20240429
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2015 január 12, hétfő

Párizsi Le Monde, Orbán nyilatkozat

Szerző: Madarász László

A Le Monde szerkesztőségi cikkében kifogást emelt az ellen, hogy a párizsi megemlékezésen azon országok vezetői is jelen voltak, melyekben a vélemény- és sajtószabadságot korlátozzák. Davutuglu török miniszterelnök, Lavrov orosz külügyminiszter, stb. társaságában Orbán Viktor látogatása ellen is szót emeltek.

(Megjegyzem Porosenko ukrán elnök nem szerepel a listában, annak ellenére, hogy országában tilos a sajtónak leközölni pl. a Kelet-Ukrajnai hadműveletek ukrán veszteségeit, az országban mind feszültebbé váló polgári elégedetlenséget, hihetetlen elszegényedést, stb.) Nem vagyok képben, hogy Oroszországban, Törökországban mi a helyzet a vélemény- és sajtószabadsággal, csak tippelni tudom a Le Monde kifogásainak okát, de Magyarország esetében részben egyetértek a neves francia lappal!

Ott ahol pl. a holokauszt tagadását törvényben tiltják, ahol egyes internetes hírportálokat betiltani- (lásd pl. kuruc.info) ellehetetleníteni igyekeznek, valóban gondok lehetnek ezekkel! Ám vélhetően a Le Monde nem erre célzott! Az fájhat nekik, hogy különadót vet ki az ország, többek között az RTL Club csatornára, hogy megszüntette a kormány egyes újságokban történő állami reklámok megjelentetését –ezzel mintegy ellehetetlenítve azokat-, vagy pl. a liberális lapokat nem támogatja. Ez utóbbiakat mondjuk, pl. támogatás gyanánt nem látja el lőfegyverrel, amit azok a magyar államiság felszámolására fordíthatnának. Való igaz, a hivatkozott jobboldali hírportálon megjelenő tartalom akár lázításnak is hathat, de inkább kisebb mértékben, mint a liberális sajtó nem demokratikus kormánydöntésre szinte felszólító cikkei!

A Le Mond a közvélemény formálása helyett, nagyobb gondot fordíthatna „a hír szent, a vélemény szabad” elvére! Talán a francia lap szerkesztősége akkor emeljen kifogást a magyar vélemény- és sajtószabadság érdekében, ha tisztelegve a Charlie Habdo szatirikus lap meggyilkolt szerkesztősége előtt, címlapján teljes terjedelemben, pl. az alábbi két karikatúrákat hozza le egymás alatt:

  1. A repülő - Sarkozy elnök fejű - gall kakas, Líbia felett bombákat potyogtat ki, mely bombákon a következő feliratok olvashatók tetszőleges sorrendben: szabadság, egyenlőség, testvériség. Közben Sarkozy, La Marseillaise refrénét énekli Aux armes citoyens … kezdettel (Jankovich Ferenc fordításában: „Hajrá, fegyverbe hát! Ma harcra hív hazád! Csak jöjj, csak jöjj, öntözze hát rút vérük a határt! Fegyverbe hát!”) s közben a z egészet a felhőkből, Uncle Sam karmesteri pálcával vezényli!

  2. A képen háttérben az égő odesszai szakszervezeti székház látható, melyből lángoló fáklyaként élő emberek zuhannak a mélybe. Előtérben Obama, Hollande, Cameron és Merkel nevető arccal mutogat az egyik zuhanó- égő személyre, miközben a mellettük álló Victoria Nuland telefonon beszélve Lagarde IMF elnökkel a következőket mondja: „Azonnal utald át Porosenkonak a 17 milliárdot, mert a főnökök ennél nagyobb tűzijátékban óhajtanak ismét gyönyörködni!” Közben Nuland, a Julia Timosenko által oroszok ellen szorgalmazott, atomrobbanásra gondol!

Na, ha a két szatirikus, ha úgy tetszik ütős, - egyúttal még talán igaz is - karikatúra a címlapon megjelenik, akkor, de csak is akkor, adni fogok a Le Monde véleményére!

Orbán Viktor, hazaérve a megemlékezésről, interjút adott a köztévének, melyben a menekült hullám visszaszorítását vizionálta. A „Ne azt nézzék, amit mondok, hanem azt, amit teszek.” becenevű miniszterelnök nyílván a közvéleménynek akart csak megfelelni. Mire valódi intézkedésekre kerülne sor, a nyilatkozatban foglaltak úgyis jócskán felpuhulnak az eddig megszokottak szerint. Pedig kivételesen igaza van! Valamit nagyon sürgősen tenni kell(ene)! A kormányfő megnyilvánulását, a PM - nem akarom megsérteni – egyik hölgy tagja azonnal támadásra használta fel. A buta libához kisvártatva Bokros úr is csatlakozott, így már tényleg együtt hívják ki országunk ellen a balsorsot, mert bizonyára a liberális média világszerte felkapja a hírt. Úgy általában megértem, ha a liba gágog, de Bokrostól több észt vártam! Hiába, a kormánybukás esetén várható konc, úgy látszik, el tudja butítani az embert. A már kórusban gágogók figyelmét azért röviden felhívnám a közelmúlt történéseire, mert úgy tűnik memóriájuk szelektív!

A szocialista tábor agonizálása, majd felbomlása után, a Nyugat-Európában jól kiépült, úgynevezett szociális háló, feleslegessé vált, hiszen a „vetélytárs” megszűnt létezni. Ez a szociális háló, elsősorban a fizetett bér, már fékezte a nyugati gazdaság versenyképességét, ezért azt egyre inkább kezdték felpuhítani. Az addig is jelenlévő, de viszonylag jól képzett, gazdasági okokból hazát váltott külföldi munkavállalók után, megjelentek azok a külföldiek, akik már kevésbé képzettek voltak, ugyanakkor hajlandónak mutatkoztak az „őslakosok” által amúgy sem szívesen végzett fizikai munkát, még kevesebb bérért is elvégezni. Ez a jelenség végül is általánosságban relatív bércsökkentéshez vezetett, mellyel nyugat gazdasága versenyképesebb lett. Ám 2010 után történt valami: „kitört” az un. arab tavasz! Elsősorban Észak-Afrikából, Irakból, Szíriából, stb. megindult egy menekült hullám, melynek sikerén felbuzdulva, egyre több és több országból származó emberek tömege kíván új életet kezdeni Európában.

Ma ott tartunk, hogy a szerintem jócskán alábecsült, hivatalos becslések szerint 150000 fő/év, kíván kontinensünkön letelepedni illegális úton. Ennek oka elsősorban az USA határtalan pénzéhsége, mely állami vezetők korrumpálásával, ahol ez nem megy, ott kormányellenes felforgató tevékenységgel, végső esetben katonai erő alkalmazásával jár együtt. Mára már egyes hírforrások szerint védőoltásokkal bejutatott ebola vírust is az eszköztárukban tudhatjuk, ugyanis állítólag az „ebola megfékezése érdekében” katonai erőt vetnek be, mely katonák dolga a helyi lakosok éhbérért történő munkára kényszerítése, termelő üzemek biztosítása. A végsőkig eladósodott USA gazdasági erejének fenntartásához szükséges, hogy bármi módon uralma alá hajtsa azokat az országokat, melyek ásványkincsekkel bírnak. Legyen az kőolaj, gyémánt, arany, ritkafém, stb. Ugyanakkor az amerikaiak által generált menekülthullám az EU-t gyengíti, mely másodlagos célja az USA-nak. Igazságos az lenne, ha egyszer az USA keltette azt a menekült áradatot, mely már Európa létét fenyegeti, az USA-nak is kellene viselni az ezzel kapcsolatos költségeket! Akár azon az áron is, hogy a menekülteket hajóra ültetnék és hadihajók kíséretében partra tennék az államokban! Mit szólna a liberális világ, ha a hajókat indulásuk után megtorpedóznák? Mert az amik megtennék, semmi kétségem sincs!

Visszatérve a libakórusra. A liberálisok szerint - kimondva- kimondatlanul - fogadnunk kell a gazdasági menekülteket, és nyílván azoknak munkát kell adni, vagy el kell tartani őket! Hiszen szerintük így leszünk európaiak! Még egyszer mondom: szerintük! Ma Magyarországon több millióan éheznek, mert vagy nincs munkalehetőség, vagy olyan kevés a fizetés, melyből megélni főleg gyerekkel nem lehet. Nem elég, hogy családok tömegei el vannak adósodva a bankoknak, már azon túl is nagyon sokaknak meg kell gondolni, hogy rezsit fizetnek, vagy esznek, esetleg az iskolába járó gyerek lukas cipője helyett használt cipőt vesznek. Akkor jönnek az idegenek, akik mondjuk az állami pénzen jól fűtött menekültszállón lakva a jelenleg fizetett bér töredékéért is hajlandók munkát végezni!

Nem tudom miért, de a libakórusról gróf Széchenyi István szavai jutnak eszembe : „De más példát hozok fel: ha egy bárkában ülök, és abban van gyermekem és más gyermeke, és ha a bárkába bejön a víz, s előttem apodictice áll, hogy ezen két gyermeket benn nem tarthatom, az igaz, ha a magamét lököm ki, és a másikat benntartom, azt az újságban fogják hirdetni; de biz én a magam gyermekét conserválom, és a másikat lököm ki.”

Várom, hogy valamely liba, vagy Bokros, mikor fogja a legnagyobb magyart a fenti mondatáért pl. rasszistának beállítani, vagy Európából utóbb kitagadni?

Madarász László

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások