20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2010 július 23, péntek

Egy hazai minisztériumi finanszírozó szakcsoport szervezését javasoljuk

Szerző: TA

Egy hazai minisztériumi finanszírozó szakcsoport szervezését javasoljuk

Kedves Zoltán! A világháború elkerüléséhez is fontos lenne, hogy a vegyszermentesen is produkálni képes őshonos növényeket az egész világon telepítsék újra. Javaslom egy hazai minisztériumi finanszírozó szakcsoport szervezését az őshonos magyar gyümölcsfák (és egyéb élelmiszernövények) újra elterjesztésének a programjához, a következők alapján!

 

Üdv, TA
Ősi magyar gyümölcsfajták

A hétvégén voltam Kovács Gyulánál, aki régi magyar gyümölcsfajtákkal foglalkozik. Ebben a riportfilmben az 5. perctől látható:
1. rész
www.youtube.com/watch?v=TOrfBx09PjQ

2. rész
www.youtube.com/watch?v=YQTq2d6Adsg&NR=1

Van 500 különféle magyar gyümölcsfajtája (batul, ropogós cseresznye, páris, véralma stb stb stb), amit vadalanyon szaporítva könnyen szállítható formában önköltségi áron értékesít. A csemeték cserépben vannak, bármikor el lehet őket ültetni.

Sajnos, mint minden, ami a kis magyar emberek érdekét szolgálja az TILOS. Így ezen gyümölcsfajtákat sem lehet faiskolában megvásárolni, bolti forgalmazásuk törvénybe ütköző, idegen érdekeket sért, mivel ezen fajták évszázadok (ezredek?) során hozzászoktak a Kárpát-medence klímájához így nagyon ellenállóak, szívósak, műtrágyát, permetszert nem igényelnek, könnyen tárolhatóak.

Aki szeretné biztosítani családja és saját maga jó minőségű gyümölcsellátást vagy csak dacból a TILTÁS ellenére "csak azért is" magyar virtusból akar ilyen fákat beszerezni annak ajánlom, hogy vegye fel a kapcsolatot Kovács Úrral.

Elmondása szerint nehéz időkben, a török és habsburg korban a göcseji embert ezen gyümölcsfák mentették meg, még a múlt század elején is rengetegen voltak akik egész évben csak gyümölccsel táplálkoztak. Nehéz idők úgy érzem most is vannak, csak gyümölcsfa nincs, gondolkodjunk előre.

*Az elérhetősége:
Kovács Gyula
Pórszombat Petőfi u 1/a.
06-30-2351063*

 


Hozzászólások megtekintése a régi honlapról

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások