20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2020 november 20, péntek

Kérdések a modernkori bandita báróhoz a Centra és a TASKS -ról

Szerző: Szabó Klára

SZ::A 19.század végén a nagy amerikai cégek főnökei az un."bandita bárók" szövetkeztek egymással és meghatározták a tarifákat és az árakat. Meghatározták, hogy hogyan ellenőrizzék az információ áramlást és hogyan szabaduljanak meg a konkurenciától.

https://www.youtube.com/watch?v=zxPcZRnI4Dk

MARK ZUCKERBERG MESSO KO DAL CONGRESSO USA: FACEBOOK METTE A RISCHIO LA DEMOCRAZIA

Szabó Klára fordítása:

És átkozott legyek, ha most nem hasonló helyzetben találjuk magunkat. Csak most Önök a "bandita bárók", az Önök cégei a világ legerősebbjei és szeretném bemutatni, hogyan szövetkeztek Önök össze, hogy az információkat ellenőrizhessék.

Nemrég az irodámat egy Facebook informátor kereste fel, eme multinacionális cég volt alkalmazottja, akinek közvetlen ismeretei vannak a vállalati gyakorlatról, ahogy a felhasználók által feltett tartalmakat moderálják. És ezzel kapcsolatban akarok beszélni egy -a cég- belső online felületéről, aminek a neve: TASKS, amelyet Facebook arra használ, hogy projekteket használjon, beleértve ebbe a cenzúrázást is.

Ez a TASKS felület megengedi a Facebook alkalmazottaknak, hogy megvitassák ama projekteket, amiken együtt dolgoznak, amely magában foglalja a cenzúra csoportokat is, akik mind a TASKS felületet használják, hogy megvitassák mely személyeket, hashtag, vagy weboldalt kell törölniük.
Zuckerberg úr, Ön ugye ismeri a TASKS felületet?

Z.: Szenátor, mi a TASKS rendszert , úgy gondolom, ahogy Ön mondta, a cég dolgozói minden belső munka koordinációjára használják, mégsem tudok egyetérteni azzal, ahogyan ezt Ön leírta, különösen a tartalmak moderálását illetőleg.

Sz: Jó, most beszélgessünk akkor és megpróbálom az Ön emlékezetét felfrissíteni, hogy megértsék az emberek is, akik otthonról hallgatnak minket. A hátam mögött egy kép van a TASKS-ról, ha közelebb hozzuk a képet, akkor látható a választásokkal kapcsolatosan annak sérthetetlensége is.

Ami engem irritál, az az hogy a felület mutatja a Googlen és Twitteren véghez vitt cenzúrát, tehát amit ebből értek az az, hogy a Facebook cenzúra csoportjai kommunikálnak Google és Twitter hasonló felületeivel, hogy aztán beírják a cenzúra javaslatot ezen cégekre is a TASKS-on keresztül, hogy aztán ennek következtében Facebook cenzúrázhasson.

Zuckerberg úr, engedje meg, hogy eskü alatt kérdezzem, hogy Facebook koordinálja-e valamilyen módon saját tartalommegosztását és moderálja-e a Google vagy Twitter tartalmakat?

Z: Szenátor, had legyek világos, mi természetesen koordinálunk és megosztunk jelzéseket, amik a biztonságot illetik, pl. ha van egy jelzés terror támadásra, vagy kiskorúak kizsákmányolására, vagy egy külföldi kormány által hozott befolyásolási műveletre. Ezek olyan területek amelyben ezek a cégek megosztanak jelzéseket, de azt hiszem, nagyon fontos azt tisztázni, hogy ez elválasztott a tartalmak moderátori politikájától, ami nekünk vagy a többi cégnek van.
Amikor megosztunk információkat a többi céggel, ilyenkor mindegyik a saját értékrendje szerint kezeli azt.

Sz: Látja, amikor a tartalmak moderálásáról beszélek, ekkor személyekre, instagram bejegyzésekre, weboldalakra gondolok, megnyilatkozások törlésére vonatkoztatok, Az Ön kijelentése, hogy Facebook nem kommunikál Twitterrel és Googleéval, ami a moderálást jelenti személyekre, weboldalra, instagram bejegyzésekre, vonatkozóan. Mondjon egy egyszerű igent vagy nemet, hogy kommunikálnak Google-lal vagy Twitterrel a moderátori téren?

Z.: Mi nem koordináljuk a mi politikánkat, (itt ugy értelmezem, a politikánk azt jelenti, hogy nem szólnak bele, ki mit ír a különböző FB csoportokban)

SZ: A Facebook moderátori munkacsoportjai kommunikálnak Twitter és Googlé hasonló felületeivel ?

Z.: Szenátor, nem tudok semmi specifikusat erről, de úgy gondolom, hogy normálisnak vehető, ha ezekről értesítést adnának a hasonló felületeknek.

SZ: Normális lehetne, de Önök ezt nem teszik?

Z: Én azt mondom, hogy nincs tudomásom semmiféle ilyenfajta kommunikációról, de gondolom, hogy van bizonyos szinten egyfajta tipusú kommunikáció, ami különbözik attól, hogy mi koordinálnánk az emberek válaszait...

Sz: Szerencsére a TASKS-szal való konzultáció a rendelkezésre áll. Tehát Ön rendelkezésünkre bocsát minden bejegyzést a TASKS felületről, ami Google és Twitterrel való kommunikációt illeti,

Z. Ez egy olyan dolog, amit egy másik alkalommal tudok majd teljesíteni.

Sz: Igen vagy nem? Biztos vagyok benne, hogy Ön tud nekünk egy teljes listát adni. Miért nem kötelezi el magát itt, eskü alatt? Sokkal jobb ezt eskü alatt tenni.

Z: Minden tiszteletet megadva, nincs birtokomban, hogy ez milyen személyes adatok megsértésével járna, tehát nem hinném hogy bölcs dolog lenne jelen pillanatban ilyen elköteleződést adnom.

Sz. Hány feljegyzés van a TASKS-on amelyek jelentik, hogy FB, Google, Twitter, megosztanak információkat hashtag, weboldalak vagy olyan oldalakra vonatkozóan, amiket ki akarnak törölni?

Z: Szenátor, nem tudom.

Sz: Rendelkezésünkre bocsát egy listát minden olyan weboldalról vagy instagram bejegyzésekről amelyeket az Fb tartalom-moderátori csoportjai törölni akarnak?

Z: Szenátor, ismétlem, hogy örülnék neki, ha megvitatnánk Önnel vagy csoportjával, hogy hogyan tudnánk ebben továbblépni, de..

Sz: Egyszerűen. Elkötelezi magát ezen a helyen? Cruise és Lee szenátorok mindketten kérték Öntől a személyek, weboldalak, és olyan entitások listáját, amelyek tárgyai voltak a tartalmi moderálásnak.
Ön kétségét fejezte ki az értelemben, hogy ilyen létezne. Viszont most Ön elismerte a TASKS felület létét, és amely lekérdezhető. Ön elkötelezi magát hogy eljuttatja számunkra a TASKS-on található információkat, amelyek az Ön cége általi moderálásra vonatkoznak, igen vagy nem?

Z: Szenátor, szerintem jobb lenne továbblépni azután, hogy lehetőségem van konzultálni a csoportommal, hogy milyen személyes (érzékeny) adatok lehetnek így érintve, amelyek megakadályozhatnák a megosztását annak, amiről Ön beszél.

Sz:Tehát Ön nem akarja Magát jelen pillanatban elkötelezni, természetesen elrendelhetjük ezen információk kiadatását, de szeretném inkább Öntől ezt önkéntesen megkapni. Mindenki jegyezze fel, hogy Zuckerberg úr, ismételten visszautasította, hogy információkat adjon arról, ami megvan neki és elismerte hogy neki megvannak.
Egy másik téma Zuckerberg úr, beszéljen nekem a Centra-ról. Mi ez a Facebookban levő eszköz, aminek a neve Centra?

Z: Szenátor, nem tudok semmiféle ilyen nevű eszközről.

Sz: Nézzük csak, hogy ez felfrissít-e az emlékezetét? Van egy demonstrációs felvétel a hátam mögött.
Centra egy olyan eszköz, amit a Facebook arra használ, hogy felhasználóit monitorálja, de nemcsak Fb-n, hanem az egész internet hálózaton.
Centra megtartja a nyomait a felhasználók által megnézett oldalakról,a felhasználok üzeneteinek címzettjeiről, az accountokrol, amelyeket a felhasználók használnak és amelyekkel kapcsolódnak, hogy milyen oldalakat néztek meg, amelynek Fb gombja is van. Centra azokat az adatokat is használja, amely a felhasználok viselkedéséről szól, hogy monitorálja az accountokat, amelyeket a felhasználók használnak akkor is, ha az accountok más névvel vannak regisztrálva. Láthatja ezen személyek születési adatait, korát, láthatja mikor kezdték ezen egyének használni Fb-t, láthatja utolsó Fb látogatásuk dátumát.
Zuckerberg úr, hány account lett bezárva a Centra által az USA-ban?

Z:. Szenátor, nem tudom, mert nekem eme eszköz neve nem ismerős. Biztosan vannak eszközeink, amik segítenek a felület egészének a kezelésében, de ez a név nekem nem ismerős.

Sz: Van Önöknek egy olyan eszköze, amit itt lát a hátam mögött és pontosan azt csinálja, amit én elmondtam vagy azt mondja, hogy ilyen eszköz nem létezik?

Z: Szenátor, azt mondom, hogy nekem ez nem ismerős és örülnék ezt mélyebben elmagyarázni Önnek és csapatának, de limitálva vagyok abban, hogy mit szabad nekem megosztanom és miről tudok

Sz, Elnök úr, mindig meglep engem, hogy hány embernek lesz hirtelen emlékezet kiesése jelen bizottság előtt. Engedje meg, hogy megkérdezzem a következőt; amikor Fb egy alkalmazottja hozzáfér egy Fb felhasználó adataihoz, pl. a privát üzeneteihez vagy a személy személyes igazoló adataihoz, az regisztrálva lesz?

Z: Szenátor, megismételné?

Sz: Regisztrálva lesz minden alkalommal, amikor egy Fb alkalmazott hozzájut egy felhasználó üzenetéhez , annak adataihoz pl. a személyes üzenetéhez? Minden alkalommal regisztrálva lesz, amikor egy Fb alkalmazott ilyet tesz?

Z: Szenátor, gondolom, igen.

Sz: És az ilyen ellenőrizve lesz azonnal?

Z: Szenátor, gondolom, hogy néha lehetséges ...

Sz: Hányszor történt ilyen esetben ellenőrzés?

Z: Nem ismerem az ellenőrzések pontos számát,

Sz: .Elkötelezné magát, hogy számunkra átadja a listát azon számokkal, ahol az Fb alkalmazottjai hozzáfértek a felhasználók adataihoz, accountjukhoz úgy, hogy azok erről semmit nem tudtak, igen vagy nem?

Z: Szenátor, ismét meg kéne vizsgálnunk hogy mi lehetne hasznos jelen esetben. Természetesen Fb tevékenységének része, s akad, hogy szükséges, hogy az alkalmazottak ellenőrizzék az események körülményeit, amikor valaki valamit feltesz. Tehát létezik és elég gyakori, és megvannak a mi biztonsági rendszereink hogy megkeressük a rendellenes dolgokat és jelezzük azokat. De jobban bele kellene mélyednünk abba, ami Önt érdekli.

Sz: Az amit itt látunk, világos bizonyíték arra, hogy koordináció van Twitter, Facebook és Google között.
Zuckerberg úr tudja, hogy megvan erre az eszköze, de nem akarja vagy nem emlékszik vagy nem akarja magát elkötelezni arra, hogy ezt megmutassa nekünk. Megvannak a bizonyítékaink, hogy Fb követi felhasználóit az egész hálózaton, de Zuckerberg úr nem akar érdemben válaszolni, nem emlékszik annak nevére, nem biztos hogy ezt az eszközt ilyen módon használják, nem akarja elkötelezni magát, hogy alap információkkal szolgáljon,

Tehát elérkezett az óra, hogy cselekedjünk ezen modern-kori "bandita bárók" ellen!
Köszönöm elnök úr..

Kiemelések a Magyar Megmaradásért szerkesztőtől 

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások