Print this page
2018 május 01, kedd

Hat éremmel tértek haza a Magyar diákok a kémiai diákolimpiáról

Szerző: MTI

Három ezüst- és három bronzérmet nyert a magyar csapat a Minszkben rendezett Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpián.

Hatalmas magyar siker a kémiai diákolimpián, hat éremmel tértek haza a diákok

A kémiai diákolimpiát 52. alkalommal rendezték meg április 22. és 29. között, a versenyen minden eddiginél több, 135 diák vett rész 22 országból - írja közleményében Magyarfalvi Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Intézetének adjunktusa.

Ezüstéremmel tért haza Sajgó Mátyás (miskolci Földes Ferenc Gimnázium), Botlik Bence (ELTE Apáczai Csere János Gimnázium) és Arany Eszter (veszprémi Lovassy László Gimnázium). Bronzérmet nyert Boros Dániel (budapesti Fazekas Mihály Gimnázium), Juhász Benede (az ELTE Apáczai Csere János Gimnázium) és Czakó Áron (a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium). Dicséretet kapott Mihalicz Ivett a győri Révai Miklós Gimnáziumból.

A magyar csapat válogatóját és előkészítőjét az ELTE Kémiai Intézete végezte a nemzeti tanulmányi versenyek legjobbjai közül válogatva.

A Mengyelejev-verseny a szovjet kémiaversenyek utódja, de már nem csupán a volt Szovjetunió országai vesznek részt rajta. A verseny hírneve megközelíti, nehézsége meghaladja a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia szintjét. Időpontja a magyar diákolimpiai csapat felkészülési időszakára esik és remek erőpróba a diákoknak. Magyarfalvi Gábor felidézte, hogy 2012 óta, amikor először vett részt magyar csapat a Mengyelejev-versenyen, "mindig kiemelkedően szerepeltünk, volt már abszolút első helyezettünk is".

A diákolimpiák nem csak Magyarországon, hanem az egész világon nagy presztízsűek. Már a résztvevők is könnyen kapnak ösztöndíjat a világ bármelyik egyetemére, az érmesekért szinte harc folyik. "A magyar csapat tagjai is mind a világranglisták elején lévő egyetemeken folytatják tanulmányaikat, de reméljük, hosszú távon itthon élnek majd" - olvasható a közleményben.

Forrás: eduline.hu