Print this page
2021 május 30, vasárnap

Pofon a területrablóknak

Szerző: Hunhír.info

Az úzvölgyi, magyar és német katonáknak végső nyughelyet adó katonatemető közvagyonná nyilvánítását egyelőre nem sikerült megoldani a magyargyűlölő románoknak.

uzvölgy6

A székelyföldi magyar temető történetét is meghamisító ellenségeskedők lógathatják az orrukat.

A Bákó Megyei Törvényszék szerdai ítéletében hatályon kívül helyezte a Bákó megyei Dormánfalva tanácsának az úzvölgyi katonatemetőt közvagyonná nyilvánító 2019. márciusi határozatát. Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. Az elsőfokú ítélet nem jogerős, a hivatalos közlés utáni 15 napban fellebbezést lehet benyújtani ellene.

A törvényszék a Csíkszentmárton község és a Bákó megyei prefektus által indított összevont perben ítélkezett. Elfogadta Hargita megye és a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat belépését a perbe, elutasította viszont Dormánfalva perbe lépési kérelmét.

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere elmondta: hivatali elődje annak a tudatában indította a pert, hogy Csíkszentmártonnak igaza van. „Mi mindig tudtuk, hogy az igazság és a jog a mi oldalunkon áll, és öröm látni, hogy ezt a törvényszék is elismerte” – nyilatkozta az elöljáró. Hozzátette: a katonatemető Csíkszentmárton közvagyona, és mindig a csíki község gondozta. A polgármester reményét fejezte ki, hogy az ítélet után ezt immár Dormánfalva is elfogadja.

Korábban Dormánfalva önkormányzata is pert indított Csíkszentmárton ellen, annak az önkormányzati határozatnak az érvénytelenítését kérve, amelyben a székelyföldi község nyilvánította közvagyonává a katonatemetőt. Ezt a pert tavaly októberben a moldvai önkormányzat jogerősen elveszítette.

Dormánfalva önkormányzata 2019 márciusában saját közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt, és áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő elnéptelenedett Úzvölgye település sírkertjében. Korábban a temetőt a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozta, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon.

3szek.ro – Hunhír.info

Megnyitva 292 alkalommal