20240420
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2009 december 15, kedd

A yarmouth-i rovásírásos kő

Szerző: Friedrich Klára

Friedrich Klára: A Yarmouth-i rovásírásos kő

Az új Skócia Yarmouth nevű helységében talált rovásírásos kőről a Tomory Zsuzsa által szerkesztett Magyarságtudományi Értesítő 3. számában (1998) olvastam először. Tomory Zsuzsa kereste meg a kővel kapcsolatos kérdéseivel a Yarmouthi Múzeum és Történelmi Kutató Intézet könyvtárát. 1996 december 14-én kapott választ, amelyben a kőre vonatkozó több közleményt ismertettek.

Ezek tömörítve:

A kő felfedezője 1812-ben dr. Richard Fletcher nyugalmazott katonai sebész. Egyes írásszakértők szerint ő hamisította a követ, amely 400 font súlyú, azaz 200 kiló, a teteje lapos s ezen látható a 13 betű. Ezekről számtalan különböző vélemény alakult ki, vikingek, baszkok, ójapánok, korai görögök írásának tartják, volt kutató, aki minden betűt más néptől származtatott.

A magyar eredetet Frank Kovatch vetette fel először, az 1936 január 21-én megjelent Yarmouth Heraldban, egyúttal kutatásainak eredményeként közölte a szittyák, ujgurok és az észak-amerikai indánok rokonságát. Megfejtése nem olvasható a kő feliratáról.

A Magyarságtudományi Értesítő e cikkében aláljuk még, hogy„ Yarmouth ősi felirata érthető a transylvaniai rovásbetűk sgítségével, amelyeket jobbról balra kell olvasni. Tudományos kutatás bizonyítota, hogy Lief Ericson és vikingjei ezer évvel ezelőtt, 992-ben értek Amerikába. Krónikáikban említenek egy idegent, akit Tyrkir-nek (Turk-nak) hívtak, s a yarmouthi ősi feliratot lehet, hogy ő készítette.”

A Magyarság nevű újság 1996 augusztusi számában Szilváné Rábl Mária megfejtése olvasható: „(Erik)son járt e hejen(így) is sok társával.”

Tomory Zsuzsa írja, hogy Yarmouthban 1966-ban is találtak egy rovásírásos követ, ez szerintem biztosan kizárja, hogy az 1812-es kő Fletcher doktor hamisítványa lenne.

fk_yarmouthko1

A kőről a jó minőségű képet Réthi Árpádtól kaptuk Szakács Gáborral.

Véleményem szerint a kövön az ősimagyar rovásírás betűi láthatók.

A jelek párhuzamai megtalálhatók a Tászok-tetőiköveken, (Székelyföld), Torma Zsófia tordosi leletein az újkőkorból, Baráth Tibor könyvében látható hun-székely rovásírás jegyei között, a környei avar tűtartón, a svájci hunok penszéki feliratán, a rugonfalvi templom feliraton, a Tisza műveltségben.

A Kárpát-medencén kívüli párhuzamoka franciaországi Glozel nevű település leletein és a bosnyák Nap piramis alagútjában lévő köveken fedezhetőkfel. (Összehasonlító táblázatom mellékelem, ennek segítségével Árpád is össze tudja hasonlítani a jeleket. )

A kő betűi jobbról-balra olvasva:

1. , S

2. , J (Baráth Tibor szerinti betűsorban és a svájci hun feliratban is van),

3. , N

4. , SAS ligatúra-öszerovás, amely a latin A betűre hasonlít, a Tászok-tetőn is megtalálható, továbbá a magyarvalkói templom mesterjegyei között a XVI. századból,

5. , L -Baráth Tibor szerint

6. , T- az alsó vonal talán egy T-SZ összerovást jelez,

7. , Ez a jel talán szintén T, kissé elferdülve, de pont ilyen található egy hétezer éves agyagedényen a Tisza kultúrából, Magyarországról. A hangértéke bizonytalan.

8. , I vagy J

9. , N

10. S

11. , Hangértéke bizonytalan, több újkőkori cserépen látható

12. , Ez a jel látható a rugonfalvi református templom feliratán is. Hangértéke bizonytalan. Az is lehetséges, hogy a következő Ü betűhöz kapcsolódó R összerovás

13. Ü

fk_yarmouthko2

Mivel minden jelnek van Kárpát-medencei párhuzama, feltételezhető jogosan, hogyegy Kárpát-medencei elődünk véste a jeleket a kőbe.

Értelmes szövegű megfejtést egyelőre nem adok, elkapkodott lenne, még gyűjtöm a bizonytalan hangértékű jelek párhuzamait.

2009/május

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

És most Klárika közvetlen üzenete nekem és nekünk a postaládámon keresztül:

"Kedves Zoli, köszönjük Gáborral együtt kérdésedet, azért csak én válaszolok, mert foglalkoztam ezzel a kővel néhány hónapja, de nem jutottam aztán vissza hozzá, jelenlegi elfoglaltságom miatt néhány hónapig nem is tudok. Itt küldöm, ameddig eljutottam, ezt nyugodtan közzéteheted, az írást is a rajzommal együtt. Az írást Réthy Árpádnak küldtem csak el eddig, tőle kaptam a mellékelt fényképet.

A kőről a Magyarmegmaradás honlapon jók a képek, ugyanaz a kő, kül. távolságból. Küldök még egy fényképet, jobban lehet ellenőrizni rajta a betűket. Köszönöm szépen a hozzászólók bizalmát irántam.

Nándinak üzenem, hogy a régész hölgy ígért egy kis tájékoztatást, továbbítani fogom.

Üdvözlettel: Klári."

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

majd néhány percre a másik:

"Visszatérve a kőhöz: Szerintem a Mihály olvasat a hozzászólóknál azért merült fel, mert tévedésből többször a székelyföldi Vargyasi keresztelőmedence képével cserélték össze az interneten a Yarmouthi követ."

A vargyasi keresztelőmedencén valóban olvasható a Mihály név. A honlapunkon is jeleztük ezt a gondot: www. rovasirasforrai.hu A Nyitólapon a 4. rész, legalábbis még ma este, mert aztán Karácsonyi honlapfrissítés lesz. Itt látható a vargyasi keresztelőmedence a Mihály felirattal.

Sok üdv, Klári

Nándinak magálevélben továbbitom az innen kapott utasitásokat. >Zoli<

 

 

Eltárolt hozzászólások

Hozzászólás  

#3 belgium/Andennenagy lajos 2016-08-01 17:12
Karakternek ;

a mi legfontosabb eredet legendánk is ugyanezt állítja (a szittya eredetet). A Csodaszarvas legendája így végzodik. A két fivér nem ternek haza társaikkal (50-50), hanem külön-külön letelepednek és egy-egy népet alapítanak az ott talált szittya lyányokkal. Na ha ez igaz, akkor a nyelvünk (úgy a hunoréknak, mint a magoroknak) szittya. Ha mi a nyelvünket mondjuk ki azonosító tényezonknek (én azt), akkor mi szittyák vagyunk ...
szeretettel ; L
#2 Karakter 2012-05-02 00:24
Ókori szerzők egybehangzó véleménye szerint a szkíták a Föld (ős)népe, a föld népe. A szkíták-szittyák a magyarság ősei. A mai magyar nyelvben a legrégebbi ősszavak 68%-a megtalálható a Sorbonne kutatásai szerint. Ezzel az eredménnyel az összes többi, vizsgált nyelv viszonylatában is, a legősibb nyelvnek bizonyult a magyar nyelv. (tegyukszeppeavilagot.hupont.hu/18/nyelvunk-titkai)
Ezért nem meglepő, ha a legősibb írásemlékek jelei, akárcsak az egyiptomi hieroglifák, magyarul olvashatók, illetve a magyar nyelv segítségével fejthetők meg.

Idézet - KINGSTONE:
...
Kanadaban Ontario allamban London varos mellett levö
Delawar közsegböl [****]mazo indian,
nekem azt mondta egy aruhazban, mikor a felesegemmel beszelgettünk hogy magyarul beszeltek,
fel oras beszelgetes utan sok minden kiderült,
közölte az ösei legalabb harminc vagy negyven ezer
eve jöttek ide, es a hun törzsek egyik csoportja,
nekik van ek irasuk mi hasonlitt az ösi hun ek irasra,
azt mondta a lakota nevü indianokkal közep amerikaban
tudnank talan meg beszelni is.
...


Móricz János kutatásainak és Simon Péter: Aki Őelőtte Jár című könyvében leírt, az indiánokkal kapcsolatos kutatásai megismerését ajánlom. Továbbá, volt egy Fehér Szarvas indián néven is ismert Borvendég Deszkáss Sándor nevű magyar kutató, aki sokat tett az indiánok érdekében.
#1 KINGSTONE 2012-05-01 12:45
Azt szeretnem tudni,
hogy jelenleg milyen eszközzel lehetne ezeket a jel szerü betüket ugyan ugy a lathato iras fele irni.
Bizonyara ez az a kö mit lehetne legszivesebben le is daralnak, hogy többet meg nyoma sem lenne,
gondolhatjuk mert.
Kanadaban Ontario allamban London varos mellett levö
Delawar közsegböl szarmazo indian,
nekem azt mondta egy aruhazban, mikor a felesegemmel beszelgettünk hogy magyarul beszeltek,
fel oras beszelgetes utan sok minden kiderült,
közölte az ösei legalabb harminc vagy negyven ezer
eve jöttek ide, es a hun törzsek egyik csoportja,
nekik van ek irasuk mi hasonlitt az ösi hun ek irasra,
azt mondta a lakota nevü indianokkal közep amerikaban
tudnank talan meg beszelni is.
Azota nem jelentkezett, nem ertem mi törtenhetett vele.

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások