Karácsonyi fűszerek

Fahéj
Egy csipet fahéj egyszerűen hozzátartozik az adventhez. Karácsonyi hangulatot kölcsönöz a mézeskalácsnak, süteményeknek, forró csokinak és társainak. A fűszer a fahéjfa belső kérgéből készül, amely szárítás közben felcsavarodik: így keletkeznek a fahéjrudak, amivel például puncsot ízesíthetsz.
Ánizs
Ő a karácsonyi sütik egyik klasszikusa, ugyanakkor talán a legmegosztóbb is – gondoljunk csak a „Chräbeli”-re (svájci ánizsos süti). Ennek oka az ánizs vagy éppen a csillagánizs intenzív illata és íze. Különböző fajtái léteznek (pl. zöld ánizs vagy csillagánizs), és mindegyik karácsonyillatot áraszt.
Szegfűszeg
Szegfűszeget gyakran szúrunk egy narancsba vagy hagymába, majd téli levesekbe vagy forralt borba tesszük. Rágni viszont nem ajánlott – az erőteljes illóolajai miatt. A szegfűszegpor viszont gyakori alapanyag a mézeskalácsfűszer-keverékekben.
Gyömbér
A gyömbér nemcsak az ázsiai konyha kedvelt fűszere, hanem ünnepi ételeinkben is szívesen használjuk. Süteményekben, teákban, sós ételekben vagy chutney-kban adja meg azt a bizonyos „csavart”. A gyömbér frissít és egy kis csípősséget is hoz.
Kardamom
Sok téli ételnek friss, citromos ízt ad. A 30felett.hu szerkesztője szerint remekül illik karácsonyi süteményekbe, mézeskalácsba vagy lekvárokba is gyümölcsös jegyeket csempészve. Forró tejbe is ízesítőként használható.
Szerecsendió
Ez a dióféle, amelyet óvatosan reszelve használnak, a híres „quatre-épices” (négyfűszer-keverék) fontos része. Ez gyömbérből, szegfűszegből, fahéjból és szerecsendióból áll. A szerecsendiót főként a francia konyhában használják – húsos pástétomokba, párolt ételekbe vagy karácsonyi süteményekbe.