Print this page
2021 július 17, szombat

Donald Rumsfeldről. Kik azok a neókonzervatívok?

Szerző: Szabó Klára forditása

 Háborús uszító, bűnrészes, áruló. Nagyon kemény szavak ezek, amikor egy embert határoznak meg ezzel. Donald Rumsfeldre vonatkozólag passzolnak. Elég néhány újság cikkét megnézni,hogy megértsük milyen emberrel van dolgunk.

Szabó Klára fordítása:

Olasz oknyomozó televizió dokumentumja a most meghalt Donald Rumsfeldről. 

Business Insider szerint: Donald Rumsfeld öröksége Amerikára nézve a tragikus iraki háború és a szégyenteljes emberkínzás,

The Nation: Háborús bűnös meghalt 88 éves korában,

AlJazeera: Donald Rumsfeld nyakkendős bűnös,

The Guardian: Rumsfeld “bátorsága” bűnrészesség és halál.

Mondhatnánk, hogy Teréz anya szebb címeket kapott halálakor.

De megérteni ki is Donald Rumsfeld, először meg kell ismerni,hogy kik a neokónok.

A neokónok vagy újkonzervatívok az 1960-as években a szociológus Leo Strauss iskolájában felnőtt politikai csoport volt Chicagóban. (Cheney, Rumsfeld, Perle, Wolfowitz)

Az ő filozófiájukat Michael Ledeen írja le, aki a neokónok egyik fő ideológusa. Az alábbit irja Michael Ledeen: “Kreativ rombolás a mi középső nevünk, mind a saját társadalmunkban, mind külföldön. Naponta verjük szét a jelenlevő rendet a társadalom minden szegmensében, a politikától az üzleten át a művészeten, jogon, épitészeten keresztül. Ellenségeink öröktől utálták ezt a mi energiánkat és kreativitásunkat, ami az ő tradicióikat fenyegeti. Most hogy Amerika tradiciói eltűnnek, félnek tőlünk, mert nem akarnak darabokra esni. Ők muszáj, hogy megtámadjanak minket ahhoz, hogy túléljenek, mint ahogy nekünk szét kell őket vernünk, hogy előre vihessük történelmi küldetésünket”.

Az ő “történelmi küldetésük” az,hogy az egész világot ellenőrizzék, és az amerikai felsőbbrendűséget elvigyék a Föld minden sarkába. Gyakorlatilag egy csoport imperialista neonáci, a demokrácia exportálóinak álcázva. A legismertebb neokónok között van Donald Rumsfeld és Dick Cheney, akikről nagyon feltételezhető a szeptember 11. tragédia létrehozása:

“Ahogy egyre inkább kiderül az un. belső tevékenység vagyis egy öntámadás, amit nem az amerikai állam tett, hanem egy kis csoport politikus az un.neokónok vagy neokonzervatívok, akik 2000-ben George Bush megválasztásakor kerültek hatalomra. Ők a PNAC alapítói, Project for the New American Century ,Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Rolf Wolfowitz,Richard Perle,akiknek szövetsége 30 évvel ezelőttre datálódik.

A 2004-es választások egyik jelöltje dr.Robert Bowman szerint: “hazaárulás,...gondolom mindannyian tudják kik tervelték ki ezt a háborút, Cheney,Wolfowitz, Libby, Perle,...ők tudták,hogy az amerikai nép nem harcolt volna Irak ellen,-hacsak, ahogy ők is irták egy dokumentumukban,-nincs egy újabb Pearl Harbor...9/11 adta ezt a “lehetőséget”.

De már 9/11 előtt Rumsfled manipulálta az amerikai külpolitikát, amikor Gerry Ford elnöksége alatt 1975-ben védelmi miniszter lett.

“Nixon kénytelen volt lemondani a Watergate botrány miatt, a neokónok nagyon ügyesen tették oda Ford elnök mellé Rumsfeldet védelmi miniszternek, ahogy 30 évvel később hasonlóképp történt. A másik neokón,akinek sikerült kihasználni a helyzetet, volt Dick Cheney, mint elnök helyettes. A Fehér Ház így ismert terepe lett ennek a csoportnak, amelynek álma, hogy Amerikát összefogott és erős országnak lássa. És nem köt kompromisszumot senkivel és maga diktálja a szabályokat a világ számára az ezer éves rossz és jó harcában. És valóban Oroszországgal szembeni relatív nyugalom után pont Rumsfeld táplálta azt a félelmet,ami 30 évvel később kiderült, hogy hamis.

“1976-ban mondja Rumsfeld, hogy a Szovjetúnió az, ami egyre fejlettebb fegyver gyártásra kényszerit. Évről évre mutatják állandó céljukat, s hogy egy céljuk van.”

És amikor az USA 2003-ban megtámadja Irakot, Rumsfeld, aki ujbol védelmi miniszter lett, segitett Bushnak ,hogy megmagyarázzák az amerikaiknak, hogy Szaddamnak vegyi fegyvere van.

“Irak állandoan barátságtalanul viselkedik Amerikával szemben és támogatja a terrorizmust. Irak mindent megtett az elmult 10 évben, hogy az antraxot, ideggázokat és atomfegyvereket gyártson,Ez egy olyan rezsim,amely valamit rejteget a civilizált világ elől.

“Szaddam rezsimjének van terve atomfegyverre....Mindent megtesznek,hogy fegyvereket gyártsanak...Megtudtuk, hogy Afrikában urániumot kerestek...Az ő intézményesített képességük, hogy ne csak harci fegyvereket gyártsanak, hanem másfajta fegyvereket...Amerika (USA) tudja, hogy Iraknak tömegpusztító fegyverei vannak...Van tömegpusztító fegyverük...Iraknak tömegpusztító fegyvere van...Évről évre...egy világos terv van emögött...”

“A legnyugtalanítóbb azt észrevenni, ahogyan egy pontos és folyamatos propaganda,-hogy az emberek agyába véssenek egy elképzelést-, ennyire hatásos tud lenni.”

Sok minden mellett Rumsfeld azt ígérte az amerikaiaknak, hogy a háború 5 napig, 5 hétig, de maximum 5 hónapig tart, biztos hogy nem többet. Azóta 18 év telt el és az amerikaiak még mindig Irakban vannak.

De a legfontosabb szerepe Rumsfeldnek ebben az amerikai imperialista politikában pont a szeptember 11-ben volt.( a new yorki felhőkarcolók ledöntése-ford.megj.) A nagy amerikai ujságok,amelyek megemlékeztek most Rumsfeldről azt írják, hogy a tornyok elleni támadáskor Rumsfeld az irodájában tartózkodott a Pentagonban.

“Az amerikai védelmi miniszter Donald Rumsfeld 88 éves korában meghalt. Szeptember 11-én Rumsfeld az íróasztalánál volt, amikor az Al Quaeda megtámadta az Egyesült Államokat...és egy repülőtámdás érte a Pentagont. “

Három hazugság egy mondatban: természetesen nem az Al Kaida támadta meg az USA-t, se nem küldtek egy repülőt a Pentagon ellen, és legfőképp Donald Rumsfeld nem volt az íróasztalánál, amikor a támadás történt szeptember 11-én. És pont ez volt az egyik legnagyobb baj, és ez volt ami megakadályozta , hogy a védelem azonnal beavatkozzon, amikor a repülők egymás után el lettek térítve.

Hónapokkal előtte Rumsfeld megváltoztatta a protokollokat, amik ilyen támadás esetére voltak kidolgozva. Utána pedig az egész parancsnoki láncolatot olyan állapotba hozta, hogy az képtelen volt beavatkozni. Valamint pont ő tűnt el a Pentagon parancsnoki központjából a terror támadások alatt.

Nézzék ezeket a következő felvételeket és a dolgok rekonstruálását és utána mondják nekem azt, hogy ezek csak véletlen egybeesések!

“ A helyzetet még jobban megzavarta az a sok megmagyarázatlan hirtelen helyettesítés és távollét

a parancsnoki láncolat kulcsfontosságú helyein, az egyesített erők parancsnoka Henry Shelton ezredes volt, aki viszont aznap távol volt, az ő helyettese Richard Mayers ezredes. A civil repülés parancsnoka Ben Sliney, akinek aznap volt az első napja ebben a státuszban. Gépeltérítés esetén a protokolban az áll, hogy ilyenkor hivni kell Mike Canavan tábornokot, aki az eltérítések kordinátora, aki aznap viszont Porto Ricoban volt és úgy tűnik, hogy elfelejtett egy helyettest kinevezni. Ami az ezek utáni káoszt illeti, Ben Sliney közölte, hogy “ hihetetlen,hogy csak egy ember feleljen ilyenkor, kell,hogy legyen valaki, akit megbíztak, hogy parancsot adjon ki s azért feleljen is.

A Pentagon nemzeti központi parancsnokság feje Montague Winfield tábornok volt, de előző este anélkül, hogy szólt volna hivatalosan is, Leidig kapitánytól kérte ,hogy másnap helyettesítse őt. Leidig kapitány épphogy megkapta kinevezését arra a helyre. És ez volt az első gyakorlati napja.

A katonai központ operativ központjának a főnöke Marr ezredes volt, és mikor Marr telefonált főnökének, Arnold tábornoknak ,hogy megkapja az engedélyt a vadászgépek indulására,azt mondták neki, hogy Arnold egy gyűlésen van, ahol nem lehet telefonon elérni,így valakit fizikailag kellett odaküldeni, hogy megkeressék, és mire kiadta az engedély nélküli parancsot ,már túl késő volt , hogy elkapják az American 11-t.

A légvédelem parancsnoka Eberhart tábornok volt, aki szeptember 11-én a petersoni támaszponton volt Coloradoban. Ő az, aki lecsökkentette a védelmi számítógépek biztonsági szintjét előző este, szeptember 10-én . És aztán volt Donald Rumsfeld.

Ahogy a Szeptember 11 bizottság mondja: Gépeltérítés esetén az eltérítések kordinátorának szólnia kell a katonai parancsnokság központjának, hogy kiadja az engedélyt a vadászgépek felszállásához, hogy azok kisérjék az eltéritett gépet, a központi parancsnokság és ha ezt megadták volna, akkor ez az egész a parancsnoki láncolaton végigment volna. Nem egyszerű egy ilyen folyamatot végigvinni, amikor az eltérítések parancsnoka Porto Ricoban van és senki nem tudja ki a helyettese, a parancsnoki központ egy kezdő kezében van, és a védelmi miniszter elérhetetlen.

Donald Rumsfeld a CNN-nek kijelentette, hogy őt a második torony támadásáról a Pentagon elleni támadás előtt 15 perccel értesitették Ezt az epizódot 9.21-kor mondja és ahelyett, hogy a központi parancsnokságra sietett volna és a kezébe vette volna a parancsnokságot , a védelmi miniszter inkább a Pentagon gyepén segített a mentőknek, Úgy tűnik,mintha Rumsfeldet cseppet sem érdekelné , hogy a nemzetét megtámadták.

A védelmi miniszter a lángoló épületen kívül van,míg a Pentagonban...30 percen át nem tudtuk megtalálni a minisztert, és amikor már elkezdtünk aggódni, akkor megjelent a központi parancsnokságban.

Amikor Rumsfeld végre megjelent a központi parancsnokságon, az aznapi legfontosabb események már befejeződtek.

Rumsfeld kijelentette a 9/11 bizottságnak,hogy “akkor kezdte felfogni,hogy mi történt ,amikor Cheney elnökhelyettessel beszélt 10.39-kor”. Ami azt jelenti,hogy több mint másfél óra telt el azóta, hogy az egész világ tudta, hogy az USA támadás alatt van.

Miért olyan sok ember, akik elsődleges fontosságú helyet foglaltak el a parancsnoki láncolatban

megtalálhatatlanok voltak illetve tapasztalat nélkül voltak vagy épp távol voltak azon a napon, amelyen oly sok katonai gyakorlatozás volt beiktatva, ...ez soha nem derült ki.?”

Tehát ahogy látták, Rumsfeld nemhogy nem volt a helyén a szeptember 11-i támadáskor, sőt megtalálhatatlan volt, és amig mindenki őt kereste, hogy megtudják mit tegyenek, mivel ő volt a védelmi miniszter, ő nem csinált mást, mint mutogatta magát a Pentagon gyepén, ahol a mentők vitték el a sérülteket. Ez ismétlem, annak az országnak a védelmi minisztere, amely ország akkor támadás alatt állt. Ha egy ilyen dolog történt volna a világ bármely más részén, a védelmi miniszter ellen minimum eljárás indult volna és börtönre itélték volna árulásért. Amerikában viszont senkinek nem jutott eszébe megkérdezni, hogy mi a fenét keresett a Pentagon gyepén, ahelyett hogy megvédte volna a hazáját. Ezek olyan dolgok, amik csakis a világ “legjobb” demokráciájában történhetnek meg, legalábbis így tűnik.

De ezzel még nincs vége ,mert Rumsfeldnek a 2 ezer milliárd dolláros hiányra is kellett volna válaszolnia (..kellett volna, majd késöbb elmondom miért...) ,amely összeg szószerint eltűnt a Pentagon péztáraiból, az ő védelmi minisztersége alatt. Az erről szóló szenátusi meghallgatás pár nappal szeptember 11-e előtt volt.

“ Közben a Pentagon 2 ezer milliárdos hiányt produkált Rumsfeld 1 év alatti minisztersége alatt.

Amikor a Pentagon saját ellenőrei mondják, hogy a miniszter 1 év alatt 2,3 ezer milliárd dollárnak a nyomát se találja. Rumsfeld válasza: ez egy.....Mire a bíró válaszolja,hogy ez egy rémisztő adat.És az nevetséges, hogy a védelmi miniszter nem tudja, hova lett ez a pénz. Mi történt ezzel a pénzzel?”

Aztán természetesen megtörtént szeptember 11. és senki nem emlékezett többé, hogy azt a pénzt keresse. Márcsak azért sem, mert közben pont a Pentagon könyvelési irodáját ,amely az eltűnt pénz dokumentumait őrizte, találta el az állítólagos eltérített repülő. Tehát végképp lehetetlen lett megtalálni, hogy ki lopta el azt a pénzt. Hm, az élet véletlenjei...Az összes lehetséges hely,ahol a Pentagont el lehetett találni, de a mi “Al Kaida pilótáink” pont azt a helyet találták el, ahol a Pentagon könyvelési irodája volt.

Aztán itt van Donald Rumsfeld tevékenységének a legcsúnyább oldala, az ami az iraki Abu Ghrabi börtönben történt. Az elején itt is Rumsfeld úgy tett, mintha semmiről sem tudna, aztán kiderült hogy az iraki börtönökben történt kínzások kitalálója pontosan ő.

“A sötét erők...A legmélyebb szégyen pillanata akkor volt, amikor egy sorozat fényképet publikáltak ,ami bizonyitotta a kínzásokat, a visszaéléseket és az embertelen cselekedeteket, amit az ameriaki katonák műveltek az iraki foglyokkal. És az un. Abu Ghraib skandalum egy pillanatra megállította a világot. De az amerikai kormány gyors reakciója valahogy elsimitotta az ügyet, azt mint egy egyedüli -néhány aberrált egyén- eseteként jelölvén meg.

Donald Rumsfeld védelmi minisztert keményen kihallgatta McCaine szenátor ,aki 5 éven át volt Vietnámban fogoly: “...mely privát cégek vagy ügynökségek voltak felelősek a kihallgatásokért? Volt hatalmuk a börtönőrök felett? Milyen utasításokat adtak a börtönőröknek?”

Rumsfeld:-Ahogy Smith ezredes mondta, a katonai hírszerzés volt megbízva a kihallgatásokkal...

McCain: Milyen utasítást kaptak az őrök?

Rumsfeld:-Ez az ,amit én ajánlottam, hogy a vizsgálat foglalkozzon...

McCain: Miniszter úr, egy nagyon egyszerű és egyenes kérdést tettem fel.

Rumsfeld: -Beh, ahogy a katonai személyzet főnöke is mondja, az őrök arra lettek képezve, hogy vigyázzanak az emberekre. Nincsenek kiképezve a kihallgatásokra. Irak esetében az utasítás,hogy a Genfi egyezményhez kell alkalmazkodniuk. “

A gyanú viszont pont az, hogy a Genfi Egyezmény megsértése történt, szisztematikusan és szándékosan az arrogancia és az erőszak által, amely nyíltan kifejezi, hogy ki a világ új ura és amelynek törvényeinek engedelmeskedni kell.

Sok leszerelt katona jelezte, hogy elterjedt a technikai és rasszista felsőbbrendűségen alapuló filozófia a katonai felsőbb vezetéstől kiindulva.

Aidan Delgado szakértő mondja, hogy “ a rasszizmus sokkal nagyobb szerepet játszik,mint azt az emberek gondolnák,.A koncepció az , hogy az arabok és a muzulmánok az Egyesült Államok ellen vannak, és így egy tömör tömböt alkotnak ami a mi ellenségünk. És ez jelentős ösztönzést jelent az összes olyan jogsértés elkövetésére, amely a helyszínen történik.

Majd a Purlitzer díjas Seymour Hiesh újságíró ,aki a díjat azért kapta, mert megismertette az amerikai közönséget a My Lai-i Vietnámban történt kínzásokkal, amit az amerikaiak hajtottak végre, felfedezte, hogy az Abu Ghrabban végrehajtott kegyetlenségek technikája és annak összes háttér filozófiája az előző évben lett jóváhagyva Donald Rumsfeld védelmi miniszter által egy titkos tervben,aminek a neve Copper Green, ami zöld rezet jelent (kihallgatási technikák) és amely bátorította a foglyok fizikai kényszerítését és szexuális megalázását. Részletesebben a dokumentum ajánlotta a kutyáktól való félelmet, a meztelenre vetkőztetést, és a fogoly kényszerítését arra, hogy hosszú órákon keresztül stresszes helyzetben álljon.

Tehát egy valódi filozófiárol volt szó, amely az egész hadseregben jellemző volt a legalsó foktól a legmagasabbig. Egy olyan filozófia, aminek semmi köze nincs egy felszabadító háborúhoz, vagy a demokrácia visszaállításához, sőt ugyanazokat a felsőbbrendűségi elveket és a világ többi része feletti uralomra törekvést árulja el, amelyek már a neokonok által aláírt Új Amerikai Évszázad tervezetének megszületése előtti időszakában is világosan körvonalazódtak.”

Ezek voltak a neokónok. Ez volt Donald Rumsfeld. Mint látják, háborús uszító, bűnrészes, áruló, valamennyi meghatározás jellemző rá, és mégis kényelmesen élt. Most hogy meghalt, sok cikket elolvastam, amelyben a szerzők azt írják róla , hogy remélik, hogy Rumsfeld örökre a pokolban fog rothadni. Én ennél egyszerűbbet kívánok neki: hogy újraszülethessen, de nem mint egy csatornapatkány, mert abban az esetben nem fogná fel, hogy ki is ő, és így az újjászületése nem érne semmit. Én azt kívánom neki, hogy mint ember szülessen újjá valahol a Harmadik világ egy országában, és ő legyen háborús fogoly, és meztelenre vetkőztetve, terrorizálva, megalázva és megkínozva azon amerikai katonák által, akik elfoglalták és kifosztották a hazáját és megölték a családját. Csak így lehet a karmát teljes mértékben megvalósítani.