20240418
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 augusztus 12, kedd

Csak a friss fokhagyma védi a szívet és az ereket

Szerző: Ismeretlen

"Az ókori népek egy gerezd fokhagymát amulettként hordtak a betegségek ellen"

Nemcsak a kolbász vagy a pirítós ízesítésére használják, hanem sokan egészségügyi célból is fogyasztanak fokhagymát, jól adagolható krém vagy könnyen bevehető tabletta formájában.

Egy új tudományos vizsgálat tanúsága szerint a frissen vágott-rágott fokhagyma nemcsak élvezeti értékében, de biológiai hatásában is lényegesen egészségesebb, mint az élelmiszeripar vagy a gyógyszergyárak termékei - írta a Journal of Agricultural and Food Chemistry augusztusi száma.

A fokhagymás oldalas vagy törpeharcsa receptje a hazai szakácskönyvekben is megtalálható, de a közvélemény szerint az illatos fűszer a gyógyszerkönyvekben is helyet kaphatna. Egészségügyi célból is sokan esznek rendszeresen fokhagymát és ezt a természetgyógyászok ugyancsak helyeslik.

Az élelmiszeripari technológia, illetve a gyógyszeripar szintén fölismerte ezt az üzleti lehetőséget. Az élelmiszerboltokban, valamint a patikákban egyaránt kaphatók különféle fokhagymakészítmények, amelyek többségének nagy előnye, hogy bármikor bevehető és nem okoz olyan leheletet, amely a környezet számára kellemetlen.
Azzal már évekkel ezelőtt foglalkoztak, hogy a fokhagymatabletták, -kapszulák, amelyeket nagy reklámmal a vérkoleszterin csökkentésére, az immunrendszer erősítésére ajánlottak, megfelelően ellenőrzött körülmények között mennyire hatásosak. Az akkor tanulmányozott fokhagymaszerek teljesen hatástalannak bizonyultak. A nyers fokhagymával kapcsolatban viszont maradt az a hit, hogy a benne lévő antioxidánsok kedvezőek a szív védelme szempontjából.

Subhendu Mukherjee és munkatársai most kísérleti patkányokat etettek friss fokhagymával, vagy olyan fokhagymakészítménnyel, amelyet két napig hagytak száradni, mialatt minden, benne lévő, illékony - büdös - anyag elszállt. A patkányok egy hónapig fogyasztották az erős illatú fokhagymát, vagy az illattalanná vált készítményt, majd szívüket, érrendszerüket a legkorszerűbb módszerekkel megvizsgálták.

A nemzetközi munkacsoport, amelynek egy magyar kutató, Lekli István is tagja, azt találta, hogy bizonyos, szívet védő tulajdonsága a fokhagymakészítménynek is volt, de a friss fokhagyma kedvező hatása sokkal erélyesebben érvényesült. Eredményeik szerint a fokhagyma szívet védő hatékonysága nem annyira az antioxidáns elemeknek, hanem az igen kellemetlen szagú hidrogén-szulfidnak köszönhető. (MTI)  

Érdekesség

    Népi hagyomány, hogy a fokhagyma elűzi a hangyákat, ha 1-2 gerezd tisztított fokhagymát helyezünk azokba a résekbe, ahol a hangyák feljönnek a lakásba.

    Megfázás vagy nátha esetén a forró teába tegyünk 1-2 gerezd fokhagymát. Régen gyógyszer fokhagymával gyógyították a tífuszt, kolerát stb.

    Mivel a fokhagymának baktérium ölő hatása is van, a hús tartósításában is szerepet kapott, így maradhatott ránk a kolbászkészítés ősi receptje is: fokhagyma nélkül nincs kolbász.

    A régi időkben a fokhagymát a hüvelygombásodásnál hüvelykúpként is használták.
    Meghámozták a fokhagymát, bevagdosták, becsavarták gézbe, majd cérnát rögzítettek hozzá. A fokhagymagerezdet a tamponhoz hasonlóan a hüvelybe tették és egy éjszakán át benn hagyták. A kezelést 3-4 alkalommal ismételték meg.

    A világ számos helyén varázsszerként használták: az ókori népek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát amulettként, mert úgy gondolták, hogy az megvédi őket a szemmelverés és a betegségek ellen.
    Az első világháború idején a fokhagyma levét a harctéri sebek elfertőződésének megakadályozására használták.

    A fokhagymát már 5000 éve rágcsálják az emberek. Először a sumérok és az egyiptomiak vették fel mindennapi étrendjükbe. Különösen az ókori Egyiptom lakói szerették, nem véletlenül volt "büdös ember" a gúnynevük a szomszédos államokban. Fokhagymát találtak Tutanhamon sírkamrájában is, tehát feltételezték, hogy a túlvilágon is szükség lehet e hasznos növényre.

Hozzászólás  

#1 fok-hagymaúgyistudodki 2018-09-06 13:00
A fokhagyma egy csodálatos növény,de az ereket más is tudja gyógyítani, Dr. Mathias Rath ( miért nem kapnak az állatok infarktust című művében) 2 szeres nóbel(direkt kisbetűvel mert a vagyonát robbanószerek eladásából szerezte) díjas kardiológus szerint. Két élőlény van a világon amelyik szervezete nem tudja előállítani a C-vitamint. Az egyik a tengeri malac,a másik az ember. Az ember a cukornak köszönheti ezt. Dr Ráth bebizonyította ultra gyors ct-vel ha C-vitamin termeléséért felelős enzimet eltávolítják az egerekből,ugyan úgy beszűkülnek az ereik,de ha C-vitamint és L-Lizin aminósavat kapnak, ki tisztulnak. Jim Humble írja a könyvében,hogy egy hölgy érszűkülettől szenvedve,műtétre várva,lesz ami lesz alapon egy hónapon keresztül napi 30 csepp MMS-t (klórdioxid)használva 30% -ot javított az erei állapotán. (én máig is iszom.) De érdemes Mária Treben "gyógyfüvek Isten kertjéből" című könyvében írtakat is használni. Ma már minden kivan találva,csak használni kellene. Aki keres...

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások