20210118
Last updateH, 21 dec. 2020 2am

rovas logo

szerda, 19 december 2018 19:34

Az elhallgatott 10 fiatal magyar feltalálókról

Szerző: vilagfigyelo.com

Világot meghódító találmányaik az egész világon elismerést arattak. Csak idehaza nem becsülik meg őket eléggé, kevés szó esik róluk...

10 fiatal magyar feltaláló, akiről sosem hallottál, pedig minden magyarnak tudnia kellene róluk!

Büszkék vagyunk rájuk! Mi, magyarok iszonyatosan büszkék vagyunk a Nobel-díjas tudósainkra, méghozzá joggal. A jövő nagy feltalálóit azonban nem a Nobel-díjas nagyjaink, hanem a fiatal és kreatív elmék közt kell keresnünk.

Szegedi Melinda és az e-fásli

e-fásli

Egy 16 éves diáktól az ember maximum azt várja, hogy megtanulja a leckét, nem pedig azt, hogy forradalmat hozzon a gyógykezelésekben. Szegedi Melinda mindenesetre jó úton jár ehhez, ugyanis találmánya, az okosfásli aranyérmet hozott haza Kínából, az Ifjúsági Tudományos és Technológiai Versenyről.

Melinda egy olyan e-fáslival indult a versenyen, amit fűteni és hűteni is lehet, és a módszerével a test hőmérsékletét nagyon könnyen lehet változtatni, ami komolyan segíthet a bőrbetegségek, bőr alatti elváltozások és fekélyek gyógyításánál.

Melinda azért kezdett el egy okosfáslin dolgozni, mert kiskora óta problémás a bokaízülete, és amikor saját magának kellett rajta cserélgetni a borogatást, akkor elgondolkodott azon, hogy ezt elektronikus módszerrel is meg lehetne oldani.

Hegedűs Andrea és az üvegtextil

az üvegtextil

Hegedűs Andrea designer az üveg és a textil fantáziadús kombinációjából csodás anyagot hozott létre, és az üvegtextil azóta egyre komolyabb szerepet játszik az igényes enteriőrtervezés területén.

Belsőépítészek előszeretettel alkalmazzák az anyagot, mivel az üvegtextilből készült alkotások mindig egyedi megbízás alapján készülnek.

Ha máshol nem, a 4-es metró állomásain már te is biztosan találkoztál ezzel a különleges anyaggal.

Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófia, Zoletnik Zsófia és az ivócsap

az ivócsap

A négy lány ötlete a nyári kánikulákat teszi elviselhetővé a nagyvárosokban. Találmányuk, az ivócsap lényege, hogy a városok utcáin mindenütt jelen lévő, de nagyrészt kihasználatlan tűzcsapokra egy különleges fejet szerelnek, melyből gombnyomásra indul meg az ivóvíz.

A tűzcsap eredeti funkcióját ez a kiegészítő nem csorbítja, és ha a találmány széles körben elterjedne, el lehetne felejteni a vízosztogatást a nagy melegben.

Sziszák Imre, Ilyés Miklós, Cseh József és az energiatermelő burkolat

az energiatermelő burkolat

Három hajdúnánási srác áll a Platio nevű különleges projekt mögött: olyan burkolóanyagot fejlesztettek, ami nemcsak a nap energiáját használja fel és alakítja zöld energiává, hanem azt az energiát is árammá alakítja, ami akkor keletkezik, amikor valaki rálép a burkolatra.

Az ötletet az teszi különösen széppé, hogy maga a Platio nagyon könnyű, ráadásul városi hulladékból épült, így már a gyártás is környezetbarát.

Imets Tamás és az életmentő drón

az életmentő drón

Az erdélyi (pontosabban csíkszeredai) magyar középiskolás, Imets Tamás elsősegélynyújtásra alkalmas drónokat fejlesztett ki, melyek hegyekben, esetleg romba dőlt épületekben nyújthatnak óriási segítséget a bajba jutott emberek megtalálásában.

A drón irányításához nem szükséges emberi segítség, és képes magától felismerni az emberi arcokat, testeket, és a beépített szenzorok segítségével el tudja kerülni az akadályokat.

A készülék nemcsak a balesetet szenvedettek felkutatásában jelent segítséget, hanem elsősegélydobozt is képes eljuttatni olyan helyekre, melyek emberek által nehezen megközelíthetők. A fiatal feltaláló jelenleg azon dolgozik, hogy világszerte megismerjék a találmányát.

Fülöp Ádám, Klinkó Krisztián és az okoskesztyű

az okoskesztyű

Magyar találmány az okoskesztyű, ami lehetővé teszi a vakoknak és látássérülteknek, hogy ne csak a Braille-írást tudják elolvasni, hanem bármilyen nyomtatott szöveggel is önállóan megbirkózzanak egy okoskesztyű, valamint egy okostelefonos app segítségével.

A feltalálók tervei szerint a gyártást a jövő év második felében kezdhetik meg, és nincsenek kétségeink afelől, hogy a termék népszerű lesz.

Bagó Ákos és az UO toll

az UO toll

A kézírás népszerűsége sajnos egyre halványul, azonban egy új találmány sokat tehet azért, hogy újra többen használjunk tollat jegyzeteléshez.

Az úgynevezett UO toll a feltámasztási technika segítségével éri el, hogy minden használója a lehető legideálisabb kéztartással írjon, lehetővé téve a sérült idegrendszerű, izomproblémákkal küzdő vagy kézbénulás miatt íráskészségüket vesztett emberek számára is, hogy újra írni tudjanak, és megoldást kínál a kézremegéssel küzdő időseknek is.

De Bagó Ákos fő célcsoportját az írni tanuló gyerekek jelentik, akiket az UO tollal tud megtanítani a helyes kéztartásra. A termék kézművesen, családi vállalkozás keretében készül, tehát tömeggyártásra a közeljövőben ne számítsunk.

Halmi Gergő és a Beachegg

a Beachegg

A strandlopások megelőzésére szolgáló Beachegg nevű találmány még 2016-ban jelent meg, de idén nyáron már több strandon találkozhattunk vele, vagyis folytatta hódítását.

beachegg valójában egy tojás alakú dizájnszéf, ami négyféle módon védi meg a benne hagyott értékeinket a strandlopásoktól:

1. magával a fém tojáshéjjal 2. a mozgás hatására beinduló, hangos riasztóval 3. mely riasztó a strand biztonsági őrénél is jelez 4. valamint egy online rendszerrel, ami egyméteres pontossággal jelzi a tojás helyét.

Kocsis Tamás és a ZeroNet

 a ZeroNet

Kocsis Tamás, akit „az IT szakma önjelölt zsenijeként" írnak le, egy fontos jelenségre adott választ találmányával, a ZeroNettel: az internetes cenzúrára. A ZeroNet egy olyan hálózat, melyben a weboldalakat a látogatók maguk üzemeltetik, így nincs szükség szolgáltatókra vagy egy központi szerverre.

A felhasználók részben a BitTorrent mintájára egymás rendszeréről töltik le az oldalakat, így a weboldalakat nem lehetséges egyetlen központi szerver lekapcsolásával eltüntetni az internetről, ami a kínai, orosz vagy török internetes cenzúra korában megnehezítheti a hatóságok számára a netes cenzúra alkalmazását.

Borsányi Gábor, Huszár Viktor Dénes és a teqball

 a teqball

Mi is az a teqball?

Velősen megfogalmazva: lábtenisz pingpongasztalon, ami profi futballisták számára tökéletes a technikai tudás...

Valamint a koncentrációs készség fejlesztésére, az amatőrök számára pedig szuper szórakozás.

Ketten és négyen is lehet játszani, és az asztalokat úgy tervezték, hogy a labda mindig a játékosok felé pattanjon.

A teqball nevű találmányt már világsztárok is tesztelték, és egyre több megrendelést kapnak a fejlesztők.

Forrás: világfigyelő

Megnyitva 1096 alkalommal

Hozzászólás   

#2 anno, az 50.úgyistudodki 2018-12-20 21:25
Ünnep van ! Karácsony!
Együtt vagy azokkal akik szeretnek. Biztos? Nem vagy egyedül. Biztos? Látod,érzed,hogy itt vannak,mégsincsenek itt.
Mindenki máshol jár fejben . Érzed a gondolataikat. Másfelé kalandoznak. Tiszteletből,kötelességből veled vannak,de unják.
Unják az egyhangúságot,az ugyanazt,de legfőképp:, Téged. Már ismernek régóta. A szokásaidat,mondandód,gondolataid,vágyaid, eszméid a világról. Semmi újat nem tudsz már adni,mutatni.
Nyügösséged ,már régóta fárasztó. Karácsony! Miről.kinek,miért?
Szeretet,békesség,öröm ?Kinek,minek,miért ?
Öröm,vágyak,illúziók . Várakozás,remény, feszültség. Össze vagytok zárva azokkal akik szeretnek. Az öröm mégsem fogható. Mindenki mást várt. Teszünk -veszünk, s várjuk,hogy teljen az idő. Mindenki unja magát,a másikat. Jó kívánságok,ajándékok,kötelesség. Mert kell,mert itt az ideje, mert karácsony van. 50. ugyanúgy. Csak az idő változott és a "közönség. Már nem veszekszünk,nem verekszünk. Civilizálódtunk. Próbálunk embernek lenni. Minden évben eljátszuk ugyanúgy. Néha könnyezünk. Na nem az ünnep miatt.
Siratjuk a múltunk,fiatalságunk,elszalasztott lehetőségeink,álmaink, de legjobban elfuserált életünk.
Megesszük ,-isszuk ,amit meg kell,és azt is amit nem.
De érzed és egyre jobban tudod,hogy ez nem az ,mint rég.
Valami hiányzik belőle, ami megkopott,már csak homályosan dereng.
Egy álom kép,amit beléd neveltek a szokásokkal. Hogy ilyenkor eljön Jézus.
De miért csak karácsonykor?
Miért nem várjuk minden nap?
Talán ugyanúgy sok lenne ,mint az ünnepi társaság.
Ilyenkor elgondolkozol,vajon mi az .ami minden évben élteti?
Hiszel amiben hiszel,tudod amit tudsz,mégis, ebben az egy dologban mindenki egyetért. Karácsony van!
Meg volt a hal,a bejgli,az éjféli mise,bűbocsánat,megtisztulás.
Elfogyott az étel,az ital, az ünnepi hangulat. S vele az érzés: Karácsony volt....
#1 Karácsonyi hitCsorba Tibor 2018-12-20 18:53
Karácsonyi hit

Ne higgyétek, hogy Karácsonykor
épp a bejgli lenne a lényeg,
vagy kit ábrázol a képeslap
és milyen rajta a bélyeg?

Stühmer-e ott a szaloncukor
az égig érő nordmann fenyőn,
s ezer led lámpától izzik-e
éjjelente sok ablakredőny?

Aranylik-e az online rendelt
könyvön a csomagolópapír,
amiben idegen istenről
hamis pénzért rossz pap jókat ír?

A kedvesnek vett ajándékról
könyvelőnél van-e a számla,
vagy a „nem érek rá” bűnökért
a gyereknek boríték járna?

Én nem hinném, hogy Karácsonykor
ne lenne elég a szeretet:
meleg tekintet, egy ölelés,
s hogy most és itt élek Veletek…

2018.12.20. Csorba Tibor

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások

Honlap ajánló