20240424
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 március 10, csütörtök

A szerb állam ma is tolerálja a magyarellenességet

Szerző: Szalma József

Tisztelt Ágoston András!

Sajnos, a szerb állam ma is tolerálja a magyarellenességet. Ez nemcsak Temerinben, hanem Újvidéken másutt is kifejezésre jut.

 A szerb állam szelektáltan szemléli a kollektív és individuális bűnösséget. A magyarok, mind a jobb, mind a bal felfogása szerint, továbbra is kollektív, bűnösök. Ennek ellenében a szerbek individuális bűnösök, csak ezt a különbséget nemigen vallják be. Ami érthető, annál is inkább, mert ebben a tekintetben Európa és Amerika is dilemmában van.

A szerb aktuálpolitika, miközben nem tartja tiszteletben az 1945-ik évi ENSZ menekültügyi egyezményt, szeretné, ha Amerika és Oroszország között újra a blokkpolitika érvényesüljön, s a fegyver felhalmozással valaki nagyobb tekintélyre tehessen szert.

Oroszország ezt megtámogatva néha elzárja a gázcsapokat Európa felé. Ez egyfajta balkáni típusú zsarolás, de egyúttal kihívás is. Hogy meglátsszon, ki az úr a házban, teljes Európában.

Sajnálatos mind az orosz, mind az oroszosított szerb politika. Mert nem a kultúra, hanem a vélt erőviszony alapján működik. Ez bizony komoly konfliktust hordoz magában. A szerbek ezt szeretnék, de az oroszok bölcsek, úgy gondolják, hogy nemcsak csapelvonás alapján lehet megoldani az európai kérdést. Európát azonban nem nagyon szeretik. Kivéve, ha az orosz fennhatóság alatt áll.

Szalma József

 

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások