20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2010 október 19, kedd

Június 4.-e iskolai emléknap lett

Szerző: Boros Béla

A szavazáson csak az MSZP-s képviselők szavaztak nemmel, a többi jelenlévő képviselő támogatta a határozatot. "A június 4-i iskolai emléknap bevezetésének célja nem a közoktatás megreformálása, hanem a határon túli magyarokkal és Trianonnal kapcsolatos elmaradás megváltoztatása" - mondta korábban, előterjesztői beszédében Pokorni Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője. A kormánypárti politikus szerint az emléknap illeszkedik az aradi vértanúk, a holokauszt, illetve a kommunizmus áldozatairól emlékező iskolai napok sorába.

Június 4.-e iskolai emléknap lett...

T. Listatagok!
 
Nem voltak hiábavalók  közös erőfeszítéseink: - nemzeti tragédiánkról, a múlt század egyik nemzetközi bűntettéről, nem lehet tovább hallgatni.
Június 4.-e, iskolai emléknap lett...
 
Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki ehhez hozzátett bármit is. Elsősorban barátaim, közeli munkatársaimnak, akik nélkül nem tudtam volna megalapítani a Sydney-ben, a Trianon Társaságot. Velük, 1992-2003 között,  trianoni témában, 16 könyvet és egyéb kiadványt adtunk ki. Ezek nagy részét  utánnyomjuk Magyarországon és az elszakított részek mellett, ma már a Parlament tagjai, az egyetemek történészei is megkapják.
Két egyetemen, eddig  heten diplomáztak úgy, hogy forrásmunkának kiadványiankat használták fel.
 
Mindenkit, aki ebben részt vállalt, megilleti a jól végzett munka érzése mellett, mindannyiunk tisztelete is, hiszen 1990 körül, Jeszenszky Géza Sydnebeli látogatásán hangzott el a "hivatalos" külügyéri vélemény:  -"Trianonról nem szabad beszélni"...
Ekkor határoztam el néhány elkötelezett társsal, hogy az emigrációban elsőként megalakítjuk a Trianon Társaságot. Hosszú út volt, de eredméyes.
 
Mindenkinek -baráti üdvözletem mellett-, ezúton is köszönöm, hogy vele dolgozhattam...
 
Jó munkát!

Boros Béla

Iskolai emléknap lett a Trianon-évforduló
Független Hírügynökség|2010. 10. 18., 22:45|
 

Iskolai emléknappá nyilvánította a parlament a trianoni békeszerződés évfordulóját, és az erről szóló határozati javaslat kimondta azt is, hogy állami támogatást kell adni az osztálykirándulásokra a határon túli magyarlakta területekre. A kirándulások szervezésére létrejönne a Magyarság Háza nevű intézmény.
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A parlamentben már volt Trianon-emlékűlés

A parlament hétfői ülésén 309 igen és 41 nem szavazattal elfogadta azt az országgyűlési határozatot, amely a trianoni békeegyezmény évfordulóját, azaz a Nemzeti Összetartozás Napját iskolai emléknappá nyilvánítja. Az országgyűlési határozat felkéri a kormányt, hogy készítse elő a feltételeit annak, hogy állami támogatással osztálykirándulásokat szervezzenek határon túli magyarlakta területekre. A parlamenti döntés nyomán létrehozzák a Magyarság Házát is.

A szavazáson csak az MSZP-s képviselők szavaztak nemmel, a többi jelenlévő képviselő támogatta a határozatot. "A június 4-i iskolai emléknap bevezetésének célja nem a közoktatás megreformálása, hanem a határon túli magyarokkal és Trianonnal kapcsolatos elmaradás megváltoztatása" - mondta korábban, előterjesztői beszédében Pokorni Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője. A kormánypárti politikus szerint az emléknap illeszkedik az aradi vértanúk, a holokauszt, illetve a kommunizmus áldozatairól emlékező iskolai napok sorába.

Pokorni szerint a határon túli, magyarlakta területekre szervezett osztálykirándulások elsődleges célja, hogy a magyar diákok találkozhassanak a velük egyidős társaikkal. Idén 6 ezer magyarországi diák utazott a szomszéd országokba - emlékeztetett a képviselő.

A tervek megvalósulása esetén évente 100 ezer általános és középiskolai diákot utaztatna az állam a határon túli magyarlakta területekre, ami 2-4 milliárd forintba kerülne. A képviselő szerint ennek forrását eleinte pályázati forrásokból kell biztosítani, ám 2013-tól már normatív támogatásként szerepelne a költségvetésben. Pokorni Zoltán fontosnak nevezte, hogy felmérjék a határon túli magyar szervezetek fogadókészségét is.

A Magyarság Háza módszertani háttérintézményként működik majd az iskolai kirándulások megszervezéséhez, illetve bemutatja a határon túli magyar közösségeket. Az intézményt 2012. december 31-ig kell létrehozni.

Anyaország :: 2010-10-19. 07:27
Elfogadták a külhoni kirándulásokra vonatkozó határozatot
A közoktatásban tanuló diákok minimum egy alkalommal eljuthatnak a magyar állam támogatásával a "szomszédos országok magyarlakta területeire" (magyarul hazánk idegen megszállás alatt lévő részeire - a szerk.) - erről döntött hétfőn az Országgyűlés.
Bevezetik a nemzeti összetartozás emléknapját az iskolákban és 2012. december 31-ig létrejöhet a Magyarság Háza.
A parlament 309 igen szavazattal, 41 ellenében hagyta jóvá a határozatot, amelyet négy frakció támogatott, és egyedül az MSZP utasított el. A Kövér László, Pokorni Zoltán és Révész Máriusz fideszes politikusok által jegyzett országgyűlési határozat rögzíti, hogy a Magyarországon és a határon túl élő magyarság kapcsolatainak erősítése, egymás jobb megismerése érdekében az Országgyűlés felkéri a kormányt: készítse elő iskolai emléknap bevezetését a 2010/2011-es tanévtől a Nemzeti Összetartozás Napján, amely emléknap a trianoni döntésről szóló iskolai megemlékezések mellett a Kárpát-medencei magyar testvériskolai és diákközösségi kapcsolatok elmélyítését segíti elő.
Felkérik a kormányt arra is, hogy tekintse át a szomszédos országokba irányuló iskolai tanulmányi kirándulások, a Kárpát-medencei magyar testvériskolák együttműködésének, különösen a cseretáborozásoknak a tapasztalatait. Ezek alapján országos program készül abból a célból, hogy valamennyi közoktatásban tanuló magyar fiatal legalább egyszer - a magyar állam támogatásával - eljusson a szomszédos országok magyarlakta területeire, és cserekapcsolatok keretében minél több külhoni magyar diák juthasson el Magyarországra. A programot 2013-ig pályázati úton, azt követően normatív módon finanszírozzák.
A határozati javaslat értelmében az Országgyűlés felkéri a kormányt, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium bevonásával 2012. december 31-ig létrejöjjön a Magyarság Háza, amely a Magyarország határain belül és kívül élő magyar közösségeket, a nemzeti teljesítmény legfontosabb példáit bemutató anyanyelvi, oktatási és közművelődési intézmény, a nemzeti ünnepek és emléknapok iskolai megemlékezéseit és a tanulmányi kirándulásokat segítő módszertani központ lenne.
Az Országgyűlés egyúttal felkéri a kormányt, hogy 2010. december 31-ig tegyen javaslatot azon jogszabályok módosítására, indokolt esetben új jogszabályok alkotására, amelyek a fentiek szakmai és finanszírozási hátterét biztosítják. A határozat a közzététele napján lép hatályba.
(MTI nyomán)


Beküldte: laporzó


Hozzászólások megtekintése a régi honlapról

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások