Print this page
2011 december 11, vasárnap

Diéta belső-szervi gombafertőzések esetére

Szerző: Kósáné K Mária

Ez a kiadvány nem azért jött létre, hogy a belső-szervi gombafertőzések kialakulásáról és annak gyógyításáról részletes tájékoztatót nyújtson, hanem, hogy a gyógyítás kiegészítő diétájában segítségére legyen mindazoknak, akiknek erre szükségük van.

 Gomba diéta

DIÉTA BELSŐ-SZERVI GOMBAFERTŐZÉSEK ESETÉRE

Ez a kiadvány nem azért jött létre, hogy a belső-szervi gombafertőzések kialakulásáról és annak gyógyításáról részletes tájékoztatót nyújtson, hanem, hogy a gyógyítás kiegészítő diétájában segítségére legyen mindazoknak, akiknek erre szükségük van.

A betegség lefolyásával és az étkezéssel kapcsolatos tudnivalókkal csak olyan mértékben foglalkozik, amennyi ahhoz szükséges, hogy rávilágítson a diéta fontosságára, és Ön áttekinthető képet kapjon arról, hogy mi történik a szervezetében. Ha a gombafertőzöttségről többet szeretne tudni, a könyvesboltokban több kiadványt is találhat.

Ez a kiadvány abban segít, hogy a diétához szükséges ismeretanyag segítségével, Ön a legegyszerűbben el tudja majd készíteni ételeit, kétségek nélkül. Segít abban, hogy minél hamarabb találjon saját ízlésének megfelelő reggeli-, ebéd-, és vacsora étkeket.

Pár szót a diétáról:

A diéta célja, hogy a már meglévő, gombafertőzést kikezeljük, valamint helyreállítsuk az immunrendszert, és megvédjük a diéta alatt, a számunkra fontos baktérium és gomba tenyészeteket (pl. Saccharomyces boulardii: A jótékony baktériumokkal együtt védi szervezetünket a kórokozó baktériumoktól s gombáktól, tejsavat termel és segíti a szénhidrátok emésztését. A béltraktusban található.).

A diétával azt kell megakadályoznunk, hogy a megbetegítő gombák ne szaporodhassanak tovább a szervezetünkben. A túlburjánzás megakadályozása után, hagyják el a szervezetünket. Ennek kivitelezésére a legalkalmasabb diéta az, amellyel megakadályozzuk a gomba szaporodásának életfeltételeit. Nem tápláljuk azon anyagokkal, melyekre a gombának szüksége van az életben maradáshoz.

A diétába tehát azon emberi táplálkozásra alkalmas anyagokat kell bevonni, ami a gombának kedvezőtlen életfeltételeket nyújt, és azokat kell elhagyni, amelyek számára kedvezőek.

Mire van szüksége a gombának?

Szükséges van: Magas B-vitamin tartalmú élesztőkivonatra, malátakivonatra és glukózra (cukrok).A cukorban gazdag táplálkozásra: répa-, nád- vagy gyümölcscukor (csokoládé, fagylalt, üdítőitalok). A fehér lisztből készült kenyér, tészta és péksütemény, torta anyagaira. Tehát, ha a táplálkozásunk cukorban gazdag, az a gomba szaporodását segíti. (A magas cukortartalom gyengíti az immunrendszert is.)

Szüksége van: Lassú emésztésű emberre: rostszegény táplálkozás, kevés folyadékfogyasztás, kevés mozgás.

Szüksége van: Felborult bélflóra egyensúlyra, esetleg sérült bélfalra.

Szüksége van: Vitaminokra és mikroelemekre. A mikroelemeket a diéta első szakaszában nagy mértékben nem szabad feltölteni.

Szüksége van: Antibiotikum kezelés és antibébi-pirula szedése utáni, saját ellenálló baktériumokkal nem rendelkező bőrre és nyálkahártyára.

Fertőtlenítők:

A már kikezelt külső gombásodás után, a további fertőtlenítés hiánya visszafertőzöttséget okozhat. Használatukra szükség van a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása, valamint családtagjaink védelmében egyéb higiéniai szabályok betartásával együtt (közös törölköző, fürdővíz használata nem ajánlott).

Egyszerű fertőtlenítők: jód, alkohol, bórsav, ecetsav, formaldehid, formalin, benzoesav, genciánibolya, szódabikarbóna (a szódabikarbónás láb és/vagy testfürdő mindenképpen segíti, az elsavasodott szervezet lúgosítását, lúgos környezetben a gomba elhal) A gyógyszertárban felvilágosítással szolgálnak, és be is szerezhetők.

Természetes gombaölő szerek:

A fokhagymában levő allicin igazolást nyert, hogy hatásosabb a Nystatinnál. Napi adagja 2-3 nyers gerezd, ha bírja a gyomor.
A borbolyában és szurokfűben levő berberine nevű alkaloid nemcsak parazita- és baktériumölő hatású, de a gombák ellen is hatásos.
Kakukkfű, borsmenta és rozmaring illóolajának erős hatása van a Candida ellen, 100-szor hatásosabb a kaprilsavnál. Taheebotea – egy dél-amerikai fa kérgéből készítik.
A biotin nevű vitamin megakadályozza a jóindulatú gomba rosszindulatúvá átalakulását, nevezetesen a fonalak képzését.
Olajfalevél-kivonat hatásos a gombák, vírusok és baktériumok ellen; olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek gátolják a trombózist. Vérnyomáscsökkentő hatása is van. Támogatja az immunrendszert.
Teafaolaj hat a gombák, kórokozó baktériumok és paraziták ellen. Immunerősítő hatású. Alkalmazható helyileg és szájon át.
Grapefruitmag-kivonat külsőleg, helyileg és szájon át való alkalmazása egyaránt hatásos a gombák, vírusok és paraziták ellen.
Aloe vera nevű növény több olyan anyagot tartalmaz, amelyek féken tudják tartani a gombákat, ugyanakkor pozitívan hatnak az immunrendszerre.
Kaprilsav – bélben ható, kókuszból származó gombaölő zsírsav.
Kolosztrum – föcstej (előtej), szülés utáni első két napban termelődik és tartalmazza az újszülött számára nélkülözhetetlen védőanyagokat. Amerikában kapható tehéntől származó kolosztrum. Indiában rég bevált immunerősítő szer.
Omega 3 és 6 telítetlen zsírsavaknak is van gombaölő hatásuk (hal-, len- és olívaolaj).
Kolloidezüst: csíraölő hatásán kívül immunerősítőként is hat. Túladagolás esetén az ezüst méregként hat!
A vöröshagyma, a zsázsa, a torma, a retek is tartalmaz gombaellenes anyagokat.

 Pár szót az allergiáról:

A gombában szenvedő betegek életét a legkülönbözőbb panaszokat előidéző allergia is keseríti. A gombaellenes kezelés elején ezek az allergiás tünetek gyakran fokozódhatnak.

 A diéta elkezdésétől a gyógyulásig:

A diéta célja:

- elvenni a táptalajt a gombáktól, kerülni azokat az élelmiszereket, amelyeket a gombák saját szaporodásukhoz használnak,

- kerülni minden olyan élelmiszert, amely penészt vagy gombát tartalmaz, vagy azok segítségével készül,

- kerülni minden olyan élelmiszert, amelyre kialakult az allergia.

 A diéta elkezdésekor fontos, hogy a már meglévő evési szokásainkat, melyek szinte már függőségeket is okozhatnak (pl. rendszeres hús vagy csokoládéfogyasztás is függőséget okoz; elvonási tünetek is jelentkezhetnek) tanuljuk meg kezelni. Legyünk türelmesebbek magunkkal és embertársainkkal szemben.

A diéta első két hete nagyon megerőltető azok számára, akik megszokták a mesterséges ízesítőszerekkel való gyorsétkek fogyasztását, és életvitelükben több időt kell szánniuk saját élelmük elkészítésére. Ez a táplálkozás elsőre úgy tűnik, hogy megegyezik a vegetáriánus étkezéssel, de ez nem teljesen igaz.

A gyógyszer (orvos által felírt: pl.: Nystatin) pusztítja a gombákat, a diéta elveszi tőlük a táptalajt, a visszahelyezett élőflórák lehetetlenné teszik szaporodásukat. Mindennek következménye a nagymértékű gombapusztulás. A sok elpusztult gombából kiszabadult méreganyag, és a rothadási baktériumok által az elhalt gombákból kiválasztott bomlástermékek, fokozzák a beteg tüneteit. Ahelyett hogy javulnának, ők mind rosszabbul vannak. Ez eltarthat néhány hétig. Erről előre tájékoztatjuk Önt. Ne hagyja abba a megkezdett kezelést és diétát.

Ha már csökken az édesség utáni vágy, nem remegünk az éhségtől, nem puffadunk, nem gázosodunk, nem viszketünk, normális a székletünk (nem fehéres, nem nyákos, nincs szorulás), testsúlyunk is normálisra változik, és nem vagyunk ödémások sem, akkor már biztosak lehetünk abban, hogy a javulás megkezdődött. Ha ezek a tünetek megszűnnek, ez még nem jelenti azt, hogy meggyógyultunk. A kezelést még néhány hónapig folytatni kell, ez hozza meg a teljes gombátlanítást.

A diéta alatt igyekezzünk biotermékhez jutni, ha nincs lehetőségünk erre, akkor a piacon a kevésbé szép, apróbb terméket kell vásárolni (feltételezhetően nincs agyonpermetezve, és műtrágyázva.) Fogyasztás előtt meleg, bő forró vízben mossuk meg a termékeket.

A kezelés első hónapjában célszerű átmeneti húsmentes étrendet bevezetni, mert ez biztosítja a gyorsabb méregtelenítést, a rossz emésztés és hiányállapot helyreállítását.

Az évszaknak megfelelő, fokozatosan növekvő mennyiségű friss nyers zöldséget kell előnyben részesíteni. Energiaforrásként a (vércsoport táplálkozásunknak megfelelő) teljes őrlésű gabonát, olajos magvakat és hüvelyeseket célszerű használni. Ezek az élelmiszerek gazdagok rostban, vitaminban, ásványi anyagban és fehérjében – tökéletesen kiegészítik egymást.

A szükséges fehérjebevitelt tejtermékek, hal és tojás fogyasztásával egészíthetjük ki. Ha valaki a húsról nem tud, vagy nem akar lemondani, akkor annak mindenképpen a biogazdálkodásból származó, sovány baromfihús, vadhús vagy tengeri halak (fagyasztott vagy olajos konzerv) fogyasztását javaslom.

A friss, nyers ételek mennyiségét fokozatosan kell emelni a főtt rovására, a napi adagnak legalább fele-fele arányáig.(A túlzottan főtt ételek fogyasztása az ember szocializálódásának eredménye, hogy kevesebb idő alatt nagyobb és „ízletesebb” mennyiséget tudjon magához venni, feltöltse energia készleteit az étkezést követő 8-10 órára is. Az igazi vegetáriánusok nem is fogyasztanak főtt ételt, energiaszintjük mégis nagy, közérzetük jó, cselekvési kedvük felülmúlhatatlan, nincsen emésztési problémájuk, tiszták az ereik, nincs kitágulva a gyomor, és nem tág a bélrendszerük, tehát sehol nincs pangási rizikó.)

Akik gyorsan szeretnének javulni, azt tanácsolom, hogy néhány hétig ne fogyasszanak gyümölcsöt (lsd. gyümölcsök).

A mikroelemeket a diéta első szakaszában, nagymértékben nem szabad feltölteni. Csak a gyógyulási folyamat azon szakaszától szedjük és töltsük fel, amikor a gombák már nem szaporodnak (tehát az elhalási és kitisztítási szaktól).

Az elszaporodott gombák emelik a káros koleszterinszintet a vérben (a vérvizsgálatnál LDL-el jelzik). Némiképp segít meghatározni, hogy fel merül-e gombásodás a szervezetben, de lehet köszvény, vesebaj, szív- és érrendszeri betegség mutatója is. Ilyenkor a „kemény zsír” és zsíros húsok fogyasztása tilos, valamint igyekezni kell a diétába bevonni a koleszterindiétát is.

A diéta hatására a testsúly is változik. A túlsúlyosoknál a súlyvesztés gyorsabb, mint a soványaknál a gyarapodás. A kövérek akár 6-8 kg-ot is fogyhatnak az első hónapban, különösen azok, akiknél nagy volt a vízvisszatartás. A soványaknál szükség van néhány hónapra ahhoz, hogy gyarapodjanak.

A jótékony baktériumok visszatelepítése a tápcsatornába (és a hüvelybe) nélkülözhetetlen része a gyógyításnak. Lactobacillus acidophilus és Bifidobacterium bifidum azok a baktériumok, amelyek szabályos lakói a tápcsatornánknak és ma már kaphatók olyan joghurtok, táplálék kiegészítő drazsék, és orvosi rendelvényre kapszulák is, amelyek ezeket a baktériumokat tartalmazzák. Ebből több billió mennyiséget kell fogyasztani, élő baktériumot por vagy kapszula formájában. Segítik a bélflóra helyreállítását. A joghurtos tampon használata pedig a hüvelyflóra helyreállítását segíti. A baktériumok már hüvelykúp formájában vényre is kaphatók.

Colonhidroterápia, hashajtás vagy beöntés szükséges legalább hetente egyszer. Gyorsabban ürül az élő vagy elhalt gombatelep a belekből, melyek mérgező anyagokat tartalmaznak, ezért távozásuk gyorsítása a szervezetből a mielőbbi jobb közérzetet segíti elő. Használatuk nagymértékben felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Eltávolításukkal megakadályozzuk a mérgek (tixinok) felszívódását a beleken keresztül, és így segítjük a máj és visszérben folyó vér további mérgezésének megakadályozását, tisztulását. Ezzel együtt csökken a fejfájás, viszketegség, bőrbaj, émelygés stb. Sem a hashajtásnak, sem a beöntésnek nincs olyan tökéletes béltisztító hatása, mint a colonhidroterápiának.

- A colonhidroterápia gépi bélmosás, külön szakember végzi (nem olcsó de, nagyon hatékony).

- A hashajtást keserűsó, hashajtó teák és növények alkalmazásával érdemes végezni. Hatástalanság esetén ricinusolajat, fenolftaleint kell használni. Ha a keserűsó első alkalommal nem hoz eredményt, feltételezhető, hogy a diétázó egyén magnéziumhiányos és azt pótolni kell. Aki szorulásban szenved, annak nem ajánlatos a Neurosan por használata, mert abszorpciós hatása miatt fokozza a szorulást. Akinek viszont hasmenése van, és sok ásványi anyagot veszít, annak pótlására a Neurosan por természetes ásványiforrást jelent. Hasmenés esetén a folyadékot is pótolni kell.

- A beöntés könnyen elsajátítható, régi, jól bevált vastagbéltisztító módszer. Végezhető tiszta vízzel, szappanos vízzel (háziszappannal), citromos vízzel (egy liter vízbe két kisebb citrom leve), kamillateával, búzafű levével, enyhe fokhagymás vízzel (a fokhagyma egyben gombaölő hatású), kávéval (3 evőkanál enyhén pörkölt és őrölt babkávét 2,5 dl hideg vízben felforraljuk, és 3 percig erős lángon, majd 15 percig tartalékon főzzük, leszűrjük és felhígítjuk úgy, hogy egy liter testhőmérsékletű oldatot kapjunk). Célszerű tiszta forrásvizet, szűrt vagy desztillált vizet használni.

Méregtelenítés:

A diéta alatt fellépő megbetegedések nagy részét a bélben felszívódott méreganyagok idézik elő (a gomba által termelt toxinok, az elhalt gombák és emésztetlen élelmiszerek bomlástermékei, valamint az étellel, itallal bekerült vegyszerek). A szervezet méregtelenítési folyamatát segíteni kell, mivel ez a szervezet már legyengült állapotban van, és csak erőlködne tisztítás helyett. Méregtelenítés történhet: böjtölés, beöntés, folyadék fokozott bevitele (napi két liter víz, ásványvíz, gyógytea, zöldségleves, zöldséglé fogyasztását jelenti), ivókúra, gyógynövényes vértisztítóteák, valamint a székrekedés mielőbbi megszüntetése által. Az amalgán töméseket fokozatosan ki kell cserélni (allergia és mérgezettségi forrás). A környezetünkből származó méreganyagokat kerülni kell, amennyire csak lehet. A méregtelenítést fokozhatjuk mozgással, test- és talpmasszázzsal, izzadással (szauna), homeopátiás szerekkel. A lélek „méregtelenítése” szintén fontos. Relaxációval, meditációval, jógával, kineziológiai stresszoldással, zene- és táncterápiával, pszichoterápiával, ha szükséges, vagy egyéb módszerekkel.

A gomba elleni kezeléssel párhuzamosan olyan immunrendszert támogató szereket és módszereket lehet alkalmazni, melyekből a gombáknak nem lesz hasznuk vagy esetleg a pusztításukat is elősegíti. Ilyenek az Echinaea, olajfalevél-kivonat, teafa-olaj, tachebo tea, homeopátiás szerek, akupunktúra, akupresszúra, Voll-féle elektroakupunktúra, talpmasszírozás, fényterápia, hideg-meleg váltózuhany, meditáció, ralaxáció, jóga és egyéb pozitív testi és lelki erőket fejlesztő módszerek.

Munkahelyünkön és otthon is, de lagalább a hálószobában, kerülni kell a káros föld alatti sugárzást, csökkenteni vagy megszüntetni az elektroszmogot.

A stresszhatásokat is tudnunk kell kezelni. A stressz tulajdonképpen, a mi reakciónkat jelenti a környezetünkből származó hatásokra. Ha környezetünkön nem tudunk változtatni, akkor próbáljunk meg önmagunkon. Gyakran ez szakember (pszichológus) segítsége nélkül nem nagyon sikerül. Nem nyugtatók, stresszoldó szerek szedése a megoldás, hanem a tudatos, gyökeres változás lelki, szellemi síkon.

Az éjfél előtti alvás biztosítja az igazi regenerációt és az immunrendszer erősödését. Próbáljunk rátérni a korai lefekvésre. Hallgassunk nem izgató, halk zenét, olvassunk, meditáljunk, végezzük el napi relaxációs és nyugtató-légző gyakorlatainkat.

A rendszeres mozgás is segíti a szervezetet a gyógyulásban. Nem kell túlzásba se vinni. Erre vonatkozóan reggel 5 perc, délben egy-két gyakorlat, este 10-15 perc séta megteszi.

Az emberek zöme felnőtt korára elfelejti a helyes légzést. „Pihegő” légvételeinkkel elsavasítjuk szervezetünket, ami kedvez a gombáknak és betegségeknek. A szervezet egyensúlyát fellúgosítani a mély légzéssel lehet (jógalégzés).

Ajánlott a testmasszázs. Biztosítja a jó keringést, izomlazítást, stresszoldást, segíti a szervezet méregtelenítését. (Egészséges embereknek is havonta ajánlott lenne legalább egy alkalommal, fizikai munkát végzőknél és szellemi dolgozóknál /hajszolt üzletember/, valamint minden „beteg” embernek, hetente szüksége lenne rá.) Ilyen esetben, előnyben kell részesíteni a nem durva (nem sport-masszázs, nem gyúró-masszázs), de esetleg többet nyújtó masszázsokat (pl.shiatsu, tai, lazító).

A tenyéren és talpon található reflexzónák masszírozásával lehet fokozni a méregtelenítő szerveink működését, ez különösen vonatkozik a belekre, májra, vesére, nyirokrendszerre, tüdőre és légutakra. Kiegészítő kezelésként nagymértékben segítheti a megbomlott egyensúly helyreállítását.

Amennyiben a diétánk az orvosi kezelés mellett sikeresen lezajlott, és a szükséges saját gombáinkon kívül, más gombákkal nem rendelkezünk, megfigyelhetjük, hogy allergiás tüneteink is pár hónap alatt eltűnnek. Amennyiben nem, forduljunk orvoshoz, természetgyógyászhoz panaszunkkal.(Az allergéneket célszerű még pár hónapig kerülni, és, csak ha a kontroll /Vega-teszt/ allergiavizsgálat negatív, akkor lehet óvatosan, kicsi adagokban, fokozatosan emelni a beviteli mennyiséget.) Ne felejtsük el, hogy gombafertőzöttségünkön kívül, egyéb betegségeinket is rendszeresen ellenőriztessük. A diéta alatt semmilyen orvosi kezelést, gyógyszerszedést önkényesen ne hagyjunk el. Beszéljük meg az adott betegség kezelőorvosával. A fertőzés megszűnte után pedig, már szabad út van előttünk, hogy az egyéb fennmaradó betegségektől is megváljunk, és teljesen gyógyult, egészséges emberek legyünk. A diétát és az élő baktériumok bevitelét még néhány hónapig érdemes folytatni. A már meglévő tapasztalatok azt mutatják, hogy a meggyógyultak többsége nem hagyja abba a diéta alkalmával elsajátított étkezést, megszokja és jobban is érzi magát ennek fogyasztásával. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek így kell eljárnia, de biztos, hogy bizonyos dolgokat már nem úgy fogunk készíteni, mint betegségünk előtt. Sok esetben tapasztaltam, hogy a családtagok is egyetértenek a megváltozott főzési és táplálkozási szokásokkal.

Fontos odafigyelni arra, hogy a visszafertőzés lehetőségét és a családtagok megfertőzését megakadályozzuk.

Amennyiben betegség fellépése miatt antibiotikum kezelésben részesültünk, vagy valamilyen műtéten estünk át, ellenőriztessük magunkat, hogy nem történt-e fertőzöttség gomba ügyben is.

Mit nem szabad fogyasztani a gombadiéta alatt?

Elsősorban azokat az ételeket, ami az illetőnek allergiát okoz. (Amennyiben ilyenről nem tud, ajánlatos egy Vega-teszten résztvenni, és a megállapított allergéneket kerülni kell.)

Egyértelműen nem szabad fogyasztani:

Kristály- és porcukor (fehér és barna egyaránt), szőlőcukor, cukorkák, medvecukor (Édesgyökér kivonat), marcipán, méz, sütemény, keksz, torta, fagylalt, csokoládé, kukoricaszirup, glukózszirup, juharszirup, maláta, melasz.

Instant kakaó és kávépor, mogyorókrém.

Üdítőitalok (szűrt és rostos gyümölcsitalok – még ha cukrot nem is tartalmaznak, akkor is kerülendők, mert penészes gyümölcs is belekerülhet.).

Gyümölcsjoghurtok és egyéb édesített tejipari termékek, egyéb édesített ipari termékek (ketchup, édes szójaszósz, mártások, krémek).

Édes alma, ananász, banán, cseresznye, dinnye (sárga, görög), eper (fa), érett kajszi- és őszibarack, érett szilva, füge, datolya, kivi, körte, mandarin, narancs, nektarin, szőlő.

Aszalt gyümölcsök, kompótok, lekvárok, gyümölcsszörpök.

Kész müzlik és Cerbona szeletek. Magunknak, otthon összerakhatjuk a müzlit.

Fehér liszt és belőle készült kenyér, kifli, zsemle, egyéb pékáru, tészták, étkezési keményítő, hántolt rizs.

Sertészsír, pálmaolaj, és zsíros húsok: sertés, hízlalt liba, kacsahús, szalámi, kolbász, virsli, párizsi, kenőmájas.

Gombákat tartalmazó élelmiszerek (a gomba betegséggel egyidőben gombaallergia lép fel, ez mindig létrejön, akkor is, ha nem okoz külön tüneteket.)

Élesztővel készült kenyér és pékáru.

Sörélesztő, sör, bor és pálinka, egyéb alkohol és alkoholos kivonatok.

Ecet és ecettel készült termékek (mustár, ketchup, majonéz, salátaöntetek).

Savanyúságok (kovászos uborka, savanyú káposzta).

Sajtok, kefír (amely kefír gombával készül).

Kombucha tea (a baktériumokon kívül penészeket is tartalmaz).

Étkezési gomba.

Penészes zöldségek, gyümölcsök, magok.

Fűszernövények és teák is lehetnek penészesek.

Ételmaradékok is penészesek lehetnek (belül) nem szabad elfogyasztani.

Penészes tápon nevelt állat húsát, ha lehet, ne fogyasszuk (biotermék fogyasztható).

Allergiát kiváltó élelmiszerek: Tehéntej-tejcukor vagy fehérje, búza, élesztő, tojás fehérje és sárgája, sör, bor, gombák, csonthéjas magvak (dió, mogyoró, mandula, pisztácia), tartósítószerek, szója, húsok, citrusfélék, földieper, zeller, csokoládé, kakaó, halak, finomított liszt, glutén.

Köszvény vagy veseelégtelenség esetén egyéb élelmiszerektől is tartózkodni kell.


   Felhasználható nyersanyagok:

Savanyításhoz: citromlé vagy joghurt.

Szója és termékei: szójatej, tofu, granulátum, kocka, tamari szósz (cukor és mesterséges adalék nélkülit) és mizó. A nyers tofu használata kerülendő, meg kell főzni vagy sütni.

Fogyasztható a laktózmentes tej, aludttej, joghurt, túró, sajtok (csak, ha nincs penészallergia).

Cukrot és mézet helyettesítő édesítőszerek: alapanyagok: sztévia, frukto-oligoszacharidok (inulon).

Gabonák:  Teljes szemek, pelyhek vagy teljes őrlésű dara és liszt formájában minden gabona (vércsoportot figyeljük) fogyasztható: búza (jobb a tönköly- vagy a durumbúza, mint az étkezési) árpa, rozs, zab, köles, barna rizs, hajdina. A gabona biztosítja az energiaszükséglet nagy részét. Gazdag rosttartalma biztosítja a széklet rendszeres ürítését, és megakadályozza, hogy a gomba a szénhidrátot hasznosítani tudja. Az élelmeket jól meg kell rágni, és nyállal összedolgozni. Ha ez nem történt meg, akkor a tápcsatornában erjednek, annak pedig következménye a gázosodás, puffadás, savasodás.

A zabból, rizsből és lenmagból készült nyák jótékonyan hat a gyomorsav-túltengésre és a velejáró fájdalom csillapítására. A szemekből kása vagy müzli készíthető, de levesbetétként is használhatók. Gabonafehérjét tartalmazó szejtánporból és vízből kitűnő húspótló készítmény állítható elő. A boltokban kapható a teljes kiőrlésű lisztből készült barna tészta – sem tojást, sem sót nem tartalmaz. Élesztő nélküli kenyér fogyasztható – sütőporos, szódabikarbónás, valódi kovászos, de komlóval vagy növényi erjesztővel is készülhet. Extrudált kenyér is fogyasztható, ha teljes kiőrlésű lisztből, élesztő nélkül készült. Levesek, főzelékek, mártások sűrítésére is teljes kiőrlésű liszt használható, mint ahogy a palacsinta, pogácsa, gombóc, galuska, piték vagy egyéb sütik készítéséhez is. Az élesztő nélküli, szárított kenyérből panírozáshoz morzsa készíthető. Panírozáshoz zabdara is használható, de őrölt dió, mogyoró vagy mandula is.

Olajos magvak: Telítetlen zsírsavakban gazdagok, ezért mindennap szerepeljenek az étlapon. Gyakorlatilag minden mag fogyasztható: dió, mogyoró, mandula, napraforgómag, tökmag, mák, szezámmag, lenmag, kókuszreszelék. Kerülni kell a sózott pirított földimogyorót és a pisztáciát, mert gyakran penészes és káros toxinokat is tartalmaz. Jobb, ha a magvakat fogyasztásuk előtt tisztítjuk meg, mert ha tisztítva sokáig állnak, akkor az olajak avasodnak. Használhatók nyersen vagy pirítva, önmagukban (nassolásra) vagy ételízesítőként. Tej (tejallergiásoknak javasolt) és krém is készíthető belőlük. Pattanásos bőr esetén korlátozni kell fogyasztásukat. Allergiás reakciókat is előidézhetnek, ekkor kerülni kell őket.

Hüvelyesek: Magvaknak számítanak, de mivel magas a fehérjetartalmuk, ezért az étrendi piramisban is a húsoknál említik őket. Gabonával és burgonyával egy időben kombinálva kitűnően kiegészítik egymást. Szénhidrátban, rostban is gazdagok. Puffasztó hatásukat csökkenteni lehet, ha az első főzővizet leöntjük (puffadás elleni gyógynövényekkel, fűszerekkel főzzük együtt, pl a 1 evőkanál mák a zöldbabba) és sok, többféle zöldséggel együtt főzzük. Készíthető belőlük leves, főzelék, saláta, pástétom. Külön kiemelném a teljes értékű fehérjét és olajat tartalmazó szójababot, és belőle készült tejet, lisztet, tofut, mizó és tamari szószt. Kitűnően helyettesíti a húst és tej-, tejtermékeket az allergiásoknál; viszont maga is gyakran idéz elő allergiát, különösen, ha túlzásba viszik a fogyasztását. Fehérbőrűek és európaiak nehezen emésztik.

Zöldségek: Gyakorlatilag minden zöldség korlátlan mennyiségben fogyasztható, mindig az évszaknak megfelelően. A friss, nyers mennyiségét fokozatosan kell emelni a főtt rovására, a napi adagnak legalább fele-fele arányáig (Tészta mellé is tálalhatjuk gyorsan megpirítva olajban, de még nyers állapotban is). Csak a nyers zöldség (és gyümölcs) biztosítja számunkra az „élő” és éltető tápanyagokat (elsősorban a hőérzékeny enzimeket és vitaminokat). Saláta formájában előételként vagy köretként fogyaszthatjuk. Készíthetünk levest, főzeléket de más finomságot is belőlük. A salátaöntetet ecet helyett citromlével vagy joghurttal készíthetjük. A burgonya is fogyasztható – legegészségesebb, ha héjában főzzük, vagy sütjük. Kifejezetten gombaellenes anyagokat tartalmaz a fokhagyma, a vöröshagyma, a zsázsa, a torma és a retek.

Csíráztatott magok: Enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat és energiát tartalmaznak. A csírák csak nyersen fogyasztandók salátaként, egymagukban vagy zöldségekkel kombinálva. Télen nem kell a magvakat csíráztatni, mert ilyenkor a természet is pihen, így ez természetellenessé válik. Ilyenkor szárított csírákat se fogyasszunk.

Gyümölcsök: Azok, akik gyorsan szeretnének javulni, azt tanácsolom, hogy néhány hétig ne fogyasszanak gyümölcsöt, a nagy gyümölcscukor tartalom miatt. Ha javulás állt be, akkor a nem édes gyümölccsel próbálkozzanak. Ha fogyasztásuk után nem tapasztal puffadást, „bélmorgást”, vagy egyéb tünetet, akkor kis mennyiségben fogyaszthat: bogyósokat (szeder, ribizli, málna, eper, félig érett egres), meggyet, félig érett sárga- és őszibarackot, nem édes almát, birsalmát, paradicsomot, grapefruitot, citromot, avokádót. Almát kompót formájában, nem cukrozva, szabad fogyasztani.

Tejtermékek: Aludttej, natúr joghurt, tejföl, túró, író, savó, vaj, a sajtok közül a feta és a mozarella. Ha már lehet egy kicsit lazítani, akkor a kemény sajtok is fogyaszthatók. A kefirrel vigyázni kell, ha kefir baktériummal (Lactobacillus kefyr) készült, akkor fogyasztható, de ha kefir gombával (Candida kefyr), készült, akkor nem. Kevés tej és tejszín is fogyasztható ételízesítésre.

Tojás: Napi fél tojás bármilyen formában fogyasztható. Használat előtt jól meg kell mosni a héját, mert Salmonella baktériummal fertőzött lehet. Főzéssel és sütéssel a baktérium elpusztul. Ha a tojás nem elég friss, akkor nyersen ne fogyasszuk el.

Húsok, halak: Nem feltétlenül szükséges a húsmentes étrend, de azt tudni kell, hogy a nem biogazdálkodásból származó állat húsa és zsírja igen sok káros anyagot tartalmaz (antibiotikumot, mikotoxinokat, hormonokat, telített zsírsavakat, melyek nagy mennyiségben a bőrben és a porcogókban mutathatók ki). Előnyben kell részesíteni a kevésbé zsíros baromfihúst (gyenge csirkemell, pulykahús, liba mindenkinek tilos), vadhúst, valamint a tengeri halat, rákot, kagylót. Elkészítésénél, ha lehet, húzzuk le a bőrét, ne főzzük, süssük agyon, félig főtt, kicsit rágós állapotban (de ne véresen), jól és változatosan fűszerezve párolt zöldséggel bármennyit ehetünk belőle. Ne fogyasszuk krumplival és rizzsel.

Zsiradékok: Ami a gomba diétát illeti, nyugodtan fogyaszthatók, csak a mennyiségüket kell korlátozni. Előnyben kell részesíteni a hidegen sajtolt olajakat (olíva-, napraforgó-, szezám-, tökmag-, szója-, búzacsíra-, lenmagolajat) magas telítetlen zsírsav-tartalmuk miatt. Ha valaki nem tud lemondani az állati zsírról, akkor a kacsazsírt helyezze előtérbe, mert ezek is tartalmaznak telítetlen zsírsavakat. A sertészsírnak és a pálmaolajnak magas a telített zsírsav-tartalma, ezért kerülendők. Figyelembe kell venni, hogy a húsokban is nagy a zsírtartalom (rejtett zsírok), különösen sok zsírt tartalmaz a sertés, a hizlalt liba, kacsahús, szalámi, kolbász, virsli, párizsi, kenőmájas. A hidegen sajtolt olajakat ne hevítsük, mindig utólag adjuk hozzá a főtt ételhez, mert hevítéssel veszítik értéküket. Sütéshez nem feltétlenül szükséges a hidegen sajtolt olaj használata, de az olaj többszörös hevítését kerülni kell. Éttermekben, az olajban sült ételek kerülendők, ha lehet, ott ne fogyasszuk őket. Ha a környezetünkben van, európai szemszögből nézve, „tiszta”, kínai étterem, vagy kifőzde, sok fogást és ízesítést elleshetünk az ételeik készítéséből.

Italok: Nagyon fontos a folyadék mennyisége és minősége. Egészségeseknek is a napi folyadékbevitele nem lehet 2 liternél kevesebb, nyáron az izzadás miatt még többre van szükség. A gomba diéta kezelése alatt a nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztása biztosítja a méregtelenítést. Nemcsak szomjúság érzésekor kell inni, mert akkor már vízhiány állt be. Napközben folyamatosan, tudatosan kell bevinni a folyadékot, forrásvizet, szénsavmentes ásványvizet, gyógyteákat, de a csapvíz is iható, ha megszűrjük. (A gyümölcslevek jelenleg nem fogyaszthatók a cukortartalmuk miatt.) Hígított (1: 1 arányban), frissen préselt zöldséglevek és levesek naponta legyenek az étlapon. Enyhén csípős, frissítő ital készíthető frissen reszelt Gyömbérből. A gyógyteák ízlés szerint fogyaszthatók, de mindig el kell olvasni a tájékoztatót vagy véleményt kérni a hozzáértő szakembertől, mivel gyógyhatású szerekről van szó. Gomba elleni szereket tartalmaz a kakukkfű, szurokfű, borsmentalevél, rozmaring és borbolya, valamint a dél-amerikai tachebo tea. Ajánlatos még a csalán, körömvirág, zsálya, zsurló, szenna, kamilla, zöldtea vagy a salaktalanító teakeverék. (Nézze át, és jegyezze meg a tiltott italok listáját is a „gombákat tartalmazó” résznél.)

Fűszerek: Ha eddig is használtak fűszereket, ezután is használhatják a megszokott ízek megtartásához. Segítik az emésztést, serkentik az anyagcserét. Az üzletekben kapható előre elkészített fűszerkeverékek nem ajánlottak, mert sok dúsító és mesterséges színanyagot tartalmaznak, viszont az összetételüknek megfelelő fűszerekből - külön-külön vásárolva meg azokat -, mi magunk is keverhetünk össze kis mennyiséget. (Nem ajánlott sokáig, keverék formájában tárolni.) Fűszereinket többször nézzük át, nem változott-e meg a színük, szaguk, állaguk. Ha elváltozást tapasztalunk inkább dobjuk ki, és szerezzünk be frisset.

 Amit még tudni kell a táplálkozással kapcsolatban

Fehérjék: Azon fehérje aminosavakat, melyeket szervezetünk nem tud előállítani (esszenciális aminosavak, csak táplálék bevitellel együtt tudjuk biztosítani. Ezt a közhiedelemmel ellentétben nemcsak állati eredetű (tej, tejtermék, hús, hal, tojás) fehérjékkel, hanem esszenciális aminosavakat tartalmazó növények egyidejű társításával is meg lehet oldani. Pl.: gabona-bab-szója-burgonya egy étkezésben. Ez számunkra már kissé idegen, de nagyapáink, a húsleveshez is ettek fekete kenyeret, és előtérbe helyezték a tányérban, a sok zöldséget és levelet. (Az igazi húsleveshez soha nem kell ízesítő, csak ismerni kell a zöldségek arányát.) Napi fél tojás elfogyasztását ajánlatos betartani. A savanyú tejtermékek fogyaszthatók megfelelő arányban, úgy, hogy a napi szükséglet az állati és növényi eredetű fehérjék között 40%:60% arányban legyen. Lehet csak növényi is, de akkor fontos az egyidejű társítás. Ha nincs allergia, akkor a tej fogyasztása is megengedett dúsításhoz, étel készítéséhez, de ha lehetséges ne használjuk, főleg kávéba, mert a vékonybélbolyhokat eltömíti, a vastagbelet pedig irritálhatja, felszívó képességét csökkenti (Ha kávét fogyasztunk, igyunk hosszú kávét /német kávé /, ízesítés nélkül, kenyérrel vagy saját készítésű süteménnyel, de átszokhatunk a teára is.).

Kerülni kell a hús mindennapi fogyasztását. Napi átlag fehérjebevitel: 1-1,2 gramm/testtömeg.

 Szénhidrátok: A szénhidrátok (cukrok, keményítő alapú gabonák és zöldségek, valamint nem emészthető rostok) emésztése a szájban kezdődik. Fontos, hogy az ételt megfelelően megrágjuk, vagy megfelelő mennyiségű nyállal összekeverjük. A nyálképzés zavaraira vannak megfelelő, könnyen kivitelezhető „nyelvtornák”, és étkezés előtt bevehető fűszerkeverékek, melyeket meg kell forgatni a szájban. A rágással nem kell túlzásokba esni (egyes jógi iskolák egy falatot 200-szor forgattatnak meg a szájban), de ajánlott fél-folyékony állapotig rágni. Akinek nincs foga, és táplálkozásában csak pépesen, darálva tudja magához venni élelmét, ajánlom, hogy tegyen úgy, mintha fel kellene darabolnia az élelmet. (Megint a jógik szerint: egy falat vizet 30-szor rágj meg, mielőtt lenyeled. Ez mindig használ, még csökkent nyálelválasztás esetén is.)

Napi minimális szénhidrátszükséglet 100 g/testsúly kg. Optimálisan az energiaszükséglet 58%-át szénhidrátokból fedezzük.

 Zsírok: Minél folyékonyabbak, annál jobb a minőségük és emészthetőségük. A nehéz zsírok túlzott fogyasztása emeli a koleszterinszintet a vérben (LDL, ! érelmeszesedés).

 Napi étrend összeállítási tanácsok

Energiaszükségletünket 12%-át fehérjéből (ennek 40%-a állati és 60%-a növényi eredetű legyen), 30%-át zsiradékból, 58%-át szénhidrátokból ajánlatos fedezni.

Javasolt napi energiaszükséglet:

A munka típusa (elől férfi, utána nő) kJ kcal kJ kcal
szellemi 11300 2700 8400 2000
könnyű fizikai 12600 3000 9200 2200
nehéz fizikai 14600 3500 10900 2600
nagyon nehéz 16700 4000 13000 3100

A tápanyagok „égésekor” energia keletkezik:

1 g fehérje égése 17 kJ (4,1 kcal),
1 g zsír égése 39 kJ (9,3 kcal),
1 g szénhidrát 17 kJ (4,1 kcal) energiát szabadít fel.

Ezeket az értékek a tiszta anyag elégetésekor állapították meg. Mint tudjuk élelmeink nem tiszta fehérje, tiszta zsír, tiszta szénhidrát összetételűek, hanem kevertek, ezért ezt a napi étrend összeállításoknál vegyük figyelembe, egy kicsit lehetünk nagyvonalúak is, önmagunkkal szemben.

 Útmutató a kiegyensúlyozott táplálkozás kialakításához

Tejtermék: 2-3 adag
Hús, hal, bab: 2-3 adag
Gyümölcsök: 2-4 adag
Zöldségek: 3-5 adag
Gabonafélék: 6-11 adag

Ha valakinek feltűnt volna, a bab nagy fehérjetartalma miatt a fehérjékhez van sorolva, adagját is e szerint állapítjuk meg. Valamint állandó vita tárgya, hogy a paradicsom zöldség vagy gyümölcs? Mi a zöldségek közé soroljuk. Különben megjegyzendő, hogy a paradicsom csak a „0-ás vércsoportú” emberek számára megengedett, a többi vércsoport esetén a vérlemezkéket a vérben összeragasztja, ezáltal a szűk hajszálerekben vérkeringési zavarok jelentkeznek. Csak keveset fogyasszunk belőle. Természetes savanyítás miatt, egy-két szemet, nyers salátákba facsarhatunk.

 1 adag gabona:

1 szelet teljes őrlésű lisztből készült kenyér
1 teljes őrlésű lisztből készült palacsinta
5 dkg pehely vagy gabonaszem
5 szelet puffasztott gabona
(20-24 dkg főtt gyökérzöldség, tészta, gabona vagy rizs együtt)

 1 adag zöldség és gyümölcs:

10-15 dkg leveles zöldség vagy gyümölcs
20-25 dkg nem leveles zöldség
(1 közepes méretű alma, narancs vagy körte)
1,5 dl zöldség lé vagy rostos gyümölcslé

 1 adag tej-tejtermék:

2 dl tej (igazi, nem szűrt)
1 dl tejföl
2 dl joghurt
5 dkg túró vagy sajt

 1 adag tojás – 1 tojás (napi ajánlott: fél tojás)

 1 adag hús, hal és babfélék:

5 dkg valamelyikből

Ételtársítások

Emésztés szempontjából, az élelmiszerek, különböző időt töltenek el a gyomorban, a bélben. Az ételtársítások betartása azt segíti elő, hogy az emésztőrendszerben soha ne álljon a megengedett időnél tovább az étel, ne adjon lehetőséget az erjedési, pangási folyamatoknak. Ennek tudatában, ettől az időtől kezdve, ha lehet, ne terheljük meg saját szervezetünket, mikor amúgy is nagy munkát végez a gomba ellen, és az immunrendszerünk helyreállítása érdekében.

Az egyes élelmiszerek más-más kémhatású közegben, helyen és más enzimmel emésztődnek. Ha például a fehérjét és szénhidrátot együtt fogyasztjuk (hús és kenyér vagy burgonya), akkor ki vagyunk téve a kellemetlen puffadásnak (vasárnapi ebéd után nyomott teltségérzet). A gyomor, a fehérje előemésztése után nyílik és továbbítja tartalmát a patkóbélbe. Amíg a gyomor nem végezte el a fehérje emésztését a szénhidrátok ott erjednek, mivel a szénhidrátok a szájban és a patkóbélben emésztődnek, a gyomorban csak átfutnának. Ez a folyamat gázosodást okoz. Tehát fehérjét szinhidráttal együtt ne fogyasszunk! Ha mégis elkerülhetetlen (pl. túrós csusza, körözöttes, felvágottas kenyér), akkor minden falatot alaposan meg kell rágni, és csak akkor lenyelni, ha folyékony állagú lett.

A fehérjét mindig zöldséggel társítsuk!

A szénhidrátban gazdag gabonákat egymagukban, aszalt gyümölccsel (diéta alatt ne!), olajos magvakkal vagy zöldséggel fogyasszuk. Jól kombinálható a teljes értékű gabona, burgonya és szója összetétel.

A nyers gyümölcsöket (egy)magukban együk, és egyszerre csak egy fajtát. (Ajánlott étkezés előtt fél órával fogyasztani. Felkészíti a szájüreget és a gyomrot az étkezésre) Aki viszont nem bírja magában fogyasztani, mert ég a gyomra tőle, egyen hozzá kevés kenyeret.

A gyümölcsöt és a zöldséget soha ne fogyasszuk együtt, egy étkezés alkalmával. (A magyar lecsó tipikus példa erre. Bár mi a paradicsomot a zöldségekhez soroljuk. Ha nagyon szükséges ennünk, akkor teljes kiőrlésű lisztből, szódabikarbónával készült kenyérrel, jól megrágva fogyasszuk /Cigánykenyérnek=Bodaknak is hívják./, vagy rostban gazdag kásával. A szódabikarbóna lúgosítja az ételt. A paradicsomot ugyanis a gyümölcsök közé sorolták be, de mi, zöldségként tartjuk számon étkezésünkben.) A gyümölcsök és zöldségek keverésével kapcsolatban: a franciasalátában lévő alma kihagyandó; ne csináljunk olyan zöld salátát, amibe gyümölcsöket is keverünk.

A gyümölcs savas, a zöldség lúgos kémhatású. A gyümölcsöket savasító hatásuk miatt célszerű reggel és délelőtt fogyasztani. Dél után, de főleg este, gyümölcsöt már ne együnk. Az édes gyümölcsöt az édessel, a savanyút a savanyúval kombinálhatjuk, de inkább egy alkalommal csak egy fajta gyümölcsöt fogyasszunk. (A diéta első heteiben nem ajánlott még a „nyers”, éretlenebb gyümölcs fogyasztása sem.)

A lúgosító zöldségek fogyasztása segíti és tehermentesíti szervezetünk lúgosító tevékenységét (étkezésünk folyamán számos sav képződik, amit főleg a vese és a tüdő semlegesít, de ha ez nem elegendő, a csontból kioldódik a kalcium és a magnézium – ezek lúgosítók-, ez csontritkuláshoz vezet). Együnk sok zöldséget. (A víznek semleges, pH 7 a kémhatása. A savaknak pH 7 alatti, a lúgoknak pH 7 feletti értékük van. Vérünk pH-értéke 7,4, a vizeletnek 5-8, gyomornak 1,2 -.3,0 között van. Savasító hatása van az antibiotikumoknak és a gyógyszerek többségének, a nagyobb mennyiségű C-vitaminnak, dohánynak. Lúgos kémhatásúak pl. a gyógyteák. Semlegesek: pl. a víz, alma, ananász, áfonya, eper, nyers-kezeletlen tej, hal, zab, barna rizs, hidegen sajtolt olaj, friss vaj, dió, mogyoró.).

 Receptek:

 Ha a szervezet nem kívánja a reggelit, nyugodtan el lehet hagyni. Folyadékot (vagy gyümölcsöt) és zöldséget, zöldséglét fogyaszthatunk helyette. Ha reggel éhesek vagyunk, akkor az azt jelenti, hogy a vacsora gyenge volt, de reggelire ne együnk sok és nehezen emészthető ételt, mert munkaképességünk csökkenhet. De éhezni sem szabad.

 KENYEREK ÉS KENYÉRPÓTLÓK

Szódabikarbónás kenyérlepény (Bodak)

Hozzávalók: 1 kg teljes értékű búzaliszt, 1-2 evőkanál szódabikarbóna, 2 csapott kávéskanál só, megfelelő víz.

Elkészítés: A lisztet, a szódabikarbónát, a sót összekeverjük. Szép lassan vízzel összedolgozzuk, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk. Négy részre osztjuk, kis cipókat csinálunk belőlük, majd 1 ˝-2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Platni tetején, vagy gáztűzhelyen, kenetlen palacsintasütőben, többször megforgatva átsütjük. Sütőben is süthetjük, tepsiben vagy az aljára rakott kövön, cserépen.

Szép lassan átsül és felemelkedik, meg is pirulhat. Ha egy kicsit megszikkadt, vízzel kenjük meg. Frissen fogyasztva jó. Fűszeres olajjal, ghível, zöldséggel, zöldséges uzsonnakrémekkel nagyon finom. A ghível megkent kenyérre tudunk szórni őrölt diót, mákot, mogyorót, reszelt zöldségeket, fűszerporokat (kurkuma, őrölt gyömbér, fokhagyma stb.).

 Sütőporos kenyér

Hozzávalók: 1 kg teljes kiőrlésű liszt, 2 zacskó sütőpor vagy 2 evőkanál szódabikarbóna, 4 evőkanál étolaj, 2 csapott kávéskanál só, 3 evőkanál burgonyapüré, víz. Dúsíthatjuk reszelt hagymával vagy magvakkal: mák, len-, szezám-, napraforgó-, tökmag, dió, mogyoró.

Elkészítés: A lisztet az olajjal, burgonyával, sóval és sütőporral összedolgozzuk annyi vízzel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Két cipót formálunk belőle, kiolajozott tepsiben 40 percig közepes lángon (180 C-on) sütjük A sütőbe egy kis edénybe vizet kell tenni. Ízesíthetjük hagymával, magvakkal. Önmagában is fogyasztható. Fűszeres olajjal, ghível, zöldséggel, zöldséges uzsonnakrémekkel nagyon finom.

 Ír kenyér

Hozzávalók: 4 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 pohár joghurt, ˝ csésze szezámmag, ˝ csomag sütőpor, 1 csésze víz, 4 csipet tengeri só.

Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, és kiolajozott tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon egy órán át sütjük. Kenyér helyett fogyasztjuk.

 Kenyér- és zsömlepótló lepény

Hozzávalók: 3 csésze Graham-lisz (lehet más teljes kiőrlésű liszttel is.), 3 csipet tengeri só, 3 gerezd fokhagyma zúzva, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj (a fokhagyma elhagyható).

Elkészítés: A fokhagymát az olajjal összekeverjük, félrerakjuk. A lisztet a sóval és vízzel egy tálban összekeverjük, és körülbelül tíz percig dagasztjuk. Akkor kész, ha a kezünktől és a táltól elválik. Letakarva, meleg helyen, egy órán át, pihentetjük. Kis gombócokat formálunk belőle. Ezeket lisztezett gyúródeszkán palacsinta nagyságú, két-három milliméter vastagságú formára kinyújtjuk. Palacsintasütőben – olaj nélkül – mindkét oldalán meg pirítjuk. Még melegen a félretett fokhagymás olajjal megkenjük. Megkenhetjük édes vagy sós krémekkel, pástétommal, vagy megszórjuk dióval, mákkal, magokkal majd föltekerjük. Végeit behajthatjuk, mint a töltött káposztánál. Egyszerre többet is készíthetünk, lefagyaszhatjuk, fóliába tekerve hűtőben tárolhatjuk.

Puliszka

Hozzávalók: 1 csésze, étkezési kukoricadara, 2-3 csésze víz, csipet só, 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj (oliva, napraforgó stb.)

Elkészítés: A vízbe beletesszük a sót, az olajat és a kukoridarát, elkeverjük. Feltesszük főni, és állandó kevergetés mellett a forrástól számítva 5-10 percig főzzük. Vigyázzunk nehogy lefröcsköljön.

Tálalhatunk hozzá olajban sült hagymát, tojáspörköltet, salátát stb. Önállóan is fogyasztható kenyér helyett, de szaggathatunk belőle galuskákat is, és sütőben túróval, tejföllel, sóval megsüthetjük.

 Palacsinták

Lsd. „Sütemények” résznél.
Főtt kásák
Lsd. „Főzött ételek” résznél

 REGGELI ÉS UZSONNAKRÉMEK

Ízesített vaj vagy margarin

A vajba vagy a margarinba belekeverjük a pirított szezámmagot, apróra vágott petrezselyemzöldjét vagy a reszelt hagymát, fokhagymát. Fűszerezhetjük őrölt gyömbérrel, szerecsendióval, bazsalikommal, kurkumával, édes- és fűszerköménnyel, kaporral. Próbálkozzunk és próbáljunk fűszeres gyógynövényeket felhasználni erre a célra. Nagyon finomak.

Tahini (Szezámmagkrém)

Hozzávalók: 1 csésze szezámmag, fél csésze hidegen sajtolt olaj, 1 csipet tengeri só.

Elkészítés: A szezámmagot világosra pirítjuk, majd kávédarálón megőröljük. Az olajjal együtt kikeverjük. Kenyérre kenhető. Mártások, egyéb szendvicskrémek ízesítésére is kitűnő.

Uborkás túrókrém

Hozzávalók: 125 g sovány túró, 3 evőkanál aludtej vagy joghurt, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis reszelt fürtös uborka, 1 csipet fűszerpaprika, kevés apróra vágott kapor, csipetnyi só.

Elkészítés: A túrót a joghurttal vagy aludttejjel simára keverjük, és hozzáadjuk a többi alkotórészt is. Egy óráig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Fokhagyma vagy uborka helyett használhatunk reszelt retket (hónapos vagy fekete), tormát, metélőhagymát, vöröshagymát stb., ezáltal többféle túrókrémet készíthetünk. Összedolgozhatjuk margarinnal is, akkor hűtőben tovább is eláll és nem szikkad meg.

Száraz hüvelyesekből készült krémek

Hozzávalók: száraz bab, lencse, csicseriborsó, felesborsók, olaj, vaj, margarin, fűszerek.

Elkészítés: A kevés vízben megfőzött hüvelyest, pépesítsük, majd hidegen sajtolt olajjal, vajjal vagy margarinnal kikeverjük. Ízlés szerint fűszerezzük (reszelt vöröshagyma, fokhagyma, fűszerpaprika, köménymag, majoránna, petrezselyemzöldje, metélőhagyma stb.). A krémmel megkent kenyérre, csíráztatott magot tehetünk (lucerna, mustár, retek, vöröskáposzta, vöröshagyma, napraforgómag vagy vegyes). Tehetünk a tetejére, vagy ehetünk mellé leveles zöldségből, gumókból készített salátákat (fejes saláta, tépő saláta, madársaláta, mángold, rebarbaraszár, spárga, spenót, sóska, fejes-, vagy vöröskáposzta, karalábé, zeller, stb.).

Halava

Hozzávalók: 1 csésze gríz, fél csésze kókuszreszelék, 1,5 csésze víz, édesítőszer.

Elkészítés: A grízt és a kókuszreszeléket az édesítőszerrel a vízben megfőzzük. Hidegen vagy melegen fogyasztjuk. Ízesítésére használhatunk fahéjat, mákor, vagy bogyós gyümölcsből, cukor nélkül készült lekvárt. Kenyérre kenve nagyon finom. Önmagában is fogyasztható, édességként.

Vegyeszöldség-pástétom

Hozzávalók: 2 szál sárgarépa darabolva, 2 szál fehérrépa darabolva, 1 zeller darabolva, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 kávéskanál bazsalikom, 1 kávéskanál torma, 1 csomó petrezselyem apróra vágva, 3 csipet tengeri só, 10 dkg vaj vagy 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj.

Elkészítés: A zöldségeket puhára főzzük, majd pürésítjük. A vajjal vagy olajjal, sóval, bazsalikommal, tormával habosra keverjük. Petrezselyemzöldjével tálaljuk. Kenyérre, lepényre kenhető. Burgonya mellé bármikor fogyasztható.

 EGYÉB REGGELI, UZSONNA ÉS VACSORAMEGOLDÁSOK

Rizs – vagy zabnyák - Gyomorégés esetére

Hozzávalók: 1/2 liter víz, 3 evőkanál rizs vagy zabpehely.

Elkészítés: A rizst vagy a zabpelyhet a vízben puhára főzzük, majd szitán átnyomjuk. Kevés sóval és fűszerrel ízesítjük (tengeri só, köménymag, ánizs, édesnemes paprika), majd kortyolgatva fogyasztandó.

Lenmagnyák - Gyomorégés esetére

Hozzávalók: ˝ liter víz, 15-20 g lenmag.

Elkészítés: A lenmagot a vízben 5 percig főzzük, majd néhány percig állni hagyjuk. Leszűrjük, majd pici sóval és fűszerekkel ízesítjük (A lenmag mellé ki kell próbálni pár fűszert, mire rájövünk mi kell nekünk. Óvakodjunk az erős fűszerektől: pl. fekete bors), kortyolgatva fogyasztjuk.

Hagymás palacsinta

Hozzávalók: palacsintatészta (1 csésze teljes kiőrlésű liszt, csipet só, 1 evőkanál olaj, fél tojás, víz, 1 teáskanál szódabikarbóna), karikára vágott nagy fej vöröshagyma, olaj a kisütéshez.

Elkészítés: Palacsintasütőbe pici olajon néhány hagymaszelet mindkét oldalát barnára pirítjuk, majd ráöntünk annyi tésztát, hogy a hagymát beborítsa. Mindkét oldalát sütjük. Önálló ételként, salátával vagy mártással kínáljuk.

Kukoricakrokett

Hozzávalók: a csésze kukoricadara, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 3 gerezd fokhagyma zúzva, borsikafű, petrezselyemzöldje apróra vágva, 2 szeletelt barna kenyér beáztatva, kinyomkodva, tengeri só, hidegen sajtolt olaj a kisütéshez.

Elkészítés: A kukoricadarát addig főzzük négyszeres mennyiségű vízben, amíg a kanál megáll benne. Amikor kihűl, hozzáadjuk a hagymát, borsikafüvet, petrezselyem zöldjét, fokhagymát, kenyeret, és jól összekeverjük. Kroketteket formálunk belőle, és bő, forró olajban kisütjük.

Ghí

Hozzávalók: min. 10 dkg friss vaj.

Elkészítés: A vajat kis lábaskába helyezzük. Nagyon lassú tűzön, vagy nagyobb fórróvizes lábasba téve, vízgőzön keresztül, felfőzzük. Addig kell főzni, amíg el nem párolog belőle a víztartalma és sűrű, édeskés íze nem lesz. Akkor levesszük a tűzről. A habot nyugodtan hagyjuk rajta. Öntsük ki a végleges tárolóedényébe. Hűtő nélkül is tárolható. Ha natúr kenyérrel fogyasztjuk, akkor nagyon vékonyan kenjük. A ghível megkent kenyérre tudunk szórni őrölt diót, mákot, mogyorót, reszelt zöldségeket, fűszerporokat (kurkuma, őrölt gyömbér, fokhagyma stb.).

Tofu rántotta

Hozzávalók: 1 csomag tofu, 1 fej nagyobb vöröshagyma, kevés olaj, kurkuma, fűszerpaprika vagy egyéb fűszerek.

Elkészítés: A tofut tökreszelőn lereszeljük. A hagymát pici olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a tofut és a kurkumát, egy csipet sót, és fedő alatt 5 percig pároljuk. Ha kész tálaljuk, a tetejét meghintjük fűszerpaprikával, salátával és kenyérrel kínáljuk.

 EBÉD VAGY VACSORA

GŐZÖLT, PÁROLT ÉTELEK

Párolt zöldségek szójaszósszal

Hozzávalók: ˝ kígyóuborka, 1 cukkini, 1 zöld- és 1 pirospaprika, 1 fej nagyobb vöröshagyma, 1 szál fehér és 1 szál sárgarépa, 3 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál teljesőrlésű liszt, 2 evőkanál olaj.

Elkészítés: A zöldségeket keskeny, 2 cm hosszú csíkokra vágjuk, és az olajban megpirítjuk, kevés vízben pároljuk 5 percig, majd hozzáadjuk a szójaszószt és még 5 percig pároljuk, majd a liszttel behabarjuk. Gabonakásához tálaljuk.

Lecsó tofuval

Hozzávalók: 1 db nagy vöröshagyma. 2 db zöldpaprika, 4 db paradicsom, 1 csomag tofu, pici só és fehér bors.

Elkészítés: A zöldségeket karikára vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, majd az apró kockára vágott tofut hozzáadjuk és készre pároljuk. Kásákhoz tálaljuk.


 

 FŐZÖTT ÉTELEK

Főtt burgonya

Hozzávaló: 2-4 közepes burgonya, só, víz, oliva-, kukoricaolaj

Elkészítés: A burgonyát lemossuk, héjában megfőzzük. Megpucoljuk, 6-8 részre vágjuk, sózzuk, olajat teszünk hozzá, összekeverjük. Erre a burgonyára tehetünk mákot, diót; teljes lisztben megforgatott, és kisütött vöröshagyma szeleteket. Bármilyen zöldséggel fogyasztható, húst ne, de szóját, babot, kenyeret fogyaszthatunk.

 Főtt kásák

Hozzávalók: 2 csésze tisztított búza, zab, árpa, barna rizs, köles vagy hajdina, 2 csipet só, víz.

Elkészítés: A magot előző este beáztatjuk, Másnap, a vizet leöntjük, majd kétszeres mennyiségű vízben a sóval együtt fedő alatt lassú tűzön főzzük egy-másfél órán át. Akkor kész, ha a szemek szétnyílnak. Önállóan fűszerezve (fűszernövénnyel, olajos magvakkal), köretnek, vagy levesbetétnek is használjuk.

Hajdinakása

Hozzávalók: 1 evőkanál olaj, csipetnyi fehér bors, 1 fej vöröshagyma, csipetnyi szerecsendió, csipetnyi só, víz, petrezselyem, egy csésze hajdina, 1 kávéskanál pirospaprika.

Elkészítés: A hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket és felöntjük vízzel. Folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a hajdinát. A lángot kicsit erősebbre tesszük és még 1-2 percig pároljuk. Ezután hozzáadunk néhány csepp olajat és a szerecsendiót. Készre főzzük. Ha kész, fedő alatt állni hagyjuk néhány percig, majd tálalás előtt hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a petrezselymet.

Köleskása pirított hagymával

Hozzávalók: 1 csésze köles, 1 csipet tengeri só, 1 nagy fej vöröshagyma, szálasra vágva, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, édesnemes fűszerpaprika, víz.

Elkészítés: A kölest 4 csésze vízben puhára főzzük. A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk. A kész köleskását tányérba rakjuk, belekeverjük a fűszerpaprikát, tetejére a pirított hagymát tesszük.

 Zöldséges köles egytál

Hozzávalók: 1 csésze köles tisztítva, megmosva, 1 szál sárgarépa hosszára vágva, 1 szál fehérrépa hosszára vágva, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 csipet tengeri só, 2 evőkanál petrezselyemzöldje, apróra vágva, víz.

Elkészítés: A kölest az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk, majd ötszörös mennyiségű vízzel felöntjük. Puhára főzzük, majd fedő alatt állni hagyjuk pár percig. Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzöldjével.

Zabpehelykása

Hozzávalók: 2 csésze zabpehely, 2 csipet tengeri só, 3 evőkanál szezámmag, víz.

Elkészítés: A zabpelyhet háromszoros mennyiségű vízben 20-25 percig kevergetés mellett főzzük, majd mikor besűrűsödött, levesszül a tűzről, Fedő alatt tartjuk még néhány percig. Tálaláskor sózott, pirított szezámmaggal meghintjük. A kásához hozzáadhatunk szezámmag helyett pirított napraforgómagot, diót, mogyorót, mákot vagy kókuszreszeléket. Édesítőszerrel édesíthetjük.

Sáfrányos rizs

Hozzávalók: 1 csésze barnarizs tisztítva, megmosva, 1 vöröshagyma apróra vágva, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 mokkáskanál sáfrány, 2 csipet tengeri só, víz.

Elkészítés: A rizst és a hagymát olajon megpirítjuk, felöntjük 4 csésze vízzel. A sót és a sáfrányt beletesszük és fedő alatt, takaréklángon 40-45 perc alatt készre főzzük. Aprított petrezselyemmel és pirított szezámmaggal ízesíthetjük. Reggelire, ebédre és vacsorára is fogyasztható salátával, párolt zöldségekkel (vegyes mexikói, sárgarépa kocka, stb.).

Fűszeres rizs

Hozzávalók: 1 csésze barna rizs tisztítva, megmosva, 1 csipet só, fűszerek ízesítésre, víz.

Elkészítés: A rizst kétszeres mennyiségű, sós vízben feltesszük főzni, majd különböző fűszerekkel ízesítjük. (pl. borsikafű, kakukkfű, bazsalikom, oregano, borókabogyó, koriander, köménymag). A fűszereket kávédarálón megőröljük. Fogyasztható ebédre, vacsorára egyaránt salátával, olajban gyorsan megfutatott, de nyers zöldségekkel, párolt vagy gőzölt zöldségekkel.

Zöldséges rizs

Hozzávalók: 2 csésze barna rizs tisztítva, megmosva, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 szál sárgarépa karikára vágva, 1 szál fehérrépa karikára vágva, 1 db zeller apróra vágva, 1 nagyobb apróra vágott zöldpaprika, ˝ csésze zöldborsó, 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 2 csipet tengeri só és fehér őrölt bors.

Elkészítés: A hagymát az olajon megdinszteljük, rátesszük a rizst és kétszeres mennyiségű vizet öntünk hozzá. A félig megfőtt rizshez hozzáadjuk a felaprított zöldségeket. Megsózzuk és elfőzzük róla a vizet. Idénysalátával tálaljuk.

Rizses lencse

Hozzávalók: 1 csésze barna rizs tisztítva, megmosva, 1 csésze beáztatott lencse,1 fej vöröshagyma karikára vágva, 2-3 babérlevél, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 2 csipet tengeri só, víz.

Elkészítés: A rizst 2 csésze vízben feltesszük főni, enyhén sózzuk. A lencsét egy külön edényben 4 csésze vízben, a babérlevéllel együtt megfőzzük. Amikor a rizs már majdnem kész, a lencsével összekeverjük, és együtt készre főzzük. A hagymakarikát olajban megpirítjuk, és tálaláskor a tetejére rakjuk. Rizs helyett árpa és búza is használható.

Rizses zöldbab

Hozzávalók: 1 ˝ csésze barna rizs tisztítva, megmosva, 65 dkg friss zöldbab tisztítva, darabolva, ˝ csésze hidegen sajtolt olaj, 1 kávéskanál őrölt fekete bors, 1 kávéskanál őrölt édesnemes paprika, 2 csipet tengeri só, víz.

Elkészítés: A rizst az olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd 4 csésze vízzel felöntjük, felforraljuk, és 20 percig főzzük. A zöldbabot beletéve, takaréklángon, fedő alatt készre főzzük.

Töltött paprika

Hozzávalók: 1 csésze zabpehely, 1 csésze szójagranulátum (vagy darát csirkemell), 1 db nagyobb, durvára reszelt burgonya, 1 db nagy, apró kockára vágott vöröshagyma, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csokor apróra vágott petrezselyem, 1 kiskanál só, csipet fehér őrölt bors, 1 liter házi, cukor nélküli paradicsomlé, 6-8 zöldpaprika.

Elkészítés: A pelyhet, szójagranulátumot, burgonyát, hagymákat, petrezselymet és a fűszereket összekeverjük, majd 2 dl forró paradicsomlét adunk hozzá, és fél óráig állni hagyjuk, hogy összeérjen. Ha szükséges, lehet még paradicsomlét hozzáadni. A paprikákat megtöltjük a masszával, majd a paradicsomlében készre főzzük. Ezzel a masszával karalábé, vagy más zöldség is tölthető. Paradicsom helyett a töltött zöldséget vízben is főzhetjük, majd a főzővízből fokhagyma- vagy tormamártást készítünk, s ezzel öntjük le a töltött zöldséget.

Karfiolpörkölt

Hozzávalók: 1 db közepes karfiol, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 db közepes paradicsom, 2 db húsos zöldpaprika, 1 evőkanál pirospaprika, pici só, 4 közepes burgonya, 4 evőkanál olaj

Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát az olajban üvegesre sütjük, pirospaprikával megszórjuk és kevés vízzel felöntjük. A kis kockára vágott paradicsomot, zöldpaprikát, rózsáira bontott karfiolt és a negyedébe vágott burgonyát hozzáadjuk és puhára főzzük. Tejfölös habarással ízesítjük. Galuskát is főzhetünk hozzá.

 LEVESEK

Zöldségleves

Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 2-3 póréhagyma, 1 fej zeller, 1-2 szál fehérrépa, 3-4 burgonya, 2-3 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, rozmaring, majoránna (vagy amit ön beletenne) víz.

Elkészítés: Az összedarabolt zöldségeket lassú tűzön puhára főzzük, majd áttörjük. A leves akkor jó, ha sűrű, pürészerű. (A zöldségeket turmixolhatjuk is, és fokozatosan hozzá adjuk a levet.) Fogyaszthatjuk kenyérrel.

Káposztaleves kölessel

Hozzávalók: 1 csésze köles tisztítva, megmosva, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 csésze fehér káposzta apróra vágva, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 csipet bors, 2 csipet tengeri só, víz.

Elkészítés: A zöldségeket az olajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk és felengedjük vízzel. Beletesszük a kölest és lefedve, kis lángon készre főzzük.

Orosz céklaleves (másképp)

Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, vagy 30 dkg előre beáztatott szójakocka (eredetileg 50 dkg marhaszegy kellene hozzá), 1-2 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 zellergumó, 4 közepes cékla, 1 evőkanál paradicsompüré (vagy 2 paradicsom), 1 evőkanál citromlé, (édesítő, ha szükséges), 35 dkg káposzta, 2 burgonya, 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, 3 evőkanál vaj, 2 evőkanál olaj.

Elkészítés: A csirkemellet vagy szójakockát tegyük fel főni sóval és borssal. A vöröshagymát, répát, gyökeret és zellert vágjuk csíkokra, pároljuk meg bő vajban. A meghámozott céklát vágjuk csíkokra, spricceljük be citromlével, és az olajon pároljuk puhára, adjuk hozzá az édesítőt (ha kell), és a paradicsompürét, vagy paradicsomot. A káposztát metéljük laskára, a burgonyát kockára és tegyük a húslébe főni. Adjuk hozzá a céklás és répás egyveleget, majd főzzük együtt még negyedóráig. Ízesítsük fokhagymával és sok petrezselyemzölddel. Tálaláskor kínáljunk hozzá tejfölt.

Rizsleves zöldséggel

Hozzávalók: fél csésze barnarizs tisztítva, megmosva, 2 csésze vegyes zöldség aprítva (pl. sárgarépa, karalábé, hagyma, káposzta, fehérrépa, stb.), 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 kávéskanál kakukkfű (ízlés szerint lehet más fűszer is), 3 csipet tengeri só, víz.

Elkészítés: Az olajon rövid ideig pirítjuk a rizst, felengedjük egy liternyi vízzel, sózzuk, húsz percig főzzük. Beletesszük a zöldséget, együtt puhára főzzük. Kakukkfűvel ízesítjük.

Bableves búzával

Hozzávalók: 1 csésze fehér- vagy tarkabab tisztítva, megmosva, 3-3 szál sárga- és fehérrépa hosszára vágva, 1 nagy zeller apróra vágva, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 4 gerezd fokhagyma (2 egészben és 2 zúzva), 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 2 csipet tengeri só, főtt búza betétnek.

Elkészítés: A babot egy éjszakára beáztatjuk, reggel feltesszük főni. Amikor puhulni kezd, hozzáadjuk a zöldségeket, a hagymát. Az olajból és a lisztből rántást készítünk, beletesszük a zúzott fokhagymát, és a levesbe öntjük. Együtt felforraljuk. Tálalás előtt beletesszük a főtt búzát. Búza nélkül is jó. Kenyér adható mellé.

Bableves árpával

Hozzávalók: 1 csésze árpa tisztítva, megmosva, 1 csésze beáztatott bab, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 szál hosszára vágott paszternák, 1 szál hosszára vágott fehérrépa, 1 szál hosszára vágott sárgarépa, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csipet só, ízlés szerint fűszerpaprika, víz. (Egyéb fűszer is adható, de soha legyen túl fűszeres.)

Elkészítés: Négy csésze vízben a hozzávalókat készre főzzük. A fűszerpaprikát utólag adjuk hozzá, amikor már egy kicsit kihűlt.

Zabdaraleves

Hozzávalók: csésze zabdara, 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 csomó petrezselyem zöldje apróra vágva, 1 csipet tengeri só, 1 literforró víz, köménymag, petrezselyemzöldje.

Elkészítés: Az olajon a darát néhány percig pirítjuk, egy liter forró vízzel felöntjük. A sót hozzáadjuk, lassú tűzön készre főzzük. Köménymaggal ízesíthetjük. Tálaláskor petrezselyemzölddel megszórjuk.

Zöldségleves árpagyönggyel

Hozzávalók: 1 szál sárga- és fehérrépa, zeller gumó karikára vágva, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 zöldpaprika, 1 csomó petrezselyemzöldje apróra vágva, 1 csésze árpagyöngy, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 csipet tengeri só, víz.

Elkészítés: A zöldségeket az olajon megdinszteljük, majd felengedjük vízzel. Ízlés szerint sózzuk, majd hozzáadjuk az árpagyöngyöt, és készre főzzük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzöldét szórunk rá.

Árpapehelyleves

Hozzávalók: 1 ˝ csésze árpapehely, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 1 kávéskanál őrölt köménymag, 1 csomó petrezselyemzöld apróra vágva, 2 kanál joghurt, 2 csipet tengeri só, víz.

Elkészítés: Az árpapelyhet olajban megpirítjuk, liszttel meghintjük, és forró vízzel felengedjük, és készre főzzük. Tálaláskor petrezselyemzöldjével és joghurttal ízesítjük.

Rántott leves búzadarával

Hozzávalók: 1 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 evőkanál korpás búzadara, 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 kávéskanál köménymag, ˝ kávéskanál őrölt pirospaprika, 1 csomó petrezselyemzöldje vagy kapor apróra vágva, 2 csipet tengeri só, 1 pohár joghurt, víz.

Elkészítés: Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, beletesszük a köménymagot, sózzuk és 1 liter vízzel, felengedjük, öt percig forraljuk. A búzadarát folytonos keverés mellett beleszórjuk és további 5-6 percig főzzük. Tálalás előtt adjuk hozzá a pirospaprikát, joghurtot és a vágott petrezselyem zöldjét vagy a kaprot.

 LEVESBETÉTEK

Tökmagos gombóc(leves)

Hozzávalók: 4 evőkanál zölségleves (főzzünk, mert több lé is kell), 1 púpozott evőkanál őrölt tökmag, Ą hagyma, ˝ szelet teljes kiőrlésű, élesztő nélküli kenyér, 1 teáskanál olaj, 1 tojássárgája, 1-1 csipet frissen reszelt szerecsendió, majoranna és tárkony, tengeri só, fél liter zöldségleves, 1 teáskanál összevágott snidling.

Elkészítés: A 4 evőkanál zöldséglevest egy kis fazékban felforraljuk, az őrölt tökmagot hozzáadjuk és alacsony hőfokon pároljuk. A hagymát és a korpás kenyeret apró kockákra vágjuk, olajban megpirítjuk és a tökmag masszához adjuk. Az egészet addig keverjük, amíg el nem válik a fazék aljáról. A lehűlt tésztába belekeverjük a tojássárgáját és a fűszereket. A zöldséglevest felforraljuk és a tésztából egy vizes teáskanállal gombócokat szaggatunk, a lébe tesszük és kb. 15 percig főzzük. Végül a levest snidlinggel szórjuk meg.

 SÜTÖTT ÉTELEK

Rakott hajdina

Hozzávalók: 2 ˝ csésze hajdina tisztítva, megmosva, 1 kg karfiol rózsáira szedve, megmosva, 2 fej vöröshagyma apróra vágva, 6 evőkanál hidegen sajtolt olaj (4 a hagymához, 2 a hajdinához), 1 csomó petrezselyemzöldje apróra vágva, 3 csipet tengeri só, 1 pohár joghurt, víz.

Elkészítés: A hajdinát olajon pár percig pirítjuk, majd három csésze enyhén sós vízzel felöntjük, és lefedve 30 perc alatt puhára főzzük. A karfiolt lobogó, forró vízben pár percig forraljuk, majd kiszedjük és lecsepegtetjük. A hagymát az olajon megpirítjuk, sózzuk, majd megszórjuk petrezselyem zöldjével. Tűzálló tálba lerakjuk: alsó rétege a hajdina legyen, a tetejére a karfiol kerüljön. Egy pohár joghurttal meglocsoljuk és sütőbe téve megsütjük.

Búzával rakott zöldségek

Hozzávalók: 2 csésze főtt búza, Ą kg sárgarépa, durvára reszelve, Ą kg durvára reszelt fehérrépa, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 2 csomó vegyes zöldlevél apróra vágva (sárgarépa, zeller, petrezselyem), 1 kávéskanál őrölt bors, 4 evőkanál szezámmag, 2 pohár joghurt, 3 csipet tengeri só.

Elkészítés: A zöldségeket olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a szezámmagot és a zöld leveleket, rövid ideig pároljuk. Tűzálló tálban rétegezzük: legalul a búza, majd a zöldségek, joghurt, majd ismét búza és a többi, a tetejére is búza és joghurt kerüljön. Nyers szezámmaggal megszórjuk. Közepes hőmérsékletű sütőben 35-40 percig sütjük. Répák helyett más zöldség is használható.

Köles zöldséges rakottas/brokkolis

Hozzávalók: 1 csésze köles, 1 csipet tengeri só, 30 dkg brokkoli, 1 pohár joghurt, 2 gerezd fokhagyma zúzva, 10 dkg szezámmag.

Elkészítés: A kölest a sóval együtt 4 csésze vízben puhára főzzük. A brokkolit is megfőzzük. A joghurtban elkeverjük a fokhagymát. Egy tűzálló tálba terítjük a kölest, rátesszük a lecsepegtetett brokkolit, meglocsoljuk a fokhagymás joghurttal, és a tetejét megszórjuk szezámmaggal. Közepes hőmérsékleten 20 percig sütjük. A változatosság kedvéért, köles helyett használhatunk főtt rizst, búzát, árpát, brokkoli helyett kelkáposztát, karfiolt, tököt vagy más zöldséget.

Padlizsán muszaka

Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 6 evőkanál olívaolaj, ˝ kg darált csirkemell, ˝ kg paradicsom, kakukkfű, rozmaring, zsályalevél, csipet só és őrölt fehér bors, 2 dl joghurt

Elkészítés: A vékony szeletekre vágott padlizsánt besózva fél óráig állni hagyjuk. A felaprított hagymákat 2 evőkanál olajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk a fűszerezett húst és enyhén megpirítjuk. A maradék olajban a padlizsánszeleteket mindkét oldalán megsütjük. Kiolajozott sütőbe fektetjük a felét és a húst rászórjuk egyenletesen. A meghámozott és felszeletelt paradicsomot a padlizsán másik felével a húsra rakjuk, joghurttal leöntjük és előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A vegetáriánusok és a diétások a hús helyett szójagranulátum és gabonapelyhek keverékét használhatják.

 Hagymás bab

Hozzávalók: 15 dkg apró hagyma, 25 dkg előfőzött óriásbab, 2 gerezd fokhagyma 2-3 evőkanál hidegen sajtolt olaj, só, bors (esetleg saját ízlés szerint egyéb fűszer), Cayenna bors, 1 mokkáskanál oregano.

Elkészítés: A hagymákat megpucoljuk, alufóliában egymásmellé tesszük és sütőben megsütjük.

A felforrósított olajon a szétzúzott fokhagymát gyorsan megforgatjuk, beletesszük a babot. A tűzről levesszük. A megsült hagymácskákkal összerakjuk. Önálló ételként fogyaszthatjuk. De rakhatjuk pizzára is. Berakhatjuk tűzálló tálba, tejföllel leöntve még piríthatjuk 10-15 percig, főételként esszük salátával.

Pizza tészta

Hozzávalók: 13 dkg teljes kiőrlésű liszt, 8 dkg vaj, 2 evőkanál víz, só

Elkészítés: Gyúrjuk össze a hozzávalókat, takarjuk le és tegyük hideg helyre pihenni. Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát, osszuk négyfelé. Megsüthetjük üresen, tepsiben, vagy rakhatunk rá babot, zöldséges masszát és tetejére tejfölt s így süssük meg. Az üresen megsütött pizzát lefagyaszthatjuk. Bármikor elővehetjük és feltéttel ellátva újrasüthetjük.

Pizza tészta másként

Hozzávalók: 1 csésze teljes kiőrlésű liszt, fél teáskanál só, megfelelő víz, hogy félkeménységű tésztát kapjunk, 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj, vagy 1 evőkanál vaj, ˝ teáskanál szódabikarbóna.

Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, simára kidolgozzuk 1 nagy lapot nyújtunk belőle. Feltéttel ellátjuk, tejfölt rakunk a tetejére, kisütjük.

 SÜTEMÉNYEK, NASSOK, „ÉDESSÉGEK”

Halava

Lásd „Reggeli és uzsannakrémek” fejezetben.

Magos palacsinta

Hozzávalók: 1 csésze nyers aprított tökmag, 1-2 evőkanál egész ánizsmag, 2 evőkanál egész lenmag, Ą csésze teljes kiőrlésű zabliszt, 1 csésze forró víz, 1 evőkanál olaj, Ą teáskanál só, Ą csésze hideg víz.

Elkészítés: Egy tálban keverjük össze a tök-, ánizs- és a lenmagot a liszttel. A keverékből ˝ csészényit őröljünk meg (kávéőrlőn). Az őrleményhez adjuk hozzá a forró vizet és az olajat, majd a megmaradt magvakat. Keverjük össze. Kóstoljuk meg a tésztát és adjuk hozzá a sót, ha szükséges. Hagyjuk a tésztát 10 percig állni, hogy felszívja a vizet. Rakjuk be a hűtőbe egy éjszakára. Ha nagyon sűrű, adjuk hozzá a hideg vizet. Kiolajozott palacsintasütőben másnap kisütjük. Reggelire is fogyasztható.

Szezám palacsinta

Hozzávalók: ˝ csésze szezámliszt, ˝ csésze darált dió, ˝ csésze teljes kiőrlésű liszt, 2 evőkanál egész szezámmag, Ą teáskanál só, 2/3 csésze forró víz, 1 evőkanál olaj, 1 csésze forrásban lévő víz, 1 teáskanál szódabikarbóna.

Elkészítés: Egy edényben keverjük össze a szezámlisztet, a diót, a szezámmagot, a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a forró vizet és az olajat. Adjuk hozzá a szódabikarbónát a forrásban lévő vízhez és kevergessük, hogy feloldódjon. Öntsük ezt a keveréket a tésztába (habzani fog). Rögtön kanalazzuk a tésztát a palacsintasütőbe.

Sima palacsinta

Hozzávalók: 1 csésze teljes kiőrlésű liszt (és zabliszt keveréke), csipet só, ˝ tojás, 1 evőkanál hidegen sajtolt olíva vagy napraforgó olaj, 1-2 dl tej vagy szódavíz, kisütéshez olaj.

Elkészítés: A tojás felbontjuk, felverjük és ketté osztjuk. A lisztet, sót összekeverjük, beletesszük a fél tojást. Folytonos összedolgozás közben felengedjük a tejjel és csomómentesre kidolgozzuk. Állni hagyjuk, és ha túl sűrű, még hígítjuk. A palacsintákat kisütjük. Bármit tehetünk rá, amit szabad. Magokat, édesítővel készített krémeket, sárgarépa-, paszternák pürét.

Ropogós répa

Hozzávalók: 4-6 zsenge tavaszi, vagy 3 nagyobb sárgarépa, 2-3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, bő olaj a kisütéshez.

Elkészítés: A zsenge sárgarépákat megsúroljuk, kettévágjuk. A nagyobb sárgarépákat lemossuk, majd lehámozzuk, és négyrét félbevágjuk majd nyolcrészt szeleteljük. Szép hosszú darabokra. Megforgatjuk a lisztben és a sárgarépákat ellepő, bő, forró olajban barnás színűre kisütjük. Magában fogyasztható, de készíthetünk hozzá mártogatóst is.

 MÁRTÁSOK, ÖNTETEK

Fokhagyma-, kapor- vagy tormamártás

Hozzávalók: 2 evőkanál olaj vagy libazsír, 4 evőkanál teljes őrlésű liszt, csipet só, 1 közepes szál reszelt torma vagy 6 gerezd zúzott fokhagyma, vagy 1 csokor apróra vágott kapor

Elkészítés: A lisztből és az olajból világos rántást készítünk, felengedjük kevés vízzel vagy megmaradt zöldséglevessel, hozzáadjuk a reszelt tormát vagy a zúzott fokhagymát, vagy a kaprot és néhány percig főzzük. Ízlés szerint adhatunk hozzá joghurtot vagy tejfölt, de tojássárgáját is keverhetünk a tejtermékekbe. Ha több vízzel engedjük fel, akkor leves gyanánt tálalhatjuk. Betétként apró kockára vágott és pirított élesztő nélküli kenyeret kínálhatunk.

Mártogatós

1. Snidlinget vágjunk apróra, keverjük el joghurttal, sóval, borssal ízesítjük, behűtve tálaljuk.

2. Frissen készített majonézt keverjünk el egy kanál paradicsompürével. Hűtsük be.

3. Az apróra zúzott fokhagymát sózzuk meg és dolgozzuk jól össze joghurttal. Hűtsük le.

 SALÁTÁK

A salátákból olyan sok fajta van és olyan sok féleképpen készíthetüjük őket, hogy azokra most nem térek ki.

Mindenkinek kellemes gyógyulást kívánok, megfelelő testi és ezzel együtt lelki erősödést!