20230530
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2009 január 29, csütörtök

Pirospaprika, Csili a csípős

Szerző: Kósáné K. Mária

Az erős Pirospaprika hat a plazmára (kötőszövetek), összes szövetre, csontra, a vérre, egy kissé a velőre, az idegekre, és a reproduktív szervekre. - Hatását az emésztőrendszeren, vérkeringési rendszeren, légzőszerveken, bőrön keresztül fejti ki.

 Csípős paprika

Capsici fructus paprika Capsicum annuum convar. longum Solanaceae Ph.Hg.VII.-ben   szabadforgalmú gyögynövényként szerepel.
Hasznos része: termés.
Főleg kapszicin, flavon és vitamin tartalmú gyógynövény.

Az erős Pirospaprika hat a plazmára (kötőszövetek), összes szövetre, csontra, a vérre, egy kissé a velőre, az idegekre, és a reproduktív szervekre.
Hatását az emésztőrendszeren, vérkeringési rendszeren, légzőszerveken, bőrön keresztül fejti ki.

Serkentő, fájdalomcsillapító, diaforetikus (izzasztó), nyálkaoldó, szélhajtó, vértisztító, vérzéscsillapító, vérrögoldó, vérhígító, emésztésjavító , helyi vérbőséget okozó (bőrvörösítő, bőrizgató), hajszálértágító, féreghajtó hatással rendelkezik.

Használható emésztési gyengeség, mérgezettség (emésztetlen táplálék és felgyűlt salakanyagok, kórokozók), rossz felszívódás, hasi felfúvódás, férgek, arcüregi pangás, idült meghűlés, vérkeringési elégtelenség, reuma és ízületi gyulladások, izom merevség, rüh esetén.

A tibeti gyógyászat a „szervezet minden ártalmát gyógyítja” az Erőspaprikával. Ajánjla: aranyér, parazitás betegségek, rák, emésztési zavarok, vérhas, szédülés, daganat, levegő és phlegma betegségei (Jelenleg elavult kifejezés, bár régebben még a magyar nyelvben is használatos volt köpet, nyálka értelemben. ), szívzavarok, étvágytalanság, bordafájás (tüdő, lép, érrendszer, szív megbetegedés miatt) ellen.

Erőteljesen serkenti a vérkeringést, az emésztést, szünteti a hideg érzést. Táplálja az erőt adó anyagcsere folyamatokat (Agnit). Más gyógynövények hatását támogatja, segíti beépülésüket a szervezetbe. Gyorsítja a betegség felszámolásának idejét.

Erős vérzéscsillapító (égető, összehúzó tulajdonságú), de túlzott használata vérzést okozhat (vérhígító).

Segít szívgyengeség esetén, szívroham utáni újraélesztésnél, de egyéni érzékenység miatt, pangást is okozhat, ezért ilyen célra ne alkalmazzuk.

Más gyógynövényekkel együtt adható bármilyen serkentési célra. Emésztés serkentésére, gyomor vagy bélrendszer gyengesége, rossz étvágy esetén, főleg a sovány testalkatúak részére nagyon kis mennyiségekben fűszerként használható.

Nehéz ételek vagy véres húsok fogyasztásánál pácként, vagy szószban adható fel.

Meghűlések, lázas állapotok, hideg végtagok, lehűlés esetén, vérserkentés, vérmelegítés, izzasztás céljára forró levesben, borban, külsőleg krémben bedörzsölőként, nagyon jó.

A hajas fejbőr hajszálereinek tágítására, hajhullás esetén, hajvizekbe rakható.

Hatékony a vastagbélben meghúzódó kórokozók felégetésében, toxinjai eltávolításában. Az erős, csípős étel fogyasztása a meghúzódó férgeket kihajtja a bélrendszerből.

Külsőleg szeszes kivonatát vagy olaját használhatjuk mozgásszervi betegségek, ízületi bántak, oldalszúrás, reuma, zsába, köszvény, izomláz esetén, az izmok bemelegítésére, ellazítására, valamint idegbántalmak ellen.

Kis mennyiségben, belsőleg alkalmazva, hatással van a férfi, vérbőség hiánya miatt fellépő nemi tehetetlenségére, de túlzott fogyasztása pont blokkolhatja is a nemi érzékenységet.

Különleges hatása, hogy oldja a szövetekben felgyülemlett fibrint, hasonlóan a Cayenne-borshoz (kapszicin tartalmú), fokhagymához, hagymához, Gyömbérhez, és az Ananászhoz (bromelin tartalmú), ezért használható megkeményedett, rögös láb esetén, lábszárfekélynél, és visszérgyulladásnál, orbánc utáni nyirokmirigy elzáródásoknál. A láb átmérője a duplájára is megduzzadhat, színe kékes, vagy sötét barna, fekete is lehet. Pakolásokkal feloldható, eltávolítható a dagadt lábból a szövetek közé szorult váladékállomány (nem víz). Ajánlott Mályvaféléket, Vadgesztenye kivonatot is használni, hogy a nyirokmirigyek el ne duguljanak, fel ne dagadjanak, és a feloldott fibrint eltávolítsák. Ezáltal megakadályozható a tüdőembólia, a szívinfarktus, az agy-embólia, valamint az üszkösödés, végső soron a láb amputálása.

Rühatka általi fertőzőttség esetén a népgyógyászat még most is alkalmmazza a kénből, disznózsírból, borsból és csípős paprikából készült kencét, melyet háromnapos összeérlési idő után kennek a beteg fertőzött, vagy már az elvakarás miatt felsebesedett (varas) felületére.

A-provitamin tartalma jelentős, szárított formában is megmarad.

A háztartásban mint kedvelt fűszer található meg. Porítva szín és ízjavító. Magában savanyúságot készítenek belőle.

Ágyban, ruhadarabban fellelhető ágyi poloska (Cimex lectularius) kiírtására a csípős hegyes paprika levét, vagy szeszes kivonatát alkalamazták, valamint tűzre szórva, füstjében a fertőzött poloskás tárgyakat átfertőtlenítették. A füstöléshez fekete borsot is alkalmaztak. Mai viszonylatban alkalmasabb a kivonatba mártott ruhával való vasalós gőzölés, majd a felület letakarása. A műveletet többször végezzük el.

Állatgyógyászatban a Paprikás zsírral a tetves disznót és tyúkot külsőleg kezelik. Tyúkvész esetén vagy baromfiak májkárosodása alkalmával Paprikás szalonnát etetnek az állatokkal. Tyúkvész megelőzésére, még ősszel, gyakori a Vadszőlő fürtről vett kis bogyók feletetése is.

Szintén ismert alkalmazás kutyák férgesse esetén az állatokkal Paprikás és Fokhagymás falatkák etetése.

A Kapha (lásd Telt testalkat) és Vata (lásd Sovány testalkat) alkatúak jó gyógynövénye, főleg rendellenes (Sama), a szokásostól eltérő, állapotok esetén, de magas Vata esetén a legjobb (A túlsúlyba került Vata (magas Vata) következményei: kiszáradás, sötét elszíneződések, melegigény, remegések, felfúvódás, székrekedés, elerőtlenedés, álmatlanság, érzékszervek gyengülése, akadozó beszéd, kimerülés.). A Pitta (köpcös) alkatúak gyengébben fűszerezzenek vele, használjanak helyette majorannát, borsikafüvet, borsot, több fokhagymát.

Fűszerként való használata csökkenti a főzés közbeni só használatát, de vesebetegek ebben az esetben is óvatosan járjanak el.

Ne használjuk belső fekélyek, általános gyomor és bélrendszeri gyulladások, gyomorhurut, bélhurut esetén. Nagy mennyiségben való használata belső vérzéseket, kólikás görcsöket okozhat („kimarja a gyomrot, belet”), azonnal készítsünk Lenmagból, vagy Zabpehelyből nyákos levest, ez megakadályozza a belső falak kimaródását. Vérkeringési elégtelenség, belső vagy külső vérzések esetén, a vérzést és a keringést súlyosbíthatja. Felerősítheti, ronthatja a test gyulladásos folyamatait is. Túlzott használata csökkenti az ízbimbók érzékenységét, a gyengébb ízek érzése meg is szűnhet. Tovább fokozhatja a felhevült, akaratos dühöt, a magas Pittát (lásd Köpcös testalkat), és ezáltal, néha szívrohamot is okozhat. Növelheti az elme zaklatottságát. Irritálja a nyálkakártyákat. Csak alkalmanként, és kúraszerűen használjuk. Alkalmazása során óvatosan járjunk el, szembe ne kerüljön, ha mégis, langyos vízzel öblögessük.

A 0- és a B-vércsoportúaknak jótékony hatású, míg az A- és AB-vércsoporúaknak tiltott minőségű a fogyasztása (mert érrendszerükre vagy az alaki vérlemezkékre nincs jó hatással).

     Forralt folyadékok: Teát nem szoktunk készíteni belőle. Forralt borban, levesben (rántott leves, erőleves ), más hevítő gyógynövényekkel együtt összefőzve (szegfűszeg, bors, fahéj), kis adagokban, féldecinként adható, kétóránként, egy-egy csipetnyi Pirospaprika. (A legyengült szervezetnek ne adjunk húslevest, nehezen emészthető, még több feladat elé állítjuk az amúgy is legyengült szervezetet.)

     Főzet: 1 liter vízbe egy összetört erős Pirospaprikát lassú tűzön 5 percig főzzünk, majd kivesszük. Meghűlés esetén kétóránként fél deci adható, ha túl erős, forró vízzel hígítsuk. Borogatásra is alkalmas.

     Por: 100-500 mg egy napra elosztva. Kenyérbe göngyölve adjuk, vagy ostyában.

     Tinktúra: Készen is kapható. 2-3 kicsi erős Pirospaprikát 1 dl 40%-os pálinkával, tiszta szesszel leöntünk. 3-5 óra után már szűrhető, de rajta hagyhatjuk 5 napig is. Szűrjük. Ebből 2-5 cseppet adhatunk. Vattára, ruhára hígítva, pakolásként tesszük (10 percnél tovább ne tartsuk a felületen), vagy krémbe keverhetjük.

     Krém, olaj, pakolás: 100 gramm zsírra, olajra, vagy krémre 20-60 csepp tinktúrát számítunk, erősségtől függően. A felmelegített zsírban 1-2 percig sütött erős Pirospaprika is megfelelő. Kihűlés után keverjük habosra.


Hozzászólások megtekintése a régi honlapról 

 

(anikogyorgyi, 2011.01.30 19:36)

Termeljük, szeretjük, esszük, de ennyi mindent nem tudtam róla .
Nyáron reggelente szoktuk enni, sok füzérem van, ajándékozni is szoktam .
Megfázáskor tapasztaltuk jó hatását .

Megnyitva 9698 alkalommal

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások