20240429
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2018 március 09, péntek

A disznózsír

Szerző: egeszsegter.hu

Aki azt állítja, hogy a zsír káros és nem egészséges, az nagyon téved! A zsírok a legtöbb életforma számára nélkülözhetetlen anyagok, amelyek a szervezet strukturális felépítésében és anyagcseréjében egyaránt szerepet játszanak.

A disznózsír felhasználása már a 19. században igen jelentős volt, hiszen olcsón előállítható volt a sertések zsírjából. A második világháború idején szinte az egyetlen zsiradékfajta volt, amelyhez hozzá lehetett jutni. A sertészsírt számtalan országban használják, mind a mai napig leginkább sütésre és főzésre. Sütésre kiválóan alkalmas, mivel magas a füstpontja (121-218°C), ezért nehezen ég meg. Az ipar szappangyártáshoz használja fel közvetve vagy közvetlenül.

A hetvenes években az Amerikából indult tömeghisztéria a zsír ellen teljesen felborította az egészséges étkezést. Elterjedt az olajjal főzés, ami sokkal egészségtelenebb, mint a zsírral készített ételek.

Régi vita, hogy a disznózsír emeli-e a koleszterinszintet, hozzájárul-e a szívbetegségekhez? A hisztéria a nyolcvanas években kezdődött, amikor az elhízásért és az érrendszeri betegségekért a disznózsírt és a vajat tették felelőssé egyes szakértők. Ez odáig fajult, hogy a világ fejlett országaiban szinte teljesen eltűnt a disznózsírban sütés szokása, és mindenki étolajat kezdett használni.

Ma már tudományosan is bizonyított, hogy a zsír sokkal egészségesebb az étolajnál, és nem okoz magas koleszterinszintet. Ma a magas szénhidrátfogyasztást okolják az orvosok a különböző degeneratív betegségek egyre nagyobb előfordulásáért.

Az étolajról tudni, hogy rákkeltő anyagokat, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, könnyebben avasodik, szennyezi a környezetet és nem jó az íze. Talán az átállás oka az is lehetett, hogy kétségtelenül a napraforgó olajat sokkal könnyebb használni a konyhában, mint a disznózsírt. Jóval könnyebben kezelhető, melegíthető, szűrhető, tárolható, mint a disznózsír, valószínűleg sokan kényelemből is használják szívesebben. Elfeledkeztünk a zsírról, ami drágább is, mint az étolaj. Sajnos.

A dietetikusok mára rájöttek, hogy az elhízásért és a szívbetegségekért első sorban a túlzott finomított szénhidrát és cukorfogyasztás tehető felelőssé, nem a zsír, amiről teljesen leszoktunk, a betegségek nemhogy nem tűntek el, de évről évre egyre több embert érintenek világszerte.

Nem főzünk zsírral már, pedig aki még emlékszik a régi ízekre, az tudja, mennyivel finomabb egy zsírban kisütött hús vagy elkészített rántás a műanyag ízű, büdös olajos ételeknél.

Ráadásul egyes süteményeket, például a hájas tésztát nem is lehet másból, csak a disznó zsiradékából elkészíteni, kár, hogy elfeledkeztünk ezekről a finomságokról.

Ha a zsírnak más előnye nem lenne, mint az, hogy ha lesütjük a hájat, abból finom töpörtyű lesz, már akkor nem szabadna elfeledkeznünk róla. Ugyanez igaz a liba vagy kacsa hájának lesütésére, amelyek mellékterméke szintén igazi csemege.

Nemcsak zsírban sütni jó, de egész más lesz a sütőben készített sültek íze is, ha disznózsírral megkenjük őket, esetleg csirkét libazsírral.

A tökéletes rántott húst egyébként disznózsír és vaj keverékében sütik eredeti recept szerint, és a vajban sütésnek is meg van a létjogosultsága a konyhában. Azonban ha védeni akarjuk a család egészségét, az olajról egyszer és mindenkorra mondjunk le!

Nem vitatható, hogy a zsírban sült ételek, húsok, de még a sült krumpli is sokkal finomabb az olajos ízű kosztnál. A tömény, olajban sült lángos, krumpli jóval nehezebben emészthető, mintha zsírban készült volna.

Megdőlt az az elmélet is, hogy a zsírszegény étrend kímélőbb, ugyanis az agynak, az emésztésnek, a szívnek szüksége van zsírra, de nem finomított olaj formájában, hanem természetes előfordulásában: növényi magvakban vagy állati eredetű élelmiszerekben.

A jó zsírok szerepe

Az egészséges zsírok segítenek beépíteni a kalciumot a csontozatba. A zsírban oldódó K- és D-vitaminok közrejátszanak a csontok anyagcseréjében. A zsírok tovább biztosítanak energiát a szervezet számára

A megfelelő mennyiségű koleszterin és esszenciális zsírsavak jelenléte hozzájárul a szerotonin nevű hormon szinten tartásához, a jó közérzethez és az agyidegek hatékonyabb működéséhez. Ezek által szerepet játszik a depresszió elleni küzdelemben.

Mangalica zsír a legjobb, hasonlóan a kacsa és libazsírhoz.

Költöztesd vissza a hűtődbe a disznózsírt, hisz nagyszüleink esküdnek rá. Sütésen, főzésen kívül még használhatod másra is, nem csak a konyhában tudod hasznát venni.

Megfázásos időszakban száraz, fullasztó köhögés miatt kend a mellkasodra ezt a régi, jól bevált csodaszert. Hamarosan enyhülni fog köhögésed. Nincs mellékhatása, nem irritálja a bőrt és még kisgyermekeknél is alkalmazhatod ezt a kúrát.

Kend be a mellkasod disznózsírral, vegyél fel egy bővebb pólót, majd arra egy szűkebbet.

Varikózisos visszértágulat esetében a fájós testrészeket kend be zsírral, kösd be és naponta egyszer cseréld.

Ízületi fájdalmak esetében az ízületeket kend be éjszakára disznózsírral. Erősíts a bekent testrészre gyapjúsállal dunsztkötést, és egész éjszakára hagyd rajta.

A körömvirág kenőcs régi, jól bevált szer nehezen gyógyuló sebekre, száraz, repedezett bőrre. A körömvirágban lévő karotinoidok javítják a bőr öngyógyító képességét. A hagyományos recept szerint disznózsírral készítik, amely nem csupán a kenőcs vivőanyaga, hanem megfelelő hordozó a zsírban oldódó karotinoidok számára. A disznózsír az emberi zsírral való hasonlósága miatt rendkívül jól felszívódik a bőrbe, és a mély rétegekbe is eljuttatja a hatóanyagot, hatékonyabban, mint más vivőanyagok, ezért alkalmazzák a Theiss-féle körömvirág kenőcsben. A zsír és a körömvirág szinte csodakrém.

A sertészsír a legjobb testápoló a bőrre, a lábra, a talpra.

Forrás: egeszsegter.hu
A témát ajánlotta: Kunavar

Hozzászólás  

#5 Antal Miklós küldte:R Zoltán 2019-12-09 15:12
Együnk zsíros kenyeret - akár hagymával!

Azt már tudtad, hogy a disznózsír jót tesz a szívnek, de most valami döbbenetes is kiderült...
A nyolcvanas években az állati eredetű zsírokat erősen kritizálták a tudósok, sajnos kiderült, hogy ez elsősorban az étolaj gyártók által finanszírozott kutatások miatt volt, egyszerű üzleti érdekből csapták be az embereket.
Mára elismerték, hogy a zsírnak számtalan pozitív egészségügyi hatása van és most bármennyire furcsán hangzik is, de a disznózsír az egyik legegészségesebb étel.

A zsír szinte minden konyhában ott van, akkor is, ha olajjal sütnek az emberek, azért egy disznósült alá mindenki zsírt tesz, nem étolajat. Igazából azonban krumplisütéshez vagy rántás alá is ezt kellene használni.
A zsír bödönben jól tárolható, főzéshez is használható, de még a sütemények elkészítéséhez is finom lehet, bár sokaknak szokatlan.
Sokan azt gondolják, hogy nem tesz jót az egészségnek, a táplálkozás szakértői szerint azonban a disznózsírnak csak pozitív egészségügyi hatásai vannak! A zsír remek hatásai:

Az olívaolajat követve a második legegészségesebb zsír, mivel telítetlen zsírsavakból áll.

A disznózsír olajsav tartalmával enyhíti a depressziót, vagy annak kialakulását megelőzi.
[*]D vitamin forrásnak is jó.
Egyensúlyban tartja a hormonháztartást és támogatja a pajzsmirigy egészségesen működését.
Ami legmeglepőbb, hogy míg az étolaj az egyik legrákeltőbb élelmiszer, a zsírban megtalálható anyagok csökkentik a rák kialakulásának az esélyét,
főleg a mellrák kifejlődésének esélyét csökkenthetik. A koleszterinszintet is alacsonyan tartja, védi az ereket.
#4 balatonszőlősTóth Ferenc 2018-03-22 08:17
Az emberiség átverése,hogy az energiát szénhidrátból kell fedeznie,és nem zsírból! [*****]ség! Az ember legtöbb betegségének oka a szénhidrát. A folyamatosan ugráló inzulin szint. Ide értve az inzulin rezisztenciát is. Létfontosságú hormonok,mint tesztoszteron, ösztrogén, progeszteron,kortizol,DHEA,előállításához elengedhetetlen a zsír. Míg a szénhidrát emésztéséhez inzulin szükséges,addig a zsírhoz növekedési hormon, amitől a gyerekek soha nem fáradtak. A növekedési hormon 191 aminosavat tartalmaz,amit a máj IGF-1 ,azaz inzulinszerű növekedési faktorrá alakítja át. Az emberi szervezet egyik legcsodálatosabb hormonja. Segít az ember saját zsírjának energiakénti felhasználásához, közben csökkenti a szervezetben a gyulladási faktorok számát. IL-4,IL-5. Aki szeretne egészségesen élni,kerülje az egyszerű szénhidrátokat,mint cukor,és az összetett szénhidrátok,mint kenyér (teljes kiőrlésűt is). Zsíros húsok,fehérjék, zöldségek a táplálkozás lényege. A z Inuitok,Eszkimók ezért mentessek akár a szív betegségektől, vagy egyéb más "modern ember betegségeitől.
#3 Csak zsírralAnikó47 2018-03-14 20:18
#2 Nem kéne....Mary Cs. 2018-03-11 16:52
Csodálatos :), de szerintem nem kéne ennyire erőltetni...
nincs értelme...
#1 DisznózsírAnna 2018-03-11 11:41
Nekem is a zsírban sült rántott hús jutott eszembe, ami mennyei étek. Nem beszélve a leszűrt pecsenye zsíros kenyérre karikázott vörös- vagy lila hagymáról, amik a legerősebb antibiotikumok, vagyis nagyon egészségesek, táplálók és nem kerül sokszor a lefolyóba, mint az elhasznált olaj.

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások