20240424
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2021 március 19, péntek

Oltásmanipuláció

Szerző: Fliszár Balázs

Lehet egyetérteni, nem érteni, de mindenképpen érdemes jól körbejárni, jól átgondolkodni. “Nem népszerű az oltás. Minden adat arra mutat, hogy hazánkban az emberek döntő többsége nem akarja magát beoltatni egyik elérhető vakcinával sem. Az oltásra való hajlandóságot elég jól mutatja, hogy jelenleg az oltásra jogosultak 25-30%-a regisztrált. Ott van tehát a 70%, akinek nagy részét valahogyan rá szeretnék venni az oltásra.

Mivel az emberek többsége érzi, hogy a vírushelyzet messze eltúlzott, illetve az oltások kifejlesztési ideje, hosszú távú hatásainak nem ismerete, valamint az egyes vakcinák körüli szakmai egyet nem értés erősíti a bizalmatlanságot, nem nagyon létezik értelmes érvelés a vakcináció mellett. Így marad a már sokszor bevált manipuláció, aminek az a lényege, hogy az embereket valamilyen érzelmi ráhatással, hazugsággal próbálják rávenni az oltásra.

Nézzük, hogy milyen manipulációs technikákat használnak az oltás népszerűsítésére

Meghamisított felmérések:

A felmérések során közölt számok manipulációs ereje abban rejlik, hogy amennyiben egy fokozatosan növekvő számot kommunikálnak az oltáshajlandóságban, az embereknek az lesz az érzése, hogy egyre többen döntenek az oltás mellett. Ez a többség pszichológiája (nyájszellem), vagyis az a TÉVHIT, hogy ha valamit egyre többen csinálnak, akkor az jó. Ha valaki nem akarja magát beoltani, sokkal határozottabban ki fog tartani, amíg azt látja, hogy a többség is úgy gondolkodik, ahogy ő. Ahogy a vele azonos gondolkodásúak tábora csökken, akkor azzal egyenes arányban az ő határozottsága is csökkenni fog. Ezt akarják kihasználni a hamis felmérési adatokkal, azonban ezzel kapcsolatban két dolgot kell tudni:

1. Csupán azért, mert sok embert meggyőznek egy hazugságról, attól az még nem lesz igaz
2. Az oltásra regisztrált emberek aránya legjobb esetben is csak minimális mértékben emelkedett az elmúlt 3 hónapban

Korlátozott jogok:

Ennek a manipulációnak az a lényege, hogy a médián keresztül elérték azt, hogy az oltatlanok jogvesztéséről úgy beszéljenek, mintha az már tény lenne, vagyis folyamatosan azt sulykolják, hogy ha nem oltatod be magad, nem utazhatsz, nem mehetsz étterembe, fesztiválra stb. Ezzel azokra a tömegekre hatnak, akik inkább kockázatot vállalnak, kompromisszumra hajlandóak, csak visszakaphassák a régi életüket (nem fogják).

Az oltást nem kérők jogainak korlátozásáról szó van ugyan, de JELENLEG EZZEL KAPCSOLATBAN SEMMILYEN KONKRÉT DÖNTÉS NINCS, valamint érdemes tudni, hogy bár nem publikálják a hírekben, az Európa Tanács január 27-én többek között két határozatot is hozott ezzel kapcsolatban, aminek lényege:

1. A tagállamok nem tehetnek semmilyen különbséget oltott és nem oltott polgárok között
2. Az oltásigazolvány nem használható oltott és nem oltott emberek megkülönböztetésére, kizárólag oltással kapcsolatos utókövetésre


Felelőtlenség érzésének keltése:

Ez egy tipikus pszichikai trükk, ami amellett, hogy rendkívül alantas és aljas, tele van hazugságokkal.
Ennek az a lényege, hogy azt az érzést keltsék, hogy aki nem oltatja be magát, az felelőtlen és veszélyezteti mások életét. A „gyilkos néz vissza a tükörből”, a „veszélyezteted embertársaidat” és hasonló gusztustalan és egyben nevetséges megfogalmazásoknak semmi alapja nincs és csak arra használják, hogy lelkiismeret furdalást keltsenek az emberekben.

Ezek egyszerű manipulatív hazugságok, amik az ember embertársai iránti empátiáját és felelősségérzetét célozza meg. Nem beszélve arról, hogy a vírust propagáló szakemberek maguk mondják azt, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a beoltott nem fertőz, így tehát egy beoltott és nem beoltott szerintük akár ugyanúgy fertőzhet. Pont ezért beszélnek például arról, hogy a korlátozó intézkedéseket az oltások után is fenn kell tartani.

Véleményformálók:

A véleményformálók olyan celebek, közszereplők, akiknek rajongótáboruk van. Az oltáslobbi őket próbálja használni az oltás népszerűsítésére.
Ez a fajta manipulációs módszer arra alapoz, hogy sok ember bigott módon hisz az általa kedvelt személyekben, vagyis ha például Bochkor Gábor azt mondja, hogy az oltás jó és oltassunk, akkor azt sokan el fogják hinni, mert ugye Bochkor okos és intelligens ember. A műsorvezető valóban okos és intelligens, azonban sok dologban rendkívül felületes is. Emellett semmivel nincs több hiteles információja, tudása, mint amennyi egy átlagembernek lehet, így tehát egy ismert ember véleménye az oltásról semmilyen valós értékkel nem bír.

Szakértők használata:

A döntéshozók sok fizetett, illetve más módon függésben tartott szakértőt használnak, akiken keresztül megpróbálják az embereket manipulálni. Ennek a manipulációs technikának az alapja a tekintélyelvűség, ami arra a sajnálatos automatizmusra épül, miszerint „ha egy orvos/szakember mondja, akkor igaz”.
Először is egy orvos, vagy szakértő is hazudhat és láthatóan gyakran meg is teszik.

Emellett nem szabad elfelejteni, hogy ebben a kérdésben nagyon kevés szakembernek van valós tudása. Ez alatt azt értem, hogy a vírusról, az oltás valós összetételéről, az oltás klinikai vizsgálatairól stb. csak egy nagyon szűk körnek van valós tudása, ami azt is jelenti, hogy az orvosok és szakértők 99,9%-a valójában nem tapasztalati tudással rendelkezik, csupán olyan információval, amit a 0,1% osztott meg velük. Ha az információk hamisak, vagy csak részben igazak, akkor az orvosok, szakemberek 99,9%-a hamis információk alapján fog cselekedni, vagy ajánlásokat adni az emberek felé.
Nagy a zűrzavar a témában, így csupán egyetlen stabil dolog van, amit nem lehet megkérdőjelezni:

AZ OLTÁS KÖZÉP ÉS HOSSZÚ TÁVÚ HATÁSAIT MÉG A LEGJOBB SZAKEMBEREK SEM IMSERHETIK AZON EGYSZERŰ OKNÁL FOGVA, HOGY EZ NEM SZAKTUDÁS, HANEM TAPASZTALAT ÉS EZ A TAPASZTALAT JELENLEG MÉG NEM LÉTEZIK. EL KELL TELNIE MINIMUM 1 ÉVNEK AZ ELSŐ OLTÁSOKAT KÖVETŐEN, HOGY AZ ELSŐ ÉRTÉKELHETŐ ADATOK RENDELKEZÉSRE ÁLLJANAK.

Mit fognak tenni, ha több milliárd ember beoltását követő egy éven belül kiderül egy olyan súlyos probléma, ami mondjuk 1%-ot (40-50 millió ember) érint?

Én azt javaslom mindenkinek, aki nem akarja magát beoltatni, hogy tartson ki, mert a 70% nagyon nagy erő és egy döntő többséggel a döntéshozók sem mernek hosszabb távon szembe menni.
Próbálkozni fognak más dolgokkal, de ha az egység megmarad, nem fognak tudni mit tenni, mert az emberek 30%-a nem fogja tudni fenntartani a gazdaságot és politikai tobbseget sem tud biztositani. Ha máshogy nem megy, akkor az emberi alapjogok, illetve a többség akaratának érvényesülését ilyen fajta engedetlenség alkalmazásával kell kivívni.

A manipulációval kapcsolatban pedig a legfontosabb teendő a felismerés és a totális figyelmen kívül hagyás….”

Fliszár Balázs "

Beküldte Antal Miklós
Forrás: Fliszár Balázs FB

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások