20240416
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2015 március 24, kedd

Ha Balatonvilágos környékén üdülőhelyet keresel a bűz majd odavezet...

Szerző: ZOLI

"A látvány minden elképzelésemet felülmúlta! Ha azt mondom, az lesújtó volt egy balatoni üdülőhely tekintetében, még enyhe kifejezést használok! Az egyik, valamilyen darabos szeméthegy tetejéről talán még a Balaton is látható lenne, ha valakinek gusztusa volna arra felkapaszkodni!" - Képek és tények valakitől melyeket nézetem szerint  nehéz lenne cáfolni:

Svédországból családommal nyári üdülésünket a Balaton partjára terveztük, ezért úgy gondoltam előre tájékozódom a legmegfelelőbb célpont kiválasztása érdekében. Mivel Balatonvilágos a leghamarabban elérhető Balaton parti település Budapest irányából, és az M7 autópályán viszonylag rövid utazással megközelíthető, kicsit körülnéztem az ottani lehetőségek  látványosságok tekintetében a www.balatonvilagos.hu weboldalon. Így bukkantam a honlap Fórum rovatában a „Szemétlerakó Világoson” című topikra, amit olvasva nem akartam hinni a szememnek! Sohasem gondoltam volna, hogy ott pillanatnyilag a legnagyobb látványosság a lerakott hulladékhegyek! Pedig valaki a fórum rovatban már jelezte.(Szerkesztői megjegyzés: a megadott fórumot azóta már a "városatyák" letiltatták, de a fórumozók átmentették a témát ide: Balatonvilágos-fórum)

Őszintén szólva nem is hittem el az ott leírtakat, de saját érdekemből is felkeltette kíváncsiságomat a téma, és éppen úgy adódott az intézni-valóm, hogy egy rövid hazaruccanás végett Budapestre repültem ahol szokás szerint kocsit béreltem, és ha már ott vagyok, úgy gondoltam mielőtt haza mennék teszek egy kis kerülőutat és utánanézek az írásoknak! 

Már az sem volt egyszerű, hogy a volt Traubisoda üzemet egyáltalán megtaláljam! A község területén érdeklődtem a helyes útirány felöl, de közölték velem,hogy rossz helyen Járok, majd kedvesen útbaigazítottak. Az egyik hölgy búcsúzóul mosolyogva odavetette:

  • * Csak menjen át a sorompón, azután egyenesen. A bűz majd odavezeti! – Szép kilátások gondoltam.

Visszafordultam, és hamarosan elértem célomat. Kiszállva a kocsiból, valami irtózatos csatornaszag ütötte meg orrom! Az azért nem riasztott el, tehát tettem egy sétát és felmértem a valaha feltehetően szebb napokat is látott üzem területét, már amennyire a bokrok azt lehetővé tették, és a sebtében kapukra húzott és már el is szakadozott fóliaféle engedte. Leromlott épületek, hulladékhalmok. Az út szélén, a közeli szőlő melletti gyepen, mindenütt apróra szaggatott műanyagdarabkák csillogtak, amit feltehetően a szél sodort ki a telepről. Benéztem az egyik rég nem használt kapun: kiömlött, eredetileg talán zsákos és felaprított bűzlő szemét, épületmaradványokkal „díszítve”! A másik bejáraton is bebámultam, először nem véve észre a biztonsági őrt, aki rám is mordult:

  • * Nincs itt semmi látnivaló!

Nem is bántam, hogy elüldöz innen, hiszen az átható csatornaszag miatt már én is ezt fontolgattam. A kocsimhoz tartva egy biciklis karikázott arra éppen, aki felvilágosított, hogy a szeméthalmokból szebb látványban is részesülhetek, ha azokat hátulról nézem meg! Megtettem!

A látvány minden elképzelésemet felülmúlta! Ha azt mondom, az lesújtó volt egy balatoni üdülőhely tekintetében, még enyhe kifejezést használok! Az egyik, valamilyen darabos szeméthegy tetejéről talán még a Balaton is látható lenne, ha valakinek gusztusa volna arra felkapaszkodni! De az ott tapasztalható, semmihez sem fogható, elviselhetetlen bűz miatt az általam látottakat, tapasztaltakat így utóbb csak tragédiának tudnám nevezni! Egyszerűen hihetetlen, hogy ma Magyarországon, kiemelt üdülőterületen ilyen látványban „gyönyörködhet” az ember, és a jó balatoni levegő helyett elviselhetetlen csatorna bűzt szagolgat! Ilyen körülmények között, hogy lehet élni? Visszajövet meg is szólítottam a kint beszélgetőket.

Szemétügy

Szemétdomb

Megtudtam, hogy az általam kívülről látott aprított és darabos szeméthegyek csak a jéghegy csúcsát képezik ahhoz képest, ami februárban fogadott volna. Azóta az aprított hulladékot egy nagyobb belmagasságúnak tűnő épületbe, illetve pár napja felállított sátorba vitték be, de az sokáig csak a szabad ég alatt volt, kitéve az időjárás viszontagságainak. Ennek ellenére maradt még abból épp elég kültéren is, mint láttam, ugyanis mindig hoznak még hozzá! Beszélgetőpartnereim elmondták, már február elején panaszt tettek a helyi polgármesternél, sőt aláírásgyűjtés is volt ez ügyben, de a helyzet nem hogy javult volna, csak romlott! A helyiek szerint az önkormányzat minden jogszabály ellenére egyszerűen tudomásul vette, hogy a grín Kft. /teljes nevén: Green Energy Hungary 2013 Hulladékhasznosító Kft./ (szerk. megjegyzése), telephelyengedély megszerzése-, környezetvédelmi hatósági engedélyek megadása nélkül hulladékot tároljon az üzem területén! Ahogy szavaikból kivettem, gyakorlatilag az illegális tevékenységet az önkormányzat mintegy engedélyezte, de legalábbis támogatta! Nem mondták, de azonnal a Hagyó-féle Nokiás doboz jutott eszembe! Vajon mekkora összeg lehetett abban? Mennyiért adták el az itt élőket? Meg is kérdeztem:

  • * Nem gondolnak korrupcióra?

  • * Miért, Ön mi másra tud gondolni? - hangzott a kérdés, talán válasznak szánva.

  • * Siófokon, ahova tartozunk, ott is áll a bál! – szólal meg a másik. Nem olvasta? Az új polgármester borította a bilit szintén szemétügyben, a volt polgármester, az akkori jegyző és az egész testület benne volt!

Elgondolkodtam. Igazuk van! Itt mást fel sem lehet tételezni, ha már az üdülés lehetőségét is feláldozták a szeméthegyek oltárán! Mindezt BALATONI községben! Érthetetlen! Hol vannak a hatóságok?

  • * Jártak itt – válaszolták - az egyik lakó beszélt is velük. Amit ő megtudott tőlük, azt feltette a Fórumra. A hatóságok bejárása óta, már több kamiont számoltunk meg naponta, mint ami korábban előfordult! Nem, nem visznek, még mindig csak hoznak! Egyre több és több szemetet külföldről! Már az is előfordult, hogy egy másik helyi lakos elállta útjukat. Rendőrök elküldték, így biztosítva szabad bejutást a teherautóknak az üzem területére.

Kis csoportunkhoz utóbb csatlakozott hölgy elmondása szerint egy helybeli lakos az országos zöldhatósághoz is kérvényt írt a külföldi (szlovén) hulladékimport megtiltása érdekében. A kérelmet szinte mindenki aláírta. Ő is. A pletykák szerint Ádernek (Köztársasági Elnök szerk. megjegyzése) is írt az illető, de bizonyára választ még nem kapott, mert arról talán tudnának.

Nem tudtam vigasztalni Őket! Azzal váltunk el, amit tudok esetleg tenni az ügyben, azt megteszem! De mit is tehetek értük - értünk ebben az ügyben a messzi távolból? Mindent meg kell mozgatni, ami a rendelkezésünkre áll - Mondták! Igazat adtam nekik. Ez bizony közérdek minden igaz magyar számára. Hiszen ez is a magyar megmaradásunk alapja, hogy tiszta környezetben éljünk.

Aki csak tudja terjessze, küldjétek el honlapoknak, újságoknak, körlevelekbe, na és a hivatali szervekhez. Tiltakozzunk közösen az ilyen kíméletlen környezetszennyezések végett (IS) Ne hagyjuk magukra azokat akik már ezt elkezdték mert lehet már holnap épp a ti környéketekben bűzlik a város vagy a falu. Egy nyugodt, csendes környéknek látszó, szép kis területet, és főleg lakosait, így tönkretenni a szeméttel és szaggal, számomra elképzelhetetlennek tűnt volna! 

XXI. század Magyarország! Kiemelt Balatoni üdülőhely! Felelős? Az most sem lesz! Ha mégis, úgy 50 évre titkosítják az ügyet! Ez dívik ma ott csonka hazánkban!

Hová lehet még lesüllyedni? - Ne engedjük! Tettekre fel!

 

Kapcsolódó cikkek:

Győztek a balatonvilágosi lakosok - Nem lesz hulladékkezelő üzem  ⇒

Balatonvilágos FÓRUM  ⇒

Hónapok óta gyűlik, bűzlik a szemét az egykori Traubi-gyárban  ⇒

Köztársasági Elnöki Hivatal válasz:  ⇒

Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi föfelügyelöség válasz:  ⇒

Valami bűzlik Balatonvilágoson  ⇒

Siófoki kukás VIP-lista: elrendelte a rendőrség a nyomozást  ⇒

Szeméttelep lett a Traubi-gyárból  ⇒

Balatonvilágos ne legyen szemeteskuka  ⇒

Hogyan akarja megakadályozni, hogy a korrupció és a bénázás tönkre tegye a Balatont?   ⇒

Zoli: Ha Balatonvilágos környékén üdülőhelyet keresel a bűz majd odavezet...   ⇒

 

A valós szerző szerkesztői örök védelemben!

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások