999 augusztusában leplezték le azt az emlékművet, amelyet az öldöklésben elhunyt köröstárkányiak tiszteletére emeltek."


Rendhagyó történelemórát tartottak a Debrecen Televízió filmjével – videóval

Rendhagyó történelemórát tartottak a Szent József Gimnáziumban szerda délután. A diákok és a tanárok A köröstárkányi mészárlás című dokumentumfilmet nézték meg, ami az 1919 áprilisában lezajlott, csaknem száz halálos áldozatot követelő vérengzést dolgozta fel. A filmet a Debrecen Televízió és a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány közösen készítette.

Azt gondolom, azért is példaértékű ez a film, mert megmutatja azt, hogy nagyon sok év elteltével egy ilyen tragédiából is egy közösség fel tudott állni, újra tudott épülni, és még mindig meg tudta tartani a magyarságát – hallhattuk Vojtkó Ferencet.

1919 tavaszán Köröstárkánynál a túlerőben lévő román csapatok ellen a magyar csapatokat és a Székely Hadosztályt támogatva a helyiek is harcoltak. Amikor a magyar és székely katonák kénytelenek voltak visszavonulni, a bevonuló bosszúszomjas román félkatonai alakulatok és katonai ruhába bújt román civilek vérfürdőt rendeztek Köröstárkányban és a szomszédos Kisnyégerfalván, 91 embert mészároltak le, nem csupán férfiakat, hanem nőket, gyerekeket és időseket is.

A gyilkosságokra évtizedekig nem emlékezhettek sem a tárkányiak, sem a nyégerfalviak. Sőt, a Ceausescu-időkben a hatalom képviselői mindent elkövettek, hogy a gyilkosságok emlékét is eltüntessék. A családi krónikákat azonban nem lehetett elpusztítani. A helybeliek 1999 augusztusában leplezték le azt az emlékművet, amelyet az öldöklésben elhunyt köröstárkányiak tiszteletére emeltek.

Keményfi Róbert néprajzkutató szerint nagyon sok hasonló, felkutatásra váró történet van még a Kárpát-medencében, amelyeket be kell emelni a köztudatba.

- Azért tartom fontosnak, hogy a határon túli magyarok területét is kutassuk – amelyre tulajdonképpen a trianoni döntés után, a rendszerváltozásig nem nagyon volt lehetőség -, hogy megismerjük, föltárjuk ezeknek az elcsatolt részeknek a múltját, és a nemzeti emlékezet része legyen – hangoztatta Keményfi Róbert.

A diákok némán nézték végig a dokumentumfilmet, megdöbbentették őket a látottak, sokan most ismerték meg a köröstárkányi mészárlás megdöbbentő történetét.

A köröstárkányi mészárlás című alkotás, amit a Debrecen Televízió és a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány közösen készített, nemrég komoly sikert ért el, a Savaria Filmszemlén ugyanis különdíjat kapott a dokumentumfilmek kategóriájában. Ugyanezen a szemlén a DTV egy másik filmje, a Kossuth papja a kisjátékfilmek kategóriájának győztese lett. Ez utóbbi film múlt szombaton, a Zalaegerszegi Televízió által szervezett X+1. Göcsej Filmszemle díjkiosztó gáláján elnyerte a szemle fődíját, melyet a 2013-ban elhunyt, Zalaegerszegen született Szalay Annamáriáról, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács néhai elnökéről neveztek el. A Göcsej Filmszemlén a DTV egy másik filmjét is díjazták. Az Isten embere című dokumentumfilm-sorozat – a Mindszenty József bíboros nagy hatású észak-amerikai útjairól készített három részes alkotás – a rendező Zalaegerszegi Televízió különdíját kapta meg.

Mindhárom filmet a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjának támogatásával készítette el a Debrecen Televízió.

Dehir – Rendhagyó történelemóra a DTV filmjével

Dehir – Rendhagyó történelemóra a DTV filmjével

Forrás: http://www.dehir.hu/debrecen/rendhagyo-tortenelemorat-tartottak-a-debrecen-televizio-filmjevel/2015/10/14/
Beküldte: Ballán Mária

Megjelent: 2037 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 68.3%Austria 1.3%
Romania 5.1%Canada 1.1%
United States 4.5%France 0.9%
Ukraine 3.4%Sweden 0.8%
Russian Federation 2.8%Switzerland 0.4%
Germany 2.4%Netherlands 0.2%
Slovakia 2%Australia 0.2%
United Kingdom 1.9%Kuwait 0.1%
Norway 1.4%Italy 0.1%
Serbia 1.4%Poland 0.1%

Today: 449
This Week: 2520
Last Week: 4695
This Month: 14903
Last Month: 18121
Total: 2494296

Belépés