20240426
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 május 04, szerda

Ukrán titkosszolgálati akciók honosítást kérő kárpátaljaiak ellen

Szerző: MR

Miután januártól megkezdődött a kérelmek fogadása, s a feltételezések szerint az első igénylők már meg is kapták az állampolgársági okiratot, irdatlanul heves támadás vette kezdetét a helyi magyar közösség ellen a titkosszolgálat és a szláv nyelvű média felől. Első lépésben azokat igyekeznek megfélemlíteni, akikről azt gondolják, élhettek a lehetőséggel. Céljuk ezzel egyértelmű: eltántorítsák a többieket példájuk utánzásától.

 

Ukrán titkosszolgálati akciók honosítást kérő kárpátaljaiak ellen

Az ukrán titkosszolgálat megfélemlít
Óriási hisztéria bontakozott ki Kárpátalján az egyszerűsített honosítási eljárás miatt. Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét, ennek ellenére az egykori magyar területen élők körében – beleértve az ukránságot is – hatalmas az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt. Az ukrán titkosszolgálat a szovjet rezsim megfélemlítésre alapozó módszereivel igyekszik gátat szabni a folyamatnak.

A szláv nyelvű sajtó az alig húsz éve független ország területi épségét látja veszélyben, a radikálisabb vonulat pedig már az abház példával riogat. Közben a társadalmi szervezetek jobb híján tiltakoznak.

Miután januártól megkezdődött a kérelmek fogadása, s a feltételezések szerint az első igénylők már meg is kapták az állampolgársági okiratot, irdatlanul heves támadás vette kezdetét a helyi magyar közösség ellen a titkosszolgálat és a szláv nyelvű média felől. Első lépésben azokat igyekeznek megfélemlíteni, akikről azt gondolják, élhettek a lehetőséggel. Céljuk ezzel egyértelmű: eltántorítsák a többieket példájuk utánzásától.

Ukrán internetes portálokon még április 21-én megjelent egy értesülés, miszerint aznap kapják meg állampolgárságukat az első ukrajnai igénylők. Ezt néhány helyi magyar sajtóorgánum később tényként közölte, az alkalomról kifelé jövő látogatók egy csoportjáról pedig egy titokban készült videó is megjelent. A kompromittálónak szánt kockákról egyébként az alkalomra nem lehet következtetni. Több forrás akkor a felvételt a nemzetbiztonsági szolgálatnak (SZBU) tulajdonította, s azt állította, az infók a külképviseletről szivárogtak ki. Ezzel szemben a titkosszolgálat megkeresésünkre kategorikusan cáfolta, hogy ők készítették volna a képsorokat, a főkonzulátuson pedig mindennemű kommentártól elzárkóztak.

A szóbeszédek ugyanakkor a sztálini módszerek megelevenedéséről szólnak. Állítólag voltak olyanok, akiket otthonról vagy munkahelyükről vittek be az SZBU központi irodájába, s nem engedtek ügyvédet hívni, órákig benn tartották őket, s szerették volna, ha beismerő vallomást tesznek. Ennek nyomán a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyílt levelet fogalmazott meg Viktor Janukovics ukrán elnöknek címezve. Ily módon kívánt tiltakozni azoknak a kárpátaljai magyaroknak az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) általi megfélemlítése ellen, akik az egyszerűsített honosítási eljárás keretében felvették a magyar állampolgárságot.

Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat eljárása Kárpátalja egész magyar közösségének a megalázására irányul; az ilyen cselekedetek rombolják Ukrajnának mint jogállamnak a nemzetközi tekintélyét – áll többek között az ukrajnai magyar szervezet levelében. A Budapesten alapított Emberi Méltóság Tanácsa szintén egy nyilatkozatot tett közzé, amelyben elítéli az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azon kárpátaljai magyarok ellen indított megfélemlítési akcióját. Közleményében a testület megdöbbenésének adott hangot az ukrán titkosszolgálat magyarokat zaklató inkorrekt módszere kapcsán.
http://magyarszo.com/fex.page:2011-05-05_Az_ukran_titkosszolgalat_megfelemlit.xhtml

* * *

 A KMKSZ elítéli a visszahonosított kárpátaljai magyarok hatósági zaklatását

Az ukrán elnöknek írt nyílt levélben tiltakozik a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) azoknak a kárpátaljai magyaroknak az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) általi megfélemlítése ellen, akik az egyszerűsített honosítási eljárás keretében felvették a magyar állampolgárságot. A Viktor Janukovics államfőnek címzett, az MTI-hez hétfőn eljuttatott levelében a KMKSZ nehezményezi, hogy a múlt héten az SZBU munkatársai magyar nemzetiségű kárpátaljai lakosokat vittek be otthonukból hivatalos hatósági idézés nélkül, vagy hívtak be telefonon az SZBU Kárpátalja megyei főosztályára.

A biztonsági szolgálat munkatársai a törvénytelenül előállított személyeket kihallgatták, és azt követelték tőlük, ismerjék be, hogy felvették a Magyar Köztársaság állampolgárságát – mutat rá a KMKSZ, emlékeztetve arra, hogy az SZBU mindezt jogcím nélkül tette, ráadásul az érintettektől megtagadta az ügyvédi segítség igénybevételének a lehetőségét.

Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat eljárása, amely a sztálini idők belügyes gyakorlatát idézi, Ukrajna magyar nemzetiségű állampolgárainak a megfélemlítésére, Kárpátalja egész magyar közösségének a megalázására irányul. Az ilyen cselekedetek rombolják Ukrajnának mint jogállamnak a nemzetközi tekintélyét – áll az ukrajnai magyar szervezet levelében.

A KMKSZ felszólítja Viktor Janukovicsot, hogy az ukrán alkotmány legfőbb védelmezőjeként vessen gátat a törvénytelen cselekedeteknek, és intézkedjen azok kezdeményezőinek és végrehajtóinak a felelősségre vonásáról. (MTI)

* * *

Ukrán elismerés a kihallgatásokról

Az ukrán titkosszolgálat elismerte: kihallgatott kárpátaljai magyarokat, akiket azzal gyanúsít, hogy magyar állampolgárságot kértek. Az eljárást zsarolásnak, nyomásgyakorlásnak minősítette Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. Ukrajnában egyébként rengeteg kettős állampolgár él, a nagy részük orosz.

 Az ukrán biztonsági szolgálat szóvivője elismerte, hogy foglalkoznak a Kárpátalján kialakult kettős állampolgárság helyzetével. Mint fogalmazott, a biztonsági szolgálat eljárása megfelel a hatályos ukrán törvényeknek, és Ukrajna államérdekeit szolgálja. Ezzel a bejelentéssel gyakorlatilag megcáfolta Jurij Muska budapesti ukrán nagykövet kijelentését, aki tegnap még képtelenségnek nevezte a kihallgatásokról szóló híreket.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke szerint az eljárás egyértelműen a kárpátaljai magyarság megfélemlítését szolgálja. Egy többórás procedúra keretében egyrészt arra próbálják őket rávenni, hogy vallják be, törvényellenesen magyar állampolgárságért folyamodtak, másrészt pedig fenyegetik őket látszik, hogy tanulmányozták az érintettek szociális, családi hátterét, azokon a pontokon zsarolják, fenyegetik őket, ahol az ukrán állam nyomást tud rájuk gyakorolni.

Mint ismertette, az ukrán alkotmány tiltja a kettős állampolgárságot, ám a vonatkozó törvények értelmében jelenleg nem vonható sem büntetőjogi, sem adminisztratív felelősségre egy másik állampolgársággal is rendelkező ukrán. A kijevi Razumkov Intézet kutatása szerint egyébként az ukránok 50 százaléka szeretné felvenni egy másik ország állampolgárságát az ukrán megtartása mellett.

 

MR

http://www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=78024&mode=thread&order=0&thold=0
 

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások