20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

Print this page
2015 június 05, péntek

Nyolc nap után jöhet a dózerolás? Ennyi jut a régészeknek feltárásra

Szerző: Fónai Imre

A nemzet múltjának semmibevétele, köztörvényes bűncselekmény – ez a véleménye Bakay Kornél régészprofesszornak a készülő jogszabály-módosításról, mely bizonyos jelentős beruházások esetében nyolc napot adna a régészeti feltárásra. A Somogyvárt feltáró és a zamárdi avar kori leletek ásatását is elkezdő szakembert Balatonszárszón, Szár László fehérmárvány-szobrának avatóján kérdeztük.

„Régészeti lelőhely vagy lelet váratlan előkerülése a kivitelezés ütemét nem hátráltathatja – áll a Seszták Miklós fejlesztési miniszter által benyújtott javaslatban. – A kivitelezést az értesítést követő 9. napon folytatni kell, kivéve, ha ezt megelőzően a miniszter elrendelte a feltárást”. A Magyar Nemzet arról ír: a Miniszterelnökséget vezető Lázár János adhat egyedi engedélyt ennél hosszabb kutatásra nagy jelentőségűnek nyilvánított beruházás esetén. A lapnak azt mondta Lassányi Gábor, a Magyar Régészszövetség (MRSZ) elnöke: döbbenetes, hogy a jogszabály nyolc nap után nemcsak megengedi, hanem el is rendeli a kulturális örökség pusztítását. Arra is emlékeztetett: sokszor a legváratlanabb helyen kerülnek elő a legmeglepőbb leletek, mint például az M7-es építése előtt Rádpusztánál a hun kori, bronz áldozati üst.

– Ez a magyar régészet történetének legdrámaibb fordulata – mondta a  Bakay Kornél. A régészprofesszor szerint már a jelenlegi rendelkezések is lehetővé teszik legféltettebb, legszentebbnek tartott korszakaink emlékeinek eltüntetését. – A kecskeméti Mercedes-gyár építésekor például egész temetőket dózeroltak el pár óra alatt. Úgy tűnik ebből a nemzetellenes, borzalmas következményekkel járó tervből, hogy semmi más nem számít, csak a multik érdeke. Az én felfogásom szerint ez köztörvényes bűncselekmény. Nincs az a régész csapat, amelyik meg tudna birkózni ezekkel az előírásokkal. Egy temető feltárására 8-9 nap, úgy, hogy a feltárt négyzetméter arányában fizetnek? Ezzel kubikmunkába hajszolják a régészeket. Az a cinizmus különösen fölháborító, ahogyan az illetékesek beszélnek róla; azt lehet kihallani a mondandójukból: ugyan kit érdekelnek az előkerülő dirib-darab cserepek?

Bakay emlékeztetett: Somogyváron húsz éven át, gondos tervezéssel, napról napra előre haladva dolgozott a csapatával. Több, mint 130 ezer számozott lelet annak az eredménye, hogy volt idő megmenteni és dokumentálni. – Hiszen nemcsak feltárni kell, hanem megőrizni, visszaépíteni, hogy a múltunk látható-kézzelfogható is legyen, ne pusztán csak egy lelőhely megnevezés maradjon. Éppen Balatonszárszónál is feltárásra és bemutatásra vár az ugyancsak a sztrádaépítés során előkerült 7500 éves, a Balaton környékének egyik legklasszikusabb újkőkori települése. Ötvenkét évnyi régészkedés után ma sajnos azt kell mondjam: ha a korszellem szerint a dömperek átgázolhatnak a lelőhelyeken, akkor jobb, ha a leletek a földben maradnak..

Forrás:http://civilhetes.net/kultura/nyolc-nap-utan-johet-a-dozerolas-ennyi-jut-a-regeszeknek-feltarasra
Beküldte Kunavar

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások