20240424
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2021 március 06, szombat

Ha Moldova román, akkor Erdély magyar...

Szerző: Sebestyén István

Megjegyzéseimet az alul kitett videohoz írtam. Gönczi ur kitűnő szakemberi tudásról tett itt tanúbizonyságot. Gratulálok neki. 

Ha Moldova Közt. egyesül Romániával, akkor Putyin támogatja Erdély hovatartozásának újra tárgyalását.

1. Kellett volna nagyobb hangsúlyt fektetni a moldovaiak es az oláhok közötti antropológiai hatalmas különbségről. Ugyanis antropológus professzor állította, hogy a moldovaiak jóval közelebb állnak a magyarokhoz, mint az oláhokhoz. Az oláhokban, mint balkani vándor népben rengeteg cigányság vegyült bele, arabok, söt négerek is a korai népvándorlások idejen.

2. Ki kellett volna domborítani meg, hogy Moldova sok száz éven keresztül magyar ütköző államként szerepelt. Amennyiben a magyar királyok magyar nemzetben gondolkodtak volna, akkor Moldova most magyar nyelvű lehetne. Kotnari királyi vinceller vitte Mátyás Kiraly ajándékaként a sok ezer szőlőtőkét es tanította ki a moldovaiakat szőlő művelésre es a vinceller mesterségre. Ennyit meg kellett volna említeni, ha mär a kitűnő moldovai borokat említettek.

3. A csángók nemcsak elcsángált Székelyekből állnak, hanem a magyar ütköző államként működő Moldovaban maradt magyarokból. Vannak Bukovina-i Székelyek is, akiknek egy részét meg Horthy idejen telepitettek Magyarországra. Ök sem elcsángált székelyek

4. Az utolsó pont, amit ki kellett volna alaposabban elemezni a román próbálkozások Moldova egyesítésére Romaniaval.

Gönczi által említett tüntetés sorozatok tulajdonkeppen a SRI által lettek kiprovokálva és vezetve, melyek végül egy súlyos puccs kísérletbe végződtek. A tüntetők nagy roman zászlókkal vonultak a kormány palota köré, melybe aztán be is hatoltak, íróasztalokat, es papírok tömegét dobáltak ki az ablakon és gyújtották fel ezeket. A kormány idejében elmenekült, igy a "tüntetők" üres palotát és kevésbé értékes dokumentumokat találtak. Ezek után a román kormány fenyítéseket kaphatott, mert nagyon elcsendesedtek, de nem adtak fel. Az utóbbi idők próbálkozásai egy népszavazás megtartása lenne, ami a Moldovai Közt. alkotmányában tiltott, hogy területi hovatartozásról népszavazást indítsanak. Ezt a SRI viszont úgy akarja kijátszani, hogy községről községre megvásárolják a tanácstagokat es azok tanácsülésen megszavazzák a Romániával való egyesülést. Később ezek a tanácstagok támaszkodva a tanács egyöntetű döntésére, mint influencerek meggyőzik a községek lakosságát az egyesülés megszavazásáról. Ez lenne a szalámi taktika az egyesülés érdekében. 

5. Gazdasági bekötés Romániához lett volna a kiemelendő téma meg amennyiben ezt is tárgyalják akkor kiderült volna, hogy a Dnyeszter Keleti oldalán felépült erőmű még se olyan súlyos zsarolási potenciállal rendelkezik, mint, ahogy azt beállította Gönczi ur. Ez azt jelenti, hogy a román ultranacionalizmust, mint Raison d'Etat, nem a románok lennének képesek sötétségben élni, mint Ceausescu idején történt ez gyakran, csak a Moldova Közt-nak legyen állama. Képesek voltak az orosz gáz függőségüket is azáltal megszakítani, hogy EU-s támogatással 2 milliard euroért Erdélyből, a Székelyföldről földgázcsövet vezettek egészen Kisjenöig. (Chisinau neve ez magyarul, ahogy minden Romániához tartozó Moldovai városnak magyar neve is van.) A gázt a világpiaci ár alatt adják, jócskán ár alatt!!!

Dr. Ing. Sebestyen Teleki Istvan

Ajánlott video: ⇒

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások