Print this page
2009 június 29, hétfő

Tíz éves a kárpát medencei rovásírásverseny

Szerző: Friedrich Klára

10. születésnapját ünnepelte 2009 június 20-án a Kárpát-medencei Rovásírásverseny és Műveltségi Találkozó a XVI. kerületi Móra Ferenc Általános Iskolában. A versenyek szervezője Szakács Gábor, aki a Forrai Sándor Rovásíró Kör vezetőjeként 10 évvel ezelőtt kereste meg Dr. Jeszenszkyné Gallai Gabriella igazgatónőt, hogy tudna-e helyet adni az akkor még csak egyszerinek gondolt rendezvénynek. Az igenlő válasz vezetett az idei évfordulóhoz.

fk_tizeves01

A versenyeken rendszeresen képviseltetik magukat Erdély, Felvidék, Délvidék, Horvátország-Baranya háromszög, időszakonként pedig Kárpátalja, Muravidék tanulói és felkészítő tanáraik.

fk_tizeves02

fk_tizeves03

2006 óta már elődöntőkre van szükség a trianoni határokon belül.

2009-ben az elődöntők Budapesten, Szolnokon, Debrecenben, Móron, Sükösdön és Sopronban zajlottak. Az elődöntők létszámai igen bíztatóan alakultak: 2006-ban 127, 2007-ben 180, 2008-ban 217, 2009-ben 300 gyermek jelentkezett. Az elődöntők után Magyarországot 55, a Délvidéket 8, Erdély-Párciumot 10, a Felvidéket 12, a horvátországi Baranya háromszöget 3, a szlovéniai Muravidéket 3, összesen 91 tanuló képviselte, mintegy száz kísérőjével. Közülük aversenyfeladatokat alsó tagozatban Kis Balázs (Szamosújvár-Erdély), felső tagozatban Barabás Karola (Dés-Erdély), a középiskolások közül Szeleczky Mária (Párkány-Felvidék), összerovásban Lénárth Ádám (Jászberény), botrovásban kerületünk tanulója, Pápai Enikő oldotta meg legsikeresebben.

Meg kell említeni a tanulók magas szintű tudását, nem csak a rovásírás, hanem a szép magyar beszéd, az idegen szavak használatának kerülése és a történelmi ismeretek területén is.

A versenyeket rendszeresen támogatja könyveivel Botos László, Radics Géza és Molnos Angéla alapítványa, más nemzeti érzelmű támogatóknak köszönhetően minden versenyzőnek és felkészítő tanárnak tudjuk fizetni az útiköltségét, a díjazottak méltó ajándékot kapnak. Ifj. Forrai Márton pedig második éve készít dijként olyan faliórát, amelynek mutatói jobbról balra, azaz a rovásírás irányával megegyezően haladnak.

fk_tizeves04

Az iskola diákjainak előadása, Birkás Ildikó tanárnő virtuóz hegedűjátéka és a látványos kiállítások mellett erre az alkalomra készítette el Tara Zoltán faragóművész rovásvésettel az iskola névtábláját, amelyet Kovács Péter polgármester és dr. Jeszenszkyné Gallai Gabriella iskolaigazgató leplezett le, majd a horvátországi rovásírók felkészítője, Varga György református lelkész szentelt fel. Végezetül a Forrai Sándor Rovásíró Kör alapította Szkíta - Hun - Pártus - Avar - Magyar Nemzeti Örökség Díj posztumusz átadása következett, idén Fischer-Károly Antal rovásírás történésznek (1842-1928). Bemutatásra került Szabó Klára festőművésznő róla készült festménye.

fk_tizeves05

A díjat Dittler Ferenc építész készítette, a kiváló, de életében mellőzött rovásírás-történész életművét pedig jómagam méltattam.

fk_tizeves06

A versenyről szóló beszámolót Tomory Zsuzsa magyarságkutatónak, a verseny fővédnökének a gyermekekhez írt üzenetével zárom:

Drága Gyermekek, Versenyzők!

Hatalmas fába vágtátok fejszéteket: egy ezer éve elhallgatott, elhanyagolt, halálra ítélt írást, ősi műveltségünk hordozóját élesztitek most újra.

Segítségetekkel tisztább képet kap az egész világ nemcsak a mi Kárpát-medencei ősmultunról, de saját műveltségükről is: az általuk eddig talánynak tartott vonalak írássá körvonalazódnak, s megszólalva elmondják az emberiség életének, műveltségének, történelmének egy-egy részét. Mindezzel Isten reánk, magyarokra bizott szent hivatásunkat teljesítitek: az arra rászoruló népek tanítását, lelki, szellemi felemelkdését látva el.

Isten áldása kísérje munkátokat, tanáraitok, szüleitek áldozatát egy most újjáéledő, mind jobban kitejesedő magyar jövő reményében.

Sok szeretettel
Tomory Zsuzsa néni

A fényképeket Demeter Zoltán, Fodor Éva, Salgó Gabriella készítette