20210616
Last updateH, 19 ápr. 2021 6am

rovas logo

2011 április 09, szombat

Az Orbáncfűről.

Szerző: Kósáné K. Mária

Az Orbáncfű Hypericum perforatum (Guttiferae) a vérre, az idegrendszerre, a szövetekre, a velőre, a nemi szervekre hat. Hatását a véren, az emésztőrendszeren, a vizeletkiválasztó szerveken, a nemi szerveken keresztül fejti ki.

Az Orbáncfű virágos, leveles, felső, gyengébb részét, vagy külön a virágját használjuk.

Az Orbáncfű a vérre, az idegrendszerre, a szövetekre, a velőre, a nemi szervekre hat. Hatását a véren, az emésztőrendszeren, a vizeletkiválasztó szerveken, a nemi szerveken keresztül fejti ki.

Görcsoldó, nyálkaoldó, összehúzó, vizelethajtó, izzadást gátló, gyulladáscsökkentő, idegerősítő, immunrendszerre ható, nemi szervi erősítő, kórokozó és vírusölő hatással rendelkezik.

Használható vírus és kórokozók általi megbetegedések, immunrendszer betegsége, csökkentsége, ízületi gyulladás, AIDS, sclerosis multiplex, sorvadás, idegek bármely megbetegedése, gyomor bélrendszeri betegségek, szívbetegségek, nemi szervi betegségek, gerincvelő megbetegedések, vesebetegség, kő, mirigycsomók, sebkezelés esetén. Felhasználhatósága olyan széles, hogy azt a részletes részben ismertetem, és az ott fel nem soroltakon kívül, még sok megbetegedésben is kipróbálható.

Az Orbáncfűnek kifejezetten gyógyító hatása van, mégis hasonlít, a nemcsak gyógyító, hanem a beépülést elősegítő, erősítő hatású Sáfrány minden alkalmazhatósági területével. Rendszeres kis mennyiségben való alkalmazása esetén szintén különleges hatást gyakorol a szervezetre. Az orvos által felírt gyógyszerek adagolási mennyiségét befolyásolhatja, ezért a napi adagok csökkentése sok esetben indokolttá válhat. Ezt okvetlenül beszéljük meg kezelő orvosunkkal. Az életmentő fájdalomcsillapító hatáson kívül, mindenben alkalmazható a Sáfrány helyett. Olcsóbb, könnyebben beszerezhető, és használatával nem kell nagyon óvatosan eljárni. Vannak bizonyos területek, melyekre csak az Orbáncfűvirág, van, hogy a teljes növény alkalmazható helyette.

Erősíti az immunrendszert, és a szervezetet. Hat az energiacsatornákra, és megfigyelések szerint az összes csakrára, és a hozzájuk kapcsoló szervekre, mirigyekre, és lelki megnyilvánulásokra. Legelőször hat az 1-2-3. csakrára, majd 4. csakrára, és csak később 5-6-7. csakrára. Gyors változást, a testen és az 1. auraszinten fejt ki. Részletesen olvasható, és e szerint alkalmazható, a A CSAKRÁKRÓL című rész alapján:

Nemcsak erősíti, hanem gyógyítja is az immunrendszert. Különleges hatásként kiemelhető, hogy a sérült immunrendszer egyik helyreállítója. Az önpusztító immunrendszer, az autoimmun betegség, egyik gyógynövénye. Ilyen betegségek az allergiák, sokízületi gyulladások, egyéb szövet vagy idegpusztító megbetegedések, mint a sclerosis multiplex, izomsorvadás, AIDS, az immunrendszer felborulása miatt fellépő hormonzavar, magas vérnyomás, vércukorszint növekedés, rák. Magára a rákos daganatok elpusztítására nem kifejezetten hat, de az ellenálló képességet gyógyítva, minden esetben nagyon jó hatást fejt ki, így a lefolyását lassítja, és lehetőséget ad arra, hogy más gyógynövények, vagy terápiák a rosszindulatú daganatokat, sejteket felszámolják.

Az AIDS esetén használata kiemelten ajánlatos, mivel kimutatták, hogy a HIV-vírust elpusztítja. Egyéb vírusok, és korokozók elpusztítására is alkalmas. Erről részletes ismerettel nem rendelkezem.

Erős idegnyugtató. Különleges tulajdonsága, hogy nyugtató hatása mellett nem jelentkezik tompultság, sőt gyógyítja és erősíti az idegeket. Aki nem bírja a Macskagyökér kivonatokat nagy mennyiségben alkalmazni, annak kis mennyiségben nagyon megfelelő az Orbáncfű kivonata, vagy teája.
A legjobban ajánlható minden idegrendszeri zavar, idegbetegség, ideg eredetű bénulások, elhalások, vegetatív idegrendszeri zavarok, rossz, vagy megváltozott idegi beidegződések (pl. ágybavizelés), idegi eredetű mozgási megbetegedések (pl. vitustánc) esetén. Sérülés okozta idegzavaroknál, idegsérüléseknél, szellemi kimerültségnél, fizikai megerőltetésből eredő szervi, vagy idegfájdalmaknál, az idegek felerősítésére, a leépülés megakadályozására igyuk teáját. Idegbetegségek, ideggyulladások, neurózisok, idegbénulások, isiász, arczsába, hátfájdalom, lumbágó, és reuma esetén teaként napi három csészével fogyasszunk belőle, és a felületet olajával, vagy tinktúrájával kenegessük, vagy tegyünk rá borogatást. A tinktúra alkalmazása vízben bevéve, felválthatja a tea fogyasztását. 1 csésze vízbe 10-20 cseppet tegyünk, napjában csak egyszer fogyasszuk, vagy a 20 cseppet osszuk el 1-3 alkalomra.
Idegerősítő tulajdonsága depresszió, melankólia esetén nagy segítség. A tea, forrón való fogyasztása, frissítő, élénkítő hatású. Hat az energiacsatornákra, minden csakrára, és a hozzájuk kapcsoló szervekre, mirigyekre, és lelki megnyilvánulásokra. Ezáltal a depresszív betegek megélénkülnek, önmaguk felismerése által jobb kedvűkké és cselekvőbbé válnak.
Beszédzavar, éjszakai felébredés, alvászavar, hisztéria, holdkórosság és ágybavizelés esetén is teakeverék alkotórésze.
Minden idegeredetű baj esetén, vagy az idegek védelmére vegyünk kúrákat.
2-6 hétig, napi 2 csésze tea fogyasztása javasolt, majd két hét szünetet tartsunk. A továbbiakban 2-6 hétig 1 csésze tea iható, majd szintén 2 hét szünet. Majd még 5 alkalommal 2-6 hetes, 1 csészés kúra vehető, amennyiben szükséges. Eredménytelenség esetén, a kúrát tovább ne folytassuk. A szüneti időben Bazsalikom, és Kurkuma tejjel készített teáját fogyaszthatjuk. Vegyünk ülő, vagy teljes kádas fürdőket is belőle.
Álmatlanság ellen teakeverékek alkotórésze.
Hasfájás, gyomorgörcs, alhasi fájdalom esetén olajával kenjük be a területet, enyhén masszírozgassuk is be. Hasfájós csecsemők esetén is használ.

Melatonint is tartalmaz, így alkalmazható alvászavarok esetén is.

Gyomor és bél fekélye, vérzése esetén, valamint emésztési zavarok, májbajok, epe-, epehólyag bántalmak esetén, teáját fogyasztjuk. Gyomorfekély esetén teakeverékekben, óránként 4-5 kortyot igyunk belőle. A teljes növényből készített olaj (nem csak virágból), gyomor és patkóbélfekély esetén jó hámosító, görcsoldó és bélfal nyugtató. Hasmenés esetén is alkalmazzuk. Az olaj egyben védi a bélfalat a fekély által termelt maró nedvek izgató hatásától. Óránként 1-2 teáskanálnyit fogyasszunk belőle. Gyomorégés esetén teáját fogyasztjuk, étkezés előtt és után, kettéosztva.

Állandósult, krónikus szívbaj esetén, a szívet érintő minden megbetegedésnél, vízkórral, fulladással együtt járó szívbaj, szív beidegződési zavar, gyenge szívműködés esetén, teakeverékek alkotórésze. Egyéb gyógynövényekkel együtt, minél korábban elkezdjük használni, annál nagyobb esélyünk van rá, hogy elkerüljük a gépi pészméker beültetését is. A későbbi szívbaj kialakulásának első jele, a szív, bármely oldalra való megnagyobbodása. Ha ez zaklatott életmóddal, túlhajszoltsággal, idegi, vagy fizikai leterheltséggel is társul, és túlzott kávé, és dohányfogyasztással jár együtt, akkor biztosak lehetünk afelől, hogy 5-6 éven belül szívpanaszaink jelentkeznek, melyek egyre erősödnek és végleges szívbaj alakul ki. A fiatalkori szívinfarktus, 90%-ban, a szív fibrillációja, nem megfelelő idegi beidegződése miatt következik be. Ha ezt túlvészeljük, a szívbaj akkor is, pár éven belül véglegessé válik. Ekkor már, a szívre ható gyógynövények alkalmazása okvetlenül szükséges, és az életvitelünkön is változtatnunk kell. Végső esetben a szív munkáját beidegző Synus-csomó elhalhat. A gépi ingerületvezető beépítése (pacemaker) után a szervezet, csak egy meghatározott ütemben képes végrehajtani tevékenységét. Nem engedi a szervezet felgyorsulását, még vészhelyzetek esetén sem. A hirtelen megijedések, vagy nagyobb erőkifejtést igénylő cselekmények végrehajtásakor, lefogja a beállított szív munkája az adrenalin felhasználását, folytólag hat. Maga a szervezet előállítja és közvetíti a megfelelő izomzatnak a gyors cselekvéshez szükséges adrenalint, de az a végkeringés lassult működése, és a szív felgyorsulásának lehetetlensége miatt az izomzatból csak lassan képes kiürülni, ami fájdalmas feszültségeket, rosszullétet okoz. A gépi szívbeidegző az emberi szervezettől teljesen függetlenül működik, és az előírások szerint, az elem kimerüléséig, vagy a beteg agyhaláláig ki nem kapcsolható, még kérésre sem. Ezt fontosnak tartom közölni, mivel ismeretségi körömben már többször előfordult, hogy a súlyos betegek, vagy csak már megfáradt idős emberek, a szív leállásának lehetetlensége miatt, nem tudtak akkor elszenderülni, amikor eljött volna az idő.
Teljes szívideg elhalás esetén a gépi ingerületvezetőt okvetlenül be kell rakatni, vagy a szabad döntés jogán, azt elutasítva, el kell rendeznünk földi ügyeinket. Utóbbi esetben azonban tudnunk kell, hogy Egészségbiztosításunk ellenére, jelenlegi tudomásom szerint, további ingyenes ellátást, a háziorvosi ellátáson kívül, halálunkig, nem kérhetünk. Amennyiben Életbiztosításunk is van, a társaságok haláleseti biztosítást ilyen esetre nem fizetnek ki, csak a felgyűlt alapösszeget kapják meg örököseink.

Magas vérnyomás esetén önmagában vagy teakeverékek alkotórészeként fogyasztjuk.
Vérszegénységnél, egyéb vérképző gyógynövényekkel, élelmekkel együtt, a gerincvelőre és a csontvelőre hatva segít.
Migrén és fejfájás esetén is alkalmazzák.

Altesti megbetegedéseknél, a szervek erősítése céljából fürdőt vegyünk belőle. Ha teát is iszunk, akkor 1 evőkanállal számítsunk belőle 2,5 dl forró vízre.
Nőgyógyászati panaszoknál régen értékes orvosságként tartották számon. Minden ilyen jellegű betegségben teaként, fürdőként javasolt, önmagában, vagy teakeverékben alkalmazni.
Elősegíti a nemi szervek erősödését, rendes kialakulását, szabályozza a nők havi ciklusát. 12-16 év között ajánlott fogyasztása, a nehezen érő leánygyermekek esetében, de kúraszerűen, bármely tinédzser fogyaszthatja, más ilyen típusú, terápiás gyógynövényekkel együtt a biztos nemi érés biztosítására.
A nemi szervekre nemcsak nők esetén, de férfiaknál is hasonló hatást gyakorol. Elősegíti a férfi nemi jelleg erősödését, a belső nemi szervek fejlődését. Változókorban mindkét nemnek ajánlott fogyasztása.
Mivel erősíti az idegeket, a túlzott hormonváltozás által kiváltott idegi problémáknak is a legjobb gyógynövénye. Ilyenek a túlzott érzékenység miatti sírás, vagy dühöngés, hiszti, tettlegesség, morcosság, bezárkózási hajlam. A szülés után jelentkező hormonfelborulás, ilyen jellegű megnyilvánulásai, és a szülés utáni depresszió esetén is nagy segítség.
A megbetegedés súlyosságától függően folyamatosan, vagy 3 hetes kúrákban alkalmazzuk, és 2 csészével fogyasszunk el belőle naponta. Teakeverék formájában 2 teáskanálnyit számítsunk egy csészére.
Idegi és ingerületvezetési problémák miatt is léphetnek fel mindkét nemnél, nemi aktus közben érzéscsökkenések, potenciazavarok, részleges, vagy teljes frigiditás. A gerincen átfutó ingerületek és csakrák tisztasága is befolyásolja a nemi aktus közbeni érzések minőségét. A cukorbetegség, a hajszálérszűkület után, a harmadik legsűrűbben előforduló sexuális zavart keltő ok. Igyunk napi két csésze teát Orbáncfűből, melybe egyéb hajszálértisztító növényt is keverünk. Végezzünk naponta egyszer „Erőgyakorlatot”, és táplálékainkat nemi jellegünknek megfelelően állítsuk össze. 2-3 hónap alatt ezen gondjaink meg kell hogy szűnjenek. Ha ez nem következik be, akkor valamilyen szervi baj, és/vagy betegség is fennáll, pl. gerincferdülés, cukorbetegség, vérképzési zavarok, ittasság, szívbaj, oxigénhiány, táplálkozási minőségi hiány. Derítsük ki, gyógyíttassuk, vegyünk fürdőket, masszázst.

Vesebántalmaknál a veseműködést támogatja. Vesevérzésnél teaként igyuk. Vizelethajtó is. Nehéz vizelés megindítására használhatjuk, főleg ha azt, idegi eredetű görcsök, vagy gyulladás idézi elő. A hólyagban található kövek kihajtásánál teakeverék alkotórésze. A szem fájdalmaira, nyomására, alakváltozására is, a vesén keresztül hat.

Nyálkaoldó tulajdonságú. Torokgyulladás, fogínygyulladás, és ínysorvadás esetén öblögető.

Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású. Külsőleg bőrbántalmak, ekcéma, nehezen gyógyuló sebek esetén lemosószer. Sebkezelésre, égési sérülésekre a friss növényt összetörve, vagy 1-2 percig főzött teáját lemosóként, valamint a virágból készített olajat alkalmazzuk.
Gyors sebgyógyító hatással rendelkezik. Balesetből eredő zúzódott, roncsolt sebek gyógyítására a teljes növényből vagy virágjából készült kivonatokat alkalmazzuk. Olajos pakolást is alkalmazhatunk. A fájdalmat gyorsan szünteti, és a seb tisztán, gyorsan gyógyul.
Nyílt sebek, sérülések esetén is alkalmazható.
Mirigyduzzanatoknál is eredményes, tinktúrapakolás, olajos bedörzsölés, vagy teapakolásként. Nyaki, hasi, és mell nyirokcsomó-duzzanatainak fájdalmai esetén, a virág olajával való kenegetés nagyon eredményes. Hideg hatására, vagy torokgyulladás után jelentkező fül, vagy nyak oldalán jelentkező duzzanat, fájdalom szintén gyógyítható ilyen módon.
Háztartási égési sérülésekre, és naptól való leégésre a virág olaját, kis mennyiségben, Lenolajban készítsük el. Maga a Lenolaj is fokozza hatását. Mészvízzel keverve az égési bőrfelület nyomtalanul gyógyul.
Izzadást gátló. Belsőleges használata is csökkenti az izzadást, főleg, ha az ideg eredetű. Külsőleg az izzadság által létrejött felsebesedést, gyulladást is kezelhetjük vele, valamint megakadályozható az izzadmány bakteriális fertőzése.

Kis mennyiségben flavont tartalmaz. (Lásd FLAVON címszó alatt.)
Olaja nagyon jól alkalmazható érdes arcbőr kezelésénél, és a szemkörnyékre.

Állatok maguktól nem nagyon fogyasztják. Erdő melletti sétáink során megfigyelhetjük, hogy a vadon élő állatok melyik gyógynövénybe csípnek bele. A kopasszá vált legelőkön is sokáig megmarad, virító sárga virágja mutatja ottlétét. Ha a legelőt nem váltják, az állatok kényszerből elfogyasztják. Általában a szénába kerülve okoz gondot. A fehérbőrű, fehérszőrű állatok, lovak, szarvasmarhák, birkák, kecskék, a fogyasztásától fényérzékenyek lesznek. Ez, a szemidegpályák túlfokozására utal. Az állatokat pár napig tartsuk az istállóban, adhatunk nekik Kapotnyak-gyökérből készített egy csésze teát, nagyon felhígított állapotban, mely a fényérzékenységet csökkenti, és nézzük meg a legelő területét. Embereknél ilyen hatását még nem tapasztaltuk.
Viszont olaja nagyon jól alkalmazható az állatok esetén is. Tőgygyulladás, szemfolyás, állatok külső sérülései, sebei esetén.

A Pitta(Hízásra hajlamos) és a Kapha(Köpcös) gyógynövénye, Vatát(Sovány) fokozhatja (keserű, hűtő, pikáns). Vatának keverékekben alkalmazható, melybe erős, pikáns gyógynövényt is tegyünk.

Erős hatású gyógynövény. Önmagában csak teljes növényként, kis mennyiségben alkalmazható, de főleg teakeverék alkotórésze. Olyan betegek esetén, akiknél az idegek túlfokozottsága miatt a gyógyulást, csak az idegek elhalasztásával tudják megoldani, (agyi sokkterápia,) az Orbáncfű használata csak orvosi felügyelet mellett ajánlott (pl. dühöngő őrült, és alkoholisták, kábítószer élvezők esetén is).

Orbáncfű használata
0-és vércsoportnak - tiltott
A-vércsoportnak - jótékony
B-vércsoportnak - semleges
AB-vércsoportnak - semleges

Elkészítési módjai: 


Tea: 2,5 dl forró vizet öntsünk 1 teáskanál fűre, kis ideig állni hagyjuk, majd szűrjük.
Szív és idegeredetű vízhajtó teakeverék: Orbáncfű, zúzott Borókabogyó, tövises Iglice gyökér, Édesgyökér. Mindegyikből 2 evőkanállal számítunk, jól összekeverjük. Reggel 1-2 csészével fogyasztunk belőle, de napi 1-3 csésze is ajánlott, reggel, délben és késő esti fogyasztással. 2 teáskanál teakeveréket forrázzunk le 2 dl vízzel, 3-5 percig, hagyjuk állni, majd fogyaszthatjuk. Még egyszer felönthetjük és 2. reggeli teaként fogyaszthatjuk. Erősebb vízfelhalmozódásnál 1 evőkanál teát alkalmazzunk egy csészére.

Orbáncfű növény olaj: 50 g füvet veszünk. Felöntjük 150 ml forró vízzel, és 300 ml bármely olajjal, és lassú tűzön, nem forralva, csak gőzölve, többször lekapcsolva, a vizet elpárologtatjuk róla. Az olajat leszűrjük, kinyomkodjuk, és szobahőmérsékleten, fénytől védve tartjuk. Mindig langyosan fogyasztjuk.

Orbáncfű-virág olaj: Napfényben szedett friss Orbáncfű virágot tegyünk üvegbe, öntsük le oliva vagy más nem avasodó olajjal. Jól lezárva, meleg helyen tartsuk 2-3 hétig, míg vörössé nem válik. Jól kifacsarva leszűrjük, és barna (sörös, vagy gyógyszertári) üvegekbe töltjük, dugaszoljuk. Égési sebek kezelésére Lenolajjal készítsük, maga az olaj is alkalmas égési sérülések kezelésére.

Orbáncfű-tinktúra: napsütésben szedett növényről, otthon ollóval, vágjunk le két marék Orbáncfűvirágot. Ezt tegyük üvegbe, és adjunk hozzá 1 liter pálinkát. 2-3 hétig hagyjuk, napos vagy meleg helyen. Szűrjük, és sötét üvegbe töltjük. Hűvös, fénytől védett helyen tároljuk.
Fürdő: Ülőfürdőhöz frissen, 2-3 nagyobb szárat, szárítva 50-100 grammot számítunk egy fürdőre. Előző nap hideg vízbe áztatjuk. Fürdés előtt felfőzzük, úgy, hogy csak gőzöljön, de ne forrjon. A fürdőhöz öntjük. Kádfürdőhöz dupla mennyiséget veszünk.


  Hozzászólások megtekintése a régi honlapról ⇒

Megnyitva 20256 alkalommal

Hozzászólás   

#1 Zóka Éva 2012-02-20 11:16
0-ás vércsoportú vagyok,de két éven keresztűl ittam a teáját naponta és semmi ártalmas hatást nem éreztem,csak a jótékonyt.Sajnos már csak gyógyszertárban lehet beszerezni,vagy sk. gyűjteni.

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások