20230324
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2021 augusztus 07, szombat

Bizonyos egészségügyi ellátás csak védettségivel...

Written by

Pénteken új rendeletet adott ki az egészségügyi ellátással kapcsolatban a magyar kormány, amely szerint a tervezhető fogászati és rehabilitációs ellátásokon, valamint invazív beavatkozásokon csakis negatív teszt vagy védettségi igazolvány birtokában lehet részt venni.

Itt a rendelet, több egészségügyi ellátásra is csak védettségivel, negatív teszttel lehet menni ezután

A kormány még a tavasszal, a harmadik hullám végéhez közeledve döntött arról, hogy ismét el lehet érni az előre tervezhető egészségügyi beavatkozásokat is, viszont ezeket PCR-teszthez kötötték, amin sokan felháborodtak.

Nemrég Kozma Ákos ombudsman is kifogásolta, hogy nincs megfelelő törvényi szabályozás ebben a kérdésben. Erre reagálva a kormány azt ígérte, hogy rendeleti úton szabályozza a kérdést, most pedig meg is jelent az erről szóló rendelet.

Ebben azt írták, a tervezhető fogászati ellátáson, rehabilitációs ellátáson vagy invazív beavatkozáson – leszámítva ezek közül a vérvételt és az injekciók beadását – csak azok a hatodik életévüket betöltött betegek vehetnek részt, akik: 

    • a koronavírus ellen védettek (és ezt védettségivel igazolvánnyal igazolják is),
    • vagy a tervezett ellátást, beavatkozást megelőző 48 órán belül elvégzett negatív eredményű molekuláris biológiai vizsgálattal – SARS-CoV-2 PCR-teszt – és az ellátás vagy a beavatkozás napján elvégzett negatív eredményű antigéngyorsteszttel igazolják, hogy a vizsgálat időpontjában nem fertőzöttek. 

Ugyanezek a feltételek ráadásul a beteget kísérő személyekre is vonatkoznak, tehát ők is csak akkor léphetnek be az intézménybe, ha a fentieknek megfelelnek.

 

Hozzátették azt is, hogy a nem védett, invazív beavatkozásra jelentkező személyek esetében – ha ennek kockázata szakmai szempontból elhanyagolható – a szakorvos döntése alapján tesztek nélkül is el lehet végezni az ellátást. 

A rendeletben azt is rögzítették, hogy „a koronavírus ellen nem védett személy részére a vizsgálatokat az egészségügyi intézmény térítésmentesen köteles elvégezni”, ha

    • A beteg a tizennyolcadik életévét nem töltötte be,
    • a betegnél felmerül a fertőzés gyanúja
    • vagy a beteg szakorvosi vélemény alapján Covid–19 elleni oltóanyaggal nem oltható be.

Ugyanez pedig a kísérőkre is vonatkozik, amennyiben nem védettek a vírus ellen. 

A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, és egészen a 2021. évi I., a koronavírus elleni védelemről szóló törvény hatályvesztéséig érvényben marad.

Forrás: Index
Beküldte: Antal Miklós

Megnyitva 1277 alkalommal

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások