Print this page
2017 január 30, hétfő

Betiltották Romániában az Igazi Csíki Sört

Szerző: rovas.info

A romániai táblabíróság elmeszelte az Igazi Csíki Sör márkát – mert magyar felirattal lépett a piacra. Túlélés lehetősége: rovásfeliratos címke.

Igazi csíki sör – rovás a megoldás?

A román táblabíróság betiltotta az Igazi Csíki Sör márkanevű termékeket, írta ki a gyártó a Facebook-oldalára. A székely sörgyártók Heinekennel vívott bírósági csatározásairól itt olvashat bővebben. Röviden az a lényeg, hogy a Heineken úgy érzi: miután megvette a nagy helyi Ciuc premium (Csíki prémium) márkát, a hasonló nevű termékekkel megrövidíti őket az új gyártó, a Lixid Project Kft. Ők egyébként szintén jogi védelmet szereztek a saját márkájuknak.

Európai szinten már nyert az Igazi Csíki márka, pontosabban az európai Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) végül elutasította a Heineken Romania kérését, ami a védjegy megsemmisítését kérte. Decemberben aztán másodfokon is megerősítették ezt.

A román bíróság viszont ezek szerint másképp gondolja a helyzetet, az ítélet ismertetése szerint harminc napon belül meg is kell semmisíteniük minden, a márkához tartozó tárgyat és eszközt. Persze a készleteket valószínűleg nem zúzni, hanem kiönteni kell majd, ha minden így marad.

Kezdeményezik, hogy legyen hungarikum

Salamon Zoltán, a hungarikum bizottság erdélyi tagja, a Magyar Polgári Párt (MPP) székelyföldi politikusa az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményben úgy fogalmazott: az Igazi Csíki Sör “több, mint szomjúságot oltó nedű”, a sörmárka “identitásunkat, szimbólumainkat felvállaló székelyföldi vállalkozást takar”, és Székelyföld egyik jelképévé vált. Ezért kezdeményezi, hogy “az Igazi Csíki Sört, Székelyföld termék-nagyköveteként, emeljék a hungarikumok közé”.

(Index.hu – eredeti cikk)

Rovás Infó vélemény:

A fenti esetből is nagyon jól látszik, mekkora marketingértékkel bír a saját nyelven megcímzett termék. Tudatos piaci szegmentáció, magyar illetve székely vevőkre koncentráló stratégia, felvállalt identitás. Sajnos Románia hiába tagja az Európai Uniónak, nem áll szándékában megérteni az anyanyelv használatának jogát. A magyar (tehát nem többségi román) felirat használata a gazdasági szereplő döntése. Az már világossá vált, hogy az Igazi Csíki Sör NEM azonos a Heineken – nagyon helyesen bojkottált – termékével, erről európai bírósági döntés van.

A megoldáshoz vezető út az identitás megőrzése, erősítése és a saját írás használata. A székelyeknek ugyanis saját írásrendszerük van, amelyet nyugodtan használhatnak akár feliratként is a sörükön – latinbetűs magyar felirat helyett legyen rovásbetűs magyar felirat. Ezzel ugyan látszólag még inkább szűkíti a potenciális vásárlók körét – de hamar megtanulnák, a rovásfeliratos sör az igazi csíki sör!

Az alábbi javaslatban a Csíki felirat helyett CSK szerepel, a magánhangzókat nyugodtan ki lehet hagyni, hogy ne legyen véletlenül se azonos azzal, amit a román bíróság betiltott. Ha már hungarikumnak javasolják az Igazi Csíki Sört, akkor már egy kalap alatt a rovásfeliratot is be kellene venni – mert a mai napig nem része a Hungarikumoknak a székely-magyar rovás, de ez már másik történet.

csikisor1

Rovásfelirat javaslat: "igazi CSK sör"

Szavazni is lehet az ajánlott forráson ITT ↔

 

Petíció az Igazi  Csíki Sör megmaradásáért

Ajánlotta: Kunavar


 Felhívás! 

Bojkott a Heineken termékekre.


Mint arról beszámoltunk a Heineken sörgyár kérésére a román bíróság betiltotta a 140 munkahelyet adó, kis magyar sörgyár az Igazi csiki sőr gyártását.
( lsd.: A Román bíróság az EU.val is szembemenve a Heinekennek kedvezve betiltotta az Igazi csiki Sört. megnéz>>> )


Ezért arra kérünk minden magyar embert szerte a világon,hogy bojkottálja a Heineken sörgyár termékeit!.


A Heineken termékei, amiket bojkottálj: Heineken, Gösser, Kaiser, Arany Fácán,Steffl, Soproni Ászok, Gösser NaturRadler, Edelweiss Hefetrüb, Zlaty Bazant, Krušovice Světlé, Krušovice Černé, Adambräu.