Print this page
2015 július 12, vasárnap

Magyarország mondjon nemet a CETA-ra és a TTIP-re!

Szerző: Összeállította: MM.

Amennyiben egyetért, kérjük, CSATLAKOZZÉK ÖN IS ALÁÍRÓKÉNT A FELHÍVÁSHOZ MOST!  Egymillió aláírás az USA-val és Kanadával kötendő kereskedelmi egyezmények ellen

A magyar nemzet érdeke azt követeli, hogy Magyarország mondjon nemet a CETA-ra és a TTIP-re!

A magyar parlament és a kormány mondjon nemet a GMO transzatlanti szabad kereskedelmére is

Amennyiben egyetért, kérjük, CSATLAKOZZÉK ÖN IS ALÁÍRÓKÉNT A FELHÍVÁSHOZ MOST!

- levélben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre (névvel)
- vagy azzal, hogy továbbítja a felhívást ismerőseinek és/vagy az illetékeseknek!

FELHÍVÁS

Tisztelt Miniszterelnök Úr, Kormánytagok, Országgyűlési Képviselők, Európai Parlamenti Képviselők!

Az Európai Unió két nagyjelentőségű szabadkereskedelmi és befektetési egyezményről tárgyal: ez a CETA (Kanada-Európai Unió Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény) és a TTIP (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Egyezmény).

A CETA tárgyalásokat lezárták, jelenleg a szöveg jogi átfésülése történik, a szerződést mind a 28 európai uniós tagállamnak, mind az USÁ-nak ratifikálnia kell, hogy életbe lépjen. A TTIP tárgyalások 2013 óta folynak.

Mindkét egyezményt mindkét földrészen a széles közvélemény, civil szervezetek, üzletemberek, szakértők, tudósok és politikusok tiltakozása kíséri. Az egyik legszembetűnőbb megmozdulás a STOP TTIP! európai polgári kezdeményezés, amely már több, mint kétmillió aláírást gyűjtött össze Európa-szerte a TTIP ellen (https://stop-ttip.org).

Nem véletlen a rendkívüli nemzetközi tiltakozás. A hivatalos amerikai és európai uniós propagandával szemben a CETA és a TTIP:
NEM kereskedelmi egyezmény, hanem a multinacionális vállalatok és a globális pénztőke befektetési kívánságainak törvénybe iktatása,
NEM segíti a gazdasági növekedést; nemzetközi szaktanulmányok és a már 20 éves NAFTA (Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Szerződés) élő példája is bizonyítja, hogy csak egyes multinacionális vállalatok nyernének ezekkel az egyezményekkel, a nemzetállamok, kisvállalkozások és a munkavállalók is vesztesei lennének,
DEMOKRÁCIAELLENES; a nyilvánosság kizárásával, a nagyvállalati képviselőkkel egyeztetve, titokban tárgyalják a TTIP egyezményt, és az Európai Bizottság azon igyekszik, hogy a nemzetállamoknak ratifikálniuk se kelljen majd.

Magyarországon kevés a tájékoztatás erről a két egyezményről, ami van, többnyire hiányos és kritikátlanul tükrözi a hivatalos európai uniós véleményeket. A Magyarországról készült hatástanulmány nem nyújt valós, átfogó képet a következményekről. A valóság az, hogy a szegény, csekély nemzeti tulajdonú termelőkapacitással rendelkező országok, mint Magyarország is, nettó vesztesei a szabadkereskedelmi és befektetési egyezményeknek.

Az említett szerződések azonban ennél is nagyobb, végzetes károkat okozhatnak, hiszen itt a nemzetállam szuverenitását, önálló törvénykezési jogát szünteti meg a jogharmonizáció (regulatory cooperation) és a befektetésvédelmi záradék (ISDS). A CETA és a TTIP olyan világrendet iktat törvénybe, amelyben a multinacionális vállalatok irányítják a törvénykezést, és ahol a nemzetállam és az állampolgár jogai – de iure is, nem csak de facto – megszűnnek a nemzetközi pénzvilággal szemben. A mi fél évezrede gyarmati sorban élő országunk nem ezt érdemli, a magyarok nem erre választották meg Önöket.

Magyarországot számos gazdasági katasztrófa érte az elmúlt 25 évben, sok saját hibánkból. Ezeket a súlyos hibákat és tévedéseket most már csak áldozat és szenvedés árán tudjuk helyrehozni – de helyre tudjuk hozni, ha megvan hozzá a politikai akarat és a nép támogatása. A CETA és a TTIP aláírása, az ezekhez való csatlakozás megfoszt minket a változtatásnak, a normalizálásnak még a lehetőségétől is.

Tisztelt Kormány és Képviselők! Önöket az ország a magyar érdekek képviseletére választotta meg. Önök a magyar nemzeti érdek védelmére esküdtek fel. A magyar érdek azt kívánja, hogy ne csatlakozzunk a CETA és TTIP egyezményekhez.

Mi, magyar választópolgárok a következőket kívánjuk Önöktől:

Nyújtsanak az ország népének széleskörű, tárgyilagos, valós tájékoztatást ezekről az egyezményekről, független szakemberek bevonásával!

Az európai parlamenti képviselők ne szavazzák meg a TTIP egyezmény elfogadását!

A magyar Parlament vegye napirendre a CETA ratifikálásának és a TTIP tárgyalásának ügyét, és utasítsa el ezeket az egyezményeket!

2015. július 7.

Bolyokvasvári Polgári Kör Egyesület Ózd, képviselő Kovács V. Sándor
Dr. Boór Ferenc, egyetemi tudományos munkatárs, BME
Dr. Drábik János
Fejér MAG Egyesület
Gazdatanácsok Szövetsége Titkársága
Dr. Hajnal Klára, PhD, egyetemi adjunktus, PTE
Dr. Hossó Andrea, közgazdász
Lantos Tamás, Ormánság Alapítvány
Kajászói Gazdatanács
Kovács János, Nemzeti Hírháló alapító-főszerkesztő
Kővári János
Madari Ügyvédi Iroda, Budapest
Magyarok Világszövetsége Fejér Megye
Dr. Molnár Géza
Mozaik Érdekvédelmi Egyesület, Veszprém
Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület , Tamási Béláné elnök
Pénzügyi Szervezetek Lakossági Figyelője Egyesület, Budapest
Szekszárdi Léleképítő
Dr. Tóth Csaba Attila, Szekszárdi Védegylet vezetője
Dr. Vicze Csilla, Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője
Vérteskethelyi Gazdatanács

---------------------------------- eddig a felhívás az országgyűléshez ------------------------------------------

MAGYARORSZÁG NE csatlakozzon a cetá-hoz és a ttip-hez!

 
 Újabb hatalmas gazdasági katasztrófa készül ...
most még meg tudjuk akadályozni!
 
Hallott-e már a TTIP-ről?
 
Ez a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Egyezmény, amelyről két éve tárgyal az Európai Unió és az USA.

Hallott-e már a CETÁ-ról? 

Ez az Európai Unió és Kanada között már lezárt, de még nemzetállami ratifikálásra váró szabadkereskedelmi és befektetési egyezmény.

Miért nem hallott még ezekről az egyezményekről? Mert a tárgyalások a legnagyobb titokban zajlanak, még az Európai Parlamenti képviselők sem láthatják a tervezeteket. Jó oka van ennek: az egyezmények a globális nagyvállalatok és a pénztőke érdekeit képviselik a nemzetállamokkal, a kisvállalkozásokkal és a munkavállalókkal szemben.

Tudja-e, hogy a CETA és a TTIP ellen egész Európában, az USÁ-ban és Kanadában is folyamatosan tiltakoznak civil szervezetek, szakszervezetek, tudósok, nemzetféltő politikusok és egyének? Tudja-e, hogy Európában több, mint 2 millió aláírás gyűlt össze a TTIP ellen? Tudja-e, hogy mindkét földrészen rendszeresen és tömegesen tüntetnek ellene civilek szervezetek és egyének? 


Mi a CETA és mi a TTIP? 
A hivatalos propagandával ellentétben: 
NEM kereskedelmi egyezmény – hanem a multinacionális vállalatok és a globális pénztőke befektetési kívánságainak törvénybe iktatása 
NEM a gazdasági növekedés előmozdítója – nemzetközi tanulmányok és a már 20 éves NAFTA (Észak-amerikai Kereskedelmi Szerződés) példája is bizonyítja, hogy csak egyes multinacionális vállalatok járnának jól, az országok és a munkavállalók is rosszabbul élnének 
NEM a demokrácia támaszai – a nyilvánosság kizárásával, a nagyvállalati képviselőkkel egyeztetve, titokban készítik elő az egyezményeket. 

Miért árt Magyarországnak ez a két egyezmény? 
➡ mert még szegényebbek leszünk, még rosszabbul fogunk élni
➡ mert még szegényebb és rosszabb lesz egészségügyi ellátásunk és oktatási rendszerünk
➡ mert még inkább kifosztják az országot
➡ mert eláraszt minket az egészségtelen, rossz minőségű import élelem
➡ mert megszűnik a még létező fogyasztóvédelem is
➡ mert még rosszabb helyzetbe kerülnek a hazai kis- és középvállalkozások
➡ mert teljesen külföldi nagyvállalati érdekek fogják irányítani a gazdaságot és a törvényhozást
➡ MERT MÉG A LEHETŐSÉGET IS ELVESZÍTJÜK, HOGY VALAHA TALPRA ÁLLJUNK, NORMÁLIS GAZDASÁGUNK LEGYEN ÉS EMBERHEZ MÉLTÓ ÉLETET ÉLHESSÜNK!
 

MIT TEGYÜNK?
Követeljük, hogy Magyarország ne ratifikálja a CETA egyezményt, és ne csatlakozzon a TTIP-hez!
Követeljünk népszavazást a CETA és a TTIP egyezményekhez való csatlakozásról!
Írjuk alá a Stop TTIP! páneurópai tiltakozó nyilatkozatot itt: https://stop-ttip.org /alairas/
Követeljünk megfelelő nyilvánosságot és valós tájékoztatást!
Terjesszük ezt a szórólapot, tegyük fel honlapunkra, szórjuk be lakhelyünket!
➡ A csatolt, képviselőknek szóló levelet küldjük el helyi parlamenti képviselőnknek!
Alakítsunk „Magyarok a CETA és TTIP ellen” köröket! Rendezzünk megmozdulásokat!
Rendezzünk tájékoztatókat, felvilágosító rendezvényeket közösségünkben!
Fogjunk össze!
---------------------------------- eddig a felhívás a magyar néphez ------------------------------------------
 
Ami a követelést indokolttá és időszerűvé teszi, az az alábbi hír:
 
ellensegeskezek       Az Európai Parlament a mai napon megszavazott határozatban támogatta az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalások folytatását. A természetvédők szerint ezzel a döntéssel a parlament cserbenhagyta az európai állampolgárokat, és a tőkeérdekeket előbbre helyezte az emberek és a környezet védelménél.
A mai napon elfogadott határozat egyedülálló lehetőséget biztosított volna az Európai Parlament számára, hogy érdemben befolyásolja az EU és az Egyesült Államok között folyó transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalásokat (TTIP). A szavazás eredménye visszalépés az állampolgárok, a környezet és a demokrácia szemszögéből – reagált a döntésre a Magyar Természetvédők Szövetsége.
„Az európai emberek jogosan aggódnak a TTIP által a környezetre, az élelmünkre, egészségünkre és a szociális vívmányainkra jelentett fenyegetések miatt. Az emberek arra számítottak, hogy az Európai Parlament határozottan kiáll a TTIP ellen, de a képviselők az óriáscégek oldalára álltak, és a tárgyalások támogatásával veszélybe sodorják a demokráciát" – jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.
„Az európai parlament olyan veszélyes javaslatokat is támogatott, amelyekkel a TTIP különleges előjogokkal ruházza fel a külföldi befektetőket, valamint gyengítené a környezeti- és élelmiszerbiztonsági normákat." A „trójai" egyezmény elleni erős lakossági tiltakozás figyelmen kívül hagyása csak tovább erősíti a TTIP-vel szembeni ellenállást – tette hozzá Fidrich Róbert.
Az elmúlt hetekben a határozat vitatott részeivel kapcsolatban az európai parlamentben tapasztalt belső harcok is transzatlanti kereskedelmi tárgyalásokkal szembeni egyre erősödő lakossági tiltakozást tükrözik. A múlt héten több mint ötven neves hazai közéleti személy szólította fel a TTIP elutasítására a döntéshozókat. A Stop TTIP európai polgári kezdeményezést pedig már több mint 2,3 millió európai polgár írta alá, köztük közel 16 ezren Magyarországról.
A legfőbb probléma, hogy az európai képviselők többek között nem léptek fel azért, hogy a „befektető-állam vitarendezési mechanizmus" (ISDS) ne legyen része a tárgyalásoknak. Az elfogadott szöveg zöld utat ad annak, hogy a multinacionális cégek beperelhessék az országokat annak ellenére, hogy az európai lakosság egyértelműen ellenzi ezt. [ Az Európai Bizottság által tavaly az ISDS ügyében kezdeményezett társadalmi konzultáció során 150 ezer európai polgár mondott véleményt, és 97%-uk egyértelműen nemet mondott az ISDS-re! ]
forrás: utajovobe.eu

Fejér Szövetség Sajtószolgálat
Beküldte: Kunavar


Kapcsolódóírás:

Egymillió aláírás az USA-val és Kanadával kötendő kereskedelmi egyezmények ellen

 

 Az ellenzők szerint a vitatott TTIP, ill. CETA [1] néven ismert kereskedelmi egyezmények példa nélküli hatalommal ruháznák fel a nemzetek feletti óriáscégeket, ami a demokrácia és a jogállam, valamint a környezet- és fogyasztóvédelem aláásásával fenyeget. Az egyezmények lehetővé tennék, hogy vállalatok bepereljék az állampolgáraik egészségét vagy a környezetet védő kormányokat, ha az általuk meghozott jogszabályok vagy intézkedések csökkentik a cégek nyereségét.

 A Stop TTIP kezdeményezés rekordidő alatt több mint egymillió aláírást gyűjtött.[2] Ez különösen bosszantó lehet az Európai Bizottság számára, hiszen többször is megpróbálták megakadályozni, hogy az EU polgárai beleszólhassanak abba, hogy e kereskedelmi egyezmények tárgyalása miként folyjon, illetve milyen végeredményt tartanának szükségesnek. A Bizottság új elnökének figyelembe kell vennie az egyre erősödő tiltakozást és azonnal le kell állítania a két egyezmény tárgyalását és hatályba léptetését! - emelte ki Újszász Györgyi, a Védegylet programfelelőse és a Stop TTIP kezdeményezés hazai képviselője.

 Július közepén a Stop TTIP koalíció beadta egy olyan európai polgári kezdeményezés regisztrációjának kérelmét, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság állítsa le az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalásait és ne zárja le az EU-Kanada kereskedelmi egyezményt. Az EU-s szabályok szerint, ha egy európai polgári kezdeményezés több mint egymillió aláírást összegyűjt, az kötelezi az Európai Bizottságot, hogy újraértékeljen bizonyos szakpolitikai döntéseket és meghallgatást tartson az Európai Parlamentben.Szeptember elején ugyanakkor az Európai Bizottság megtagadta a Stop TTIP európai polgári kezdeményezés bejegyzését, azt állítva, hogy erre az ügyre nem alkalmazhatóak az európai polgári kezdeményezésre vonatkozó szabályok. A Stop TTIP koalíció ezek után egy önszerveződő európai polgári kezdeményezést indított, valamint az Európai Bírósághoz fordult, kifogásolva a Bizottság döntését.

 Az Európai Bizottság elkeseredetten próbálja elnyomni a polgárok bevonását, és megpróbálja megakadályozni, hogy érdemi vita alakuljon ki ezekről a kereskedelmi egyezményekről. Ez számunkra elfogadhatatlan. A TTIP és a CETA fenyegeti a demokráciát, a munkavállalói jogokat, a környezetvédelmi normákat és az alapvető közszolgáltatásokat.[3] Több mint egymillióan már nemet mondtak a TTIP-re és a CETA-ra – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programfelelőse.

A Stop TTIP koalíció tagjai bejelentették, hogy a következő hónapokban fokozni fogják a tiltakozást. Az aláírásgyűjtés folytatódik, amelyhez kreatív akciók és felvonulások társulnak majd. Ezek közül az első december 9-én Brüsszelben lesz, az Európai Bizottság elnöke, Jeanne-Claude Juncker 60. születésnapja alkalmából. Az akció keretében a Stop TTIP kampány kezdeményezői egy különleges születésnapi ajándékot nyújtanak át Junckernek: egy óriás képeslapot, amelyet egymillió európai polgár írt alá.

 

Jegyzetek:

 [1] TTIP: Transz-atlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (Trans-atlantic Trade and Investment Partnership) – az EU és az Egyesült Államok között készülő szabadkereskedelmi egyezmény
CETA: Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény – az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény

 [2] www.stop-ttip.org/alairas

 [3] További információ a TTIP és a CETA veszélyeiről: www.mtvsz.hu/trojai

Forrás: http://www.mtvsz.hu/egymillio_alairas_az_usa_val_es_kanadaval_kotendo_kereskedelmi_egyezmenyek_ellen

 
Megnyitva 2797 alkalommal