20210622
Last updateH, 19 ápr. 2021 6am

rovas logo

2008 augusztus 12, kedd

Csak a friss fokhagyma védi a szívet és az ereket

Szerző: Ismeretlen

"Az ókori népek egy gerezd fokhagymát amulettként hordtak a betegségek ellen"

Nemcsak a kolbász vagy a pirítós ízesítésére használják, hanem sokan egészségügyi célból is fogyasztanak fokhagymát, jól adagolható krém vagy könnyen bevehető tabletta formájában.

Egy új tudományos vizsgálat tanúsága szerint a frissen vágott-rágott fokhagyma nemcsak élvezeti értékében, de biológiai hatásában is lényegesen egészségesebb, mint az élelmiszeripar vagy a gyógyszergyárak termékei - írta a Journal of Agricultural and Food Chemistry augusztusi száma.

A fokhagymás oldalas vagy törpeharcsa receptje a hazai szakácskönyvekben is megtalálható, de a közvélemény szerint az illatos fűszer a gyógyszerkönyvekben is helyet kaphatna. Egészségügyi célból is sokan esznek rendszeresen fokhagymát és ezt a természetgyógyászok ugyancsak helyeslik.

Az élelmiszeripari technológia, illetve a gyógyszeripar szintén fölismerte ezt az üzleti lehetőséget. Az élelmiszerboltokban, valamint a patikákban egyaránt kaphatók különféle fokhagymakészítmények, amelyek többségének nagy előnye, hogy bármikor bevehető és nem okoz olyan leheletet, amely a környezet számára kellemetlen.
Azzal már évekkel ezelőtt foglalkoztak, hogy a fokhagymatabletták, -kapszulák, amelyeket nagy reklámmal a vérkoleszterin csökkentésére, az immunrendszer erősítésére ajánlottak, megfelelően ellenőrzött körülmények között mennyire hatásosak. Az akkor tanulmányozott fokhagymaszerek teljesen hatástalannak bizonyultak. A nyers fokhagymával kapcsolatban viszont maradt az a hit, hogy a benne lévő antioxidánsok kedvezőek a szív védelme szempontjából.

Subhendu Mukherjee és munkatársai most kísérleti patkányokat etettek friss fokhagymával, vagy olyan fokhagymakészítménnyel, amelyet két napig hagytak száradni, mialatt minden, benne lévő, illékony - büdös - anyag elszállt. A patkányok egy hónapig fogyasztották az erős illatú fokhagymát, vagy az illattalanná vált készítményt, majd szívüket, érrendszerüket a legkorszerűbb módszerekkel megvizsgálták.

A nemzetközi munkacsoport, amelynek egy magyar kutató, Lekli István is tagja, azt találta, hogy bizonyos, szívet védő tulajdonsága a fokhagymakészítménynek is volt, de a friss fokhagyma kedvező hatása sokkal erélyesebben érvényesült. Eredményeik szerint a fokhagyma szívet védő hatékonysága nem annyira az antioxidáns elemeknek, hanem az igen kellemetlen szagú hidrogén-szulfidnak köszönhető. (MTI)  

Érdekesség

    Népi hagyomány, hogy a fokhagyma elűzi a hangyákat, ha 1-2 gerezd tisztított fokhagymát helyezünk azokba a résekbe, ahol a hangyák feljönnek a lakásba.

    Megfázás vagy nátha esetén a forró teába tegyünk 1-2 gerezd fokhagymát. Régen gyógyszer fokhagymával gyógyították a tífuszt, kolerát stb.

    Mivel a fokhagymának baktérium ölő hatása is van, a hús tartósításában is szerepet kapott, így maradhatott ránk a kolbászkészítés ősi receptje is: fokhagyma nélkül nincs kolbász.

    A régi időkben a fokhagymát a hüvelygombásodásnál hüvelykúpként is használták.
    Meghámozták a fokhagymát, bevagdosták, becsavarták gézbe, majd cérnát rögzítettek hozzá. A fokhagymagerezdet a tamponhoz hasonlóan a hüvelybe tették és egy éjszakán át benn hagyták. A kezelést 3-4 alkalommal ismételték meg.

    A világ számos helyén varázsszerként használták: az ókori népek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát amulettként, mert úgy gondolták, hogy az megvédi őket a szemmelverés és a betegségek ellen.
    Az első világháború idején a fokhagyma levét a harctéri sebek elfertőződésének megakadályozására használták.

    A fokhagymát már 5000 éve rágcsálják az emberek. Először a sumérok és az egyiptomiak vették fel mindennapi étrendjükbe. Különösen az ókori Egyiptom lakói szerették, nem véletlenül volt "büdös ember" a gúnynevük a szomszédos államokban. Fokhagymát találtak Tutanhamon sírkamrájában is, tehát feltételezték, hogy a túlvilágon is szükség lehet e hasznos növényre.

Megnyitva 8410 alkalommal

Hozzászólás   

#1 fok-hagymaúgyistudodki 2018-09-06 13:00
A fokhagyma egy csodálatos növény,de az ereket más is tudja gyógyítani, Dr. Mathias Rath ( miért nem kapnak az állatok infarktust című művében) 2 szeres nóbel(direkt kisbetűvel mert a vagyonát robbanószerek eladásából szerezte) díjas kardiológus szerint. Két élőlény van a világon amelyik szervezete nem tudja előállítani a C-vitamint. Az egyik a tengeri malac,a másik az ember. Az ember a cukornak köszönheti ezt. Dr Ráth bebizonyította ultra gyors ct-vel ha C-vitamin termeléséért felelős enzimet eltávolítják az egerekből,ugyan úgy beszűkülnek az ereik,de ha C-vitamint és L-Lizin aminósavat kapnak, ki tisztulnak. Jim Humble írja a könyvében,hogy egy hölgy érszűkülettől szenvedve,műtétre várva,lesz ami lesz alapon egy hónapon keresztül napi 30 csepp MMS-t (klórdioxid)használva 30% -ot javított az erei állapotán. (én máig is iszom.) De érdemes Mária Treben "gyógyfüvek Isten kertjéből" című könyvében írtakat is használni. Ma már minden kivan találva,csak használni kellene. Aki keres...

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások