20240429
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2021 január 30, szombat

Kicsit magyar Tarzan

Szerző: Mészáros Sunyó Sándor

Johnny Weissmullerről (1904-1984) halála napján, egyetlen hazai sajtóorgánum sem említette, hogy magyar, vagy hogy magyar földön született volna. Pedig itt született!

Igaz bár az is, hogy a fiúcska születése után, a helyi római katolikus templomban a János Péter keresztneveket kapja, bár a családban egyszerűen Hanzinak szólították. Nos, a Weißmüller szülők a kis Weissmüller Johannt már születése évében Amerikába vitték, s Chicagóban telepedtek le. A gyermekként igen csenevész kisfiút anyukája úszni vitte, hátha megerősödik. És úgy is lett: a legény 190 centisre és 95 kilósra nőtt.

Johnny és – a már Amerikában született öccse – a Michigan-tó partján lett úszómester.

Majd úszó. Az ifjú 1924-ben, húszévesen a párizsi olimpián három aranyérmet szerzett úszásban, valamint tagja volt a harmadik helyen végzett amerikai vízilabdacsapatnak. (Ekkor nem mi voltunk a legjobbak ebben a számban, de azért volt egy “leg”-ünk: az uszodának nevet adó Komjádi Béla legendás vízilabda csapata a játékok történetének leghosszabb összecsapásán győzött – több mint két órásra húzódott meccs végén – a négyszeres olimpiai bajnok Nagy-Britannia ellen.)

Parádés volt Johnny Weismuller pályafutása: négy évvel később további két aranyérmet szerzett, s életében 67 világrekordot állított fel.

És most jön a színművészet!

Johnnyra lecsapott Hollywood, ő lett a filmvilág első szupermenje, s mint Tarzan megszemélyesítője filmezett egészen 1948-ig. Mindazonáltal ami Tarzanunk a világsikert arató filmsorozat főszereplőjeként, nemcsak magyarnak, de színésznek sem tartotta magát.
Ő úszó volt meg úszómester: 11 ember életét sikerült megmentenie.

Johnny Weismuller nyomorúságban született, s úgy is halt meg. 1974-ben eltörte a csípőjét és mindkét lábát, már sosem gyógyult meg teljesen.

A 37 éve január 20-án bekövetkezett halála előtt teljesen elszegényedett rossz üzleti döntései és fényűző életmódja miatt; utolsó éveiben segédmunkákat végzett. Temetésekor, amikor koporsóját a mélybe engedték, magnóról háromszor felhangzott legendás Tarzan-kiáltása…

Epilógus: igaz-e vagy sem, nem tudni, de a fáma szerint századik születésnapján a fia ellátogatott Temesvárra.

Mészáros Sunyó Sándor

Forrás: – Hunhír.info

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások