20230131
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2019 július 25, csütörtök

Milák Kristóf szenzációs világcsúcsa !

Szerző: világháló, Kovács Tamás

A 19 éves magyar versenyző teljesítményével megdöbbentette az úszóvilágot. Milák Kristóf óriási világcsúccsal lett aranyérmes 200 méter pillangón a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek negyedik napján. A 19 éves magyar versenyző 1:50,73 perces idővel csapott célba, ezzel Michael Phelps 2009-es, 1:51,51-es rekordját adta át a múltnak. Milák azt is elmondta, egyáltalán nem számított ilyen időeredményre.

Világcsúccsal világbajnok Milák Kristóf

Világcsúccsal világbajnok Milák Kristóf Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Tavaly, 18 évesen még "csak" Európa trónjára ült fel, szerdán a kvangdzsui vizes-világbajnokság negyedik medencés úszónapján az egész világot maga mögé utasította a 19 éves Milák Kristóf 200 pillangón. Michael Phelps korszakos világcsúcsa is a múlté.

A kvangdzsui vizes-világbajnokság negyedik úszómendencés versenynapjáig várni kellett a "magyar számra", vagyis a világranglista-vezető Milák Kristóf is a rangsorban második Kenderesi Tamás összecsapására; a tárnoki tehetség Cseh László korszakos Európa-csúcsától mindössze 26 századmásodperccel elmaradva 1:52,96-tal verekedte be magát a 200 m pillangó szerdai döntőjébe, míg a pécsi "Sajtburesz" olimpiai bronzérmesként - súlyos lábsérülésével - az előcsatározások során holtversenyben 8. időt úszva szétúszásra kényszerült a délelőtti program nyitányán, tehát nem volt túlságosan kipihent a finálé előtt, 36 óra alatt négyszer kellett leúsznia a pokoli számot.

A magabiztos Milák-siker ellenére korábban Sós Csaba úszókapitány arra figyelmeztetett, hogy a Milák Kristóffal egy futamban úszott és a végére látványosan visszavett az idén sérvvel küszködő, dél-afrikai Chad Le Clos egy "minden hájjal megkent gazember", aki bármikor veszélyes lehet pillangón bárkire.

Mindenesetre a legelőkelőbb, 4-es számú rajtkövön Milák Kristóf állt, Chad Le Clos a 2-esen lapult, Kenderesi Tamás pedig a 8-asról kellett, hogy próbálkozzon.

50 méteren még Chad Le Clos ment elöl, Milák Kristóf 100-nál érte utol, majd elszakadt mindenkitől és nyert! Nagy világcsúccsal. (1:50,73) Kenderesi Tamás 8. lett. Ezüstérmes Szeto Daia, bronzérmes Chad Le Clos. Michael Phelps eddigi világcsúcsa 1:51,51 volt.

 Milák Kristóf
A 19 éves úszótehetség Tárnokon született, első úszásoktatója Egerszegi Klára volt. A gyermekéveket követően Érden, Selmeci Attila keze alatt fejlődött, mígnem be nem robbant a felnőtt mezőnybe a 2017-es budapesti vizes-vb 100 méteres pillangóversenyén, ahol az új Phelpsnek kikiáltott amerikai Caeleb Dressel mögött második helyen végzett. Ma már a Honvéd úszója és a Duna Arénában edz, tavaly óta felnőtt Európa-bajnok is 200-on. 100 m pillangón országos csúcstartó, 200-on "csak" a junior világcsúcs az övé. Nem mellesleg már többszörös magyar bajnok is, például 50 háton...

Előzőleg Németh Nándor próbált bekerülni a férfi 100 m gyors döntőjébe, futamában szoros versenyben csak negyedik lett, de összesítésben elcsípte a 7. helyet, ott lesz a csütörtöki királyfutamban.

Németh Nándor jobbat szeretett volna úszni, de - mint azt az M4 sporttévének elmondta - erre "lesz még egy lehetőség", például a fordulón lehet javítani. "Nem volt az a nagy halál, ami szokott jönni. A levegő nem a legjobb itt, Bernek Péter Sarah Sjöströmhöz hasonlóan rosszul lett itt" - árulta el. A medencetérben egyébként elromlott a légkondicionáló, mindenfelé kis ventillátorokat látni a helyszínen.

Most megnézhet ismét a 200 pillangó döntőjét méterről méterre: 

a 200 pillangó döntőjét méterről méterre

Forrás: infostart.hu 


Újabb magyar arany!

A Dél-Koreában zajló vizes-világbajnokság csütörtöki 200 méteres pillangóúszás döntőjében, Kapás Boglárka óriási hajrával aranyérmet nyert.

 

Kapás a magyar úszósport 31. nagymedencés aranyérmét nyerte, és ő a negyedik magyar győztes a dél-koreai vb-n: korábban Hosszú Katinka nyert 200 méter vegyesen, valamint Milák Kristóf világcsúccsal diadalmaskodott 200 méter pillangón. A nyíltvízi úszók között Rasovszky Kristóf győzött 5 kilométeren.

 

 

Megnyitva 1123 alkalommal

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások