20240420
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2020 december 20, vasárnap

A szűz olíva olajról

Szerző: Pencz István

Egyébként miért szűz olaj sose tudtam. Most tunéziai extra szűz olajat veszünk az kétharmaddal olcsóbb mint olasz. De most utána néztem. Hogy "szűz" legyen, nem lehet öregebb mint 18 hónap és felbontás után 6 hónap alatt el kell fogyasztani. A miénk idén márciusban lett hidegen lepréselve, de azt írja 2022-ig jó ???? Én most minden reggel és este egy kiskanállal iszom, állítólag jót tesz, mire nem tudom. Kicsit bővebben erről:

Virginolive oil

Virgin Olive Oil is of a higher qualitythan regular olive oil, and has an acidity of less than 2%.Chemicals may still be used in the process, but less often andless concentrated, allowing the oil to retain some of its naturalgoodness.

A szűz olaj az jobb minőség mint rendes olaj, kevesebb mint 2 % savas és kémiai anyag van benne, kevésbé sűrített, megtartva természetes állapotát

Extravirgin olive oil

To be classed as extra virgin olive oil,the oil must contain no more than 0.8% acidity. To get this level,no chemicals are used in the extraction method, and instead onlymachinery is used to squeeze the oil from the olive. Thetemperature is also kept low, ensuring the essential nutrients andminerals are not boiled away.

Az extra szűz az 0,8 % savas lehet csak,semmi kémiai anyag a feldolgozáshoz, csak préselőgép használata és hőmérséklet alacsony tartása, hogy semmi se forrjon ki belőle. hűha most már okosabb lettem. - Na de ezt alul a bemásolt részt is még azért megnéztem Üdvözlettel: Pista

Az olíva kezdetektől napjainkig Olyan országokban,mint Görögország, Olaszország vagy Spanyolország, évezredekkel ezelőtt felfedezték már az olíva olaj jótékony hatásait. Segít a vér magas koleszterinszintjének csökkentésén, szív- és érrendszeri betegségeken, jó székrekedésre, gyomorpanaszokra,száraz bőrre és terhességi csíkokra.

Bár az olajfa Ázsiából származik, már több mint 3000 éve termesztik a mediterrán országokban, és az olajbogyóból vonják ki az olívaolajat. Éppen ezért a mediterrán országokban az olívaolaj fogyasztásának köszönhetően az emberek kisebb hányada szenved szív- és érrendszeri megbetegedésekben.

Az olívaolajban fellelhető növényi nyálka védi az emésztőrendszert. Az ősi civilizációkban olíva olajat használtak a sebek gyógyítására. Ma köztudott, hogy nagyszerű orvosság bőrproblémákra és hatékony hidratáló anyag.

Az olaj minősége Válaszd ki a legjobb minőségű extra-szűz olívaolajat. Ez garantálja, hogy az olajat hidegen préselték frissen szüretelt olajbogyóból, és nemtartalmaz vegyi anyagokat. A legjobb íze ennek a típusú olívaolajnak van.

Tipp: A zöld színű olaj finomabb, mint a sárga változat.

Összetételében az olívaolaj 77%-ban telítetlen zsírsavakat tartalmaz, 14%-ban telített zsírsavakat és 9%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat, E-vitamint és növényi nyálkát.

Száraz bőrre

Van egy régi, de alapvető szabály a bőrápolást illetően: soha ne tégy olyasmit a bőrödre, amit nem ennél meg. Az olívaolajból készült szappan gazdag hidratálást biztosít, a bőröd szinte magába szippantja az olajat.

A bőr sima és selymes lesz tőle - ez a nők egyik ősi szépségápoló szabálya. Sophia Loren 70-es éveiben még mindig úgy néz ki, mintha 40-es lenne. Bőre fiatalságának legnagyobb titka az olívaolajas ápolás.

Ha találsz egy olyan szappant, amely kecsketej és olívaolaj keverékéből készült, akkor megtaláltad a bőröd számára legjobb szappant.

Segítség az emésztőrendszernek

Végy egy evőkanál olívaolajat és idd meg éhgyomorra. Ezzel serkented az emésztést, enyhíted a gyomorrontást, puffadást és gyomorégést.

Az olívaolaj valóságos terápia az emésztőrendszer számára,mert serkenti az anyagcserét, elősegíti az emésztést és védi a nyálkahártyát.

Székrekedés ellen

Reggel éhgyomorra igyál meg egy teáskanál olívaolajat és citromlé keverékét.

Egy másik megoldás ha 200 ml meleg vizet 5 ml olívaolajjal összekeversz és megiszod.

Az antioxidáns jótékony hatása

Az olívaolajban levő E-vitamin nem más, mint egy antioxidáns. Ezen túlmenően, a telítetlen zsírsavak kevésbé bomlanak fel az oxigén hatására, mint más típusú zsírok.

Ezekből kis valószínűséggel válhatnak szabad gyökök, amelyek ártanak a sejtmembránoknak és számos betegségkiváltó okai lehetnek (pl. rákos daganatok).

Koleszterinszint

Az olívaolajban levő egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik a "rossz" koleszterinszintet, de nem befolyásolják a "jó" koleszterinszintet és triglicerid szintet.

Hogy valóban csökkenteni tudd a koleszterinszintet, a napi kalóriabevitel legalább 15 százaléka kell telítetlen zsírsavból származzon. Amikor csak lehet, használj olívaolajat a főzéshez. A legjobb hidegen, salátákhoz, öntetekhez vagy szendvicsekhez használni.

Fülpanaszok kezelése Hogy többé ne érezzük úgy, mintha el lenne dugulva a fülünk, tegyünk pár csepp langyos olíva olajat a fül sérült/érzékeny részére. Feküdjünk az ellenkező oldalra 5 percig, majd végezzük el ugyanezt a másik fülre is. (Ha dobhártyaproblémáid vannak ne tegyél semmilyen folyadékot a füledbe!)

Fülfájáskor áztass egy darab vattát olívaolajba, adj hozzá 5 csepp levendulaolajat, majd helyezd a vattát finoman a fül külső fájdalmas részére.

Hajhullás megelőzése

Masszírozd be a fejbőröd olívaolajjal minden este nyolc napon át. Hagyd hatni egész éjjel és reggel mosd le.

Korpásodás ellen is igen hatékony, hisz a korpásodás fő oka a fejbőr dehidratálódása, az olívaolaj pedig pont ezen segít.

Körmök erősítése

Hogy erősebbé tedd körmeidet és selymessé a körülötte levő bőrt,áztasd a körmeidet minden este a következő keverékben: 3 rész langyos olívaolaj, 1 rész frissen csavart citromlé

Csavarj egy rongyot a kezeid köré és hagyd hatni az olajat egész éjszaka. Napról napra erősebbek és ellenállóbbak lesznek körmeid, kevésbé fognak törni és csillogó, egészséges kinézetük lesz.

Mint látható, az olívaolajnak rengeteg jótékony hatása van. Egy igazán olcsó és biztonságos orvosság és szépségápoló termék. 

Beküldte: Pencz István

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások