20220819
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2008 április 11, péntek

Ma van a költészet napja

Szerző: MTI

József Attila (1905 - 1937)
Ma van a költészet napja, ez alkalomból megemlékezéseket, könyvbemutatókat, felolvasásokat, dedikálásokat, konferenciákat tartanak országszerte. Az ünnepen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök emléktáblát avat fel Faludy György író egykori budapesti házának falán.

A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.

Ezen a napon hagyományosan koszorút helyeznek el az irodalmi szervezetek képviselői és a IX. kerület polgármestere a költő budapesti emléktáblájánál, egykori lakóhelyén, a ferencvárosi Gát utcában. A megemlékezésen Turczi István költő mond beszédet. Megkoszorúzzák a költő Liszt Ferenc téri szobrát is, ahol Juhász Ferenc költő szólal fel az ünnep kapcsán.
Ma avatják fel Szécsi Margit költő újraöntött mellszobrát is Budapesten, az ünnepségen beszédet mond Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke.

Programok, megemlékezések vidéken:

Egerben már csütörtökön megtartják a költészet napi ünnepi műsort a Gárdonyi Géza Színházban. A stúdiószínpadon 16 órától Megtartó varázslat címmel adnak ajándékműsort a teátrum művészei. A társulat tagjai közül 18-an mondják el kedvenc versüket; az összeállításban többek között Ady Endre, Gárdonyi Géza, Petőfi Sándor és Varró Dániel költeményei szerepelnek; Szívós Győző pedig saját költeményét is megosztja a közönséggel.

Péntek éjféltől szombat éjfélig Huszonnégy óra líra címmel előadássorozatot tart az egri Eszterházy Károly Főiskola és az Egri Kulturális és Művészeti Központ a Művészetek Házában. Az interaktív programsorozat alkalmával 24, egy-egy órás előadás, beszélgetés, versciklus interpretáció keretében olyan témákkal találkozhatnak a látogatók, mint a beat költészet, az irodalmi folyóirat-kultúra Magyarországon, vagy "A költő ha nő" témája.

Szekszárdon a Babits-év 2008 nyitórendezvényét tartják a költészet napján a Művészetek Házában. A város szülötte, a 20. századi magyar költészet nagy alakja, Babits Mihály emléke előtt tisztelegnek születésének 125. évében a verseiből szerkesztett zenés irodalmi összeállítással, a költő és Szekszárd kapcsolatát elemző előadással, Kis Pál István költő saját versét mondja el Babitsos szép tűnődések címmel.

Szolnokon pénteken szavalóversenyt tartanak általános és középiskolásoknak az Aba-Novák Kulturális Központban. A próza- és versmondás kategóriában József Attila költeményei mellett bármely reneszánsz költő egy művét is előadhatják a versenyzők, sőt saját alkotásaikat is bemutathatják a közönségnek. Az esti szolnoki rendezvényen mintegy félszáz fiatal lép színpadra, a programot a Metaflóra együttes koncertje zárja.

Székesfehérváron a Vörösmarty Színház Stúdiószípadán Takács Zsuzsa Kossuth-díjas költő verseiből készült monodrámát mutatnak be pénteken. Réczei Tamás, a program rendezője elmondta: a 70 éves költőnő köteteiből válogatta ki azokat a verseket, amelyekkel az alkotó mintegy visszatekint életének eddigi fontos kapcsolataira, történéseire. A monodrámát Xantus Barbara, a teátrum művésze tolmácsolja. A Vörösmarty Színházban hagyomány a költészet napi est megrendezése, amelyen minden alkalommal egy-egy különleges produkciót láthat a verskedvelő közönség. Az idei estre a város középiskolásait és az ARTéria Színházbarátok Egyesületének tagjait hívták meg.

Zalaegerszeg egyik éttermében a költészet napján elkészítik költőink és íróink ételreceptjeit. Aki ezen a napon betér a Kisnapfény Étterembe, menüként fogyaszthatja el a receptekből készült ételeket. A zalai megyeszékhelyen 10 órakor tartják a Keresztury Dezső Általános Művelődési Központ hivatalos névadó ünnepségét. Az író, költő, irodalomtörténész, kritikus és műfordítóra emlékezve Sinkovits Vitai András és Vitai Ildikó ad műsort. Délután a József Attila Könyvtárban a szlovéniai Lendva diák versmondói adnak műsort muravidéki költők műveiből, majd zalaegerszegi diákok versillusztrációiból nyílik kiállítás. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban két előadással ünneplik pénteken a költészet napját: 11 és 17 órától Ülni, állni, ölni, halni címmel József Attila verseiből készült összeállítást láthatják az érdeklődők. A megyei könyvtárban délután Karafiáth Orsolya és Vass Tibor költők közreműködésével tartanak megemlékezést. A művelődési központban 9 órától a felnőtt verskedvelőknek, míg az Arany János Gimnáziumban a közép-, a pócspetri iskolában pedig az általános iskolásoknak szerveznek megyei szavalóversenyt 14 órától.

Szegeden a költészet napján Juhász Gyula költő születésének 125. évfordulójához kapcsolódva szavalóversenyt rendeznek az egyetem hallgatói számára.

Makón csütörtökön este rendezik a költészet napjához kapcsolódó ünnepséget, melyen átadják a Makói Medáliák Emlékplakettet, valamint a Gyémánthíd-díjat. 2005 óta az emlékplakettet és a vele járó pénzjutalmat egy irodalmárokból álló szakmai kuratórium javaslata alapján első kötetes magyarországi költő veheti át, a Gyémánthíd-díjat - a vele járó számítógéppel és egyesztendős internet-előfizetéssel - pedig egy tehetséges és rászoruló makói általános iskolás kapja.

Tatabányán a jelentkezők kedvenc versüket mondhatják el a Közművelődés Házában péntek este öt órakor kezdődő találkozón. A versek füzérét maguk a résztvevők alakíthatják, a szervezők elsősorban a magyar líra darabjait várják a spontán összejövetelre, melyre előre nevezni nem szükséges.

Kaposváron Lekötelező irodalom címmel költészetnapi versmondó versenyt rendeznek a MTESZ Székházban, a Kaposvári Polgári Casino szervezésében. A Somogyi Hírlap és a Művészbejáró Művelődési Központ közös vers- és prózamondó versenyét 10-18 éves diákok részvételével a Művészbejáróban tartják.

Nagyatád a XVII. Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó találkozónak ad otthont, a balatonboglári művelődési házban pedig pénteken kezdődik a 10. Dunántúli Kazinczy-verseny kétnapos programja.

A Versünnep döntőjét egyenes adásban közvetíti pénteken a Duna Televízió. A vetélkedőn színészek, előadóművészek, színinövendékek versengenek, ezúttal a révkomáromi Jókai Színházban. Az április 6-i balatonfüredi középdöntő 12 hazai és határon túli legjobbja a 100 éve indult Nyugat szerzőitől, valamint kortárs költőktől választott versekkel méri össze tudását a döntőben.

Forrás: MTI

 

Megnyitva 2347 alkalommal

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások