Print this page
2009 november 15, vasárnap

Ezért a legényért

Szerző: őszkatona

Hat hónapos korunkban ülve tudunk maradni. Egy éves korunkra a négykézláb helyett már kétlábon lépkedünk. Első osztályban megtanultunk egyenes háttal ülni. De mikor tanultunk meg állni? és mikor tanultunk meg járni, azaz, gyalogolni? Aki fiúnak született de nem katonáskodott, valószínűleg soha.

Manapság a férfiak többsége se állni se gyalogolni nem tud (a nők sokkal sikeresebbek). A katonaviselt ember a gárdistákat nézve azonnal észre veszi a kiképzés hiányát ezen a téren (az Őrzők sokkal kiképezettebbek). Semmiképpen sem akarom megbántani a hazafias gárdistát aki önzetlenül és lelkiismeretesen teljesíti föladatát, de tudnia kell hogy mint minden mást, a vigyázzállást úgymint a menetelést is meg kell tanulnia hogy ki ne fáradjon, hogy ne fájjon se dereka se lába estére, és hogy bizalmat sugározzon.

Ezeket az életre való hasznos ügyességeket könnyűszerrel meg lehet tanulni, és egy néhány hónap alatt be lehet gyakorolni. Természetesen, az a leghatásosabb ha ezt mind egy hivatásos kiképző tanítja. De kiképző hiányában is mindenki magáévá teheti és gyakorolhatja a helyben állást úgymint a gyalogolást ha képes egyszerű utasításokat követni.

Kezdjük avval hogy leutánozzuk a fehérnépet akik, mint tudjuk, könyvel a fejükön gyakorolják ez egyenes testtartást. A fiúk is jól teszik ha ezt megtanulják. Na de mielőtt a tetterős világ titkait keresgéljük, tanuljunk meg helyben állni.

Állj függőlegesen háttal egy falnak, sarkaid össze, bütykeid egy lábfej távolságra egymástól, súlyod egyformán elosztva két lábadon, úgy hogy a sarkad, az üleped, a lapockáid és a fejed érintse a falat. Húzd hátra az álladat hogy a szemöldököd és az állad egy elképzelt függőleges vonalba essen. Az állad alatt ráncos lesz a nyakad. Ez így helyes. Hagyd karjaidat természetesen lógni, kezeid természetes félig behajlított ujjakkal, hüvelyk ujjaid előre, lefelé lógva. Most húzd vállaidat hátra a fal felé amíg a hüvelyk ujjaidat nadrágod oldal varrásáig nem érnek maguktól. Húzd be a hasad és told előre mind azt amivel (ha fiú vagy) hencegni szoktál. Ne merevítsd se térdet, se könyököt, se kezet, és ne húzd föl se válladat se mellkasodat. Semmit se merevíts, egyetlen izmot se feszíts. Ez a helyes helyben állás - és a világ több katonaságában, a vigyázzállás. Ezt gyakorold amíg természetesé nem válik. A fejtartás akkor helyes ha amikor balra vagy jobbra fordítót a fejed, az orrod egy vízszintes negyed-kört rajzol a levegőben. Ne emeld föl az arcodat ruszki módra! Hüvelyk ujjaidat mindig csak vállaid hátra húzásával hozd hátra nadrágod oldalára. Ha komolyabb bajod van előre esett vállakkal vagy meggörbült háttal, tedd keresztbe karjaidat a hátad mögött és húzd be a hasad. Tartsd ezt naponta többször 10-15 percig.

Most már hogy "helytállsz", indulj el, de csak egy fölmelegítő torna után, és ne állj meg hirtelen. "Vánszorogj" egy néhány percet hosszú gyalogolás után. A gyalogolás vagy menetelés (férfiak csak lányokkal "sétálnak") titka a helyes lépésütem és láb-ejtés. Aki ezt megtanulja, naponta 30-40 km-t tud gyalogolni anélkül hogy este borogatnia kelljen lábait. A lépésütem nagyon egyszerű: 120 lépés percenként függetlenül attól hogy az ember siet-e vagy ráér. A sebességhez az ütemnek semmi köze. A bal láb minden másodperc kezdetén ér földet.

Nosza, indulj el. Helyezd súlyodat jobb lábadra, dőlj hátra és egyensúlyozd hátradölésedet bal lábad előrerugásával, egyenes térdel, sarkad 5cm.-re a földtől. Ejtsd vissza bal lábadat hátra 3-5cm.-t úgy hogy sarkad hátrafelé saját súlyától "belevágódjon" a földbe. Ellensúlyozd lábad hátraesését avval hogy jobb lábadról áthelyezed tested súly-pontját bal lábadra. De dőlj előre! Dőlj hátra! Ne "essél rá" lábadra! Ismételd jobb lábbal. Aki nem tud gyalogolni, abban a pillanatban amikor "előre lép", túlterheli térdeit, lábait. Avval hogy a sarkadat "engeded vissza esni", folyamatosan helyezed át súlyodat lábról lábra mint ha "gurulnál".

Lépéseidet karjaid természetes lengése fogja egyensúlyozni. Ez kb. előre 15cm. hátra 8cm. lengés lesz, bal lépésnél a jobb kar előre lendül, jobb lépésnél a bal kar lendül előre. Zsebrevágott kézzel nem lehet gyalogolni. Se vállaidat, se karjaidat, se farodat ne lökdösd előre hátra, jobbra, balra. Szemből vagy hátulról nézve tested derékon fölül csak le-föl mozogjon.

Vigyél magaddal egy karórát amin jól látod a másodperceket. Indulj el a perc kezdetekor és akárhányszor a bal lábad földet ér, számolj egyet. Hatvanadik bal lépésedre nézd meg az időt. Ha egy percnél kevesebb idő telt el, lassíts le. Ha több gyorsíts föl. Egy néhány perc múlva - menet közben - vágj bele egy indulóba, lehetőleg hangosan:

"EZért a LEGényért NEM adnék EGY krajCÁRT .. AKI a LÁNY előtt ŐSSZehúzZA maGÁT .."

A nagybetűkkel irt szótagokra essen a bal lábad vissza. Lassíts le vagy gyorsíts föl úgy hogy ez a dal-szakasz 10 másodpercig tartson.

Sebesség. A sebességet a lépések hosszával szabályozzuk. Ha le akarunk lassítani, kisebbeket lépünk. Ha föl akarunk gyorsítani, nagyobbakat. Tervezési szempontból egy menetelő fölnőtt lépése 75 cm. Ha ezt megszorozzuk 7200-al (120 x 60), 5,4 km/óra sebesség jön ki. Gyakorlatilag, pihenőket beszámítva, 30 km. egy kényelmes 8-óra.

Lélegzés. Ezt se tanította senki mert ösztönösen lélegzünk. De aki nem "tanul meg" erőfeszítés közben helyesen lélegezni, túlterheli rendszerét és hamar kifárad. Tanulj meg a percenként 120 lépéssel, (átlag) 120 szívütéssel együtemben 120-szor lélegezni, 60-szor be, 60-szor ki. Kezdetben sokat segít ha a be- kilehelést 4 fél-másodpercre fölosztod, 2 be, 2 ki, és "vezényeled" lélegzésedet. Kezd el szívni a levegőt amikor a bal sarkad földet ér. Ez lesz az 1. fél-másodperc. Amikor a jobb sarkad földet ér, folytasd a belélegzés második felével. Ez lesz a 2. Amikor újra a bal sarkad földet ér, kezd kiengedni a levegőt. Ez lesz a 3. Amikor a jobb sarkad újra földet ér fújd ki a többit. Ez lesz a 4. Különösen ügyelj arra hogy a 4.-re ne csak engedd ki hanem erőltesd ki tüdődből az összes levegőt. Úgy mint ahogy a sebességet a lépések méretével szabályozzuk, az oxigén szükséget a lélegzések "méretével" szabályozzuk. Ha sietsz és nagyobbakat lépsz, mélyebben lélegezz. Ha nem, akkor is percenként 120-szor de ne olyan mélyen.

Gondozd lábaidat. Gyalogolni csak jó minőségű tornacipőben vagy alacsony sarkú bakancsban, csizmában lehet. A tornacipő kiválasztásában arra ügyelj hogy a talpa egyenes legyen, azaz, ne billegjen amikor egy lapos területre helyezed. Gyalogolás szempontból egy olcsó tornacipő lehet épp olyan jó minőségű mint a legdivatosabb, legdrágább. Csak gyapot vagy gyapjú zoknit viselj és tartsd tisztán és szárazon. Mindig legyen nálad egy váltásra való. Ne viselj nejlon vagy más műanyag zoknit. Ha kapcarongyot viselsz tanuld meg használatát hogy föl ne törje lábadat.

Egy katonás vigyázzállás vagy menetelés nem csak hasznos és egészséges de egy megmagyarázhatatlan tiszteletreméltóságot és bizalmat sugalmaz. Arra viszont nagyon vigyázz hogy férfias testtartásosod nehogy sznob gőgösséget sugározzon. (A snob szó a "sans noblesse" lerövidítése, "nemesség nélkül"-t jelent). Húzd ki magad Istened és ember előtt, de gondolatod ne az legyen hogy a többinél jobb vagy, hanem az hogy képes vagy nemzeted gyengéit bármitől megvédeni.

Hazafias szeretettel,
őszkatona

Eltárolt hozzászólások