Print this page
2015 február 20, péntek

Brokkolival a rák ellen...

Szerző:

Egy idősebb brit férfi állítja, hogy a naponta elfogyasztott brokkolilé segítségével győzte le a halálos kórt. (Több írás a brokkolirol) 

Ray Wiseman, egy 79 éves nagypapa, akit még 2003-ban diagnosztizáltak hólyagrákkal. Az orvosok nem sok esélyt adtak neki a túlélésre - írja a MediPress.

Brokkolival győzte le a halálos kórt

A legutóbbi vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a rákos sejtek terjedése megállt, és jelentősen javultak az életkilátásai. Wiseman a bámulatos eredményeket a felesége által naponta készített brokkolilének tulajdonítja. A leicestershire-i öregúr úgy véli, hogy a zöldséglé jót tett neki, ezért javasolja fogyasztását mások számára is. Az ötlet a feleségétől, Joantól származott, aki egy barátjától hallott a zöldség jótékony hatásairól.

A koktél egy fej brokkoliból, néhány alma és répa hozzáadásával készült az íz javítása céljából. Joan állítja, férje a brokkolinak köszönheti szerencséjét. Hiszi, hogy a recept más rákos betegeken is segíthet.

Az Egyesült Királyság Rákkutató Központja elkérte a receptet, hogy a tudósok tanulmányozhassák a zöldségek előnyeit. A jelenlegi kutatások szerint a brokkoli valóban tartalmazhat rákellenes anyagokat. Az Élelmiszerkutató Intézet tudósai azt találták, hogy azoknál a férfiaknál, akik minden nap megettek belőle egy adagot, megváltozott a prosztata géntevékenysége vagyis elképzelhető, hogy a zöldségben található anyagok csökkenthetik a prosztatarák kialakulási esélyeit.

2006-ban megjelent egy cikk a British Journal of Cancerben, mely azt állította, hogy a bizonyos zöldségekben (brokkoli, karfiol, káposzta) található természetes vegyületek serkentheti a sejtek DNS-regenerációját, mely megakadályozhatja rákos elfajulásukat.

Az Egyesült Királyság Rákkutató Központja szerint sokat kutatják a brokkoli gyógyító hatásait, és az egészséges étrendben naponta kellene szerepelnie más zöldségek és gyümölcsök mellett.

A hólyagrák az ötödik leggyakoribb daganatos megbetegedés, mely több férfit érint, mint nőt. A brokkoli a káposztafélék családjába tartozik, gazdag C-vitaminban, továbbá immunerősítő alkotóelemek is találhatók benne. A főzés hatására a kedvező hatásainak nagy része elvész, így célszerűbb inkább gőzölni, vagy mikrohullámú sütőben elkészíteni.

Forrás: STOP.hu


Segít a brokkoli az alattomos betegséggel szemben

2008.09.15

A brokkoli egyik hatóanyaga gátolja egy kevéssé ismert, de nagyon veszélyes tüdőbetegség kialakulását - állapították meg amerikai tudósok.

A főképpen dohányzókat veszélyeztető krónikus obstruktív légúti betegség (nemzetközileg elfogadott rövidítése COPD) az Egészségügyi Világszervezet egy korábbi előrejelzése szerint 2010-re a negyedik leggyakoribb halálok lesz Európában. A betegség a légutak szűkülésével, a tüdő szövetének ritkulásával, a tüdő teljesítményének gyors romlásával jár, és sok esetben halállal végződik.

Amerikai tudósok kutatásaik során arra az eredményre jutottak, hogy a brokkoliban található szulforafán nevű anyag serkenti az NFR2 jelű gén működését, ami segíti a tüdősejteket a mérgező anyagok károkozásának kivédésében.

A Johns Hopkins Egyetem szakemberei azt tapasztalták, hogy az előrehaladott krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedő dohányosok szervezetében az NFR2 működési szintje nagyon alacsony, így nem tudja beindítani azokat a folyamatokat, amelyek a sejteket rongáló mérgek eltávolításához szükségesek.

A kísérlet során bebizonyosodott, hogy a brokkoliban is megtalálható szulforafán helyreállította a gén működésének normális szintjét a korábban cigarettafüstnek kitett sejtekben. A tudósok szerint a folyamat elősegítésével képesek lehetnek megakadályozni az COPD súlyosabbá válását.

Korábban egereken végzett kísérletekben figyelték meg, hogy az NFR2 gén működésének gátolása az emfizéma vagy tüdőtágulat gyors kialakulását segíti elő. Ez a COPD egyik tünete, úgynevezett levegőcsapdák alakulnak ki a tüdőben, amelyek feszítik a léghólyagocskák falát, majd ha azok nem bírják a nyomást, megrepednek, szétnyílnak. Ezzel csökken a hasznos légzőfelület nagysága.

Más vizsgálatokban a szulforafán az erek cukorbetegség miatti károsodása ellen is hatékonynak bizonyult. Egyes tanulmányok a brokkolinak szívroham és szélütés elleni hatást is tulajdonítanak.

Forrás: inforadio.hu


Tudtad, hogy a brokkoli levele és szára egészségesebb, mint maga a virág?

2015-02-20

A brokkolit a legtöbb gyerek ki nem állhatja, sajnos. A gyerkőcök ma már inkább az édességeket részesítik előnyben, a zöldségeket nem kedvelik annyira. Ez lehet, hogy a felnőttekkel is így van, pedig a brokkoli rendkívül egészséges, szinte nem is lehet felsorolni, hogy mi mindent tartalmaz.

a brokkoli leveleA brokkoli-fogyasztók többsége leggyakrabban ennek a zöld, különleges zöldségnek a virágát fogyasztják, amely tele van antioxidánsokkal, sok benne az A-, C-, és E-vitamin is, de tartalmaz még kalciumot és magnéziumot is.

De nem is gondolnánk, hogy a kemény szárában is mennyi jóság rejtőzik. Sokunknak fogalma sem volt eddig, hogy a brokkoli szára egyáltalán fogyasztható, pedig ez igaz, mint ahogy az is, hogy a leveleit is nyugodtan megehetjük.

Sokan kidobják a brokkoli leveleit, ami 30 grammot nyom általában, de ez a mennyiség, ha elfogyasztanánk, 90 százalékban fedezni a napi A-vitamin szükségletünket, amely fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében és látás egészségének megőrzésében. Ugyancsak 30 gramm brokkoli levélben annyi C-vitamin van, ami a napi szükséglet 43 százalékát jelenti. (És itt nem szabad megfeledkezni arról, hogy a C vitamin amint fözést alkalmazunk eltünik. Tehát ezért, szerintem levelét inkább hideg salátának készíthetjük, hogy megmaradjon minden jó hatása. >Zoli<)

A C-vitamin egyebek mellett azért nagyon hasznos, mert kimutatták, hogy segít megelőzni a rákos betegségeket. A kukába szokott landolni a szár is, amely sokkal gazdagabb rostokban, mint maga a virág. Annyi a gond a szárral, hogy mivel kemény, ezért több időt is kell főnie, de ha ez okoz nagy fejtőrést, érdemes foglalkozni vele, és elfogyasztani egészségünk megőrzéséért.

Ajánlotta: Ballán Mária