20240418
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2018 május 15, kedd

A nemzetünket eláruló VMSZ is megszavazta a betelepítéseket!

Szerző: Bozóki Antal

A VMSZ is megszavazta a betelepítéseket! Az ezer fős Martonosra már 300 koszovói roma lett betelepítve

Az ezerfős Martonos lakosságából mintegy 300-ra tehető már a koszovói roma betelepülők száma, ami a helyiek szerint aggodalomra ad okot, mivel nem hajlandóak asszimilálódni, illetve úgy viselkedni, ahogy az elvárható.

A helyiek már több ízben is nemtetszésüknek adtak hangot, mert azon felül, hogy úgy érzik, nem egyforma szabályok vonatkoznak rájuk és a betelepülőkre, sokszor nemcsak bosszúsággal, hanem félelemmel is tölti el őket a jelenlétük, ugyanis több inzultus elszenvedői is voltak a helyiek – írja a Magyar Szó.

– A helybeliek veszélyeztetve érzik magukat, és szeretnék, hogy a mindennapjaik a pár évvel ezelőtti kerékvágásba lendüljenek vissza, mert napjainkban a magán- és köztulajdonukat is féltik és gyermekeik, valamint saját jövőjükre is borúlátóan tekintenek. A bosszúság mindennapos Martonoson, a helybeliek azt szeretnék elérni, hogy a betelepülők, ha már nem hajlandóak beilleszkedni, álljanak tovább – olvasható az idézett írásban.

Falugyűlés Martonoson

Szerbiában Összesen 53 önkormányzat kapott pályázaton állami támogatást a Bosznia-Hercegovinából és Horvátországból érkezett menekültek lakhatásának megoldására irányuló regionális program keretében, és az elnyert pénzből összesen 899 ingatlant vásárolhatnak az önkormányzatok.

A projekt az EBESZ és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a támogatását is élvezi, anyagilag pedig Szerbia és az EU mellett az USA, Németország, Olaszország, Norvégia, Svájc, Dánia, Törökország, Luxemburg, Ciprus, Románia, Csehország, Szlovákia és az Orbán Viktor vezette Magyarország (!) támogatja

Történik mindez az Európa Tanácsnak a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezménye (ETS No. 157) 16. cikkével ellentétben:

„A Felek tartózkodnak az olyan intézkedések meghozatalától, amelyek a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek által lakott területeken az arányokat megváltoztatják, és arra irányulnak, hogy korlátozzák azon jogokat és szabadságokat, amelyek a jelen Keretegyezménybe foglalt elvekből származnak."

„A folyamatos betelepítések (nem csak, hogy ellenkeznek a nemzetközi joggal, de – B. A.) egyre több esetben kezdik érzékeltetni negatív hatásukat, több helyen például a romló közbiztonság formájában", mint a konkrét esetben Martonoson (is).

– 2016. november 3-án a (magyarkanizsai – B. A.) hatalmi koalíció megszavazta az említett személyek betelepítésre vonatkozó 2019-ig érvényes programot.

Az ülésen a jelenlevőknek Dejan Pejak, a Magyar Mozgalom képviselője azt javasolta, hogy a helyiek fogjanak össze, és az ellenzéki képviselőkön keresztül a következő községi képviselő testületi ülésre adjanak be egy javaslatot, hogy az elfogadott programot helyezzék hatályon kívül. A helyeik nem értik, miért kell Martonosra telepíteni őket, úgy, hogy meg se kérdezték a helyieket, akiknek az élete kezd pokollá válni, félnek, rettegnek...

Mit tesz most a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) Magyarkanizsán, ahol a hatalmi koalíciót 17 képviselővel a VMSZ (12 képviselője) és a Szerb Haladó Párt (SNS) (5 képviselője) alkotja?

Martonos, mi lesz veled?
Bozóki Antal

Forrás: delhir.info

Hozzászólás  

#1 Szijjártó Belgrádban az égig magasztalta a magyarság helyzetétR Zoltán 2018-06-16 14:06
Táblarongálás – Miközben Szijjártó Belgrádban az égig magasztalta a magyarság helyzetét, addig a délvidéki valóság nem pihent

Nemrég Közép-Bánátban több új helységnévtáblát helyeztek el. Egyes települések bejáratainál hosszú idő után először írták ki az adott falu magyar nevét is. Ez azonban a jelekből ítélve nem tetszik mindenkinek. – írja a Magyar Szó

Lázárföld (Lazarevo) magyar neve nem sokáig marad olvasható. Hasonló a helyzet Óécska (Stajićevo) esetében is. több: delhir.info/2018/06/16/tablarongalas-mikozben-szijjarto-belgradban-az-egig-magasztalta-magyarsag-helyzetet-addig-delvideki-valosag-nem-pihent/

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások