20240429
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2015 március 06, péntek

Tégy a Szent Anna réti kápolnáért!

Szerző: Horváth Sándor

"A háttér erők uralta terepen minden jó szándék ellenére sem történt meg az áttörés a Kápolna létesítés ügyében, mert nem kell ellenőrizetlen, hangos nemzeti lelkesedés, a politikailag szétszabdalt országban, még szakrális ügyben sem."

Mottó: Egy jócselekedet többet ér száz igaz szónál.

 Kedves Zoltán,

A Magyar Megmaradásért korábbi számában olvastam Rédai Itván írását, "Világ Királynője engesztelő kápolna huzavona", amely a Mária rádió műsorának elemzését, másrészt a http://www.vilagkiralynoje.hu/ V. K. Engesztelő Mozgalom honlapjának anyagát tartalmazta.

Érdekelt a dolog, és hogy kellő ismeretem legyen a helyzetről, meghallgattam a rádióműsort, és elolvastam a honlap teljes anyagát, a mellékletekkel együtt.

A honlapon lényeges tájékoztatást kaptam a történeti előzményekről, az Egyházi és Állami szerepvállalásokról, majd a legújabb, V. K. Engesztelő Mozgalomról, amelynek állami támogatására utal „AKormány 1443 határozata (doc) letöltésmegjelölése, a letöltés azonban már nem működik, így annak tartalmát nem ismerhettem meg. Más helyen viszont a források adományokból történő fedezetéről olvastam, idézet a Polgármestereknek írt levélből: ”a kormány az 1443/2013. számú határozatában a Normafa Park fejlesztéseit, köztük az Engesztelő Kápolna építését kiemelt beruházásnak tekinti. A hatósági engedélyek így meg lesznek, de a kápolnának közadakozásból kell megépülnie.

Nem történt említés azonban arról a több mint 100ezer pengő adomány sorsáról, amely nem került felhasználásra 1944. évben.

A honlap segített emlékezni a 3. Engesztelő Mozgalom, rendszerváltást követő legnagyobb, országoszarándokútjára, a városok, falvak részvételére, amelyet a tv is közvetített, majd a várható kiteljesedés helyett, a váratlan kudarcra, amelyet a média segítségével hajtottak végre a kifáradt zarándokok bemutatásával, és a kommentárokkal.

Számos kérdésre nincsen válasz, a jól felépített VKEM anyagainak elolvasása után sem. Kinek állt útjába a lelkes, országossá fejlődő mozgalom, amely Mária Nosztrától Csíksomlyóig jelölt ki új zarándok útvonalat az El Caminóhoz hasonlóan, valamint az Esztergom-Máriagyűd É-Déli útvonalat, melyek metszéspontjában áll majd a Szent Anna réti kápolna centruma?

Érdemes a fiaskó okait keresni? Igen.

Feltűnő, hogy a Mindszenty József Hercegprímáshoz kötődő eseményeket, a rendszerváltást követően, milyen szordínóban hangszerelték. Mindszenty bíboros végrendelete, hamvainak hazahozatala szinte titokban történt. Hasonló tapasztalható a Regnum Marianum templom újjáépítésével kapcsolatban is, aminek még az alapjait is megsemmisíti majd a helyére tervezett, Múzeum projekt mélygarázsa.

A Szent Anna réti Kápolna létesítésének támogató engedélyezése is a Hercegprímás személyes aláírásával dokumentált, de mintha félnének egyesek a szellemétől: Aki hitéért és magyarságáért üldözést és mártíriumot vállalt. Aki a Hit és a nemzet egységére szólította híveit szerte a világon. Aki oly magasan kiemelkedik a kortárs, kollaboráló klérus magatartásától? Ne feledjük, hogy az újjáéledő 3. engesztelő zarándok mozgalom méltó folytatása volt Mindszenty Bíboros úr izzó lelkületének, és végül ide illik a Csíksomlyó búcsú

össznemzeti zarándokhellyé válása is, amelyet magyarfób megnyirbálás követett az elmúlt években.

A rádióműsorral kapcsolatban előre bocsátom, hogy minden tiszteletem Sósné Enikőé, aki az Engesztelő Mozgalom apálya idején újra felvette a Szent Anna réti kápolna létesítés keresztjét és Férjével, Kovács Jánossal a Hírháló egyesület média felületén indították el a támogatók toborzását és bekapcsolását a Kápolna létesítés ügyébe, most már Égi Patróna szlogennel.

A levelezőkben időről-időre megjelenő kezdeményezéseiket magam is támogattam, de vidéki lévén nem tudtam részt venni összejöveteleken. Ekkor a véletlen adott új ismereteket számomra a MNO hírmellékletével, amiből megtudtam, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, Pokornyi úr a Normafa Projektet, kerületi népszavazásra bocsátja 2015. áprilisban, - http://mno.hu/belfold/pokorni-nepszavazast-kezdemenyez-tavaszra-

A Kápolna létesítményről, azonban nem esett szó, pedig területileg a két ügy összefügg.

Azt gondoltam, erről tudnia kell az érintetteknek, levelet írtam és elküldtem a MNO linkjét Enikő asszonynak, majd levelet írtam Köteles László polgármester úrnak, a VK Engesztelő Mozgalom elnökének, mellékelve a rádióműsor és az MNO linkjét, ezt követően telefonon is beszélgettünk.

Megtudtam, hogy a VKEM egyesület és a Polgármester bírja az Egyház és az állami szervek bizalmát, az eredeti építési-terület rendelkezésre áll, ám arról nem tudott felvilágosítást adni, hogy a Normafa projekt figyelembe veszi-e a kápolna létesítés tervét, és milyen kiviteli tervre vonatkozik az állami garancia a kerületi engedélyezési eljárásban? Íme a rés a pajzson, amely csupán elvi építési engedélyre vonatkozhat Hermány Géza eredeti tervei alapján?

Amit eddig megtudtam, a semminél alig több, azt látom, hogy a megosztottság stigmája bénítja az érintetteket, pedig értékes munkát végeznek külön-külön, ám a körülményeket mások szabják meg, akik nem akarnak újjászületést, ellenkezőleg, fékek és ellensúlyok béklyózzák a jobb sorsra érdemes nemzeti ébredést.

A jelenlegi helyzet mutatja a magyar társadalom bizalmának megbecsülését, esetlegességét és megosztottságát, no és a korrekt tájékoztatás is elvárható lenne, azt hiszem.

A háttér erők uralta terepen minden jó szándék ellenére sem történt meg az áttörés a Kápolna létesítés ügyében, mert nem kell ellenőrizetlen, hangos nemzeti lelkesedés, a politikailag szétszabdalt országban, még szakrális ügyben sem. Szinte kitapintható, így március 15. előtt, a megnyomorító, Habsburg gyarmati léttel való hasonlóság. Mégis érdeklődéssel kell figyelni az áprilisi eseményeket, hogy megismerjük végre, mi fő a fazékban, mire számíthatunk, kik a Barátaink, kikre pazaroljuk bizalmunkat, és kik szórják el, felpántlikázott emlékhelyekre, a pénzügyi forrásaink számolatlan milliárdjait, Vaskefétől Sorsok házáig, amelyekre nem igényelnek népszavazást!

Dolgozatom vezér elve, ne árts! Igyekeztem tényszerűen írni, hogy az Olvasó prekoncepció nélkül alakítson véleményt.

A fenti linkek talán elegendőek a véleményalkotáshoz, és akinek módjában áll, tájékozódhat a közeli, áprilisi népszavazásról, a Natura 2000 tanulmányról, mint a Normafa projekt előkészületéről, a Kormány 1443 határozata dokumentációjáról, és ha megosztja ismereteit velünk itt, az M. M. Portálon, azt köszönettel vesszük.

Tisztelettel, az Engesztelő c. vers szerzője: NTK Horváth Sándor

 

Ajánlott linkek:

V. K. E. Kápolna dokumentumai

http://www.vilagkiralynoje.hu/ma_files/vilag_kiralynoje_engesztelo_kapolna_ugyiratai.pdf

Rédai István – A Világ királynője engesztelő kápolna huzavona

Hozzászólás  

#3 Kiengesztelődés napjaMolnár Zsolt 2017-05-29 11:58
T.olvasók!
Én hiszek a mindenható Istenbe, és tudom a kápolna fel fog épülni!
De előbb a Szívekbe kell, hogy visszatérjen a Szűzanya szeretete, mert ez az üzenet lényege.
Visszatérhet ez ahogy annak idején a Pestis járvány idején történt, vagy történhet ez úgy is, hogy megtörténik a kiengesztelődés napja! Ez csakis rajtunk múlik, hogy elfogadjuk-e a Názáreti Jézus szavait, vagy sem. Ha nem bocsátotok meg egymásnak, az isten sem fog megbocsátani.(És van mit megbocsátania.)
Tisztelettel Molnár Zs.J.
#2 Tisztelt Horváth sándor!Rédai István 2015-03-09 20:54
Érdeklődve olvastam bejegyzését az Anna-réti VilágKirálynője Engasztelő kápolnával kapcsolatban. Minden tiszteletem az Öné,hogy kicsit mélyebben próbált utánajárni a kápolna ügyének.Viszont esküdni mertem volna rá,hogy sokkal többet nem fog érdemben megtudni,mint én. Sajnos ez van. A gond az,hogy csak siránkozunk,átkozodunk,s ennyi. Több kell ide Uraim! Itt vérnek kell folynia,ha nemzetet akarunk,nem buta népet. Maradok tisztelettel!
Rédai István
#1 KaposvárNTK Horváth Sándor 2015-03-08 22:38
Mária üzenetekről és hazánk sorsáról ad hírt egy videó a 29.perctől, huntv.info/tv/budaizmustol-a-keresztenysegig-2/
amelyet egy olasz pap jegyzett fel, és jelentette meg könyvalakban is. Ez az üzenet összecseng a Natália nővér üzeneteivel, azokat mintegy megerősíti 198i. évi magyar vonatkozásaival.

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások