20240524
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2016 október 11, kedd

Mindenkinek laknia kell valahol!

Szerző: Puskás Gergely

A Város Mindenkié (AVM) október 8-án szombaton tartotta meg a 6. Menetet a lakhatáshoz való jogért, amin közel ezren vettek részt. Az AVM tagjai, szimpatizánsai – több mint harminc csatlakozó szervezet és helyi közösség – akik vidékről és Budapestről érkeztek, azért vonultak föl, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a lakhatási válság több millió embert érint, és hogy követeljék a kormánytól és a helyi önkormányzatoktól az érdemi lépéseket a lakhatási válság enyhítése érdekében.

Mindenkinek laknia kell valahol! Közel ezer ember vonult fel a lakhatáshoz való jogért Budapesten

Ma kb. 30-40 ezer ember él a legszélsőségesebb lakhatási szegénységben, hajléktalanként az utcán, szállókon vagy kunyhókban. Legtöbbjüknek olcsó bérlakások és lakhatási támogatás hiányában szinte reményük sincs arra, hogy újból önálló otthonuk legyen. A megfizethető bérlakások és az érdemi lakhatási támogatás hiánya azonban nem csak a hajléktalan embereket sújtja. Családok rettegnek, hogy mikor mondják fel a fejük fölül az albérletet, mert újat találni az elmúlt években meredeken emelkedő lakbérek mellett, pláne gyerekekkel, szinte lehetetlen. Sokan maradnak munka nélkül, mert nem tudnak odaköltözni, ahol több munkalehetőség lenne. A közelgő hideg télben közel egymillióan lesznek, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy otthonaikat megfelelően felfűtsék, mert nem tudják a fűtési számláikat megfizetni. Több mint százezer háztartásban kapcsolták már le az áramot, gázt vagy a távhőt tartozás miatt, és közel kétmillió embert érint, hogy nem tudta időben befizetni a rezsi számláit. Gyerekeket szakítanak el családjaiktól lakhatási gondok miatt, és nők kerülnek az utcára, mert bántalmazó partnerük elől menekülve nincs hova menniük.

utcajogász

„Azt akarjuk, hogy az állam ne a lakástulajdon megszerzésének támogatására költsön, hanem arra, hogy mindannyian tényleg fenn tudjuk tartani a lakásainkat. Legyen szabályozva az albérleti piac, és ne lehessen senkit elhelyezés nélkül az utcára kirakni. Senkitől se vegyék el a gyerekét szegénység miatt, és legyen valós kiút a hajléktalanságból. Senkinek se kelljen döntenie, hogy egyen vagy lakjon!” - mondta beszédében Pósfai Zsuzsi, az AVM aktivistája.

Megoldásokra pedig lenne lehetőség, már azzal is, ha a kormány változtatna a lakhatási kiadások szerkezetén. Például úgy, hogy a nagyrészt csak a jobb anyagi helyzetben lévő gyerekes családok számára elérhető családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) helyett a szociális bérlakásszektor növelésére költene a költségvetésből. A CSOK-ra jövőre szánt közel 100 milliárd forintból kb. 14 ezer bérlakást lehetne felújítani, ami akár 30-40 ezer embernek is képes lenne tartós lakhatási megoldást nyújtani. A szociális bérlakások számának növelése mellett a rászorulóknak juttatott lakásfenntartási támogatással meg lehetne előzni az eladósodás és kilakoltatások sokaságát. Ha törvénybe foglalnák és megvalósítanák a lakhatáshoz való jogot, a kormánynak biztosítania kellene, hogy mindenki megfelelő és megfizethető lakhatási lehetőséghez hozzáférhessen. Egy egyenlőbb és igazságosabb lakhatási helyzet mindenki –az érintettek, az állam és a társadalom – érdeke is.

"Fotók a menetről (folyamatosan bővül)

Beszédek az Erzsébet téren (a Kettős mérce videója)

Beszédek a II. János Pál pápa téren (a Kettős Mérce videója)

Fotók: Bankó Gábor

Forrás: http://avarosmindenkie.blog.hu/

Rólunk

A Város Mindenkié csoport olyan hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt és lakásszegénységben élő aktivistákból és szövetségeseikből áll, akik tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért. Célunk, hogy kiálljunk a hajléktalan emberek méltóságáért és küzdjünk a lakhatáshoz való jogért.

A szervezet minden tevékenységében – a döntéshozástól az akciók szervezéséig – a hajléktalan és lakásszegénységben élő emberek vezető szerepet játszanak.

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Feliratkozás a hírlevélre: írj egy emailt nekünk "hírlevél" tárggyal

Feliratkozás önkéntesnek: írj egy emailt nekünk "önkéntes" tárggyal

Telefon: Udvarhelyi Tessza (06 20 381 8996)

 


 Megalakult a pécsi Utcajogász!

A hétvége során három hallgatótársammal együtt részt vettünk A Város Mindenkié és az Utcajogász által tartott kétnapos képzésen. Pár héttel korábban már meglátogattak minket Pécsen az utcajogászok, egy szintén két napon át tartó képzés keretében, ez azonban inkább a bemutatkozásra és az AVM valamint az Utcajogász történetére, megalakulására fókuszált.

Pécsi Utcajogászok

A mostani képzés viszont kellően tömény volt, első nap rögtön végigbeszéltük az összes, az egyetem által nem igazán érintett jogszabályt amelyekkel munkánk során a leggyakrabban fogunk dolgozni. A főbb témáink a szabálysértés, a végrehajtás, a lakástörvény és a gyermekvédelem voltak. Szerencsére ezek nem csak szimpla magolások voltak, hanem kellően interaktívak, az utcajogászok igyekeztek a legtöbb témához valamilyen közös játékot alkalmazni, így volt jogszabály-puzzle és kvíz is. Ezen kívül a képzések során csapatépítő játékokat is bemutattak nekünk a képzést végzők, amely egy része a szociális érzékenység fokozására szolgáló szerepjáték volt. Jó hangulatban telt a képzés és értékeltük az interaktivitást is, így igyekeztünk ezt meghálálni egy Pécs gasztronómiájába való bevezetéssel, vagyis egy focilabda méretű hamburger elfogyasztásával.

A második napon párhuzamosan zajlott az érintetteknek tartott AVM segítőképzés is. A délelőtt leginkább a tervezésről és az adminisztrációról szólt, a korábban megismert kommunikációs formákat felhasználva (pl. moderátor választása) megszerveztük az első ügyfélfogadást, valamint megtanultuk, hogy vezessünk hatékonyan egy Utcajogász gyűlést.

Délután pedig következett a segítőkkel közös jogsegély szimuláció. Első körben a segítők kaptak egy-egy szituációt, amelyet meg kellett próbálni a megfelelő módon megoldani illetve kezelni. A képzés egyetlen negatívuma itt jött elő, ugyanis nem mindig a megfelelő reakció érkezett az erőszakosabb szituációk kezelésekor. Természetesen ezeket a helyzeteket kielemeztük utólag és közösen megoldást találtunk, így bízunk abban, hogy éles helyzetben gördülékenyen zajlik majd a segítők munkája. A második körben mi kerültünk megoldásra váró helyzetekbe és őszintén szólva már itt éreztük, hogy nem egyszerű feladat ez, mondhatni éreztük a nyomást. Próbáltunk mind a négyen a lehető legdiplomatikusabban és segítőkészebben eljárni, utólag azt a visszajelzést kaptuk, hogy sikerült is. Ez a szimuláció további fejlődésre, a joganyagban való elmélyedésre inspirált minket.

Összefoglalva, a hétvégét nagyon hasznosnak éreztük, külön öröm, hogy érintettünk olyan jogszabályokat és jogi helyzeteket, amelyekre az egyetem nem készít fel, és éreztük, hogy szakmailag hatalmas fejlődést jelenthet a jogsegély nyújtása.

Puskás Gergely

Forrás:http://utcajogasz.blog.hu/2016/09/22/megalakult_a_pecsi_utcajogasz

Ajánlotta: Júlia

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások