20240418
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2019 január 27, vasárnap

Fokozódik a feszültség Kárpátalján

Szerző: hirklikk.hu

A következő hetekben, az ukrán elnökválasztáshoz közeledve valószínűleg tovább nő majd az etnikai feszültség.

Bár a tavaly februári, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházát ért támadások után felmerült, hogy az Ukrajnával vitában álló Magyarországnak is köze lehet a kárpátaljai magyarok elleni provokációhoz, Kárpátalja helyettes kormányzója, Jaroszlav Halasz a HVG-nek azt mondta, ők nem így gondolták.

Tavaly február elején egy Molotov-koktélt dobtak a KMKSZ ungvári székházára, majd február végén is megtámadták az épületet, s a második akció következtében kiégett az iroda. Az első támadással három oroszpárti lengyel állampolgárt vádoltak meg, az ő perük a napokban kezdődött Lengyelországban, a második támadást szintén Oroszországgal kapcsolatban álló ukrán tisztek követték el, ellenük Ukrajnában folyik vizsgálat. A három lengyel férfi azt vallotta, hogy egy német szélsőjobbos, az Alternative für Deutschland (AfD) pártnak dolgozó újságírótól, Manuel Ochsenreitertől kapták a megbízást és a pénzt.

Jaroszlav Halasz szerint ugyanakkor a tavalyi támadások után is történtek provokációk, a szélsőséges ukránok szerint ugyanis a magyarok nem elég hazafiasak, és volt arra is példa, hogy a "magyar szeparatisták" nevében helyeztek ki ukránok provokatív óriásplakátokat.

A KMKSZ elnöke, Brenzovics László azt mondta, mindeközben az ukrán politikusok és médiumok már két éve magyarellenes kampányt folytatnak, ennek eredményeként pedig Oroszország mögött Ukrajnában már Magyarországot tartják a második legellenségesebb államnak.

Forrás: hirklikk.hu

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások