20240429
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2016 október 13, csütörtök

Szírek Pannóniában

Szerző: Péterfai János István

Magyarországon, 2016 október 2-án lezajlott a népszavazás, aminek eredményeképpen a szavazók 98 %-nál magasabb arányban úgy döntöttek, idegenek, példának okáért Brüsszel hivatalnokai ne dönthessék el, kik telepedjenek meg az országban. A népszavazás további sorsa a Parlament kezében van.

A Közel-Keleten több országban is borzalmas öldöklés zajlik, a menekülő tömegek Európa felé veszik az irányt, Merkel kancellár invitálára. A rendkívül gazdag arab államok nem fogadják be a menekülőket, akik között nagyon sok a szíriai. Más menekülők is vannak, Irakból, Afganisztánból, sok a keleti keresztény, valamint az olyan személy, aki a jobb élet reményében hagyja el hazáját. A háttérben tőkés körök ügyködnek, azzal a hátsó céllal, hogy elpusztítsák a mai keresztény többségű Európát. A beözönlők többsége muszlim vallású, sok közöttük a rejtőzködő terrorista.

A történelemben egyszer már megtörtént, hogy szírek nagy számban laktak Pannóniában. A Római Birodalom idején, amikor a provinciákban keveredhettek a néptömegek, Pannóniába is sokan költöztek más területekről. Szírek is érkeztek szép számmal. A népességen belül a szírek erősen elkülönültek a többségtől. A 2. század végétől a szír vallás templomai a különböző városokban egymás mellett épültek fel. A szírek saját anyanyelvükön kívül elsősorban görögül beszélhettek, míg a pannónok és kelták főleg a latint használták.

A szírek öntudata attól is erősödhetett, hogy a 3. század egyes császárai családi kapcsolatok révén is kötődtek Szíriához. Septimius Severus felesége szír volt, utána Elagabalus és Alexander Severus már szír származásúak. A császárok nagy kedvezményekben részesítették a szíreket, ami miatt a lakosság körében csak gyűlt a harag. Amikor a pannóniai és germániai légiók fellázadnak Alexander Severus ellen 235-ben, és meggyilkolják, akkor az utána következő császár, Maximinus a hadsereggel öleti le a szíreket. Tóth István: A rómaiak Magyarországon című könyve így mutatja be a szírek pannóniai kipusztítását.

Más leírás szerint a nép mérhetetlen haragja az igazságtalan kedvezmények miatt, vetett véget a szírek pannóniai jólétének. A szírek kaptak néhány napot, hogy hagyják el a tartományt, akik nem menekültek el, azokat megölték.
Később gótok és alánok, majd a hunok, utánuk a langobárdok települtek be Pannóniába.

Azt le kell szögezni, hogy Pannónia népességében ősidőktől kezdve, jelentős volt a magyarul beszélő lakosság. Rovásírásos feliratok 30.000 év óta folyamatosan készültek nem csupán a Kárpát-medence, de szinte egész Európa területén. Az illyr és pannón földrajzi névanyagban is jelentős a magyar nyelvű bizonyítékok sora. A Sza nép Szala (ma Zala) megye környékén élt. Augustus Szavárdiából, az Eufratesz felső folyásától, telepít át Pannóniába sok szavárdot, mert a szavárd magyarok és a szírek között folyamatos volt az összeütközés. Később Claudius császár alapítja Sza Váriát, amit Szaváriának nevezünk, a benne lakó Sza, vagyis egy magyar nyelvű nép után. A Sza nevű magyar nyelvű népről több jelentős történészünk is megemlékezik. Úgy tűnik, a szírek agresszív megnyilvánulásai már nagyon régiek. Talán összefüggés lehet az Augustus korában történt áttelepítés, és a pannóniai szírek elleni népharag között.

Csupán hallottam, amit bizonyítani nagyon nehéz, hogy a mai Szíriában az alaviták az egykori magyarok (szavárdok) utódai, a szunniták viszont más népektől erednek. Talán ez is oka lehet a szíriai rettenetes polgárháborúnak, aminek legyen mihamarabb vége!

A rovat további cikkei: « Vádirat A magyar jogrendről »

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások