20240418
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 április 17, vasárnap

A fekete nadály

Szerző: Kósáné K. Mária

Hasznos része: gyökér és levél. Levele összehúzó és gyulladásgátló tulajdonságú. Csak külsőleg alkalmazzuk. A továbbiakban, a levél alkalmazását külön kiemelem, minden egyéb a gyökérre vonatkozik  

feketenadalySymphytum officinale (Boraginaceae) Symphyti vagy Consolidae radix, Symphyti folium / Egyéb ismert nevei: Forrasztófű, Fekete gyopár, Sarkosfű.
 
Hasznos része: gyökér és levél. Levele összehúzó és gyulladásgátló tulajdonságú. Csak külsőleg alkalmazzuk. A továbbiakban, a levél alkalmazását külön kiemelem, minden egyéb a gyökérre vonatkozik. A Fekete nadálytő a plazmaszövetekre, a vérre, az izomra, a csontra, a velőre és az idegre hat.Hatását a légzőszerveken (és bőr), az emésztőrendszeren, a vérkeringésen, és az idegrendszeren keresztül fejti ki.
A gyökér, tápláló erősítőszer, gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó, lágyító, hámosító, sebgyógyító, vérzéscsillapító hatással rendelkezik.
Levele összehúzó és gyulladásgátló hatású.
 
A gyökér használható köhögés, hörghurut, tüdőfertőzések, tüdővérzés, emésztési zavarok, gyomor- bélfekélyek, gyomorvérzés, vérköpés, mellhártyagyulladás, véres vizelet, hasmenés, vérhas, rándulások, törések, sebek, sérülések, kelések esetén.
 
Hatékony erősítő és sebgyógyító szer. A gyökér szövetépítő, további romlást megakadályozó, regeneráló, szövet fiatalító hatású, külsőleg, belsőleg, a test bármely részén. Főleg a tüdő, a plazmaszövetek és a csontszövetek ifjítója.
Allantoin tartalma, kollagén feltöltő és újjáélesztő (regeneráló) hatású. Ezért minden szövetelemre hat.
 
A szájban, gégében, felső légutakban kialakult gyulladások esetén először leveléből készítsünk kivonatot, teát, öblögetőnek, majd utólag fellépő hörghurut esetén, Zilizzel, Papsajttal kombinálva gyökerének hideg kivonatát kortyolgassuk, a nyálkahártya irritációjának csökkentésére.
Nyálkaoldónak Gyömbérrel, Szegfűszeggel és Kardamommal használjuk, önmagában sose. Megnöveli a nyálkák mennyiségét, de hevítő fűszerek nélkül erős pangást okozhat, ami az állapot rosszabbodásához is vezethet.
 
Gyomorvérzés, tüdővérzés esetén külsőleg leveléből a teljes mellkasra pakolás rakható.
 
A gyökér áztatásával előállított hideg kivonatot gyomor- és bélfekély esetén alkalmazhatjuk a nyálkahártyák nyugtatására és regenerálására. Emésztési zavarok, vagy gyomorvérzés felléptekor, 2-4 csésze hidegen áztatott teakeverék fogyasztása javasolt, egész napra elosztva, kortyonként, melybe a napi 1 g Nadályt is beleszámíthatjuk. Gyomor- és bélrendszer vérzéses vagy hurutos megbetegedései, gyomorfekély esetén belsőleges fogyasztásra gyökerét alkalmazhatjuk Zsurlóval, Cickafarkkal, Körömvirággal, Pásztortáskával, Porcsinfű herbájával, Útifűvel együtt.
Cukrosok bélrenyheségére Lenmaggal együtt alkalmazható.
Ha nem ragaszkodunk hozzá, akkor inkább Szezámmagot, Lenmagot, Zsurlót, Papsajtot, Palástfüvet, Cickafark levelet, Pásztortáskát alkalmazzunk helyette.
 
A tüdő és a nyálkahártyák fiatalító erősítőszere. A hártyák gyulladása, pusztulása, vérzése esetén használjuk. Tüdőerősítőnek Peremizs gyökérrel (Inula), Örménygyökérrel vagy Körömvirág gyökerével, ha nincs, akkor virágjával kombinálható.
Tüdővérzésnél, gyökerét teakeverékekben alkalmazhatjuk.
 
Tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás esetén, teát fogyasszunk 2-4 részre osztva 1 csészényit, napközben, kortyonként. Tegyünk pakolást Martilapuból, Zsurlóból, vagy alkalmazzunk Svédcseppes borogatást.
 
Erősítőnek, vérzéscsillapítónak tejben forraljuk fel. Egy csésze tejre 2 kávéskanál porított gyökeret számoljunk. Új szövetek képződésének elősegítésében az egyik legeredményesebb, valódi erősítőszer. Ez a tulajdonsága, felváltható, pl. Szezámmag, Vörhenyes szil, Spárga fogyasztásával.
 
Szívre való hatását a népgyógyászat a Galagonyáéval azonosnak ismerte el. Sok helyen még most is alkalmazzák szívre való hatása miatt. Ha ragaszkodunk hozzá, csak külsőleg tegyünk pakolásokat a mellkasra leveléből vagy gyökeréből, összehúzó, vagy vérpezsdítő tulajdonsága miatt, de belsőlegesen semmilyen népgyógyászatilag ajánlott formában a szív gyógyítására ne alkalmazzuk, mivel vérrögképző hatással is rendelkezik a gyógynövény. Mint köztudott, a szívbetegeknél, pont a vér átáramlási sebességének biztosítására a szívkapukon keresztül (ami 5 l vér/perc), vérhígítót kell szednie a betegnek, az egész test minden szövetének, a megfelelő összetételű vérrel való ellátására. A gyógynövény ilyen jellegű alkalmazása, pont az infarktusveszélyt fokozza, akkor is, ha különben magára a szívszövetre jótékony hatást gyakorolna. Használjuk továbbra is, a veszélytelenebb Galagonyát, ilyen panaszaink esetén.
 
A gyökereket csonterősítőnek alkalmazzák. Főleg rugalmatlan, törésre hajlamos csontszövetek újjáélesztésére, az új szövetek rugalmas kialakulására, folyamatosan, kis mennyiségben (por formájában napi 1 g) kell fogyasztani.
Eltört csontok esetén a mielőbbi hegesedést, összeforrást segíti elő. Főleg nem gipszelhető csonttörések esetében. Farkcsont, medence, bordatörések, porccsontsérülések, váll, térdkalács, medencei álízület törése, repedése esetén alkalmazhatjuk. Az orvosi diagnózis után, és csakis az orvos által helyükre állított csontok esetén, mielőbbi gyógyulásuk elősegítésére, ha lehetséges, külsőleg massza alakjában alkalmazzuk. Amennyiben a kórházi előírások ezt nem teszik lehetővé akkor csak tea formájában, napi 3 alkalommal 1 csészényit, vagy szeszben tartva, a gyökérből napi 5 alkalommal két kicsi karikát fogyasszunk el. Helyette nagyon megfelelő, ha bármely teában Szezámmagot és Lepkeszeg magot áztatunk, vagy porként fogyasztjuk. A Palástfű tea is csonterősítő és gyógyító határú. Ilyenkor nagyobb mennyiségű A- és D-vitaminra van a szervezetnek szüksége, erről külön gondoskodjunk. A gyökér lisztmasszája gipsz helyett használható. A ruhára kent masszát a felületre kell helyezni, majd kötéssel rögzíteni. A massza gipsz-szerűen megkeményedik.
A csontsérülések, vagy műtéti beavatkozások után fellépő csontgennyesedések, csontvelőgyulladások, csonthártyagyulladások, és a gerincvelő bizonyos károsodásai esetén, gyökerének porából készítsünk, meleg pépes pakolást. Mindaddig alkalmazzuk, míg az orvos a gyógyulást meg nem állapítja. Emellett erősebb gyulladásgátló hatással rendelkező gyógynövényekből teakeveréket fogyasszunk.
A fog alatt, az állkapocsban elhelyezkedő, gennyes váladék kiürülését is elősegíti.
Szintén pépes, meleg pakolást alkalmazunk, kézen vagy lábon lévő bütykök esetén. Rendszeres éjszakai használatával, legalább heti 2 alkalommal, és a testrész masszírozgatásával, ezek az elváltozások fél-2 év alatt visszafordíthatók. Egyéb csontkinövések esetén is alkalmazható. Eredménytelenség esetén, a csontkinövést csak műtétileg lehet eltávolíttatni, és általában visszatér.
 
A gerinc csontjaira, porckorongjaira is megújító hatással rendelkezik. Alkalmazható minden gerincet érintő fájdalom, kopás, elváltozás, becsontosodás esetén, és csontritkulásnál kiegészítő kezelésként. Levelét, gyökerét fürdőként és pakolásként használhatjuk.
 
Minden rendszeres csontropogás, már figyelmeztet a csont, és a mellette elhelyezkedő ízületek, kötőszövetek szárazságára. A száraz felületek egymás mellett való elcsúszása kopást eredményez. A lágy szövetekben pedig, elváltozások jönnek létre, amik szintén helyi alakváltozáshoz vezetnek. Az ízületek megnyúlhatnak, vagy szakadhatnak, és veszíthetnek összetartó erejükből, így a csontok, porcok, végleges elcsúszása jön létre.
A rugalmatlan területi elcsúszások idegbecsípődéseket is okozhatnak. Ilyen a lumbágó, és az isiász. Az idegek begyulladnak, és erős fájdalom lép fel, mely mozgásra tovább fokozódik. A gyulladás duzzanata még további helyi szűkületet okoz, mely az idegekre még erősebb nyomást gyakorol. Az idegek, nagy fájdalom kíséretében, el is halhatnak.
A gyulladás belobbanásának megakadályozására, a Fekete nadály gyökerének masszáját, vagy szeszes kivonatát, azonnal, pakolásként alkalmazzuk. Ajánlott még 48 órán belül, csontkovács, vagy „kiropraktör” felkeresése, hogy az elcsúszásokat helyremozdítsa, és az idegszál így kiszabaduljon. Ezekben az esetekben a mielőbbi ellátás kap hangsúlyt. A munkából való kiesést, az eddigi 4-6 hétről, 5-14 napra csökkentheti. Ugyanez a tapasztalat, a térd, a combtő, a boka, a váll, és a csukló esetén is. A helyreigazításokat az ortopédiai szakrendelés orvosa is képes lenne elvégezni, de általános tapasztalat, hogy 48 órán belül, a beteg nem kap időpontot a szakrendelésre.
Amennyiben a gyulladás már beindult, annak, csak végleges megszűnte után szabad a helyreigazítást elvégeztetni. Ha környezetünkben nem található csontkovács, - vagy anyagi hátterünk nem engedi meg, - kemény anyagú ágyban való, kötelező háton fekvés javasolt. A beteget a háziorvos fekvő betegként látja el. A pakolások hatására, a gyulladás megszűnik, ekkor már fürdőket is vehetünk, Nadályból, Cickafarkból, és Kakukkfűből. A fájdalmak megszűnte után, helyreigazító tornagyakorlatok végezhetők.
 
Nemcsak a csontszövetekre, hanem az ín és izomszövetekre is megújító hatású.
Köszvényes, vagy ízületi csomók, reumatikus izom és ízületi elváltozások, izomgörcsök, gyulladások, és maradandó megvastagodások esetén gyógynövényteák alkotórésze, külsőleg pedig pakolásként alkalmazható. Mozgáskorlátozottsággal, ízületi bénulással járó duzzanatok, megkeményedések, a térd, a váll területein, gyorsan gyógyulnak a Nadály tinktúrás bedörzsöléseitől. Külsőleg pedig meleg pakolásként alkalmazzuk mindaddig, míg az alakváltozások meg nem szűnnek. Fürdőket is vehetünk belőle. A duzzanatok mielőbbi eltüntetésére azonban ilyenkor a nyirokrendszerre is szükség van, ezért a felület körül érdemes nyirokmasszázst alkalmazni. A felső nyirokutak a bőr alatt kb. 5 mm-en belül foglalnak helyet, ezért szinte csak felületi simogatások, kisebb csipkedések is alkalmasak nyirokmasszázsnak. Lábduzzanatok esetén az egész lábat kezelni kell és a csípő és hasrészeket is. Alulról felfelé haladva a lábon. Kéz esetén a vállakat, a nyaki részeket, a hónaljat és mellkas oldalsó részeit is kell dresszingelni a masszázskor.
Friss átfázások, fagyások, ficamok, megerőltetések, rándulások után jelentkező végtagfájdalmak, duzzanatok esetén, leforrázott levelét, melegen kössük a testrészre.
A több évtizede történt megfázások, fagyások, rándulások, a testfelületek reumás izommegvastagodását, eldeformálódását, bütykösödését okozhatja. Mozgatása nagy fájdalommal jár. A beteg önállóan nem is tudja ezen tagjait mozgatni. Az izommegvastagodás teljes mozgáskorlátozottságot okoz, végleges diagnózisa reumás izombénulás. Ebben az esetben a Feketenadály porából készült pakolásokat alkalmazzunk. Vegyünk kéz, láb vagy teljes fürdőket, naponta, Csalánból, Kakukkfűből. Kenegessük Pásztortáska tinktúrával és Orbáncfű, vagy Majoranna olajjal.
Íngyulladások esetén is eredményes a levél meleg pakolása. Ínhüvelygyulladás, csukló, és boka hüvelygyulladásai esetén kar és lábfürdők, pakolások alkalmazhatók.
Vannak olyan betegségek, melyekkel mindig együtt jár az ízületek gyulladása, fájdalma, mozgáskorlátozottsága. Ilyen a máj megbetegedések miatt fellépő ekcémák, sömörök (pikkely-, övsömör) után jelentkező váll, térd, csípő, könyök fájdalom. De ide tartozik az immunbetegségek miatt fellépő izmok és porcos csontok megkeményedése, fájdalma, görcsölése, puffadása, sorvadása is. Az alapbetegségek kezelése mellett, bármikor alkalmazhatjuk a Fekete nadály levelét, gyökerét pakolásként, fürdőként.
A vérkeringés felgyorsítása által a fájdalmat gyorsan szünteti. A fájdalomtól való félelem alóli feloldódás, és a duzzanatok lelohadása, segíti a terület mozgékonyságát, ami a további jobb vérellátás és a gyógyulás előfeltétele.
A végtagok ideggyulladásai esetén is így járhatunk el. Ilyenkor Körömvirággal, Orbáncfűvel kombináljuk. 

Sebkezelésre, zúzódásokra, vagy bármely külső szövetsérülés esetén alkalmazható.

Nagy felületen létrejött sebeknél, a nehezen leváló varratokra a gyökér nyákos kivonatát, vagy teáját borogatásként felrakva, elősegíthető a seb töredezése, és darabokban való leválása, anélkül, hogy nagy hegeket képezne, vagy újbóli felvérződéseket okozna. Erre a célra a Körömvirág, vagy a Martilapu virágja is megfelel.
Vágott sebek, és égési sérülések esetén is jó hámképző és sejtképző tulajdonságú.
Napégésnél fájdalomcsillapító is. Csak a gyökérből készített borogatás, vagy híg porkivonat alkalmazható, szobahőmérsékleten. Szeszes borogatást ilyenkor ne alkalmazzunk!
Vérömleny esetén tinktúrát, levélpakolást, gyökérmasszát tegyünk a felületre. Ilyen célra a Zsurló és a Gyömbér is nagyon jól alkalmazható. A pakolásokat felváltva tegyük a felületre, akkor nagyon hamar gyógyul, és hamar felszívódik. Vérömlenyek esetén mindig használjunk vérhígító teakeveréket is a trombózisveszély elhárítására. Ez ugyan a vérömleny felületét egy darabig megnöveli, szétfuttatja, de oldja és folyamatosan felszámolja. Ilyen vérömlenyes balesetek után, legalább három hónapig ajánlott a vérhígító teák fogyasztása.
 
A Fekete nadály felfekvések és külső, nehezen gyógyuló fekélyek esetén is eredményes.
Visszérfekély esetén, porából készítsünk masszát, és meleg, langyos állapotban kössük fel a felületre, steril gézlapok közé téve. Felfekvésre és külső fekélyekre nagyon eredményes még a Korpafűspórával való behintés is, de még a sima fehér cukorral való feltöltése a sebrésznek is. Ez utóbbit napjában többször kell cserélni a felületen, amikor levet enged. Porcukor formában is alkalmazható. Nagyon gyors tisztulást és visszaszövetesedést érhetünk el vele. Állatgyógyászatban is alkalmazható, akár roncsolt felületen és húskiharapás esetén is. Belső hasfali műtétek után, két csövet hagynak az állatban, az egyiken folyamatosan töltik újra a cukrot, a másikat szabad végen hagynak, hogy a váladék kifolyhasson. (Magyar származású, kanadai állatorvos „találmánya”, sajnos a nevét nem tudom, de köszönjük az eljárás ismertetését neki.)
 
A test bármely részén fellelt daganat esetén, a Fekete nadály csak külsőleg alkalmazható. A belső daganatok esetén, az elhelyezkedéstől függően, külsőleg tegyünk fel pakolásokat. Például, méh ciszta esetén az alhas és szeméremrészre, veseciszta esetén a hátközép részre. Szeszes kivonata, vattára öblögetve, a területre, napközben is felerősíthető. Ilyenkor a környező szövetek nyugtatására ható tulajdonságait érzékeljük, - oszlató és regeneráló, - de magára a daganatra nincs pusztító hatással. Abban az esetben, amikor a daganat már saját érhálózattal is rendelkezik, egységesen azt a képzetet kelti a betegben, hogy fájdalmai csökkentek, így minden rendben van, és a gyógynövény hat betegségére. Ezen megkönnyebbülést hozó érzet miatt került bele a köztudatba, hogy nagy mértékben hat a rák felszámolására is.
Tény és való, hogy a nagy fájdalmakat kiálló betegnek, a legkisebb megkönnyebbülést létrehozó gyógynövényt is ki kell használnia közérzete javítására, hogy annál nagyobb energiákat tudjunk felhalmozni a betegség felszámolására, ezért külsőlegesen minden formában élhet vele. A betegnek emellett mégis tudnia kell, hogy tulajdonképpen most fájdalomcsillapítást végez, de attól függetlenül az alap betegségét, pl. még nem műtötték meg és a ráksejtek nincsenek elhalás alatt. A Fekete nadály ebben az esetben úgy működik, mint a fájdalomcsillapító tabletták, pl. Algopyrin, csak egy kicsit másképp. Lehet mondani, hogy szinte elaltatja a tudatot, hogy ne vegyen tudomást a bajról, mintha nem is létezne. Ezért ugyan egyrészről csodálatosnak mondhatók a Fekete nadály hatásai, másrészről igen csalfán, és álnok módon jár el az emberi szervezettel. Ugyan a rákos sejtek mellett elhelyezkedő saját szöveteket segíti a védekezésben és erősíti ellenállásukat a fertőzöttség ellen, ezzel megakadályozva az áttétes rák terjedését, de attól még nem ráksejt pusztító hatású. Inkább csak segít a szervezetnek átvészelni ezt az időszakot, hogy az egyéb speciális rákpusztító eljárású szerek hathassanak a degenerált sejtekre.
 
Visszérgyulladásoknál
levelét, Körömvirág levelével és virágjával együtt alkalmazva, a gyulladást nagyon hamar megszünteti, a visszér tágulatait 2-3 hét alatt összehúzza, a kitüremkedéseket csökkenti. A pakolások ideje alatt fekvés javasolt. Később az érfal megújítására, rugalmasítására külsőlegesen, belsőlegesen, a gyökér teáját, kivonatát, vagy masszáját alkalmazzuk. Helyette azonban lehet a már fent leírt rugalmasító gyógynövényeket is fogyasztani, Szezámmag, Lenmag, Orvosi ziliz nyák, Szilfakéreg nyák stb.
Aranyér esetén ülőfürdőt vehetünk levélből és gyökérből. Napközben Fekete nadály zsíros krémet alkalmazhatunk. Vérömlenyes aranyérnél a fentebb leírt vérömlenynél leírtakat alkalmazzuk!
 
Érszűkület vagy visszérelzáródás miatt fellépő üszkösödésnél is használjuk. Nagyon erős vértisztító, és vérrög-képződést gátló teákat is fogyasszunk ilyenkor. Vegyünk napjában háromszor fürdőt is belőlük. A nyirok utakra, végig, tegyünk mirigyekre ható lágyító pakolást. Fibrinoldó gyógynövények alkalmazása is szükséges (Fekete bors, Erős paprika, vagy sima fűszerpaprika, Gyömbér, Ananász gyümölcskúpból pakolás, Kurkuma, Vöröshagymalé vagy pép). Több napon keresztül éjjel-nappal felváltva kell alkalmazni a pakolásokat. Mozogni nem szabad. Kórházi ellátással együtt lenne célravezető, hogy a vérvizsgálat napi két-háromszori mérése biztosított lenne, de sajnos, az állami kórházak előírásai a gyógynövények ilyen jellegű használatát nem engedélyezik.
 
Nyakfájdalom, vagy csonkolt végtag fájdalma esetén, melegen tegyünk, gyökérből készített pakolást a felületre.
Jól bevált, a szeszes, vagy meleg pépes pakolás azokra a panaszokra is, melyek mai világunkban, a mozgás hiánya, vagy munkahelyi kötöttségek miatt lépnek fel. Az iskolapadban, vagy a munkahelyen sokat ülők panasza (pl. autóvezetők, számítógéppel dolgozók, vezető beosztásúak, varrónők, munkanélküli vagy nyugdíjas otthonülők, betegek stb.), az éjszakai, mindkét oldalon jelentkező, medencefájdalom. Amennyiben, főleg az idősebb hölgyek, és a mellékpajzsmirigy betegek esetében, a csontritkulás lehetőségét kizártuk, de a panasz továbbra is megmarad, tegyünk pakolást a medencére oldalt, egészen le a comb felső részéig. Természetesen a pakolást bárki, bármilyen betegsége esetén is alkalmazhatja, itt csak azért emelődőt ki a csontritkulás lehetőségének kihangsúlyozása, hogy ezt is vizsgáltassuk ki, és gyógyíttassuk, mert a pakolások olyan jól esnek a szervezet ezen részeinek, hogy ezáltal képesek vagyunk elfeledkezni arról, hogy a tünet okait megkerestessük. A nem kezelt csontritkulás azonban a medencecsontokban súlyos eldeformálódásokat, és később belsőszervi elhelyezkedési problémákat, valamint az állóképesség és lábon mozgás korlátozottságát idézhető elő, úgy, hogy a medence és a láb nem képes hordozni a test súlyát.
Alkalmazható combporc-kopás esetén is, Zsurlóval, Cickafarkkal, megfelelő vitaminok és mikroelemek fogyasztása mellett. 

Csipőfájdalmak esetén, napközben, amikor felállunk, tegyünk meg pár olyan mozdulatot, mintha megint leülnénk, de ne üljünk le, csak le-föl rugózzunk. Ezt a gyakorlatot úgy végezzük, hogy lábaink távol álljanak egymástól (nagy terpesz), különben lehuppanunk. Súlyunk a lábainkon legyen. Ezek a mozdulatok nem olyan feltűnőek, munkahelyen is elvégezhetők. Otthon, vagy munkahelyen a mosdóban, nagy terpeszben, tegyünk úgy, mintha leülnénk, hajlítsuk be térdeinket, ha kell, kapaszkodjunk meg, és toljuk előre és hátra a medencénket. Ilyenkor főleg a combhajlat helyét változtatjuk, a váll egy helyben marad. A gyakorlat alatt ne emelkedjünk fel. Egy-két mozdulat után, álljunk fel, terpesz marad, és csípőnket toljuk jobbra és balra. Ezután a csípővel körözhetünk. A merev felületeket csapkodjuk meg, pici apró ütésekkel. A hátsó fenékcsonttól, a feneket is beleértve, le egészen a combközépig. Hát merevsége esetén nagyon jól alkalmazható, ha a fakanál fejére ruhát göngyölünk, és így megcsapkodjuk a hát felületét és a vállrészeket. Így vérpezsdítő hatást gyakorlunk, az amúgy eléggé elhanyagolt területeinkre is. Panaszaink, remélhetőleg, hamar megszűnnek. Amennyiben nem, akkor a csipőkimozdulást is helyre kellene tetetnünk egy csontkováccsal, és a feltétezhetően ezzel jelentkező boka és talpsüllyedésünket is korrigálnunk kell tornákkal.
Vannak olyan munkahelyek, ahol mindig ugyanazt a mozdulatot kell elvégeznünk órákon keresztül, és ez okoz helyi fájdalmakat, vagy megerőltetéseket. Ekkor a megfelelő felületre tegyünk pakolásokat, vagy vegyünk teljes fürdőket. A feszült területeket napjában többször ütögessük meg apró, kis, de érezhető ütésekkel, vagy kezünkkel meg-megfogdosva, kicsit megnyomva is a fogást, simítsunk végig a merev felületeken.
 
Ideg eredetű
lázas betegségek, idegláz, sérülésekkel, testi vagy lelki traumákkal együtt fellépő ideggyulladások, idegszövet elhalások esetén, minden formában alkalmazzuk, más, erre ható gyógynövényekkel együtt (pl. Kakukkfű, Orbáncfű.)
Sclerosis multiplex esetén is eredményes, az ideghüvely gyulladásának és sorvadásának leállítására, és az elhalt szövetek lassú de eredményes újraképzésére. A sorvadó szöveteket külsőleg pakolásokkal vagy szeszes kivonatának kenegetésével, más vérbőséget létrehozó gyógynövényekkel együtt alkalmazzuk (Majoranna, Kakukkfű, Orbáncfű, Pásztortáska, Bors-kivonat). A gerinc teljes hosszára tegyünk pakolásokat, egészen a fejig.
 
A Fekete nadály öregedés gátló, mivel szövetépítő hatású. Regenerálásra, fiatalításra jól hat a Vatára (lásd Sovány testalkat), és a Pittára (lásd Köpcös testalkat).
 
Kozmetikai krémek alkotórésze. Szövetmegújító hatása, mely a szövetközti állományok megújítása, felfrissítése által hat (növényi kollagén feltöltő hatás) már pár pakolás után látható eredményt hoz. Ajánlott a szem környékének ápolására és a fáradt, petyhüdt bőr megújítására.
Leveléből fürdőt vehetünk, rugalmatlan, megereszkedett bőr ápolására. Fogyókúra, vagy szülés után Rózsaszirommal, Rózsaággal, Zsurlóval, Galajjal és Pitypanggal együtt alkalmazható.
 
A Fekete nadály levelét, a biokertészek használják, erjesztett trágyalé formájában, a növények növekedésének serkentésére, és természetes betegségeik, kártevőik ellen, ellenálló képesség növelőként, létrágya formájában. Nagy nitrogéntartalma mellett, a növények részére felvehető sok ásványi és nyomelemet is tartalmaz. Használatának hatására, a talajban található, megkötött kálium, a növények számára felvehetővé válik. Maga a levél nem tartalmaz nagy mennyiségben káliumot. (Az erjesztett Csalánlében azonban nagy mennyiségben megtalálható.) A nagyobb levelek az utakra is teríthetők, csiga invázió, vagy salátasor megvédése esetén, mivel nagyon szőrös, ezért a csigákat elriasztja.
 
A gyökérben vitaminok és nyomelemek találhatók, de emiatt ne fogyasszuk (C-, E- vitamin és A-provitamin), keressünk veszélytelenebb vitaminforrást, pl. Kövér porcsint.
 
Vérszegénységre, és a rák bármely formájára, a köztudattal ellentétben, alkalmazása nem javasolt! Nem mintha nem lenne ilyen típusú kimutatott alkaloidája, hatóanyaga is, hanem azért, mert negatív hatóanyagai rendszeres nagy adagban való használatát kizárják. És mit ér az a gyógyulás, amivel együtt a szervezetét egyben meg is mérgezi, vagy veszélyezteti az ember, amikor van jobb lehetősége is. Igyekeztem annyira feltárni e gyógynövény előnyeit és reálisan feltárni a helyettesíthetőségeit is, amennyi csak lehetett.
 
Levelét soha ne alkalmazzuk belsőleges használatra. Szeszes kivonatát belsőleges célokra ne használjuk. Gyökerének teáját, vagy porát, ne használjuk ödéma, rossz felszívódás, bármilyen erős, hirtelen jelentkező, súlyos betegség esetén (magas Ama). Elhízott és telt testalkatú egyének (Kapha) a gyökeret belsőlegesen csak csonttörés esetén alkalmazzák, mivel részükre további nehézkességet, nyákosodást, elgyengülést, és hízást eredményezhet.
Gyermeket váró nőknek használata nem ajánlott! 

Az Ausztriai és Magyar Gyógyszerkönyvben nem hivatalos, mivel kis mennyiségben méreganyagokat is tartalmaz ugyanúgy mint a Martilapu (pirrolizidin alkaloida), mely túlzott fogyasztása esetén a májat károsítja, rákkeltő, és véralvasztó hatású, ezért használatát nem ajánlották, ugyanakkor szintén kis mennyiségben rákellenes anyagot is tartalmaz. A két hatóanyag egy növényben való megjelenése ugyan nem egyértelműsíti az emberi szervezetben való folyamatok egyértelműségét, hisz a növény önmaga megvédésére is alkalmaz vírus és rákellenes szereket, de az óvatosság elve alapján az ilyen jellegű anyagokat tartalmazó gyógynövényeket a gyógyszerészi és orvosi szakemberek emberi fogyasztásra nem ajánlják. A Fekete nadály tehát ésszerűen, és a napi adagot nem túllépve alkalmazandó Belsőlegesen! Az ayurvédában a napi maximum 1 g ajánlott, Gyömbérrel, Szegfűszeggel, Kardamommal keverve, vagy belsőleges célra használjunk helyette Szezámmagot, Vörhenyes szilt, egyéb erősítő jellegű, betegségünkre alkalmas gyógynövényt.
 
     Tea: 2 kávéskanál darabolt és aprított gyökeret 2,5 dl hideg vízben áztassunk 6-12 órán keresztül, vagy hideg vízben kis gőzölésig melegítsük, majd hagyjuk állni 2-3 óra hosszat. Szűrjük, majd fogyasztjuk.
Tejes tea: 2 kávéskanál aprított gyökeret 2,5 dl forró tejjel öntsünk le, majd kihűlésig lefedve hagyjuk állni. Napi 2-4 részre osztva, kortyonként fogyasztjuk.  

Por: Napi adagja 250-1000 mg, 2-5 alkalomra szétosztva. A gyökereket daraboljuk, majd utószárítjuk, darabosra törjük, majd ismét szárítjuk. Végül finom porrá őröljük. Jól záródó üvegben, levegőtől elzártan tároljuk. Egyszerre ne készítsünk nagy mennyiséget.   

Pépes pakolás: a gyökér porát forró vízzel leöntjük, pár csepp olajat, vagy zsírt keverünk hozzá, összekeverjük, és még forrón megfelelő nagyságú vászon anyagra kenjük. Melegen, de nem forrón, a testrészre helyezzük. Nagyon jót tesz a zabpehely lisztjével való összekeverése is, de ekkor vízzel és olajjal kell összefőzni. Két evőkanál gyökér, egy evőkanál zabliszt, 2-3 evőkanál víz. A bepakolt testrészt tartsuk melegen. 

     Friss levélborogatás: a friss leveleket megmossuk, jól összevagdaljuk, két ruha között jól megütögetjük, hogy levet engedjen, vagy turmixoljuk kevés vízzel, a levét kinyomjuk, és ruha közé helyezzük, így helyezzük a felületre.   

Forrázott borogatás: a leveleket leforrázzuk, és melegen helyezzük fel.    

Fürdő: 5-6 nagy levelet késsel felaprítunk, és 12 órára beáztatjuk 3-5 liter vízbe. Fürdés előtt felfőzzük, szűrjük, és a kádban ülőfürdőt, vagy teljes fürdőt veszünk belőle. Még kétszer felöntjük vízzel és felhasználjuk.    

Tinktúra: Frissen szedett, megmosott és apróra vágott gyökereket üvegbe helyezünk, és felöntjük pálinkával, 10-14 napig állni hagyjuk meleg helyen, majd szűrjük. Az üvegeket hűvös és árnyékos helyen tároljuk.
Ha arckrémekhez akarunk szeszes kivonatot készíteni, nagyon gyorsan pucoljuk le a gyökereket, hogy meg ne barnuljon, és így öntsük le tiszta, szagtalan szesszel. Bármilyen hidratáló krémbe keverve alkalmazható. 

     Kenőcs: 200 g disznózsírra két marék friss, apróra feldarabolt gyökeret számítunk. A forróra hevített zsírban a gyökeret gyorsan kisütjük, éjszakára állni hagyjuk. Másnap felmelegítjük, szűrjük, és kis üvegekbe öntjük. Hűtőben tárolandó. A kenőcs helyettesíti a pépből készült pakolást. Külön visszerekre készíthetjük úgy, hogy levelet is rakunk hozzá, de a teljes Körömvirág növényt is belesüthetjük. 

     Arcpakolás: A gyökeret gyorsan tisztítsuk meg fekete kérgétől, reszeljük le, és kevés jojoba vagy olivaolajjal készítsünk belőle krémet. Anyagra kenve helyezzük az arcra. Ne készítsünk belőle sokat, mert hamar romlik és a levegőtől feketedik.

Kapcsolódó írás itt található  


Hozzászólások megtekintése a régi honlapról  
 
érdekes
(anikogyorgyi, 2011.04.18 22:25)

Régebben nekünk is volt, de a virága fehér volt, gondolom, valami kellet volna még neki, amit itt nem talált meg a talajban, ezért lehetett fehér a virága, nem lehet más növénnyel összetéveszteni, jó lett volna ha még itt van nálunk, mikor eltört a lábam :))

A rovat további cikkei: « Martilapu A vérehulló fecskefű »

Hozzászólás  

+2 #2 VálaszKósáné K. Mária 2012-12-01 19:11
Kedves Bencze Gyuláné!
Szárított és darabolt formában a gyógynövényboltokban kapható.
Kis langyos vízzel felduzzasztva (kb. egy éjszakára) a szeszes kivonat is elkészíthető belőle, amivel csak kenegetni kell a területet, de pakolásra is alkalmas. Kissé lerakódik a bőrön, ezáltal a ruhát is megfoghatja. Erre érdemes azért figyelni.
Üdvözlettel: Kné K Mária
#1 TatabányaBencze Gyuláné 2012-11-08 20:01
Hollehet beszerezni a Fekete Nadályt?Csonttörésre kellene ami rosszul fort össze és nagyon fáj,Hátfályásra kéne.Kérem szives válaszikat.
Üdv: Bencze Gyuláné
2012.non.08.20.

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások