20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 július 10, vasárnap

Mérgezzük magunkat, ha nem szellőztetjük...

Szerző: Vattay Szabolcs

A veszélyt az autóban átforrósodó műanyag elemek (mint a műszerfal is) ontják magukból a rákkeltő (carcinogen) kipárolgásokat. És ehhez jön a benzene (gondolom benzolszármazék?) ami szintén mérgező anyag.


NAGYON FONTOS!!!

Nagyon fontos tájékoztatást kaptam ma egy baráti házaspártól. Elsősorban azokra az autókra érvényes, melyekben légkondicionáló van. De önmagában nem a légkondicionáló berendezés jelenti a veszélyt, hanem egészen más.

Amikor beülünk a Nap által órákon keresztül perzselt autónkba, alig várjuk az enyhülést, és emiatt azonnal a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk a légkondit. Sokan meg se várják az autóban a legalább egyszeres légcserét, felhúzott ablakokkal indulnak el azonnal.

A veszélyt az autóban átforrósodó műanyag elemek (mint a műszerfal is) ontják magukból a rákkeltő (carcinogen) kipárolgásokat. És ehhez jön a benzene (gondolom benzolszármazék?) ami szintén mérgező anyag. Ez utóbbi a csontozatra jelent veszélyt, vérszegénységet, vese- és májkárosodást okozhat. Ami nagyon problémás még, hogy nagyon nehezen ürül a szervezetből.

Amikor az autónkba ülünk, különösen, ha ez a napon átforrósodott, akkor előbb nyissuk ki az ajtókat, és alaposan szellőztessük ki a kocsiban összegyűlt mérgező anyagokkal telített levegőt, mert ennek huzamosabb időn keresztül történő belélegzése többek közt fehérvérűséget, várandós anyák esetében pedig vetélést is okozhat.

Jó tudni, hogy amikor egy autó zárt ablakokkal, naptól védett helyen: pl. garázsban parkol, akkor a mérgező anyagok a megengedett határértéknél 10 szer nagyobb mennyiségben vannak az autó légterében jelen. Amennyiben kinn a szabadban van az autónk 16 C fok feletti hőmérsékleten, akkor a hőmérséklet függvényében a mérgező anyagok, a megengedett határérték felett, akár 40 szeres mennyiségben lehetnek jelen.

Tehát nem a légkondi jelenti a veszélyt, hanem annak helytelen használata veszélyes.

Kérlek, küldd tovább, mert ezzel életeket menthetsz meg; betegségektől óvhatod meg embertársaidat.

Különösen mi, magyarok vagyunk kitéve igen nagy veszélyeknek, mert minket tudatosan, módszeresen irtanak földről, vízből, levegőből, élelmiszerekkel, gyógyszereknek nevezett mérgekkel!

Alább olvasható az eredeti üzenet angol nyelven. Fent ennek nyers, csak a lényeget érintő magyar nyelvű fordítás olvasható. Elnézést, az esetleges pontatlanságokért.

Köszönettel:

Vattay Szabolcs

 

CAR AIRCONDITIONING - VERY IMPORTANT!

My car book says to roll down the windows to let out all the hot air before turning on A/C.

WHY?

Car Air conditioning - No wonder more folks are dying from cancer than ever before. We wonder where this stuff comes from but here is an example that explains a lot of the cancer causing incidents.

Many people are in their cars first thing in the morning and the last thing at night, 7 days a week.

As I read this, it makes me feel guilty and ill. Please pass this on to as many people as possible. Guess it's not too late to make some changes.

Please do NOT turn on A/C as soon as you enter the car.

Open the windows after you enter your car and then turn ON the AC after a couple of minutes.

Here's why: According to research, the car dashboard, seats, air freshener emits Benzene, a Cancer causing toxin (carcinogen - take time to observe the smell of heated plastic in your car).

In addition to causing cancer, Benzene poisons your bones, causes anemia and reduces white blood cells. Prolonged exposure will cause Leukemia, increasing the risk of cancer. Can also cause miscarriage.

Acceptable Benzene level indoors is 50 mg per sq. ft. A car parked indoors with windows closed will contain 400-800 mg of Benzene.

If parked outdoors under the sun at a temperature above 60 degrees F, the Benzene level goes up to 2000-4000 mg, 40 times the acceptable level.

People who get into the car, keeping windows closed will inevitably inhale, in quick succession, excessive amounts of the toxin.

Benzene is a toxin that affects your kidney and liver. What's worse, it is extremely difficult for your body to expel this toxic stuff.

So friends, please open the windows and door of your car - give time for interior to air out -dispel the deadly stuff - before you enter.

This is what snopes.com says. It is not the air conditioning in the car but the Benzene producing agents that cause cancer. http://www.snopes.com/medical/toxins/benzene.asp


Hozzászólások megtekintése

Tiszta levegő mindenütt!

(Tiszta-élet, 2011.07.11 09:58)

Az autón kívül, az új bútor is káros vegyianyag kipárolgást idéz elő.

Könnyű észelelni, hogy amikor hazaérkezünk szinte maró szag fogad alakásban. De úgyanez a jelenség minden eszközre érvényes. Ma már nem diófa bútort veszünk. Tehát a természetes anyagok helyett mesterséges, vagyi anyagok vesznek körl minket. A fokozott szellőztetés ezért is fontos, autóban, lakásban, munkahelyen egyaránt.

Az autóban van egy a külső szellőzést megakadályozó kapcsoló. Arra, ha valami bűzokádó autó nagy füstöt eregetve közelít, akkor kikapcsoljuk a külső levegő befújását, és csak a benti levegő keringtetésével járatjuk a ventillátort. De vigyázzunk,mert ha elfelejtjük visszaállítani a külső levegő befújását, akkor néhány perc alatt fogy az oxigén, és leromlik koncnentráló képességünk, annyira, hogy akár rosszul is lehetünk.

Tehát ha külső füst miatt bekapcsoljuk a belső keringtetést, akkor nagyon figyeljünk arra, hogy 100 méter után, miután lehagytuk a szennyező forrást, kapcsoljuk ki a belső keringtetést, hogy újra friss levegőhöz jussunk!

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások