20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2015 június 13, szombat

Kishantos üzenete a környezetvédelmi világnap alkalmából

Szerző: Vadász Ili

Évát és Ferit személyesen ismerem fiatalkorom óta. Ferivel egy munkahelyen dolgoztunk sokáig. Rendes és becsületes emberek ezt bizton állítom. Kishantos csak pár km-re van tőlünk,akár egy kiadós séta után is oda érhetünk. Gyönyörű park, kastéllyal lepi meg a látogatót először is.(Megjegyzés: Vadász Ili)

 Rendes és becsületes emberek

Évát és Ferit személyesen ismerem fiatalkorom óta.

Ezen a nem régi, különleges napon – amikor a világ minden táján a környezet védelméről, a fenntarthatóságról gondolkoznak az emberek – szeretnénk nagyon nagy köszönetet mondani mindazoknak a magánszemélyeknek és szervezeteknek külön-külön és személy szerint, akik Kishantos mellé álltak, akik aláírásukkal támogattak minket, vagy egyéb módon segítettek nekünk a megmaradásért vívott harcunkban.

Azért nem jelentkeztünk már régóta újabb hírekkel Kishantosról, mert tudjuk, látjuk, hogy az emberek napról napra egyre hajszoltabbak, egyre több gonddal küzdenek, és nem akartuk támogatóinkat Kishantos mindennapi rémhistóriáival terhelni. A nehézségeink részletezésétől most eltekintve, inkább az új fejleményekről szeretnénk rövid tájékoztatást adni.

Komoly pozitív fordulatot hozott Kishantos ügyében a Fővárosi Ítélőtábla jogerős bírósági ítélete, melyben kimondta, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium és állami földügyekért felelős államtitkára valótlan állításokkal, és valós tények hamis színben való feltüntetésével megsértette Kishantos jó hírnevét. Az ítélet kötelezi a minisztériumot ennek nyilvánosságra hozatalára, melynek az ítélet alapján néhány napon belül meg kell történnie. Megdőltek tehát azok az érvek, melyekkel a minisztérium a közvélemény felé indokolta döntését.

A Kishantos által indított perek közül a legfontosabb az, melyet az NFA ellen indított a pályázatok Alaptörvényt és NFA törvényt sértő meghirdetése, elbírálása ellen, valamint amelyben a szerződés érvénytelenségének megállapítását kérte annak a nyertesnek az esetében, aki úgy nyerte meg a pályázatot, hogy nem is volt jogosult pályázni. a másodfokú tárgyalás ebben a perben 2015. június 17-én 10:00 órakor lesz a Fővárosi Törvényszéken.

A központ működését és az oktatást 1998 óta a gazdaság jövedelméből biztosítottuk. A gazdaság 452 hektáros területeinek elvétele, a mezei leltár több tízmilliós értékének visszatartása, a növények elpusztításával való 117 milliós károkozás mind azt célozta, hogy Kishantost tönkretegyék.

Kishantosnak azonban mindennek ellenére tovább kell élnie, mert a közösségért, az országért, a fenntarthatóságért dolgozik. Az itt felhalmozódott tudás, kapcsolatrendszer, emberi jó szándék olyan érték, melyre meggyőződésünk szerint nagy szüksége van az országnak.

Szerencsére a népfőiskolai központunk és az azt körülölelő gyönyörű park, valamint a gazdaság központi majorja megmaradt. Itt alakítottunk ki 1 hektár új biokertet, és folytatjuk a fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretek átadását. Ez év tavaszán nagy sikerű rendezvényeket szerveztünk biokertészet, biogazdálkodás, megújuló energiaforrások, az erdők fenntartható művelése témákban.

A sikert azoknak a támogatóinknak is köszönhetjük, akik segítettek a hírt minél több helyre eljuttatni. Egy támogató vállalkozás segítségével pályázati forrásból bővítettük a szálláshelyeket, jurtákat állítottunk fel, hogy lehetővé tegyük hosszabb, bentlakásos programok megrendezését. Kishantos ezekkel az új lehetőséggel kiváló, igényes és kellemes helyszínné vált céges rendezvények, konferenciák, tanácskozások, csapatépítő tréningek, lakodalmak, családi rendezvények megszervezésére is.
A jurták pedig lehetőséget adnak gyerekek számára „öko-jurtatáborok" szervezésére akár úgy, hogy csak a helyszínt és az ellátást biztosítjuk, akár kishantosi szervezésben.

 A jurták szépek,kényelmesek gyönyörű környezetben egy tó mellett. (Vadász Ili)

A jurták szépek, kényelmesek gyönyörű környezetben egy tó mellett. (Vadász Ili)

Azok számára, akik Kishantos fennmaradását adománnyal tudják támogatni, hamarosan megteremtjük a honlapon keresztül történő befizetés lehetőségét, de nagy segítség számunkra az is, ha a rendezvényeinkről, szolgáltatásainkról szóló információkat továbbítják.
Kishantos üzenete 2015-ben, a környezetvédelmi világnap alkalmából az, hogy ha az emberek nem tanulnak meg szeretetteljes, tisztességre és egymás megbecsülésére épülő kapcsolatokat kialakítani, akkor nincs jövője a környezetnek, nincs jövője az emberiségnek.

Ács Sándorné és Bolye Ferenc
Weboldaluk: kishantosert.hu
Érdemes megnézni!
Szerkesztő: Vadász Ili
Beküldte: Kunavar

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások