20220125
Last updateK, 23 nov. 2021 5pm

rovas logo

2008 június 22, vasárnap

Wass Albert védelmében

Szerző: Wass Albert védelmében Sarány István Sarány István

Wass Albert védelmében

Sarány István

2003 márciusa

Az életem mindig is egy nyitott könyv volt. E gondolattal zárul Wass Albert rövid önéletrajza, amelyet 1979-ben írt az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma számára.

Az emigrációban élő író a dokumentumban tisztázta magát a háborús bűnösség vádja alól. E mondatot választotta a Wass Albert-dossziét ismertető tanulmánya címéül Szakács István Péter.

A Székelyudvarhelyen tevékenykedő tanár, író, szerkesztő doktori címet szerzett, kutatási területe a nyugati magyar irodalom. Így a téma avatott ismerőjeként vetette papírra gondolatait.

Wass Albert művei reneszánszukat élik manapság, regényei vezetik Erdélyben az olvasottsági listákat. Ehhez a kultuszhoz társul azonban a név lejáratására indult hecckampány – talán inkább a korábban megkezdett lejáratási kampány folytatásáról van szó –, miszerint a Hősök és Mártírok Országos Egyesülete nevű szervezet eljárást kezdeményezett Wass Albert Szászrégenben és Magyarón emelt szobrainak eltávolításáért. Az egyesület arra hivatkozik, hogy mindmáig érvényben van a Wass Albertre és apjára, Wass Endrére koncepciós perekben kiszabott halálos ítélet.

Ugyanerre hivatkoztak pár évvel ezelőtt azok is, akik ellenezték azt, hogy a bögözi iskola felvegye az író nevét. Szakács István Péter tanulmánya bemutatja az 1946-ban zajlott pert, elemzi annak hátterét. – A tanulmány megírásának ötletét a bögözi iskola kapcsán történtek adták, hisz sokan nyilatkoztak a tények ismerete nélkül – mondta a szerző. Hozzáfűzte, a per anyagát Bukarestből küldték a Hargita megyei tanfelügyelőségre, bizonyítandó Wass Albert bűnösségét, s így a helytelen iskolanév-választást. Beder Tibor akkori főtanfelügyelő Szakács István Péternek, a téma legjobb ismerőjének küldte el az anyagot. Később további – ezúttal az író ártatlanságát bizonyító – iratok kerültek a szerző birtokába, mint Wass Albert első felesége, Wass Éva 1979-ben tett tanúvallomása, amelyben tisztázza volt férjét az ellene felhozott vádak alól. Vagy James C. Mansberger Jr. kéziratos hitelesített nyilatkozata, azé a semleges vizsgálóé, aki az Egyesült Államok Wentorfi, Hamburgi Hontalan Személyek Bizottságának átvilágítótisztjeként (investigations officer) 1950-ben leellenőrizte az Egyesült Államokba kivándorolni szándékozó írót és családját. A nyilatkozat egyértelműen bizonyítja Wass ártatlanságát.

A dokumentumokat a szerző összegyűjtötte egy kis kötetbe, amely a székelyudvarhelyi Litera Könyvkiadó kiadásában a Veres Péter szerkesztette Pro Memoria kiadványsorozatban látott napvilágot 2002-ben. A dokumentumok megjelentek Magyarországon a PoLíSz című folyóirat legújabb számában is. A két kis füzetecske az író mielőbbi romániai rehabilitációjához kíván hozzájárulni. Ezt szorgalmazzák Wass Albert fiai is. Wass Endre ez ügyben jelenleg az országban tartózkodik.

SARÁNY ISTVÁN

Megnyitva 9092 alkalommal

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások