20240429
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2015 február 01, vasárnap

Görögország egy héttel a választások után

Szerző: Dobos Csanád

Alig egy hete megnyerte a választásokat a nyugati médiában szélső baloldali pártként deffiniált ΣΥΡΙΖΑ. Már ez a szélsőbal besorolás is elgondolkoztató, hisz a Görög Kommunista Párt a győztes pártot egyáltanán nem tekinti baloldalinak. Akkor, hogy is van ez?

Az új görög kormány első lépései:

Görög választás-Elbontotta a parlament előtti kordonokat. Ezzel kinyilvánították, hogy a politikus nem áll egyetlen egy választópolgár fölött sem.
-Felmondták az IMF és EU-s uzsora hitelek visszafizetését.
-Felfüggesztették a rabló privatizáció folytatását, semmisnek minősítették ezen szerződéseket. Ezekkel az ország pénzügyi levegőhöz jutott. Lehetőséget teremtve a gazdasági élet újraindítására.
-Az egyetemeken eltörölték a fizetős szakokat- a szabad, ingyenes oktatás visszaállítása elindult.
-Továbbá, minden Görögországban született gyerek számára (akár albán, szerb, orosz, palesztin...) előzetesen kinyilvánították a görög állampolgársághoz való jogukat.
-Meghirdették a közalkalmazotti szférából elbocsátott dolgozók állami szférába visszavételét ...
-Ezeken felül az is elgondolkoztató, hogy az új egészségügyi tárca vezetésével egy vak politikust bíztak meg, tehát olyat aki tudja mit jelent kiszolgáltatottnak lenni!

GÖRÖGORSZÁG BEMUTATTA, HOGY IGY LEHET TÉNYLEG A DEMOKRÁCIA HAZÁJA.

De miért is ködösít annyira a nyugati média Görögországgal kapcsolatban, miért nem engedi megérteni mi is zajlik e politikai változások hátterében? Miért nem engedik Brüsszelből, Londonból vagy éppen Washingtonból, hogy a többi tagállam (így mi is) a valós görög helyzetet megismerje. Ennek egy komoly oka van: EURÓPA LEGNAGYOBB OLAJ- ÉS FÖLDGÁZ MEZŐJÉNEK MEGSZERZÉSE.

Égei (görög) tengeri hatalmas kiaknázatlan olaj és gázmezők

hatalmas kiaknázatlan olaj és gázmezőkMilyen gazdasági érdek húzódik meg a palesztin, a ciprusi, és a török zavaros politikai helyzet mögött? Nem más, mint az Európa egyik legnagyobb olaj és gázkészlete, mely az Égei (görög) tenger alján, a görög szigetektől Ciprusig található és még mindig jórészt kiaknázásra vár.

Bár a következőkben ismertetett tényekről a görög sajtó, média éveken keresztül, szinte napi szinten beszámolt, mégis ezeknek szinte egyáltalán nem is volt magyar visszhangja. Hosszas keresgélés után akadtam csak erre az újságcikkre, mely nagyjából igazodik a görögországi médiában elhangzott információkhoz, így megfelelő hivatkozási alapként is szolgálhat a továbbiakban.

Németország - Görögország mega-csalás (2012) http://hungarianrealnews.com/print.php?type=N&item_id=275

Így kezdődött: 2001-ben Görögország kínos helyzetben került. Csatlakozása az euró-zónához a magas hiány miatt kényszerhelyzetet idézett elő, de jött a "mentőöv" 2,8 milliárd eurófinanszírozás képében a Goldman Sachs befektetési banktól, ami lehetővé tette a maastrichti kritériumok teljesítését. Mivel a költségvetést így ki lehetett egyensúlyozni, Görögország az euró-zóna reményteljes új tagja lehetett. A görögök zökkenőmentesen csatlakoztak és a hiány tovább csökkent, de csak addig, amíg a Goldman Sachs bűnözői tevékenységének köszönhetően Görögország a szakadék szélére nem került. Oka a Goldman Sachs kreativitásnak köszönhető, mivel a befektetési bank felismerte a lehetőséget egy jó üzletre. A "szakértői vélemények" alapján a 2,8 milliárd euró hitel 5,1 milliárdra ugrott. A nyereség 600 millió euró. Ez körülbelül a 12%-át tette ki a szervezeti egység bevételének. A Goldman Sachs nagy karriert futott be az európai adósságválság előidézésében, "némi segítséggel", amit mai napig tagad az EKB elnöke, Mario Draghi. A "kockázat" növekedése adósságspirált okozott, amit nem volt nehéz létrehozni, ha azt vesszük figyelembe, hogy az egész euró-válság a görög, égei-tengeri olaj -és gázmezőkért folyt.”

A lényeg: Az eurozónába lépés ürügyén egy számviteli trükk keretén belül Görögország adósságállománya pár nap alatt a duplájára nőtt. Brüsszellel, Londonnal, Berlinnel, Washingtonnal előre leegyeztetett feltételek mellett az utóbbi évtizedben elhíresült Goldman Sachs pár napra “megvásárolta” a görög adósságállományt, majd kötelezte a görög államot ennek visszavásárlására – immár dupla áron. A hatalmas, pár nap alatt elért nyereségen a szerződést létrehozó felek osztozkodtak. A hirtelen duplájára ugrott adósságállományt pedig a görögök “lustaságával” magyarázták a külvilág felé.

2011. szeptember 11-én jelentette be a Wall Street és a Goldman Sachs az euró-válságot, és Németország görögök adósságra hivatkozó kifosztását, egyúttal biztosítva a görög olaj -és gázmezők hozzáférhetőségét.”

2011-ben aztán már nem is titkoloznak. Cél a gázmezők azonnali megszerzése. A gázkincs letagadása és a kitermelésére tett skandináv országok ajánlatának semmibe vétele.

A földközi-tengeri olaj -és gázmezőkről már 1974-ben beszámolt a Spiegel. Szintén érdekes, hogy 1976-ban kezdődött meg a "terrorista" palesztinok brutálisan fokozódó népirtása, egészen addig, amíg az izraelbarát palesztín vezető le nem mondot a gázai és a palesztín állam területén található lelőhelyekről."Az egész olajtartalék az Égei-tengeren valószínűleg sokkal jelentősebb, mint Alaszka és Malajzia" ... 
A gazdasági kereskedelmi szervezet, a Scandic Org amely hét észak-európai országból áll (Svédország, Norvégia, Dánia, Izland, Észtország, Lettország és Litvánia), felajánlotta Görögország kölcsönei átvállalását öt éves időtartamra, több mint 250 milliárd euró értékben. Ez történt a gazdasági válság elején Görögországban, mielőtt a trojka (EU, IMF és EKB) megkezdte a végső pusztítását a görög gazdaságban. Cserébe Scandic Org kizárólagos jogokat követelt öt évre a földgáz-és kőolaj források kiaknázására.

Az ajánlatra nem válaszolt a görög kormány és a Karamanlis kormány soha nem utalt a közelgő választásokon, erre. A Scandic Org próbálkozott néhány hónappal később is, de görög válasz helyett, kis idő múlva az USA-ból és Izraeltől érkezett válasz, hogy már megvizsgálták a görög gázt és az "haszontalan". 2010 júniusában, a francia Hi-tech Geofizikai Intézetegyüttműködve a University of Crete-el, elkezdte vizsgálni Görögország és a tenger közelében levő gázbetéteket. E tanulmány eredménye: 99%-tartalmú, vagy tiszta gáz, amelyet fel lehet használni vagy feldolgozni közvetlenül, miközben Görögország gazdasági okokból a polgárháború határán van.Papandreou miniszterelnök azt mondta, hagyjuk, nincs szükség további vizsgálatokra, és ezt állította egészen a közelmúltig. Ez a "nem tudás" a görög gázról, azért is érdekes, mert néhány kilóméterre Krétán, növelik a líbiai gázkitermelését hatalmas mennyiségben. Hogy lehet, amikor a vizsgálatok szerint, és néhány kilométerre van, míg Görögország partjainál nincs? Hogy lehet, hogy Montenegró, Albánia, Bulgária, Törökország, Egyiptom és Líbia szivattyúi végzik olaj / gáz kitermelését, és Görögország lehet az epicentruma ezeknek az olajmezőknek?

Egyszerűen azért, mert Görögországot nemzetárulók uralják!”…

És elkezdődött a hatalmas olaj és gázmező tulajdonjogának és kitermelési jogának ingyen átjátszása a világot uraló pénzügyi lobbinak. De, hogy mekkora is az értéke ennek a hatalmas gázvagyonnak, arra legyen itt egy záró mondat a cikkből:

A norvég TGF-No r cég állította -, és utalt a műholdfelvételekre, hogy már "csak" körülbelül 6 milliárd hordó kitermelhető Kréta közelében. Más szóval, ez a mennyiség háromszor nagyobb, mint az összes alaszkai, és körülbelül fele a Szibériában tárolt mennyiségnek.
Egyéb nagy tartalékoknak kell lennie a Jón-tengeren és az Égei-tengeren, ugyanezen cég szerint.
 
Mivel a műholdja az USA-nak is van, az amerikaiak tudják, hogy Görögországban van egy gazdag tartalék energiaforrás. Ezt most osszák el a nagy bankok a világon, a nagy energiaipari vállalatok, és nem a görög nép. A zsákmány már megosztották. Ígéretet kapott az elnök-koldus, és az ő "barátai" Londonban, Washingtonban és New York-ban!”

E gázvagyon vélhetően vetekszik a szibériai gázmezők nagyságával, de mindenképpen többszörösen felülmúlja az alaszkait. Ezért kell rabszolga és eladósodási sorba kényszeríteni a görögöket mielőbb, ahogy azt tették, és a mai napig is teszik az ásványi anyagokban gazdag afrikai országokkal.

A fennt olvasható tényeket a görögök pontosan tudják, hiszen náluk "csak" 5 évre titkosítanak, utána a politikusok legfeljebb meghúzzák a vállaikat és közlik, hogy már nem emlékeznek semmire, letelt az 5 év.

De a folytatás, melyet a cikkíró az idézett cikk megírásakor még nem ismerhetett szintén tanulságos:

A következő görög miniszterelnök, Papandreu amerikai, Eu és IMF nyomásra több menetben is elutasította a skandináv országok immár emelt összegű ajánlatát, mely lényegében fedezte volna a teljes görög adósságot. Ahelyett, hogy Papandreu megszabadította volna országát az adósság visszafizetési kényszer megszorításaitól, újabb és újabb kölcsönöket kezdett felvenni uzsora kamatra (melynek rekordja egyes források szerint: 53%!). Majd Papandreu lemondása után az utódja, a Goldman Sachs már bizonyított lojális embere, Lukasz Papadimosz lett, aki, mint a 2001-es eurozónába belépés és adósság duplázódás egyik kiagyalója és lebonyolítójaként vált ismertté Görögországban (bár akkoriban "csak", mint pénzügyminiszterként). Érdekes módon, Papandreu után nem engedték a görögöket "szabadon" választani, hanem Papadimosz személyében hirtelen "szakértői" miniszterelnökkel ajándékozták meg a görögöket. A hatás elképzelhető, sírni tudtak volna az emberek, de nem az örömükben! A szakértői kormány aztán érdekes módon (vélhetően) lemondott ezen gázmezők kitermelési jogáról ingyen. De az ehhez tartozó részletek azóta is titkosak, és homályosak a mai napig is.
Talán Putyin ezért is barátkozik annyira a mostani görög vezetéssel

EZZEL MEGÖLTED A TROJKÁT”

„EZZEL MEGÖLTED A TROJKÁT”Recseg az Eu kizsákmányoló gépezete. Az új görög gazdasági miniszter (aki már évekkel ezelőtt is egyértelműen kijelentette, hogy inkább kéne Görögországot államcsődbe engedni, majd hagyni, hogy önerejéből kilábaljon, mintsem a már említett 40-50%-os hitelkamatú „segélyekkel" megfojtani és elvenni az ország esélyét a talpra-állástól) érdekes dicséretet kapott a dán pénzügyminiszter kollégájától, aki egyben az EU egyik fontos Stabilizációs Szervezetének is fontos vezéralakja (és az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport elnöke is): „EZZEL MEGÖLTED A TRÓJKÁT".

Bár e meglepő dicséret "csak" egy rejtett kézfogás alkalmával hangzott el, mégis meglepő ennek kimondása, hisz az EU-n belül betöltött funkciója alapján, azt várnánk, hogy a dán pénzügyminiszter a Trojka és az EU kirabló, gazdasági megfojtó politikájának támogatója. De ezek szerint mégsem?

De mi is ez a TROJKA? Lényegében az EU és az IMF korlátlan hatalommal felruházott kivégző osztaga, az „IMF gondoskodás" személyi felelősei. De itt hadd utaljak Benjamin Fulford, ismert gazdasági és politikai elemző szavaira (http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2015/01/a-gorogok-veget-vetnek-az.html#.VMqICmiG-_F):

„A görögök az IMF gondoskodása alá kerültek 2010-ben. Mint gazdasági szerző hadd mondjam el, hogy amit az évek során újra és újra láttam, hogy ugyanaz történik, amikor az országok az IMF szorításába kerülnek. Mindannyiuknak ugyanazt mondták, "Csavarjatok ki minden lehetséges pénzt az emberekből, vegyétek az összes erőforrásotokat, és adjátok át a nemzetközi banki maffiának." Ez az, amit a leköszönő görög rabszolga kormány tett. Az eredmény az lett, hogy a görög GDP 25%-al, a jövedelmek 30%-al estek, és az adósság a GDP arányában 126%-ról 175%-ra emelkedett. Mindezek tetejében sok sziget már nem a görögöké."...
(Bogár László közgazdász pár éve egy interjúban (az emlékeim szerint) a görög államadósság 1.5%-át tekintette csak jogosnak, a többit e pénzügyi, számviteli trükk részeként jellemezte. Azaz 98%-a az államadósságnak soha igénybe nem vett pénzügyi szolgáltatás! Ezen el lehet gondolkodni!)

Tehát a Trojka döntései egyértelműen hatalmas katasztrófát eredményeztek a görög gazdaságban. És Jeroen Dijsselbloem (dán pénzügyminiszter, az eruozona pénzügyminisztereinek „főnöke") ezek szerint magánemberként nagyon is egyetért az új görög kormány elkötelezett és ésszerű döntésével: az uzsora és számviteli trükkök alapján felpörgetett görög adósságállomány visszafizetésének felfüggesztésével és a gazdasági rabszolgaságba kényszeritő Trojka „KIVÉGZÉSÉVEL".

Talán a mi politikusainknak és nekünk is hasonlóban kéne gondolkodnunk, hiszen nálunk is nagyon kérdéses a felgyülemlett államadósság jogossága (lásd "monetáris pumpa alkalmazása"). Sajnos e kétséges hitelek törlesztésére személyenként akkora összeget kell fordítanunk (az egyre növekvő adók és életszínvonal csökkenést is figyelembe véve) mely adósságtörlesztési kényszer nélkül nálunk is simán lehetne a német életszínvonalat élvezni és nem az egyre nyomasztóbb, társadalmi szinten jelentkező elszegényedésben élni!

http://www.huffingtonpost.gr/2015/01/30/politiki-ntaiselmploum-_n_6581520.html

Hozzászólás  

#1 naputDobos Csanád 2015-02-10 18:46
"Múlt héten Washingtonban napvilágra került dokumentumok és hangfelvételek megerősítik, hogyan irányította személyesen Hillary Clinton a líbiai kormány lerombolását az Obama-rendszer és a Pentagon felett is intézkedve. (A Benghazi-botrányban és az amerikai nagykövet megölésében mai napig felelősséggel vádolják !)
De ami még ennél is rosszabb, figyelmeztetnek, Hillary Clinton irányíthatja az amerikai kormányt is és közben úgy viselkedik, mint egy "megsebzett sas", mióta veje, Marc Mezvinsky, a mai napig 200 millió dollárt veszített a Clinton-család vagyonából azzal, hogy rosszul becsülte meg a görög államkötvények árfolyamának alakulását és a görögországi fordulatot nem látta előre, mely után a Syriza-kormány nemcsak a hiteleket nem akarja kifizetni, de még az euró-zónából való kilépést is beharangozta....
És hogy a görög helyzet még rosszabbat is hozhat, arra jelzésértékű, hogy a brit George Osborne is figyelmeztetett tegnap, hogy Görögország eurózónából való kilépése és a hitelezők elvesztése még a Közel-Keletnél, a globális klímaváltozásnál és az USA-Oroszország közötti feszültségnél is nagyobb fenyegetést jelent a világgazdaságra.
Az ország leszögezte, hogy a 2015. Feb.28-i határidő lejárta előtt nem is hajlandó leülni tárgyalni a hitelezőkkel.
vilaghelyzete.blogspot.hu/.../ha-haboru-lesz-marciusi-sokk-haditerv.html
"

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások