20240429
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2017 március 07, kedd

Nyílt levél / A Csongrád megyei MSZP pártszervezet részére

Szerző: Horváth Sándor

Előre bocsátom, hogy a békesség érdekében járok el, és remélem, hogy elemzéseim tárgyszerűek lesznek és nem sértőek az érintettek részére.

Magam is olyan beosztásokban dolgoztam, hogy beruházási és hivatali eljárásokban tájékozott vagyok.
A Szeged –Vértó projekt az elmúlt hetekben, a Délmagyar.hu felvezetésének, és megszavaztatásának köszönhetően, megosztotta a közvéleményt, és talán nem is véletlenül gondolják sokan, hogy közösség elleni izgatás történt.

Az egész eseménysor időzítettnek tűnik időrendjével és Botka László Főpolgármester érintettségével.
Csak fő vonalakban a csomópontok:
Botka László bejelenti MSZP ME jelölti indulási szándékát –
Orbán Viktor Szegedre látogat, és pénzügyi támogatásokat hoz, -
A Délmagyar.hu, hangzatos címmel, szavazással útra bocsátott egy szegedi beruházási témát, szabadon idézve, Emlékhely legyen-e, vagy a helyén nyári csúszka-pálya gyermekeknek, - 600milliós összegű Európai uniós forrásból?

Már a két dolog ilyetén felvetése is provokatív, mert miért függvénye egyik, a másiknak?

Az ismertetés során stigmatikus és groteszk szavak hangolták a vértói projektet, - „totemoszlopoknak" nevezve a nemzeti kopjafákat és az életfát,- ezzel az indián kultúra kiirtását sugalmazva a nemzeti ikonokra, célzatosan egybeszerkesztve a székely-kapukat a szánkózókkal a fotón, - ugye milyen kifejező asszociációk nemzetről, pénzről, választásról?

Sugallták ezzel, hogy nincs más választás, vagy ez, vagy az. Az egész projektről a 600 milliós beruházási költségen kívül nem adtak tájékoztatást. Akkor vajh, milyen költségvetésen, és milyen terv-kalkuláción alapult a 600 milliós pályázati keretösszeg?

A hozzászólások megosztottsága, és parttalan mivolta, provokatív, ingerült hangvétele, szélsőségességével tükrözte a megnyilatkozókat. Mintegy nemzeti-urbánus vitává fajulva: Mi szükség van székely kapukra a lakótelepi bérkaszárnyák között? Miért nem költik a pénzt a város egészségügyi, szociális ügyeire?

A szavazók nem ismerhették meg, hogy van e tanulmány terv? Volt e lakóssági fórum, és egyeztetés az Emlékhely üzemelőivel? Nem ismerjük a projekt területi paramétereit és szolgáltatásait? Mi célt szolgált a szavazás?

Talán az egyetértés hiányában indították el a szavazást, kihegyezve a szélsőséges választást Nemzeti Emlékhely és nyári csúszda között?

Mi került itt a mérlegre? Egyrészt a Nemzeti Emlékhely több éven keresztül végzett társadalmi tevékenysége, amikor is a szemétdomb helyén megvalósult a Szeged-városi kunhalom, méltó emlékhellyé alakítása, az ősi életfával, Nagy-boldogasszony ábrázolásával.

Kopjafát állítottak az egykor Szegeden élő, Székelyhimnusz szerzőjének. E gesztus nemes patriotizmusa megindította székely testvéreinket, és az Emlékhelyen felállított Székely kapukkal kifejezték tiszteletüket.
Az Emlékhely létesítménye a szakigazgatási szervek tudtával és jóváhagyásával történt, - és szervesen kapcsolódott/szépült a környék lakóinak egyetértésével.

Szeged hagyományainak ápolása érdekében, igazi városszépítési, ingyenes/önkéntes tevékenység volt ez, és ritka, mint a fehér holló. Ez ragadta meg, aki megismerte a Nemzeti Emlékhelyet, és a világ 160 országából érkezett támogató, csatlakozó jelzés. Mondhatni irigylésre méltó ritkaság ez hazánkban. Szegedi unikum.
A serpenyő másik oldalán a pénz-mammon derivátumait látni. 600 millió uniós támogatás kecsegtető lehetősége.

A polgármester kabinetfőnöke, a főépítész, aki korábban rendkívül értékesnek nevezte írásban az Emlékhelyet – most, ahogy a magyar mondja, önmagának ellent mondva, magát köpte szembe Saul-Páli megfordulásával. Hasonlóan, elutasító volt az Emlékhely megmaradá-sával szemben, az ügyben eljáró, Kozma József, a terület MSZP képviselője.

A helyi hatalom mélységesen cinikus viselkedése ez, a civil kezdeményezéssel szemben.
Azt gondolom, hogy tájékoztatást kell adnunk a közvéleménynek, a pártokról, hogy a választások előtt tisztán lássanak.

2004. dec. 5. tanulsága, hogy csak a nyilvánosság teremtheti meg a valódi demokráciát – a hatalom arroganciájával szemben.

A Fidesz az Olimpia kezelésével, és a korrupció árnyékával kivívta a választók bizalmatlanságát, és leszavazták.

Az MSZP ellenzékben készül a választók bizalmának elnyerésére, Botka László miniszterelnök jelölti beköszöntőjében erről mondott értékes gondolatokat. A csapdát már felállították részére a „karakter gyilkossághoz"? Lehet, hogy a furcsa népsavazás e célt szolgálta, hogy Botka Lászlót célkeresztbe állítsa? Vagy személyesen irányította az akciót, és mindez már Üzenet, és a választási kampány része? Ki kreálta ezt a helyzetet, és kaphatunk e választ a Nemzeti Emlékhely kontra lesiklópálya 600milliós kérdésére?
Lehet, hogy rövidesen perről érdeklődnek majd Botka Lászlótól, programja helyett a médiák? Mert megtámadására bőven lesz lehetőség.

Vajh az MSZP elnöke tudja-e, hogy milyen fegyvert adnak önök a Jobbik és a riválisok kezébe, egy Nemzeti Emlékhely megsemmisítésével?

Több ezer magyarnak mondták, és adták a szájába most, „legyalulnak bennünket"! Íme a szegedi példa, mondják, ahol az MSZP hatalom ismét kimutatta foga fehérét, a hivatali bürokrácia közreműködésével, a Nemzeti Emlékhely rapid felszámolásával.

Csak a nyilvánosság menthet meg bennünket, mindazonáltal a szavazás: 80-20% arányt mutatott az Emlékhely megmaradásának javára a Kurucinfón, és a Délmagyar.hu blogon is.

Nem használom tovább az ellentétpárok adta lehetőséget, de a kialakult helyzetet veszélyesnek tartom, mert manipuláció játékszere a jó szándékú, magyar emberek Emlékhelye Szegeden, mert a politikai küzdelem terepén minden megtörténhet.

A békesség, a megosztottság ellen-párja, érték egy nagyvárosban, és ennek megőrzése a politika és a hatalom felelőssége. A labda az Önök térfelén pattog, és más szimbolikával mondva, még eloltható a parázs, az egyetértés keresésével.

Az olimpia ügye megmutatta a bölcs kármentés rókaútját Önöknek.

Ezt várjuk Nagyböjt idején, Húsvétra várva.
Kiváló tisztelettel: NTK Horváth Sándor
Okl. mérnök, író

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások