20240721
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2017 május 26, péntek

Magyar aktivistákra támadnak ukrán nacionalisták.

Szerző: Csikós Sándor

Ukrán nacionalisták rátámadtak a Beregszász határában felállított, magyar nyelvű táblát őrző helyi aktivistákra. A támadás során ledöntötték a képen látható táblát.

Beregszász

Az alábbi videón az látható, hogy a nacionalisták éjszaka rátámadnak a táblát őrző helyi aktivistákra, és – miután ledöntötték a táblát, felgyújtják azt a sátrat, ahol az aktivisták éjszakáztak. A videó megjelent a „Bratsztvo" („Testvériség") elnevezésű helyi radikális csoport portálján.

Ukrán nacionalisták

A radikális szervezetnek ez alkalomból kiadott nyilatkozata szerint az ukrán Kárpátalján jelen lévő magyar szeparatizmus célja az, hogy hátba döfje (az önvédelmi harcát vívó) Ukrajnát. A nyilatkozat leszögezi: amíg Kárpátalja (ukránul: Zakarpattya) területén ukrán hazafiak lesznek, Kárpátalja (Zakarpattya) Ukrajna elidegeníthetetlen része marad.

Korábban Kárpátalja több részén is magyar nyelvű táblák jelentek meg: „Nagyszőllősi járás. A magyarok üdvözlik Ön.", illetve „Beregszászi járás – magyar nyelvű föld".

Csikós Sándor
Forrás: http://oroszhirek.hu/2017/05/25/ukran-nacionalistak-magyarokra-tamadtak-beregszaszon/


Előzmények:

Tiltakozás az ukrán nacionalisták magyarellenes felvonulásával szemben

Bocskor Andrea sajtóközleménye

A Karpatszka Szics szélsőjobboldali alakulat a tavalyi incidenshez hasonlóan idén március 18-án felvonulást tartott Ungváron. A szélsőjobboldali szervezet a 78 éve (1939. március 14.) másfél napig fennálló Kárpát-Ukrajna államalakulat kikiáltásának évfordulója alkalmából szervezett megmozdulást, amely évfordulót a szervezet 2011 óta „ünnepel" megfélemlítő fáklyás felvonulással- írja a Kárpátaljalap.net.

A fekete ruhát viselő, arcukat eltakaró és ukrán nacionalista zászlókat lobogtató 150 fős, zömében fiatalkorúak fáklyás menete nacionalista jelszavakat skandálva vonult végig Ungváron. A megyeszékhely utcáin haladva az „Idegen, vésd az agyadba, itt az ukrán a gazda!" mondatot többször megismételték, illetve a felvonulás fő jelszavaként: „Nemzetek Európája, nemet az Európai Unióira!" szlogent nevezték meg. Tarasz Deak, a Karpatszka Szics vezetője a médiának elismerte, hogy a fáklyás felvonulás célja az Európai Unió elutasítása és a vidékén elő magyarság ukránosítása.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő a felvonulással kapcsolatban elmondta: „Felháborító, hogy a magyarok által is lakott városban újra nacionalista alakulatok masíroznak, jelszavaikkal sértve a megyében élő nem ukrán lakosságot. Mindamellett aggodalomra ad okot, hogy egy európai integrációs törekvéseket hangoztató ország helyt ad a soviniszta szervezetek megerősödésének, kontrollálatlan megnyilvánulásainak, amely felett a rendfenntartó szervek rendszeresen szemet hunynak. A tavalyi eset után levélben hívtam fel az esetre az Európai Bizottság és a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő figyelmét, melyre az volt a válasz, hogy foglalkozni fognak az üggyel. A jelek szerint egy nyílt fenyegetéssel fellépő több száz fős tömeg rendszeres akciója nem üti meg az EU ingerküszöbét, amely sajnálatos dolog, hisz egy egész közösség jogtiprásáról és megalázásáról van szó".

Brüsszel, 2017. március 20.
Forrás: http://www.karpatinfo.net/cikk/tarsadalom/tiltakozas-az-ukran-nacionalistak-magyarellenes-felvonulasaval-szemben

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások

Honlap ajánló