20240502
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2015 április 20, hétfő

Vészhelyzetben a kárpátaljai magyarság

Szerző: Horváth Sándor és Palojtay Márta

Kedves Zoltán, - a legfontosabb kérdésben kereslek, a Kárpátaljai Testvéreinknek nyújtott segítségben. A hazai társadalom nincs kellően tájékoztatva, hogy mi folyik Kárpátalján.

A kormány béna és nem vállalja fel az ütközést az atlantista külpolitikával, de a belső helyzetet sem akarja terhelni a drámai helyzet megismertetésével, ezért a Média hallgat. A kárpátaljai magyarság vészhelyzetben van, és most a társadalmat mozgósítani kell, hogy hatékony segítséget kapjanak. A hírek arról szólnak, hogy megvámolják az adományokat az ukránok, ha beengedik egyáltalán. Nem magyaroknak adják, stb...Kárpátaljára telepítenek keletről jött menekülteket.

Tiszta képet kellene kanunk, és az igazat kellene képviselni a nemzetközi fórumokon. ABSZURD, hogy katonákat küldünk IRAKBA, erkölcsi és emberbaráti kötelességből,
miközben Kárpátalján Katasztrófa fenyegeti a jogfosztott magyarokat. kiegészítéseként küldöm a fokos levelezőn elhelyezett felhívást és személyes tapasztalatomat.
http://www.ferences.hu/segit.php link, adataim kitöltésével kértem csekket, amit postafordultával megkaptam, és már befizettem két csekket a postán. A fenti link címen a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány fontos információi megtalálhatóak

Segítségedet köszönve, barátsággal, Sándor Kaposvárról

És a felhívás:

Kedves Barátaink!

Ti, akik ismertek, tudjátok, hogy már 18 éve Kárpátalján élek. Többször meséltem is már többeteknek arról, milyen itt a helyzet. A mai napon viszont arra jutottam, hogy ha valamikor, akkor most igazán szükség van arra, hogy a segítségeteket kérjem - nem a saját családunk, hanem az egyre több kétségbeesett ember számára. Nem szeretek drámaian fogalmazni, de most tényleg kétségbeejtő a helyzet Kárpátalján.

A hírekből biztos hallottatok már az ukrajnai háborúról, lehet, hogy arról is, hogy összeomlott a hrivnya árfolyama és teljesen elszabadultak az árak.

Az utóbbi hetekben mindenki döbbenten figyeli a folyamatokat. A mai helyzet a következő:

Ma reggel egy Euró már 36.7 hrivnyát ért. Ez azt jelenti, hogy pl. az apósom havi 1000 hrivnyás nyugdíja 27 Euró, a 115 hrivnyás forintárfolyammal számolva havi 8690 Forint.

A minibálbér (1218 Hr) most 33 Euró. Tehát egy nyugdíjasnak kevesebb, mint napi 1 Euróból, egy minimálbéren dolgozónak, aki adott esetben a családját is eltartja, alig több mint napi 1 Euróból kellene megélni. Ezzel lejjebb mentünk az életszínvonalban, mint Banglades, Ghána vagy Zambia, ott ennél többet keresnek.

Az árak viszont nem afrikaiak, sőt, naponta több alkalommal növekednek, a legtöbb helyen ki sem írják már. (Ez annak köszönhető, hogy kevés a helyi termelés, a gazdaság alapvetően import alapú.)

Az alapvető élelmiszerek pedig eltűnőben vannak: napok óta hiába keresek lisztet és olajat, cukrot elég keveset láttam, nagyon drágán.

Az élelmiszerhiány remélhetőleg ideiglenes, a pénzhiány biztos nem. Az IMF nyomására a kormány év végéig befagyasztotta (nem emeli) a fizetéseket és nyugdíjakat, viszont a gáz és villany árát a világpiaci árra emelik. (El nem tudom képzelni, hogy lesz, mikor ezekből a fizetésekből a legalapvetőbb élelmiszerekre se jut az elszállt árak mellett.)

Nemrég összejöttek az itteni magyarság meghatározó képviselői, és arra jutottak, hogy az 1944-es málenkij robot óta (amikor minden 18 és 50 év közötti férfit elvittek) most van a legnagyobb krízis. Egyrészt a besorozások miatt (18-60! évesig bárkit vihetnek a háborúba, és pl. a debalcevei katlanban épp a munkácsi hadosztály szorult be és harcolt, tehát a kárpátaljaiak, sokan meghaltak vagy megsebesültek), másrészt a kilátástalan gazdasági helyzet miatt.

Most tehát azt gondolom, tényleg szükség van a segítségre.

Ennek alapvetően két módját látjuk.

Sok olyan család van, akin segítene az, ha valamilyen távmunkát kapnának Magyarországról, bármit, amit számítógépen keresztül lehet végezni. Havi 40-50 e Ft az elvégzett munkáért már annyi, ami segít a túlélésben. Ha tudtok ilyen munkát adni valakinek, az a legnagyobb segítség. Keressetek meg minket, ha van erre lehetőségetek, és az itteni családegyesület segítségével összekötünk majd titeket olyanokkal, akik épp ahhoz a munkához értenek.

És persze sokat lehet segíteni egyszerűen adományokkal is.

Egyrészt lehet utalni a Ferences Misszió Alapítvány számlaszámára, ők az egyház berkein belül segítenek, többféle programjuk van, de akár céladományt is el lehet juttatni általuk "a rászoruló családoknak" megjegyzéssel. Számlaszám és egyebek:
http://www.ferences.hu/

Másrészt én is nyitottam egy számlát már évekkel ezelőtt külön arra a célra, hogy ha valaki segíteni szándékozik rászoruló kárpátaljaiaknak, akkor ezen keresztül eljuttatjuk nekik a segítséget. Lehet ez egyszeri adomány, de egy rendszeres átutalás is. Az ide küldött adományok azokhoz jutnak el, akikről a mi környezetünkben látjuk, hogy szükséget szenvednek. Sok kétségbeesett helyzetben jelentett ez már segítséget családoknak.

Ennek a száma:

OTP Bank

Palojtay Márta
11773229-07652282

Az ide küldött segítséget 100%-ban a rászorulóknak juttatjuk el.

Ha kérdéseitek vannak, kérlek, itt keressetek:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+380-96-7800-826


Témához szorossan kapcsolódó videó:
2015-04-17 Világ-panoráma →
Mit keresünk mi maradék honvédeinkkel idegen hatalmak érdekeit szolgálva Irakban? Nincs elég dolgunk itt a Kárpátok karéjában? De van. Nem is kevés.

A ránk és a világra következő szörnyű megpróbáltatásokban a magyarság helytáll, megmarad, fennmarad. Rég megbűnhődte már múltját, jelenét s jövőjét – visszatér ősei útjára, melyről egykor letért, letérítették. Épp ideje, hogy végre a magyarsághoz méltó emberi életét élje a nemzet! 

2015-04-24 Világ-panoráma →

A történelem, a múlt, tanítómester. Nem árt okulni abból, ami már megtörtént. Elvégre megtörténhet újból. Föl kell készülnünk bármilyen – ma még tán távolinak, sőt képtelennek tűnő eshetőségre is: háborúra, világháborúra. Szomszédságunk, Ukrajna nyugat-keleti hadszíntér, mi pedig hadiút vagyunk. Ukrajna mind nyugatabbra tolódik. A NATO, az EU miatt mi hadviselő félnek számítunk, miközben az Ukrajnához csatolt Kárpátalja magyar lakosságát kellene mentenünk, megvédenünk.

Szaniszló Ferenc


Miskolci segítség a kárpátaljai magyaroknak

20 millió forintos segélyt küld a város Ukrajnába. Így döntött a közgyűlés. Öt teljes egészében magyar lakta falu kap segítséget

Dercen, Nagybégány, Salánk, Palágykomoróc és Kisszelmenc ezt az öt települést támogatja Miskolc összesen 20 millió forinttal. A segéllyel magyarokat támogat a város.
„Az a lényeges, hogy mindannyian érezzük, hogy minden magyar felelős minden magyarért és, hogy támogassuk a kárpátaljai testvéreinknek a küzdelmét. Akár a gazdasági életben való megmaradását, akár a helyben való megmaradását, és ezt meg is tesszük." – mondta Kriza Ákos polgármester
A magyar kormány több százmillió forinttal segíti a kárpátaljai magyarságot, és karitatív akcióra hívta a magyar városok vezetőit is.
Hollósy András saját képviselői alapjából is küld támogatást.
„Én is szeretnék csatlakozni ahhoz a felajánláshoz, amit polgármester és az önkormányzati cégek vezetői már megkezdtek, és a következő önkormányzati tiszteletdíjamnak 50 %-át felajánlom egyszeri alkalomra."
Az önkormányzati képviselő közgyűlésbeli felszólalásában elmondta azt is, hogy a civil összefogás jegyében, május 9-én, a Művészetek Házában rendez jótékonysági akciót négy miskolci civil szervezet, hogy segítsék Kárpátalja magyarságát.

 

Hozzászólás  

#1 H-5213 Szapárfalu, Angolkert út 2/Akovacs.laszlo 2015-08-26 00:34
Magyarok! Férfiak s Asszonyok!

Ha férfiember testét ökölcsapás éri, akkor testéből minden vércsepp a legerősebb csapás helyére tolul. Máshová, ahol még ökölcsapás éri, is jut vér. de a legtöbb vér a legerősebb csapás felé indul el. Hogy mentse, ami még menthető, a bekövetkezett baj után. A testünknek minden sejtre szüksége van. A vér viszi az életet, az oxigént. Mi nemzet sem vagyunk másként.

A közelmúltban három csapás érte most a nemzetet.
1. Az első ott, ahol a Tisza ered. (Magyar közmondás: „Aki nem ivott a Tiszából, nem is magyar ember”. S hol is lehetne máshol inni belőle, mint a forrásánál?) Július végén, amikor is a Pravy Sector eljátszotta a Worst Case Scenariot. [Gyakorlatilag körbejárkált egy-két símaszkos mesterlövész „hangsúlyozottan demonstratíve (magyarul „mihez tartás végett”.) ] Sidoú szokás (holliwoodi forgatókönyv) szerint eljátszották - vaktölténnyel, hogy mi lenne, ha bajba jutnának. Hogyha majd élesben fél év múlva (2016 elején) véghez viszik azt, amit zárt ajtók mögött – elméjük háborodottságában – kiötlöttek, emlékeik által figyelmeztetvén elkerülhessék a nagy bajt, amit színjátszottak, hogy kerékfogóba jutottak. (Ja, persze, stílszerűen le is lőttek egy-két helyi lakost, hogy hihetőbbnek tűnjenek.)

Van aki ezt asztronómiai hókuszpókusznak gondolja, de inkább igaz valóság: akkor akarják kiterjeszteni a kelet-ukrajnai háborút egész Ukrajnára, s egyben a Kárpát-medencére is. (Erre mérget veszek.)

Porosenko s a Právy Sector egy s ugyanaz. Küszöbönálló sidoú uralom. Holodomor. 30 millió éhen halt ukrán (akkor még csak ukrán) a II. Khazária keretében. Kárpátaljai magyar testvéreim, holodomor (éhhalál) most is van, csak most a III. Khazária Project keretében. Csak hogy most már Ti is ott vagytok.

2. második irányított csapás a nemzetet, bár most még titkolják, a TTIP-nél kellett érje. Kellett legyen elvi megállapodás. (Ezt a transzatlantit a németek szorgalmazzák, ők kezdeményezték, mert csak így tudnak bejutni a dúsgazdag amerikai piacra.) Ennek részletei előttem nem világosak, de azt tudom, hogy a Monsanto (GMO-termelő) szándékosan tesz dioxint (rákkeltő méreg) a termékeibe.A transzatlanti=sátánizmus. (Innen is tudni, hogy ez már a történelem vége.)

3. A bevándorlók özöne úgy hatol a nemzettestbe, mint kés a vajba.

Ma ez a három kérdés van (mind-mind a III.VH tényezője) a világpolitika napirendjén.

Én, a nemzet érdekében szeretetem minden sugarát Rátok, kárpátaljaiakra sugárzom. (Amúgy is mindig szívem csücskében voltatok.) Hazám dicsőséges fiai. Maradjatok a helyeteken. Mert ott van rátok szükség. Ne higyjétek, hogy ebben a csonka hazában nekünk jobb. Anyagilag nehéz lesz, ki is tudja meddig, de ez nem a test, hanem a lélek próbája. (Ha böjtöltetek is valaha, kell, hogy tudjátok.) Isten veletek lesz minden egyes télire eltett szilvalekvárban, bármi aszalékban, amit rágni lehet.

Ha majd egyszer búzaszemeket vesztek a hitemből, amelynek tövig kalászos tábláját arattam le idén nyáron, az aratókkal együtt, én is, majd Ti is meglátandjátok, amit én is most látva látok szemgyógyító írral megkent szememmel.

Ne búsuljatok, ne szomorkodjatok, ne tespedjetek, hanem ím, Isten előtt térdre borulva imádkozzatok. Nem azt kérem, hogy imádkozzatok, s nem azt, hogy térdeljetek le Isten előtt. Hanem előttetek térdelve kérve kérem, hogy Ti is térdeljetek le a Ti Istenetek előtt, a mi közös magyar Istenünk előtt, s úgy imádkozzatok. Ne vagy hát ne csak otthon a házi oltár előtt, hanem együtt a templomban, Együtt szépen egymás kezét fogva, mint ahogyan a nemzet valahányszor tette történelme nehéz, sorsfordító pillanataiban. Ha ott maradtok Kárpátalján, s maradjatok ott, mert Isten oda teremtett Benneteket. Akkor Isten ott fog nektek segédkezet nyújtani. Ha onnét eljöttök, mert futni mindig könnyebbnek tűnik persze, de egyáltalán nem az, akkor ott, ahová mentek. De akkor oda vissza magyar ki tudja mikor fog tudni legközelebb visszamenni, hogy befejezze azt, amit Ti elkezdtetek?

S magyar férfiak s magyar asszonyok a nagyvilágban! Dicső magyarok!

Kérlek Titeket is, hogy Ti is boruljatok térdre a Magyarok Istene előtt a Ti templomaitokban, ott helyben, vagy csak ha a lelkeitekben is, hogy a Mi Istenünk is térdre borulhasson az ő népe előtt és az angyalok serege leszállhasson a Földre, mint az végveszély közeledvén oly sokszor a vérzivataros magyar történelemben ez már megtörtént. Én már csak kiismertem. Ha mi térdre borulunk előtte, akkor ő is térdre borul előttünk. Ha nem borulunk térdre előtte, akkor ő sem. Már csak ilyen. Konok, mint amilyen konokok mi vagyunk.

S mi valamennyien szerteszórva a nagyvilágban imádkozzunk együtt, hogy mi így magyarok, a nemzet teste egybeforrhassunk s gyógyíthassuk az ezer sebből vérző Világot. S adjuk áldásunkat figyelmünk minden feszülésével azért, hogy a Kárpátalján lelkükben véreink megújulva megannyi új Zrínyi Ilonaként s II. Rákóczi Ferencként születhessenek újjá, akár minden egyes éjszaka után. ahogy a Nap aranyló sugaraival a hajnalt pirkasztja.

Vigyázzunk! Egy-egy ima – egy-egy megúszott katonai behívó, s így megmentett magyar élet. Mondom: magyar élet. Ámen. K.L.

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások