Karácsonyi fűszerek

Az adventi időszakban szívesen nyúlunk bátrabban a fűszertartóhoz. Ezek a karácsonyi aromák adják meg a végső simítást a téli ételeidnek.
Karácsonyi fűszerek

Fahéj

Egy csipet fahéj egyszerűen hozzátartozik az adventhez. Karácsonyi hangulatot kölcsönöz a mézeskalácsnak, süteményeknek, forró csokinak és társainak. A fűszer a fahéjfa belső kérgéből készül, amely szárítás közben felcsavarodik: így keletkeznek a fahéjrudak, amivel például puncsot ízesíthetsz.


Ánizs

Ő a karácsonyi sütik egyik klasszikusa, ugyanakkor talán a legmegosztóbb is – gondoljunk csak a „Chräbeli”-re (svájci ánizsos süti). Ennek oka az ánizs vagy éppen a csillagánizs intenzív illata és íze. Különböző fajtái léteznek (pl. zöld ánizs vagy csillagánizs), és mindegyik karácsonyillatot áraszt.


Szegfűszeg

Szegfűszeget gyakran szúrunk egy narancsba vagy hagymába, majd téli levesekbe vagy forralt borba tesszük. Rágni viszont nem ajánlott – az erőteljes illóolajai miatt. A szegfűszegpor viszont gyakori alapanyag a mézeskalácsfűszer-keverékekben.


Gyömbér

A gyömbér nemcsak az ázsiai konyha kedvelt fűszere, hanem ünnepi ételeinkben is szívesen használjuk. Süteményekben, teákban, sós ételekben vagy chutney-kban adja meg azt a bizonyos „csavart”. A gyömbér frissít és egy kis csípősséget is hoz.


Kardamom

Sok téli ételnek friss, citromos ízt ad. A 30felett.hu szerkesztője szerint remekül illik karácsonyi süteményekbe, mézeskalácsba vagy lekvárokba is gyümölcsös jegyeket csempészve. Forró tejbe is ízesítőként használható.


Szerecsendió

Ez a dióféle, amelyet óvatosan reszelve használnak, a híres „quatre-épices” (négyfűszer-keverék) fontos része. Ez gyömbérből, szegfűszegből, fahéjból és szerecsendióból áll. A szerecsendiót főként a francia konyhában használják – húsos pástétomokba, párolt ételekbe vagy karácsonyi süteményekbe.

Kapcsolódó cikkek

Nem csak tyúktojás létezik - Tyúk vagy tojás – mi volt előbb?

Nem csak tyúktojás létezik - Tyúk vagy tojás – mi volt előbb?

Ha nem ragaszkodunk kizárólag a tyúkhoz, a válasz egyértelmű: a tojás. Már a dinoszauruszok is tojásból keltek ki. És ma is sok másféle tojás létezik, nemcsak a klasszikus tyúktojás.

Cukormentes élet

Cukormentes élet

„Teljesen megváltoztam, jobban érzem magam, és több energiám van.”

Karácsonyi fűszerek

Karácsonyi fűszerek

Az adventi időszakban szívesen nyúlunk bátrabban a fűszertartóhoz. Ezek a karácsonyi aromák adják meg a végső simítást a téli ételeidnek.